Отидете към основна версия

1 844 27

Русия се надява Украйна да се откаже от НАТО

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • дмитрий песков-
  • москва-
  • война-
  • ес

Отказът би помогнал, твърди Кремъл

Снимка: Shutterstock

Кремъл не оценява казаното от украинския посланик в Лондон като сигнал за официална смяна на позицията на Киев по въпроса за членството в НАТО, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, съобщи агенция "Ройтерс".

В същото време Песков отбелязва, че официален отказ от страна на Украйна от присъединяване към Северноатлантическия пакт би помогнал значително за справяне с опасенията за сигурността на Москва. По-рано посланикът на Украйна във Великобритания разясни какво е имал предвид с изказването си пред Би Би Си. Той поясни, че Украйна е готова на отстъпки, за да избегне война, но че тези отстъпки не са свързани с намерението на страната да се присъедини към НАТО. Посланикът подчерта, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се присъедини към Алианса.

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС е приоритет, записан в украинската конституцията, заяви днес говорител на президента Володомир Зеленски. Изявлението на говорителя е във връзка с думите на украинския посланик във Великобритания Вадим Пристайко, изречени пред Би Би Си, че Украйна е готова да прояви "гъвкавост" във връзка с целта си да се присъедини към НАТО, ако с това ще избегне война с Русия. Курсът за присъединяване към НАТО и ЕС "не само е отразен в конституцията, но също така се ползва с пълното съгласие на властите и обществото", каза пред "Ройтерс" говорителят Сергий Никифоров. "Господин посланикът използва думата "гъвкавост". Мисля, че трябва да му бъде дадена възможност да обясни какво точно е имал предвид".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания