Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 19:00 3 370 72

България се държи като дълбоко провинциална страна

  • нато-
  • русия-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • батальон

Това не е спорадичен изблик, а константно състояние

България се държи като дълбоко провинциална страна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

Евроатлантическа България се държи като дълбоко провинциална страна, застане ли ребром въпросът доколко е част е от съюзите НАТО и ЕС, в които членува. Разбира се, провинциализмът не е спорадичен изблик, а константно състояние на житието-битието на всяка отделно взета провинциална страна. Но при международни кризи кантовете на парадния ни анцуг лъсват.

Защо е това снишаване?

Политическият провинциалист винаги играе двоен агент. Пред чужденците се прави на безропотно верен - синдромът "16-а съветска република". Пред своите е големият хитрец, прекарал чужди премиери "с 200" - синдромът "Ганьо Борисов".

Но и далеч по-възпитани политици влизат в същата игра. По украинската криза президентът и военният министър каканижат адажиото на деескалацията, дипломатическия изход и ограниченото военно участие със само един батальон. А премиерът и десните партии в коалицията му препускат в престото на верността ни към НАТО и отхвърлянето на старата подялба на света в сфери на влияние. Накрая ролите неизбежно се смесват, защото при тежка световна криза никой не иска да слуша хорово пеене, поради което премиерът се нагърби да музицира на два гласа. В интервю за БиБиСи Кирил Петков хем се кълнеше колко предвидим член на Алианса е България, хем убеждаваше света в чудатата сила на този батальон под българско командване, към който можело да се присъединят неясно още колко съюзнически взводчета или ротички, за да образуват една "напълно ефективна сухоземна батальонна бойна група".

Не че ако батальонът беше бригада или цял корпус, щяхме да вържем гащите на отбраната. Във военно отношение България е миниатюрна сила с антикварно въоръжение, особено спрямо Русия. Но нали тъкмо затова сме част от най-мощния военен съюз. В който можем поне да застанем достойно равнис в последната редица, а не да развиваме читалищна автономия с черешово топче край строя.

Достойнството обаче не е красота по рождение, а разумно и отговорно поведение. Което изисква поне да можеш да се грижиш за себе си, да бъдеш пълнолетен, сам да планираш и преследваш развитието си. Но когато все искаш да минеш "по тънката лайсна", дори късметът ти изневерява. И хитрият Бай Ганьо се оказва Марко Тотев. Много правителства отлагаха закупуването на нови самолети за изтребителната ни авиация и когато най-сетне се решихме да купим такива, вече не бяхме най-довереният купувач. След като предплатихме за F-16, се оказа, че можем да ги получим цели две години по-късно - заради Ковид пандемията, прекъснала веригата на доставки на производителя. По същия начин си купихме атомен реактор, който не използваме. Десетилетия не си диверсифицирахме доставките на газ и сега при военен конфликт сме заплашени да изядем още 100 тояги на голо и торба със сол. Ако Европа е зависима на 40% от руския газ, България е двойно повече. И ще пострада двойно - независимо дали Русия ще врътне кранчето, или Брюксел сам ще го спре. Защото нито можем веднага да разчитаме на терминал за втечнен газ от другаде, нито е готова тръбата с Гърция.

Цялото това снишаване "между атовете" българските политически елити го правят уж заради русофилските настроения в страната. Както през Втората световна война - участваме само формално, но после ни бомбардират англо-американците, а Червената армия ни окупира. Сега, избрали съвсем доброволно други съюзници, играем пак проформа и пак ще си платим скъпо. При това превръщайки се в още по-големи русофили. Защото нали американците ни взеха над 2 милиарда лева, а не ни дават самолетите. Защото нали заради Вашингтон и Брюксел утре ще ни спре газът за тецовете и ще останем на студено. А колко още ще скочи инфлацията...

Игра на жмичка в НАТО

Не са виновни руснаците и Кремъл не е Русия. Но в Кремъл винаги са били империалисти - и по царско, и по Сталинско, и по Брежневско, и по Путинско време. Кремъл управлява велика сила, с имперски интереси за експанзия и за ограждане с буферни държави - чак такива с размерите на Украйна.

Путин може да си позволи както да блъфира със 130-хилядна армия на украинската врата, за да спечели дипломатическа победа, така и наистина да нахлуе, защото представлението не може да е безкрайно и пушката трябва да гръмне в някое действие. САЩ могат да си позволят да играят докрай в тази игра на нерви, като Байдън дори публично обявява датата на нахлуването, за да го предотврати като един съвременен Зорге, на когото не могат да не повярват.

Останалите натовски държави обаче не могат да си позволят да играят на жмичка - и не го правят, въпреки различните си интереси и зависимости от Русия. Защото сега е най-голямото изпитание дали наистина са отбор. Най-безперспективно е България да се окаже детето, което много иска, но все не може да се скрие добре, поради което всеки път трябва да жуми и да се лута да открие едно по едно другите деца.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами такива сме си

    44 4 Отговор
    Е,и?

    Коментиран от #39

  • 2 черния

    24 53 Отговор
    Еми най-глупавите е логично да бъдат и най-загубени и бедни!
  • 3 География

    97 12 Отговор
    България е на Черно море нищо общо с Атлантическия океан. България трябва да гледа да е добре с Русия, че краварите са далеч.Видя се от дружбата с краварите как пострадаха Окрайна, Грузия, Афганистан.,

    Коментиран от #37

  • 4 Карл Маркс

    76 10 Отговор
    И какви са точно атлантическите ценности американците да се заяжда с Русия е ли, че за друго не се сещам освен истанбулската конвенция с 50те човешки пола!
  • 5 Държава

    71 3 Отговор
    ... с провинциален синдром!!! Каква ли глупост ще измислят още немците!!!

    Коментиран от #47

  • 6 Privat Spase

    75 5 Отговор
    Да обобщим - Атлантическия ценности е да си слуга на чичо Сам!
  • 7 Балканско

    11 40 Отговор
    племе - ни се води , ни се кара ! " Булгар , булгар" (Алеко Константинов)
  • 8 Иван от България съм

    41 3 Отговор
    а не Збишко от Полша,Йон от Румъния или Абдул от Истамбул.Толкова ли е трудно за разбиране?!
  • 9 Анти

    54 10 Отговор
    Най-голямата опасност за България е канадския гражданин Просто Киро!

    Коментиран от #40

  • 10 Бегето е територия за грабежи

    37 12 Отговор
    Тва не е държава в истинския смисъл ..тва е мафиотска територия псевдо държава където политици милиционери мутри използват структурата държава за да се обратодетелстват с произтичащите от това благоденствия за върхушката и в този смисъл бегето не трябваше да бъде отцепвано от турция през 1876г защото за народа стана по зле но се навъдиха управници дета само грабят
  • 11 Я у лево лакей

    61 9 Отговор
    Абе цървул.Евроатлантическа България никога не е била и няма да Бъде,а всички евроатлоантици,ще споделите съдбата на българина Иван -Асен Христов Георгиев,бивш представител на България в ОН,който беше разстрелян като агент на САЩ.Един ден преди екзекуцията го дадоха на живо с интервю.И вас искам преди да ви еккзекутират да ви видя гадните физиономии.Подкупни лакеи ни вкараха в НАТО без да ни питат.Референдум и излизане от този агресивен военен блок.
  • 12 автора да отговори

    64 6 Отговор
    Защо България е длъжна да брани Украйна, която не е член на НАТО?

    Коментиран от #15, #58

  • 13 Българин

    60 6 Отговор
    Още един лакей на краварите от парцала дойче зеле се мъчи да плюе по България защото българското правителство за пръв път прояви нещо като независимост но това не се харесва на слугите на краварите. Поредния продажник за когото интересите на краварите са над интересите на България - той иска да сме безгласна буква и безпрекословно да изпълняваме заповедите на господарите му.

    В България винаги е имало предатели като такива като този са предали Левски на тогавашните ни господари - същите като него са казвали че трябва да сме лоялни поданици на Султана - сега ни казват че трябва да сме лоялни на НАТО и САЩ.

    До кога ще търпим такива национални предатели.
  • 14 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    8 28 Отговор
    ТАКА ТРЯБВА....СМУЧЕМЕ КОЛКОТО МОЖЕМ ОТ....ЕС

    Коментиран от #16

  • 15 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    4 35 Отговор

    До коментар #12 от "автора да отговори":

    КОЙ КАЗВА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ШЕ БРАНИ УКРАЙНА......НАТО САМО ПОМАГА С ОРЪЖИЕ...УТРЕ УКРАЙНА ВЛИЗА В НАТО И.......
  • 16 Соросоидите

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    че смучете смучете ама други работи - едни атрибути на афроамериканците.

    Коментиран от #21

  • 17 Антикумунис

    4 18 Отговор
    ми комунистите са от провинцията.

    Коментиран от #22

  • 18 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    8 36 Отговор
    МАЛКИТЕ ДЪРЖАВИ ПЕЧЕЛЯТ ОТ НАТО И ...ЕС......САМО БСП КОМУНЯГИТЕ ЛУДНАХА, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА КОМАНДВАТ В БГ
  • 19 ханс

    25 3 Отговор
    Немско зеле публикува само изпаднали подметки
  • 20 Дон Санчо

    20 3 Отговор
    Сигурно ,когато ни унижаваха,лъжеха
    този сопол ьо Стойнев одобряваше
    всичко.Изпълзя най - душмански.
    Ами ,това е отговорът на Духа бе
    кр тен .И теб да те наритат и ти ще
    ближеш рани.Безсрамници сър.
  • 21 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    3 31 Отговор

    До коментар #16 от "Соросоидите":

    ПО ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО ДА СМЕ РУСКА ГУБЕРНИЯ....И ЩО ЛИ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ ИСКАТ В НАТО И...ЕС....ЧЕ И ДЕЦАТА НА БСП КОМУНЯГИТЕ УЧАТ И ЖИВЕЯТ НА ЗАПАД....ЩО ЛИ ???

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Българин

    32 3 Отговор

    До коментар #17 от "Антикумунис":

    Комунистите са всички съвременни евроатлантици и соросоиди само че се пребоядисаха за един ден - кажи ми един виден евроатлантик който да не е бил комунист или ченге от ДС.

    Преди се кланяха на СССР а сега се кланят на САЩ - и в двата случая за власт и пари.
  • 23 А бе ей

    40 1 Отговор
    защо не плюехте по Гърция натовска държава, когато недопусна през нейна територя да прелитат самолети, които да бомбардират Сърбия, защо не плюхте по Гърция, когато непризнаваше БЮРОМ, сега сме под натиск от нашите "партньори"
    Всяка държава си гледа интереса само Ганя робува на идеологии, митологии и съюзи.
    Щом интереса на държават е застрашен дори от " съюзни " решения се защитава само н а ц и о н а л н и я т и нищо друго.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тусдей

    34 3 Отговор
    Защо ли ми струва, че трябва да информираме Веселин Стойнев, нашето правителство, ЕС и Нато, че
    80 % от българите са против разполагане на воиски на Нато, против еврото, против Инстамбулската конференция и против одобряване на Македония

    Коментиран от #42

  • 26 Антитрол

    28 0 Отговор

    До коментар #21 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Защото бившите комунисти и ченгета от ДС днес са най-големите евроатлантици и соросоиди. Едни и същи продажници само че пребоядисани.
  • 27 Смешник

    38 2 Отговор
    Защото отговора е ясен- Българския народ е против членство е НАТО,направете веднъж завинаги референдум и се убедете.Къде от исторически сантименти къде от зрялостта на българина ние обикновените хора които не крадем и не сме участвали в съсипването на България сме повечето за независима политика и с уважение към Русия което уважение липсва към държавата,САЩ и Западна Европа.Ето това е простичкия отговор атлантически господине.
  • 28 Соросоид

    24 1 Отговор
    А какво желае господина? Американско тежко въоръжение на наша територия, за да може при евентуален конфликт Русия да ни "калибрира" и "искандерира"?
    Същия много би желал бъгларски войник да участва в конфликт, който не го засяга, да даде фира а той да реди алтантически алабализми от дивана в къщи? Същия ще прати ли децата си да се бият за "ценностите"? Или той лично?
  • 29 DW-пропаганден машинен

    24 1 Отговор
    България е пълна с продажници, като лицето соросоиден атлантик Веселин Стойнев!
  • 30 Морски

    25 1 Отговор
    Ей авторчето ай недей тънко тънко да обиждаш българския народ а?Ти какво предлагаш да сме първа пушка на фронта за славата на САЩ а пък нека изгорим!НЕЙСКАМЕ НАТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ,искаме си добри отношения със всички страни и най вече с Русия.Няма да ставаме пушечно месо за страна която само иска и ни взима,а не дава нищо!И това DW кога ще бъде забранено в България накрая!
  • 31 A50

    19 1 Отговор
    Абе кoпелдaк, война на Русия ли искаш да обявим. Гледайте Гърция и се учете на дипломация.
  • 32 Behemoth

    7 3 Отговор
    Народ от мишки ,нов внос...такива жалки тъпаци няма и на Антарктида....
  • 33 Иванушка

    9 3 Отговор
    "..Защо е това снишаване?.." - защото сме Бедни, Необразовани, без Икономика, без Наука и сме в ЕС с надеждата някой да ни рани и решава нашите проблеми. Мишките не летят.....летят де ама малко )))
  • 34 Българин

    19 0 Отговор
    Собствениците на DW обичат да дават нестандартни ласки на хора с ниска интегрираност, тъмен тен, слаба култура и липсваща хигиена..
  • 35 дойчлан мойчлан

    11 0 Отговор
    а вие като какви се държите мъжете като момиченца едно време бяхте сила сега сте женчовци Русия си ви разиграва както си иска а вие мълчите не правете глупави анализи за Ганю
  • 36 Някой

    16 1 Отговор
    България се държи като страна,която не иска война!А колкото до провинциализма—Каквото повикало,такова се обадило!
  • 37 Войникът 🇧🇬

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "География":

    Даааа,и се видя колко ни уважават САЩ ,като ни одрусаха с милиярди за самолети ,които дай боже да доживеем да можем да самоохраняваме небето си с тях ,при това нашата територия е гранична линия на НАТО! Няма респект от мен поне!
  • 38 456

    18 1 Отговор
    Господине виждам ,че си човек с достойнство,грабвай пушка на рамо и марш на барикадата в Украйна,покажи,че си горд българин.За разлика от теб ,аз смятам да си стоя в къщи,направил съм си хубаво червено винце,има и луканчици и така смятам да се справя с новините,които се повтарят всеки ден до втръсване- ще напада ли Русия.Ако трябва да ти отговоря ще бъда искрен,въпреки че дълго време съм живял на запад,нещо лицемерието не успях да го усвоя,та не ме интересува .Но се надявам достойни българи да ни отсрамят и ни защитят.
  • 39 Синбад

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами такива сме си":

    Точно така! Чакаме пасито, лорерчо,станишката,ал йо, сталинка ,куновица, бригадата от харвард , крадлата попйорданова да застанат в първите редици и да ни поведат!
  • 40 Паразит

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Анти":

    Хвала, право в десятката!
  • 41 Кака Гинка

    19 0 Отговор
    Авторе, като не си провинциалист грабвай автомата и иди да защитаваш евроатлантическите "ценности". Знаем ги такива като теб диванни експертчета: "Отиваме да се биете. Може всички да умрете, но ще победим!" Ние ще си останем провинциалисти...
  • 42 Паразит

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тусдей":

    .. и против "ваксинирането" с шмайзер от мародерна!
  • 43 Миро

    14 0 Отговор
    Тоя да взимат пушката и да заминава да воюва а не да ръси простотии. Прованс сме били . Е и? Кво ни е ? Атовете се ритат и ние между тях. Тънка лайсна и тва е. Ястреб е тоя шебек та дрънка! Смешк0.
  • 44 нбнбнбн

    18 0 Отговор
    По-добре дълбоко провинциална, отколкото дълбоко нападната! Зашо една Финландия хич не ще да си троши парите за нато и си е много добре.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 eli

    11 0 Отговор
    Ти предателю ти куче син за какви ценности говориш? Щом толкова искаш вземи майка си баща и синовете и дъщерите иди да помогнеш на Украинските нацисти. На Бандеровците и те са не доубити куче синове които в момента на власт.
  • 47 Тошо

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Държава":

    Това не са го писали немци. Написал го е някой българин, но не са му написали името, за да не го направим гологлав, или безглав.

    Коментиран от #48

  • 48 Тошо

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Тошо":

    Да, сега видях, че има име. Не ми допада становището на този измекяр.

    Коментиран от #50

  • 49 321

    15 1 Отговор

    До коментар #45 от "123":

    Българите не искат да са западняци и либерасти и да получават подараци от джендъри, хомосексуалисти и каквото друго могат да вземат от тях, но не без пари. Ако не искат да живеят като колониални роби и искат да са родолюбци,като родолюбието се състои от купуване на наши стоки, пътуване и работа в страната, без парадиране със скъпи западни коли закупени с честен труд пари, това е българското в Българина. Но либерастията на някои неБългари-соросоиди минава през Брюксел, за да стане либераст небългарина-соросоид слуша Кончита Вурст, джендърски или в гейски стил песни, мандръсане и гледа мили плачливи или величаещи САЩ американски филми или сапунени опери,поради вродените крадливост,измамничество на соросоида той е унищожил здравната система и за това смята турските лекари и болници за най напреднали в света. Единственната ценност която соросоида има е от къде да вземе и да има келепир-грантове, тези които са му най близки или познати стават жертва на келипирджелъка на Бай Сорос, до там му се простира братството и приятелството с другите.Както казват помогни си сам за да ти помогнат другите, което в Бай Сорос липсва, той сам си унищожава всичко след това обвинява всички други за нещастията му и започва да проси държавни пари, които изажда и пропилява, и цикъла се повтаря на всеки 20 до 40 години.Банкрутите на България както през 1997 са дело на Бай Сорос.

    Коментиран от #53

  • 50 Гьобелс Веле

    14 0 Отговор

    До коментар #48 от "Тошо":

    Не се хващайте, тая медия борави с такива огромни лъжи, че фалшивите имена са им най-малкия проблем
  • 51 Бай Ставрий

    0 0 Отговор
    Защо КАТО ?
  • 52 ФАКТ

    4 2 Отговор
    РАДЕВ ВОДИ НАЙ ДОСТОЙНАТА ПОЛИТИКА.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Един отслужил във ВМФ

    4 0 Отговор
    Интересно , когато пристигне новата военна техника, кой ще я управлява? Защото човешкия фактор липсва. Я по добре да поръчат и хора готови да участват в чужди войни борещи се за чужди интереси. А ние които служихме за родината и СССР преди 1989г. да ни държат по настрани за да няма скандали.
  • 55 Сесесере

    6 1 Отговор
    УКРАЙНА не е в НАТО какво НАТО кви.пет.лея
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Сивата чапла

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Сивата чапла":

    И Веселин Стойнев, може ли да слугуваш на дойчето?
    Дядо ти Стойне дали ще те потупа по рамото доволен?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ира

    8 1 Отговор
    Значи, хич не ме вълнува дали НАТО е "отбор". Хайде снига глуости, анализи, бичувания и самобичувания. Манталитета на българите е ясен. Всички знаем кой е поредниата ни "пътеводна светлина", чували сме за НАТО. НАТО се е доближава до руската граница, не Русия. Престанете с пропагандни вълнения и минете а друго.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гастролиращ

    0 0 Отговор
    Верно ли,в България имало червени боклуци!?Не ми се вярва..🛀😁

    Коментиран от #65

  • 64 Биби Долапчиев

    0 0 Отговор
    Ни е Ганйо Борисов ми е Ганйо Балканцки! Шо тоа пат геневци го играха Пембен и солоташакат мо Ганйо Янев! Фаштензи ли сме?

    Коментиран от #66

  • 65 Възмутен

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Гастролиращ":

    Ко..не!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    " БЕДНОСТТА Е НАЙ-СПРАВЕДЛИВОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ГЛУПОСТТА НА ЕДИН НАРОД " РОНАЛД РЕЙГЪН !!!
  • 68 Олга

    2 0 Отговор
    Според обърнатата наопаки логика на автора на статията, която грубо се натрапва на публиката, ако ти си имаш смелост да покажеш самостоятелност, воля и достойнство, значи ти си дълбок провинциалист и заслужаваш презрение.От кого ли ? От тях - от продажниците.

    Коментиран от #70

  • 69 Хххххх

    0 0 Отговор
    "Знам 1 000 начина да изкарам мечката от хралупата и нито един как да я върна" - Бисмарк

    Спрете да дразните България и Русия. Искаме да живеем в мир, а не да играем вашите болни и извратени игри.
  • 70 Ххххххх

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Олга":

    Най-точно казано. Евала ти!!
  • 71 Защо България

    1 0 Отговор
    Да не се държи както й е удобно?Точно така трябва.Защитаваме си само нашите интереси.Не на някой си по-голям брат,нали така?САЩ обещавали Нато да не се разширява на изток,пък го разшириха до границите на Русия.И аз обещавам,ама не давам.
  • 72 Констатираща

    0 0 Отговор
    Много правилно! Ние сме като окъсано байряче, което се стреми винаги да бъде по посока на вятъра, без да се съобразяваме с нашите териториални, икономически, политически и дори генетични интереси, защото забравяме къде се намираме и какъв ни е произходът, а също и историята си и много наивно се поддаваме на провокациите на алчните завоеватели, а когато избираме управниците си, не мислим до къде ще ни докарат, сякаш не помним от историята, че благодарение на тях, България е била въвличана във войни и робство.