10 Февруари, 2022 19:00 2 536 38

Военните маневри на Русия в Беларус: прикритие за инвазия в Украйна?

  • русия-
  • беларус-
  • украйна-
  • нато-
  • учение

По данни на руското Министерство на отбраната маневрите се провеждат на пет военни полигона, повечето от които са в западната и югозападната част на Беларус, недалеч от границата с Полша и Украйна

Военните маневри на Русия в Беларус: прикритие за инвазия в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на опасенията на Запада, че Кремъл подготвя инвазия в Украйна, Русия започна мащабни военни маневри в Беларус. Какво се знае за тях? И дали не служат като прикритие за нахлуване в Украйна? Тук обобщаваме фактите.

Не е изключено кризата около Украйна да се изостри още повече: руски и беларуски въоръжени сили започнаха десетдневно мащабно военно учение на територията на Беларус. На Запад има опасения, че тези маневри биха могли да послужат като прикритие за инвазия в съседна Украйна. Москва и Минск отричат.

Какво се знае дотук

Съвместните военни маневри на Русия и Беларус не са рядкост, но обикновено се обявяват поне половин година по-рано. Сега обаче Лукашенко намекна за тях чак в края на 2021 година, а официалното оповестяване се случи чак в средата на януари. Не е ясно също така дали ще се канят чуждестранни наблюдатели, каквато практика е имало винаги досега.

Същевременно в цяла Русия се провеждат паралелни военни учения, в които участват и стратегически войски с атомни ракети. Обхватът на военните действия е един от най-големите след края на Студената война. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу формулира целта на съвместното учение с Беларус така: "военна сигурност на двете страни и борба срещу тероризма".

Дали тези маневри могат до доведат до нахлуване на руски войски в Украйна? В западните столици се опасяват от подобен сценарий. Такава възможност не изключват и в Киев. Волфганг Рихтер, военен експерт от германската фондация "Наука и политика", не смята обаче, че подобно развитие е вероятно. Според него навярно става дума по-скоро за демонстрация на сила. С оглед на сегашните дипломатически усилия една инвазия би била "контрапродуктивна" и би изложила руската армия на "твърде много рискове", казва Рихтер.

По данни на руското Министерство на отбраната маневрите се провеждат на пет военни полигона, повечето от които са в западната и югозападната част на Беларус, недалеч от границата с Полша и Украйна. Не е известно каква е числеността на участващите войски, но Артьом Шрайбман от московския център "Карнеги" пише в свой анализ, че "такъв брой руски военни не са се намирали на беларуска земя през целия постсъветски период". Според преценки на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг става дума за около 30 000 военни.

За участие в маневрите бяха прехвърлени не само войски, но и най-модерна военна техника: бойни самолети Сухой Су-35, които са сред най-добрите машини на руските военновъздушни сили, самолети Сухой Су-25СМ, които осигуряват въздушна поддръжка на сухопътните сили, системи за противоракетна отбрана С-400, чийто обхват се простира до 400 километра, както и системи "Панцир-С", които действат на кратки разстояния и срещу по-дребни цели, като например дронове.

Информации на НАТО сочат, че в Беларус са били транспортирани и ракетни системи "Искандер-М". Освен това руски източници информират за участието на десантни войски, военноморски сили и артилеристи, които са били прехвърлени към Беларус. Военният експерт Волфганг Рихтер казва, че явно става дума за изпробване на "всички армейски способности - както отбранителни, така и нападателни".

А атомни оръжия?

Неясно е дали в учението са включени и атомни оръжия. По данни на руското Министерство на отбраната малко преди началото на маневрите над Беларус са патрулирали руски стратегически бомбардировачи тип Туполев Ту-22M3. Волфганг Рихтер не вижда нещо необичайно в подобни полети. "САЩ правят същото, това са политически сигнали", казва той и допълва, че обикновено подобни полети се извършват без атомни оръжия.

Теоретично ракетите "Искандер-М" могат да носят атомно оръжие. Рихтер обаче обръща внимание на факта, че поне досега тези ракети в Русия почти винаги са били с конвенционално оръжие на борда.

Междувременно генералният щаб на беларуската армия съобщи, че след края на учението руските войски ще се изтеглят от Беларус. Неясно остава дали това важи и за пристигналите с тях въоръжения. Лукашенко е казвал в миналото, че страната му би желала да получи от Русия модерни оръжия, сред които например системата за противоракетна отбрана С-400.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандистите на сороснята

    43 7 Отговор
    Тези трябва да бъдат забранени на територията на цял свят да излъчват лъжливата си пропаганда!

    Коментиран от #13

  • 2 КРА

    45 7 Отговор
    Лъжи, манипулации и пропаганда това е "златния" журналистически стандарт на парцала ДВ. Тия наистина са тотални смешници.
  • 3 A добър ден

    5 28 Отговор
    Сетихте ли се най-накрая. Като погледнете картинката отгоре, как изглеждат поредността от събития последните 3 месеца.
  • 4 Кокоша Нога

    33 6 Отговор
    Ше го закъсат сороснята с тази риторика ше го закъсат ше го закъсат мноого лошо ше го закъсат!
  • 5 Иванушка

    31 4 Отговор
    Дойче Зеле плаче за БАН и в България с тия фейкови "новини"
  • 6 ббб

    11 13 Отговор
    Аз съм за Трета световна война, ама с ядрено оръжие, за да може такива душмани и крадци, като бойко борисов да си харчат откраднатото в АДА

    Коментиран от #10

  • 7 НАТО

    8 24 Отговор
    Споко бе, решили са да поразмърдат мужиците да не замръзнат, а пък техниката да не ръждяса. 😄
  • 8 курт

    31 5 Отговор
    Дебилността на немско зеле е безгранична
  • 9 Жоро

    29 4 Отговор
    Днес се навършват 100 дни от първата публикация на такива жълти като Дойче зеле че Русия трябваше да напада Украйна . Чакам чакам чакам май и няма да дочакам. Нещастници
  • 10 Мдааа

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "ббб":

    И внуците му, и внуците му, нали заради тях беще унищожителната кражба за цял един народ !
  • 11 Пророка !

    19 3 Отговор
    При война ,ще се включат Китай ,Виетнам,Иран,Северна Корея и Монголия ! Май забравиха джендърите за тази държава.
  • 12 шамана

    26 4 Отговор
    Ало , сороснята. Руснаците ще ви направят на луди бе . Ще нападат , няма да нападат . Ще нападат , няма да нападат . Вземете ходете на врачка бе .
  • 13 Българин

    2 16 Отговор

    До коментар #1 от "Пропагандистите на сороснята":

    Точно така! Да се гледат и слушат само ТАСС, ТВ Царьград, НТВ и ОРТ !

    П.С.
    А с Интернет какво да правим, товарищ? Рассия още не е измислила аналог!

    Коментиран от #17

  • 14 Кастанеда

    11 3 Отговор
    Чуждестранни политици и високопоставени дипломати направиха истинско поклонение в Москва .
    Ден след ден президенти, министри на външните работи и отбраната, един след друг, предават щафетата един на друг в стремежа си да поддържат диалог с Москва и направиха истинско поклонение в столицата на Русия.

    Тези, които разбират Русия или тези, които критикуват Кремъл - всеки днес трябва да признае: при заплахата със сила Русия се върна на върха на света .
    Путин успя, без нито един изстрел, да създаде тема за дискусия по целия свят.
  • 15 гост

    13 0 Отговор
    От всички публикации излиза че "Германска вълна" най-много иска войната, и се прави на ударена как преди 76 т Германия беше разбита от руското ЦУНАМИ!
  • 16 Фалконети

    15 0 Отговор
    Колкото повече краварите се опитват да лавират или да се крият зад Европа, толкова по-ясен става този конфликт.

    Или, или!

    Какво може да означава второто "или". Нещата са ясни – принуждаване на краварите към мир с военни средства. Русия им каза : "Стоп, дотук, събирайте си багажа и обратно зад океана, или ще се съобразите с нашите национални интереси, или…!"
  • 17 Професора

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Ти се храниш с пропаганда!

    Коментиран от #21

  • 18 Кой ви плаща за тия новини е ясно

    11 0 Отговор
    Т ъ па пропаганда не вървите
  • 19 Саманта

    13 1 Отговор
    Такъв момент се случва веднъж на 1000 години. Русия няма да го изпусне. Дойде време Западът да си плаща сметката.
    Тук само ще отбележа две неща, които все още не се разбират.

    Първо. През последните години се осъществи коренна и безпрецедентна промяна във философията на войната. Съвременната война се води с оръжия и противооръжия за далечни разстояния, даже на хиляди километри. Тоест маневрирането и използването на оръжия е много по-важно от маневрирането и използването на живата сила.

    Първото предложение на Путин винаги е напълно приемливо и взаимоизгодно, даже с известен ущърб за интересите на Русия.

    Второто предложение на Путин вече е доста тежко, но както се казва "все още може да се диша".

    Третото предложение вече е най-тежкото – "или – или".

    Това означава, че първото предложение на Путин е: "дайте да се разберем, това са нашите интереси, това са вашите, да намерим разумен компромис".

    След като е отблъснато, следва второто предложение на Путин, което е предупреждение и така се озвучава – ако не се вразумите, ще следват военно-технически мерки.

    Когато и то е отблъснато, следва третото и последно предупреждение – Русия повече няма да отстъпва, ще отстъпи Западният свят. "Щом не искате, взимайте си куфарите и обратно. Иначе…"

    Путин вече каза "щом ще има бой, удари първи".
  • 20 Кличко

    3 8 Отговор
    Операция Барбароса не започна така.Товарищ Путин има още много да учи от гитлеровцем!
  • 21 Българин

    5 10 Отговор

    До коментар #17 от "Професора":

    Хахаха. Щом казваш... Аз си лягам и ставам с " наръчник на агитатора " от 1972-ра и там пише, че САЩ ще се разпаднат, а комунизма ще настъпи през 1980-та ! 😀

    Коментиран от #23

  • 22 Българин

    12 1 Отговор
    Какво става с нашите самолети Ф16 ? Построиха ли завода или още чертаят плановете ? Май им дадохме пари и за самолети и за завод.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Май прав ще излезе тоя наръчник . Нещата почнаха да се сбъдват.

    Коментиран от #25

  • 24 Хитър е циганино от Банкя !!

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Ами чрез тази сделка за самолетите бойко борисов се откупи от САЩ, иначе сега и за него щеше да има Магнитски, и интерпол щеше да го търси в Банкя и Барселона
  • 25 тодър колев

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Извинете българино,ще бъдете ли така любезен вашият наръчник да опитате отзад някакси...не на задното стъкло на москвича???
  • 26 Българин

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Този въпрос към женерал Румен Решетников и женерал Янев! Президент и военен министър би трябвало да имат информация, не ли? Пък може и Губернатор Митрофанова да им чете конско защо не продължаваме да плащаме стотици милиони зо ремонт на 45 годишните самовари Миг-29, а ще купуваме нови американски Ф-ки!
  • 27 УМЕН

    14 1 Отговор
    АМА ТОА ПУТИН ГОЛЕМ ГАД НЕ ЩЕ ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА Е АМИ СЕГА КО ШИ ПРАЙМ МАЙ ТРЕБЕ ПРИДНЕСТОВИЕТО ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА ПОДЛО В ГРЪБ ИЛИ УКРАЙНА САМА ДА СЕ НАПАДНЕ /ДЕ ДА ЗНАМ КОФТИ А И ГАЗТА СКЪПА КОФТИ КОФТИ
  • 28 mi6osp

    9 1 Отговор
    Русия обяви, че от 18.02.2022 започва морско учение край Крим с бойни стрелби. Обявените райони на страните са в международни води, но през указания период на практика затварят достъпа до украинските морски пристанища в Черно и Азовско морета.
    В същия период Русия ще прави стрели с нови ракети по цели в Норвежко и Охотско морета и затваря участък там.
    Очаква се за тогава да бъде обявено руско морско учение с бойни стрелби в близост до териториалните води на Англия и Шотландия.
  • 29 Запада си движи парите и войските

    6 2 Отговор
    Горките народи си гладуват и студуват нищо ново под слънцето на капитала време е да мре
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "ВОЕННИ МАНЕВРИ":

    Или на Красная плосчадь!
  • 32 Човек с памет

    7 0 Отговор
    Не, не са прикритие. През няколко години ги правят. А DW са платени лъжци.
  • 33 Механик

    7 0 Отговор
    Американски оръжия в Европа, американски кораби в Черно Море (на 10000 мили от сащ), ...
    Един въпрос е и той е "КОЙ ИСКА ВОЙНА?"
  • 34 Sion

    3 0 Отговор
    ДВ , праскаш една звезда щото няма нула и не четеш..
  • 35 АМИ МАНЕВРИТЕ ОКОЛО ГРАНИЦАТА

    7 0 Отговор
    НА РУСИЯ ОТ САЩ ДОРИ НЕ СА ПРИКРИТИЕ ЗА ИНВАЗИЯ В РУСИЯ !
  • 36 Един

    2 0 Отговор
    DW и ти дето не си пишеш името (да не научим коя е отрепката) Русия провежда учения за защита на територията си от извазия на съюзническите сили - украински, полски и натовски най-вече щатски!
  • 37 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Не,те си отработват стратегиите за съвместна защита,защото именно Украйна се дърли се подготвя за американска ударна сила.Друг е въпроса ,че ВСУ не могат да напреднат съществитно ,когато се решат да превземат Донбас.Само ще предизвикат мощния ответен удар на руските части.Когато навлязат в Донбас ,тогава ще бъдат атакувани от север и от юг и групировката им ще попадне в обкръжение,цялата.Това са над 100 хил. укроси,най-боеспособните и Украйна ще се окаже беззащитна,само с необучени опълченци и жени.Това им подготвят американците,този сценарий за тях е напълно приемлив,само и само да си начешат крастата.
  • 38 Нане

    0 0 Отговор
    в много райони ще бъдат посрещнати като освободители само в западните райони дето са влаховци и вафен СС ще падни сеч. То затуй майдановските американци бегат тях ще ги маднръсат и у Сибир