Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 17:36 5 342 34

Путин към Шолц: Газопроводът "Северен поток 2" ще засили енергийната сигурност в Европа

  • владимир путин-
  • олаф шолц-
  • газ-
  • северен поток 2

Стопанинът на Кремъл каза още, че Русия е готова да продължи диалога със Запада по отношение на ракетите и по други въпроси на сигурността

Путин към Шолц: Газопроводът "Северен поток 2" ще засили енергийната сигурност в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин посочи във вторник след срещата си в Москва с германския канцлер Олаф Шолц, че газопроводът "Северен поток 2", който очаква регулаторно разрешение, е чисто търговски проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

Путин също така повтори, че Русия е готова да продължи износа на газ за Европа през Украйна след 2024 г., когато изтече сегашното споразумение за транзит.

Той отбеляза, че "Северен поток 2" е технически готов да започне доставката на газ, като добави, че страната му ще продължи да доставя на Германия газ на дългосрочни цени.

Коментирайки въпроса за сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", Шолц подчерта, че "ние сме ангажирани да осигурим" транзита на газ през Украйна.

Путин посочи, че Русия и Германия са "в много близки отношения" и определи диалога си с немския канцлер Шолц като "много полезен и смислен". Според него Шолц е настроен да продължи да развива взаимноизгодното и прагматично сътрудничество между Германия и Русия.

След края на разговорите си с немския канцлер Шолц, Путин също така каза, че Русия е готова да продължи диалога със Запада по отношение на ракетите и по други въпроси на сигурността.

"Ние не искаме война в Европа и затова правим предложения за сигурност", отбеляза руският президент.

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц приветства изтеглянето на някои руски военни части, намиращи се в близост до Украйна, добавяйки, че дипломатическите възможности за избягване на войната не са изчерпани.

"Дипломатическите възможности далеч не са изчерпани", каза Шолц на пресконференцията с руския президент Путин. "Това, което чуваме сега, че някои войски са били изтеглени, е добър знак, надяваме се, че ще последват още“, каза той.

"Трябва да е възможно да се намери решение. Колкото и трудна и сериозна да изглежда ситуацията, аз отказвам да я определя като безнадеждна", каза той.

"Спешно е необходима деескалация", посочи той и добави: "Путин и аз сме съгласни, че Нормандският формат е важен за решаването на конфликта".

Според германския канцлер "траен мир" в Европа е възможен само с участието на Русия.

Той също така подчерта, че разширяването на изток на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) в момента "не е на дневен ред".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прецакаха

    51 5 Отговор
    Байдън като Германия ще има евтин газ а Русия договор за милиони.

    Коментиран от #14

  • 2 Бай Дън

    40 3 Отговор
    Ами нашите тръби в Украйна?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Той Шолц го знае това

    48 5 Отговор
    И то прекрасно.Само че преди да пръцне на верандата си,половин година чака разрешение от Уошингтън..
  • 5 Жоро

    41 5 Отговор
    От другия месец бай трън ще е забравил за всичко
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Марков

    52 6 Отговор
    Нещата вървят в правилната посока. Ако подпишат дългосрочни договори за доставка на газ, цената ще е много надолу и онези акули от спотовия пазар в Лондон ще умират от глад. Разбира се, обещава се и шоколадче на Байдън младши след 2024 г. Да работи и тръбата през Украйна. Дано се разберат Германия и Русия. Там е истината.

    Коментиран от #31

  • 8 НАТО

    7 42 Отговор
    щолтц е троянския кон на джобния, много руски лобисти в тоя ЕС тцтцтц
  • 9 !!!?

    8 43 Отговор
    С други думи, Шолц казал на Путин: Търпи моя красавица !!!?

    Коментиран от #28, #32

  • 10 И така

    50 3 Отговор
    Лъснаха зависимостите и слабаците в политиката! В т.н. ЕС всяка коза за свой крак, иначе яко лакардии... пародия на обединение и съюз...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ахаа

    52 6 Отговор
    Сега стана ли ясно на либерастите? Че каквото каже Русия, това става.

    Коментиран от #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 не не

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прецакаха":

    Не за милиони, а за трилиони... ама иначе тука разбирачи много...
  • 15 Макробиолог

    46 3 Отговор
    Тъй е то,нито Макрон е улав ,нито Шолц,на Европа интереса е ресурсите от Русия срещу технологии,съвм пр-ва,стоки от целия спектър и инвестиции.....Европа е и ще остане цивилизационния център и бизнеса с Русия е стратег важен.Който не ще да вярва,да отвори картата,Европа +Русия правят Китай незначителен ,а Америка далечна провинция.
  • 16 спасов

    20 2 Отговор
    Браво, мъже!
  • 17 Ееееех

    32 0 Отговор
    Мечтата на Джо - тръбата от Русия да завърти до Аляска и от там да тъпче газо в кораби за балъците в Европата... Якоооо...
  • 18 1111

    47 1 Отговор
    Значи Германия и Русия се разбраха за северен поток 2 а Русия и България южен поток не става, защото не отговаря на европейското законодателство,а за Германия отговаря за нея не важат тези закони наистина има солидарност в ЕС.Такива фалшиви политици, като Боко Тиквата трябва да отговарят пред обществото затова,което са направили срещу България и директно към затвора и отнемане на цялото имущество на всички роднини

    Коментиран от #29

  • 19 ташунко

    33 5 Отговор
    След Макарон и Шмолц е време и Бай Дън да цъфне на големата маса да му набият чемберите . Накрая всички ще клекнат пред император Вова .

    Коментиран от #21

  • 20 !!!?

    2 19 Отговор
    Путин към Шолц: СВ2 ще засили енергийната мощ на ЕС ! Шолц към Путин: НАТО ще гарантира границите на ЕС !!!?

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Да бе да

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "ташунко":

    Защо ЩЕ клекнат, като вече СА плонжирАли...
  • 22 Хи хи хи

    27 3 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    "Траен мир в Европа е възможен само с участието на Русия". Пръц:))) бай бай. С други думи Русия поема сигурността на Европа. Точка! А ти не можеш да го приемеш:)) проблема е твой.
  • 23 Шолци

    16 1 Отговор
    се чуди как да се откачи от американския чеп, на който се клати, за да осигури евтин газ за швабопитеците
  • 24 1111

    24 0 Отговор
    Путин удари американците в земята. Шолц свободно говори за северен поток и участието на русия в европейската сигурност. Съюз на германия и русия ще направи европейската икономика наистина значим фактор. Това е кошмарът на американците. Дано!
  • 25 Тръмб

    9 2 Отговор
    СП-2 е нужен, за да може да се води широкомащабна война в Европа. А Русия и Германия разбират как се правят широкомащабни войни.
  • 26 Европеец

    22 1 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Ех голяма мъка за лакеите на американците - Европа и Русия ще се разберат без господарите ви а пък синът на Байдън няма да печели - господарите ви остават с пръст в уста. Мечтата им за световно господство става все по нереална.

    Така е когато интересите на краварите са по-важни от интересите на Европа и България.
  • 27 От страни

    2 7 Отговор
    Я виж ква маса са сложили за Макарон а сега и Шолц. Май ще трябва да слагат телефон на двата края за да могат да си поприказват. Май Путин вече не може да ги гледа отблизо та е сложил такава маса.
  • 28 От страни

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    В случая Шолц е красавицата.
  • 29 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "1111":

    Той и на власт нямаше никва отговорност а днес кой знае къде си е прегърнал чекмеджетата с кюлчетата... Не можем да го стигнем....
  • 30 ЕС е виновен за

    9 1 Отговор
    високите цени на газта и горивата. Внасят втечнен газ ама на каква цена никой не казва
  • 31 Гошо

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Марков":

    "За нас, германците, но също и за европейците устойчива сигурност може да бъде постигната само с Русия. Следователно трябва да е възможно да се намери решение. Колкото и трудна и сериозна да изглежда ситуацията, аз отказвам да кажа, че е безнадеждна",
    Думите са на Шолц
  • 32 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    "За нас, германците, но също и за европейците устойчива сигурност може да бъде постигната само с Русия. Следователно трябва да е възможно да се намери решение. Колкото и трудна и сериозна да изглежда ситуацията, аз отказвам да кажа, че е безнадеждна",
    Е това му е казал ,доста е по различно от това което ти си мислиш
  • 33 Гошо

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ахаа":

    То отдавна е известно това "Каквото каже Русия го прави ,няма Англия няма Америка " -Атанас Буров 5 септември 1944 г
  • 34 говорят си

    6 0 Отговор
    и май не знаят, че утре Русия ще нападне Украйна. Що така, не са ли им казали?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания