Отидете към основна версия

1 782 9

Расте недоволството на гърците от високите цени

  • гърция-
  • икономика-
  • кириакос мицотакис

Опозицията продължава да настоява за определяне на праг на цените поне за стоките от първа необходимост, но засега правителството на Мицотакис не въвежда мерки за регулирането им

Снимка: shutterstock

Расте недоволството на гърците от скъпите хранителни продукти, високите цени на тока и бензина, както и високите данъци. Опозицията настоява парламентът спешно да гласува мерки за овладяване на инфлацията.

В сравнение със същия период на миналата година цените на месото са скочили с 22%, на плодовете и зеленчуците с 14%, на хляба с 10%, морски деликатеси са поскъпнали с 9 на сто и дори маслините гръцко производство се продават с около 30% по-скъпо.

Плодовете и зеленчуците вече са "бутикова стока", оплакват се гърците пред медиите, като правят сравнение, че килограм зеленчуци доближава цената на килограм месо.

Опозицията в парламента продължава да настоява за определяне на праг на цените поне за стоките от първа необходимост, но засега правителството на Мицотакис не въвежда мерки за регулирането им.

Недоволството на гърците расте и от скъпия бензин, който вече се движи около 2 евро за литър, а на островите е по-скъп. Компенсациите, отпуснати от правителството за тока не са достатъчни, за да облекчат бюджета на гръцките семейства, изтъкват опозиционни депутати.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: