Отидете към основна версия

1 776 11

Франция и съюзниците ѝ изтеглят военните си части от Мали

  • франция-
  • мали-
  • африка-
  • еманюел макрон

Силният човек в Париж Еманюел Макрон отказва да определя като провал оттеглянето на войските

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция и съюзниците ѝ изтеглят военните си части от Мали след близо десетилетно присъствие в страната за борба с ислямските бунтовници в региона.

Причината е разривът в дипломатическите отношения с управляващата военна хунта.

Около 2400 военни ще напуснат Мали след деветгодишна мисия, За нея вече няма условия при управляващата военна хунта в страната. Това Беше съобщено след срещата в Париж с основните партньори от ЕС и Канада. Въпреки това френското военно присъствие в региона остава: близо 3000 войници ще бъдат разположени в съседни страни в Сахел до шест месеца.

Френският президент Еманюел Макрон отказва да определя като провал оттеглянето на войските. През 2013 г. ненамесата на Франция е щяла да доведе до до срив малийската държава, заяви той на пресконференция. Като ротационен председател на ЕС Франция залага на европейско-африканската среща на върха в Брюксел.

"Ако Африка не успее, Европа ще се провали, национализмът ще тържествува, миграционните кризи ще се увеличат", каза Макрон.

За девет години Франция разви мащабна операция срещу ислямистките бунтовници, но висши военни очакват хаос в следващите месеци. 53-ма френски войници загубиха живота си в Мали.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини