Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 08:01 7 222 32

Китай - пред финансова криза?

  • икономика-
  • китай-
  • пари-
  • криза-
  • финансова криза-
  • сащ-
  • търговия-
  • фалит-
  • дългова криза-
  • германия

В близките две години може да се стигне до глобална финансова криза, чиято начална точка да се окаже именно Китай

Китай - пред финансова криза? - 1
Снимка: Shutterstock

"Много неща показват, че Китай ще стане първата плочка в доминото на глобалната финансова система, която ще падне. Трябва да се подготвим за това. И трябва да предприемем стъпки, за да направим германската икономика по-устойчива на финансови рискове." Този настоятелен апел бе отправен от председателя на Института за икономически изследвания (DIW) Михаел Фрацшер от страниците на "Ханделсблат".

Икономическият ръст на Китай спада

Фрацшер не е първият експерт, който предупреждава бизнесмените и политиците в Германия за нарастващата опасност от сериозна финансово-икономическа криза в Китай. А интересът на германците към темата е напълно разбираем: Китай е вторият най-важен експортен пазар за Федералната република. Също в "Ханделсблат" в началото на 2022-а се появи голяма статия с множество оценки на експерти от различни страни. В нея те изброяват петте основни риска за китайската икономика: криза на пазара на недвижимите имоти, конфликт със САЩ, постоянни локдауни заради коронавируса, растяща намеса на държавата в бизнеса на високотехнологичните компании, както и снижаване на икономическия прираст, заплашващо стабилността на цялата система.

Сходни изводи за китайския пазар се съдържат и в анализ на Германската външно-търговска централа Germany Trade & Invest (GTAI), публикуван през ноември 2021-а под заглавието "Богатите години в Китай приключиха". Но преди Марсел Фрацшер никой в Германия не е предупреждавал толкова настоятелно за опасността, свързана с Китай - и то не само от застой в конюнктурата, а и от мащабна криза, която на принципа на доминото да повлече след себе си икономиките на някои развиващи се страни, а по-нататък да прерасне и във всеобща финансова криза.

Evergrande е само върхът на айсберга

През есента на миналата година международните медии, пишещи за фактическия крах на китайския гигант от пазара на недвижимите имоти Evergrande, постоянно правеха паралели с банкрута на американската банка "Лемън Брадърс". А това събитие се смята за начална точка на световната финансово-икономическа криза от 2008/2009 година. Само че сравнението бе използвано тогава от журналистите повече като илюстрация за мащабите на случилото се, отколкото като прогноза.

А германският икономист Фрацшер се осмелява да направи тъкмо прогноза. Той обръща внимание на натрупващите се в много страни с развиващи се икономики финансови и дългови проблеми и предупреждава, че в близките две години това може да доведе до глобална финансова криза, чиято начална точка да се окажe именно Китай. Фрацшер твърди, че предотвратеният от правителството и централната банка колапс на Evergrande е само върхът на айсберга. Покрай десетилетния бум на пазара на недвижимите имоти и големи инвеститори, и многобройни китайски домакинства са натрупали огромни дългове. Същото се отнася и за и редица държавни предприятия

Фалитите на големи държавни компании в Китай са неизбежни

Засега властите в Китай успяват да удържат положението, включително благодарение на наличието на големи парични резерви, на натиска над банковия сектор и на контрола над движението на капиталите, ограничавайки изтичането им зад граница. "Въпреки това в Китай може да настъпи момент, когато големите проблеми във финансовата система на страната вече няма да могат да се прикриват, а ще трябва те да се решават. Тогава банкрутът на големите концерни от пазара на недвижимите имоти, на някои държавни банки, както и закриването на многобройни държавни концерни ще станат неизбежни", предрича Фрацшер.

Търговските конфликти със САЩ и Европа могат значително да влошат финансово-икономическите проблеми на Китай. А ако се потвърди, че "двете китайски ваксини не защитават никак или само в малка степен от Омикрон и другите варианти на вируса, съвсем скоро може отново да се стигне до временното затваряне на фабрики и търговски маршрути, както през пролетта на 2020-а", пише германският експерт. Това пък неизбежно ще доведе до нови мащабни нарушения във веригите за доставки на стоки в света. Всички тези проблеми засега остават подценени в Германия, смята директорът на Института за икономически изследвания (DIW) Михаел Фрацшер. Затова и счита за свой дълг да бие тревога.

Автор Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    80 13 Отговор
    Мечтата на глобалистите! Ако не Русия ,то се заменя с Китай.Само говедарите никога не са предизвиквали финансова криза .

    Коментиран от #6, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 /////

    68 10 Отговор
    Ако Китай където вече се произвежда почти всико фалира това значи, че Европа направо трябва да я копаме.
  • 4 Тъп

    45 5 Отговор
    Незнам за Китай, но тук е сигурно обезлесяването
  • 5 ФактЪ

    43 7 Отговор
    Фалшиви Новини.
  • 6 Копипасте

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Удобно забравиха оная Голяма американска депресия и криза между двете световни войни! Която криза доведе до Втората световна война всъщност, а не чак толкова Хитлер, Сталин и прочее държавници /тия държавници не са светена вода ненапита, но ...... /!
  • 7 Госあ

    26 10 Отговор
    швабата е една регионална сила за ЕС, която може да ограбва само такива като нас. Великобритания и Франция са с много по голямо геостратегическо значение, а дори Италия не се влияе от щенията на швабата. Япония, освен че е много по напред икономически и технологично, са и в много по близки отношения с америте. Съвсем скоро и Южна Корея ще задминат швабите, а какво остава ако се обединят със Северна ?
  • 8 Германия

    35 6 Отговор
    Тази Германия, която е на път да остане без газ, ток а златния и резерв е при краварите и те не и го дават- трябва да вземе мерки?! Трябва, да. Например да се надупи на Путин и едновременно да опита вкуса на малкия Си.
  • 9 хлъц

    37 6 Отговор
    Дойче зеле-цру. Четеш и не вярваш на очите си. Утре Русия напада-страхххх. А пък Китай фалира след 2 години. Търча да сменя телефона.
  • 10 Иванушка

    38 5 Отговор
    Ако почне Световна финансова криза със сигурност тя ще тръгне от фалиралите САЩ. Обаче дезинформационната война върви с пълна сила и след Русия днес подхванаха и Китай. Най-добре е Русия и Китай да не чакат, а още нощес да почерпят Краварите с няколко Мегатона "бонбони" ....от атомните ))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наркос

    6 2 Отговор
    Американците си местят заводите , няма повече работа в sweat шопа , а сега какво правим ? Ще отворим повече левчета в България и ще им продаваме материал трета употреба 🤑🖕🖕😂

    Коментиран от #20

  • 13 Европа

    22 4 Отговор
    ФАЩ нАй големия длъжник на света. ПЕНТАГОНА огромен бюджет НИКАКВА ОТЧЕТНОСТ. Фалш и дезинфофмЦия.
  • 14 Горките китайци...

    23 4 Отговор
    Те още май не са на ясно, че фалирват. Таз новина от Министерството на Истината ли е?
  • 15 и ся кво

    7 0 Отговор
    праим?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госあ

    17 4 Отговор
    Но между другото, това е добра идея , Китай да предизвика световна икономическа криза и да фалира капитализма веднъж завинаги ! Предполагам ще им трябва още малко време за да укрепят още армията си.

    Коментиран от #24

  • 18 Антитрол

    23 0 Отговор
    "А ако се потвърди, че "двете китайски ваксини не защитават никак или само в малка степен от Омикрон и другите варианти на вируса."

    Абе като видиш дойче зеле е ясно че пропагандата и лъжите са на макс - те сигурно американските ваксини много защитават от всякакви варианти на вируса.

    "Богатите години в Китай приключиха . Фалитите на големи държавни компании в Китай са неизбежни".

    Наследниците на Гьобелс май го задминаха и даже и политкомисарите от едно време могат само да ви завиждат.
  • 19 хахаха

    15 1 Отговор
    Ами, че амреиканците как са? Теглят трилиони до безкрай, но това е напълно в реда на нещата! Китай не го мислете, гледайте в собствената си паничка, и не се доверявайте на някакъв икономист. Поне да беше някаква агенция. Някакъв икономист казал. Верно, че муха и банка се убиват с вестник, ама по-полека. До преди малко Ру, сега Китай. Дори и да се случи нещо в Китай, то ще е поне след 2-3 г. Това е планова икономика. Така от раз, и със статии, няма да я бутнете.

    Коментиран от #32

  • 20 Икономист

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наркос":

    Къде си местели заводите американците бе и къде нямало вече работа.

    Богатите в краварника знаеш ли че изобщо не ги интересува самия краварник и още по малко пък обикновените американци - там няма родолюбци защото САЩ не е родина на повечето от гражданите си. Използват САЩ защото там важат единствено законите на джунглата за бизнеса и можеш да завладееш целия свят и да получиш протекции ако си платиш където трябва.

    Коментиран от #21, #23, #26

  • 21 Наркос

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Икономист":

    Прочети малко ! Видео материали има, официални документи и тн. Найк и Адидас започнаха да се местят още 2017-2018. Ако ти трябва помощ с четенето и технологиите запиши се обратно в училище. От такива "икономисти" като теб 5 милиона едвам храним 😂
  • 22 Дсса

    7 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Saguaro

    7 0 Отговор
    Много си прав,трябваше ми около два,три месеца в Сащ да го проумея.А иначе по голяматачаст от американците не са лоши хора и не са изгубилили човещината си,въпреки трудностите които имат(колкото и да не ви се вярва),за разлика от една част от българите през 90те.
  • 26 Saguaro

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Икономист":

    Много си прав,трябваше ми около два,три месеца в Сащ да го проумея.А иначе по голяматачаст от американците не са лоши хора и не са изгубилили човещината си,въпреки трудностите които имат(колкото и да не ви се вярва),за разлика от една част от българите през 90те.
  • 27 mi6osp

    3 2 Отговор
    Всичко, което израства твърде бързо и няма време да укрепне, е твърде крехко. Това важи и за икономиката на Китай. Разбира се, че в Китай може да започне криза и да даде началото на тежка световна криза. Но в САЩ тоталната им задлъжнялост от над 86 512 000 000 000 долара е надула толкова много балони, че няма начин някой от тях да не се спука по рано и да предизвика верижна реакция. Гледам, че ФЕД прогнозира 0.1% растеж на БВП на САЩ за първото тримесечие на годината и едновременно замисля рязко вдигане на лихвите.
  • 28 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    ИЗТОКЪТ И ФИНАНСОВО ЩЕ СЪСИПЕ ЗАПАДЪТ !!! ЦИОНИСТКОТО БАНКЕРСТВО -ОПРЯЛО СЕ НА ДОЛАРА Е ОБРЕЧЕНО !!! ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЖЕЛАЕ -ФИНАНСОВО ОСВОБОЖДЕНИЕ--- ОТ ДОЛАРА НА СЕМИТСКАТА БАНКОВА ДИКТАТУРА !!!!!!!!!!!!!! ФРИИИДЪММ
  • 29 Хахаха

    3 0 Отговор
    Пълни глупости
  • 30 Възможно е

    2 0 Отговор
    В случай ,че Китай ,си поиска плащане на всички раздадени заеми ,да,кризата е неизбежна.
  • 31 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    1 0 Отговор
    ... Споко, ако държавния китайски капитализъм закъса след 2 г....помислете къде ще е САЩ, където няма никакъв контрол и всяка измама са нарича "свободен пазар"?!?
  • 32 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "хахаха":

    Точно.... Днес е неделя сутрин и ние нямаме инвестиции в Китай... Защо е тази глупава пропаганда, такава негативна, какви е целта на германските манипулатор?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания