Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 13:33 1 776 9

Расте недоволството на гърците от високите цени

  • гърция-
  • икономика-
  • кириакос мицотакис

Опозицията продължава да настоява за определяне на праг на цените поне за стоките от първа необходимост, но засега правителството на Мицотакис не въвежда мерки за регулирането им

Расте недоволството на гърците от високите цени - 1
Снимка: shutterstock

Расте недоволството на гърците от скъпите хранителни продукти, високите цени на тока и бензина, както и високите данъци. Опозицията настоява парламентът спешно да гласува мерки за овладяване на инфлацията.

В сравнение със същия период на миналата година цените на месото са скочили с 22%, на плодовете и зеленчуците с 14%, на хляба с 10%, морски деликатеси са поскъпнали с 9 на сто и дори маслините гръцко производство се продават с около 30% по-скъпо.

Плодовете и зеленчуците вече са "бутикова стока", оплакват се гърците пред медиите, като правят сравнение, че килограм зеленчуци доближава цената на килограм месо.

Опозицията в парламента продължава да настоява за определяне на праг на цените поне за стоките от първа необходимост, но засега правителството на Мицотакис не въвежда мерки за регулирането им.

Недоволството на гърците расте и от скъпия бензин, който вече се движи около 2 евро за литър, а на островите е по-скъп. Компенсациите, отпуснати от правителството за тока не са достатъчни, за да облекчат бюджета на гръцките семейства, изтъкват опозиционни депутати.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кеф

    29 0 Отговор
    А при нас расте "удоволствието" от високите цени...
  • 2 КАНАДЕЦ И НАТОВЕЦ

    32 0 Отговор
    ДА КАЖАТ КАК ПРИ ВАЛУТЕН БОРД НАПРАВИХА ИНФЛАЦИЯ НОВА ИКОНОМИКА ИЗМИСЛИХА ПРОДАЖНИЦИТЕ!
  • 3 7-8 статии по назад

    13 0 Отговор
    Военна мощ! Гърция превъоръжава флота си и бойната си авиация
  • 4 Така ще е

    21 1 Отговор
    Интересно какво друго са очаквали при положение, че 2 години си стоят по домовете и не работят за да се пазят от вируса? Някой да ги храни без пари ли? Освен това два сезона се подиграват с туристите и ги правят на луди и после се надяват някой да ходи да си харчи парите в Гърция. Най-добре да свикват, защото така както я мислят тази работа няма да стане.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Миро

    17 1 Отговор
    Ми да дойдат на пазар у нас. За цените у нас нещо а? В магазин влизате ли или чакате колет от село?! Що сте долни малииии!
  • 6 Гърците веднага

    13 4 Отговор
    ще стачкуват,а ние търпяхме Борисов 12 години.Само мърморехме под носа си.
  • 7 QR Виза

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Така ще е":

    Така си е гърците са страхливи, избраха сигурността и си загубиха свободата, а сега си плащат и прескъпо за това на цар Мицотака и чакат милостиня от него! Умният човек се учи от грешките на другите, така че поучете се!
  • 8 Не моа. да ги мисля

    10 1 Отговор
    Мързеливи и продажни, набутани до шия в кредити, които няма да върнат.Сиртакис в тавернакис и после със главакис.у батакис.Когато видя образована гъркиня да гледа стари хора у нас,.тогава може и да се пробуди някакво съчувствие.
  • 9 Очакват

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така ще е":

    Послушанието им да доведе до сотици милиарди непазарен поток в страта им.
    Както се случи през 90-2010 със заемите, и после по време на финансовата криза, ковто бяха отписвани задължения.
    Накй-вероятно ще получиат още пари, но ще се наложи да се наредят до Австрия в списъка на (все още) малкото на брой несвободни държави.
Новини по държави: