Отидете към основна версия

5 127 48

ЕС: Готови сме Русия да спре газа

  • газ-
  • ес-
  • европа-
  • русия-
  • спиране-
  • частично спиране-
  • урсула фон дер лaйен

ЕС преразгледа плана си за извънредни газови доставки

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз ще бъде в състояние да се справи с частично прекъсване на вноса на газ от Русия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Евронюз", предаде News.bg.

Ескалиращото напрежение между Запада и Русия заради Украйна породи опасения относно доставките на руски газ към Европа. Това накара ЕС да преразгледа плана си за извънредни газови доставки, както и да потърси алтернативи. Фон дер Лайен съобщи, че сегашните изчисления показват, че при частично прекъсване или по-нататъшно намаляване на доставките на газ от руския гигант "Газпром" "ние сме по-скоро в безопасност".

Тя посочи, че са проведени консултации с основни вносители на втечнен газ, по-специално Япония и Южна Корея, да предоставят на ЕС суровина от собствените си запаси. В резултат на тези мерки през януари ЕС е внесъл рекордните 10 трлн. куб. м втечнен газ. Русия доставя около 40% от газа в ЕС. Потенциалното въздействие върху тези доставки, в случай че Русия нападне Украйна, е стимул за ЕС да увеличи доставките от други страни. Преди седмици стана ясно, че "Газпром" увеличава газа за Европа за първи път от два месеца.

Преди това от руския газов гигант съобщиха, че от 11 януари насам нивото на запасите в европейските газохранилища "се е преместило в зоната на рекордно ниски нива за дългогодишен период на наблюдение". Един от факторите за поскъпването на газа в Европа е именно ниското ниво на запълняемост на европейските газохранилища. Други важни фактори за високите цени са ограниченото предлагане от основните доставчици на синьо гориво и все още голямото търсене на втечнен газ от Азия. Историческият максимум в цената от 2190,4 долара за 1000 куб. м газ беше достигнат в края на декември 2021 г. Тази стойност е няколко пъти по-висока от средните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.

Свързани новини