Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 14:51 1 837 27

Русия се надява Украйна да се откаже от НАТО

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • дмитрий песков-
  • москва-
  • война-
  • ес

Отказът би помогнал, твърди Кремъл

Русия се надява Украйна да се откаже от НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Кремъл не оценява казаното от украинския посланик в Лондон като сигнал за официална смяна на позицията на Киев по въпроса за членството в НАТО, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, съобщи агенция "Ройтерс".

В същото време Песков отбелязва, че официален отказ от страна на Украйна от присъединяване към Северноатлантическия пакт би помогнал значително за справяне с опасенията за сигурността на Москва. По-рано посланикът на Украйна във Великобритания разясни какво е имал предвид с изказването си пред Би Би Си. Той поясни, че Украйна е готова на отстъпки, за да избегне война, но че тези отстъпки не са свързани с намерението на страната да се присъедини към НАТО. Посланикът подчерта, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се присъедини към Алианса.

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС е приоритет, записан в украинската конституцията, заяви днес говорител на президента Володомир Зеленски. Изявлението на говорителя е във връзка с думите на украинския посланик във Великобритания Вадим Пристайко, изречени пред Би Би Си, че Украйна е готова да прояви "гъвкавост" във връзка с целта си да се присъедини към НАТО, ако с това ще избегне война с Русия. Курсът за присъединяване към НАТО и ЕС "не само е отразен в конституцията, но също така се ползва с пълното съгласие на властите и обществото", каза пред "Ройтерс" говорителят Сергий Никифоров. "Господин посланикът използва думата "гъвкавост". Мисля, че трябва да му бъде дадена възможност да обясни какво точно е имал предвид".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега се надява

    10 1 Отговор
    А какво стана с т.нар.ултиматум?
  • 2 Иванушка

    15 6 Отговор
    Мисля че НАТО най-силно се надява и желае Украйна да се откаже от НАТО ама де тоя късмет. Играта ще се играе до дупка, да видим кой има Топки, а кой само пликчета ))
  • 3 Анка Картечарката

    12 18 Отговор
    Русия не е свещенна крава с която всички трява да се съобръзяват и да и осигуряват "сигурност",за сметка на своята собствена сигурност.От тази гледна точка,всяка страна е свободна сама да избира съюзите в които ще участва или да остане неутрална.

    Коментиран от #5, #8, #24

  • 4 tomito

    7 0 Отговор
    Страните с изоставаща икономика никога не са имали избор сами да определят своето бъдеще.Те по-скоро се управляват от корумпирани управници които жертват народа си в името на финансови облаги.
  • 5 ама

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анка Картечарката":

    разбира се и последствията след това...

    Коментиран от #7

  • 6 Бай Петко

    6 1 Отговор
    Ех ,Зеленски,Зеленски май ще посинееш от яд.
  • 7 Анка Картечарката

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "ама":

    Те последствията ще са и за Русия.Няма да и се размине.
  • 8 НАБЛЮДАТЕЛ

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анка Картечарката":

    До госпожа Анка Катеричката.
    В случая с НАТО няма как страна "сама да избира". Новите членове се избират от старите, които трябва заедно и единодушно да отправят покана за присъединяване. Тоест например Украйна може и да иска, но въпросът е ще я поканят ли членките на НАТО - при това без изключение всички. Чл. 10 от Вашингтонския договор е ясен по въпроса.

    Коментиран от #11

  • 9 mi6osp

    10 1 Отговор
    Украйна има нулеви шансове за членство в НатО и още по-малки за членство в ЕС. Държава с толкова много и такива големи проблеми не е необходима на съюзите в Европа. Необходима е на САЩ , Англия и Полша, за да съботират ЕС и да провокират Русия.
  • 10 Димитров

    3 2 Отговор
    Трудно ли е
    Украйна да предложи на
    Русия отказване от членство в
    Н
    А
    Т
    О,но
    Русия да гарантира ненападение!
    Всичко писмено и гаранти други държави!
    Трябва да се опитва!

    Коментиран от #14

  • 11 Анка Картечарката

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Е в такъв случай,защо е тази руска истерия?След като дори не е сигурно,че НАТО ще приеме Украйна.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анка Картечарката":

    Истерията е защото Русия няма гаранции, че НАТО няма да покани Украйна.
    Ако това стане, след като в доктриналните документи на Киев е записано, че връщане на Крим е възможно и с военна сила, следва, че ще има война. Веднага след влизането в НАТО Киев има право да настоява за задействане на чл.5-ти от Вашингтонския договор, при това легитимно.Причината е, че Киев смята Крим за окупиран с военна сила, тоест налице е "нападение" от страна на Русия. И т.н.

    Коментиран от #15

  • 14 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Димитров":

    Има и още варианти.Например Турция подписа с Азербайджан протокол по чл,51 от Устава на ООН за военна подкрепа в случай на нападение.
  • 15 Анка Картечарката

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Русия беше страна по Договора от Будапеща и гарантира териториалната цялост на Украйна,а в замяна украинците върнаха ядреният си арсенал на Русия.Колко струват руските гаранции,разбраха в последствие.Никой вече не вярва на руските обещания и гаранции.

    Коментиран от #16, #26

  • 16 3628

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Анка Картечарката":

    Същото би трябвало да важи и за териториалната цялост на бивша Югославия, нали? И какво напраха нейтювците - разпарчетосаха я с цената на стотици хиляди избити и невинни жертви. А разликата е, че за разлика от косово, Крим винаги е бил руски и законно никога не е съществувал като украински. Да не говорим, че в косово не се направи референдум и незаконно бе отделено като изкуствено създадена държава, а в Крим имаше референдум и той се върна там, където винаги е бил. Нещо много съществени неща изпускаш, защо така?

    Коментиран от #17

  • 17 Анка Картечарката

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "3628":

    Интересно родните безродници как жалят за Югославия,една страна създадена за сметка на България.И не Запада я разпарчетоса,а великосръбският шовинизъм,който подтикна Словения,Хърватска и Босна да се разделят със сърбите.Косово стана прецедент,който наистина не беше осъществен по-най правилният начин,но същото важи и за Крим,който не е бил "руски" през цялото време.След разпадането на СССР става автономна република в състава на Украйна.А за това как беше осъществен "рферендума" знаем много добре.Така че ти също изпускаш съществени неща.

    Коментиран от #20

  • 18 В.В.П.

    3 5 Отговор
    НАТО е мъртво .Това е организация ,за рекет,на държавите..Защо не могат да вземат Осраина ,в НАТО ,сега??.Защото ,ще има проблеми,като тези в момента .Може и по големи да станат ..Анексия и край на проблема. Укрите отиват при майка си,Ко реват??

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В.В.П.

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Анка Картечарката":

    Точно ,и Украйна ще се разцепи като Югославия ,заради Национализма на Киийв ,Лвов.Десен сектор ..Може по бавно,но натам върви. ..

    Коментиран от #21

  • 21 В.В.П.

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    Поправям , Украйна,няма да се разцепи, сама,.,ще я разцепи Русия..макар че едва крета тая болна крава.

    Коментиран от #23

  • 22 ПУТИН В ШОК

    2 3 Отговор
    УКРАЙНА В НАТО.......ПОСЛЕ ГРУЗИЯ И МОЛДОВА....ПУТИН БЕЗПОМОЩЕН
  • 23 Анка Картечарката

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "В.В.П.":

    Самата Русия е болна страна,която не я чака нищо хубаво в дългосрочен план.Някакво моментно "величие",което топли душиците на шашкъните,не може да прикрие дълбоката криза която в един момент ще я изправи срещу самата нея.
  • 24 Анче

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анка Картечарката":

    силата е тая с която се съобразяват.Ще се съобразяват защото Русия е силна,и каквото реши това ще направи.Ако не беше така западните хиени отдавна да са я нападнали и разграбили
  • 25 Да кажа на всички

    1 1 Отговор
    ,доброжелатели" на Русия.Каквото и да си мислите и говорите за Русия няма да стане.Каквото е решил Путин,това ще стане,колкото и да не им изнася на някои държави и амерски подлоги у нас.
  • 26 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Анка Картечарката":

    Вярно е.
    Явно има нещо доста сериозно, което накара Кремъл да се отметне от Будапещенските ангажименти.
    Какво е то?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания