Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 10:00 3 714 16

Галският петел срещу руската мечка – дуел без секундант

  • владимир путин-
  • еманюел макрон-
  • русия-
  • франция

Слаба откъм конкретни резултати, срещата между Макрон и Путин даде възможност да се изясни състоянието на духа на двата лагера

Галският петел срещу руската мечка – дуел без секундант - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Галският петел срещу руската мечка - дуел без секундант. Може би това бяха шегите на бившия комик Владимир Зеленски, понастоящем президент на Украйна, заради които все пак Еманюел Макрон се чувстваше много по-удобно в Мариинския дворец в Киев във вторник, отколкото в Кремъл предния ден. Посещавайки тези две страни на ръба на войната, френският президент се надяваше да получи конкретни сигнали за деескалация: ще трябва обаче да почака. Това отбелязва в коментар за приключилата дипломатическа совалка на Макрон френският всекидневник L"Express.

В Кремъл - среща под формата на дуел

Седнал срещу Путин, френският президент остана затворен с него в стая повече от пет часа, с двама преводачи като единствено развлечение. След края на срещата двамата държавни глави споделиха трибуната за сърдечна, но демонстрираща мускули пресконференция. Единият критикува "агресивността на НАТО", вторият остана твърдо за необходимото прекратяване на "военния натиск" върху украинската граница. "Макрон беше изключително враждебен и твърд като Путин, отбелязва геополитологът Франсоа Хайсбург, специален съветник във Фондацията за стратегически изследвания в Париж. Пресконференцията ясно отразява дългата им дискусия и априори блокирането на реда за сигурност в Европа остава пълно. »

Още преди срещата в Кремъл Франция смекчи очакванията. Никой в ​​Елисейския дворец не се надяваше на разрешаване на конфликта в края на това двойно посещение на Еманюел Макрон - понеделник в Москва и вторник в Киев - въпреки, че времето изтича. "Няма дипломатически сценарий, при който всички тези теми да бъдат уредени по време на една среща, категоричен е близък съветник на френския президент. Но целта е да се осигурят достатъчно елементи за започване на деескалация и да има средства за гарантиране на сигурността на европейския континент в дългосрочен план. »

Публично не беше обявен конкретен ангажимент от различните страни в конфликта. Някои френски източници намекнаха, че Русия ще се въздържа от започване на нови военни маневри близо до границите на Украйна, преди да получат официално опровержение от Кремъл. "По природа ролята на дипломацията е да бъде непрозрачна. Успешните преговори са преговори, които не се водят с открито сърце, подчертава Бертран Бади, почетен професор по международни отношения в Sciences Po. Но дневният ред, който се очертава, в съответствие с очакванията на Москва, е фрапантен,като се цели отмятане на украинския въпрос, за да се признае нов глобален статут на Русия."

Много тясно пространство за дискусия

Слаба откъм конкретни резултати, срещата между Макрон и Путин даде възможност да се изясни състоянието на духа на двата лагера. "От началото на откритата криза трите нива на конфликт никога не са се проявявали толкова ясно, продължава Бертран Бади: статута на Донбас,който се разиграва на карта; мястото на Украйна в международната система и потенциалното ѝ членство в НАТО; и статута на Русия в пост-биполярния свят, който по същество не е напреднал от 1991 г. Тази среща предоставя рамка за договаряне, което не е за пренебрегване и е заслуга на Макрон. »

През последните седмици френският президент се опитва да отвори пространство за дискусия между различните участници в конфликта. Париж събра руски и украински съветници на масата преди десет дни, за да преговарят за статута на Донбас, регион в източна Украйна, който е във война. Тези дискусии са част от споразуменията от Минск, подписани през 2015 г. между Москва и Киев. "Путин припомни на пресконференция, че единственият изход от украинската криза е изпълнението на тези споразумения, посочва Игор Деланое, заместник-директор на аналитичния център Френско-руска обсерватория в Москва. Но украинците смятат, че тези споразумения представляват заплаха за тяхната сигурност и руснаците не се отказват от нищо." Дипломатическите съветници се срещат в четвъртък, този път в Берлин, за да се опитат да придвижат въпроса напред.

Ако Франция иска да бъде оптимист и иска да поддържа "взискателен диалог през следващите седмици и месеци", графикът може да се окаже много по-кратък и много по-мрачен. От четвъртък руските войски започват големи учения с беларуската армия по украинската граница. Други масивни руски военни разполагания се извършват в Черно море и на други терени. В понеделник вечерта Еманюел Макрон също повиши броя на руските войници, разположени близо до границите на Украйна, като ги изчисли на 125 000.

"Русия ще бъде военно готова за атака в рамките на пет или шест дни", казва Франсоа Хайсбург. Но Олимпийските игри в Пекин са спирачка, китайците не биха били щастливи, ако по време на олимпиадата им избухне война. Путин трябва да се запита дали води войната, която може да води, или води мир, което в крайна сметка е много сложно за него: той не е получил нищо в замяна на претенциите си, изложени през декември, и трябва да обясни защо е оставил 100 000 войници да висят в сняг и кал в продължение на три месеца.

Китайските игри приключват на 20 февруари. Достатъчно, за да оставим, може би, последен шанс за дипломацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    62 3 Отговор
    Хайде да спрем с глупостите ! Всички видяхме , как " великата армия " , бяга от брадати пръчове с калашници !!! Сега - с Русия ли ще воюва ???!!! Алоо , соросоидите , хайде по реално !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БОЗА

    51 2 Отговор
    "...и трябва да обясни защо е оставил 100 000 войници да висят в сняг и кал в продължение на три месеца."

    Аууу,КОЛКО са "загрижени",за руските солдати тези двуличници...има обаче изненада-те не "висят",а ви ЧАКАТ...чакат ви на оградата на собственият си дом...през,която вие надничате...за това е и всичкото ви пищене...щото знаете,че са с патрон в патроника и са обрасли мекият спусък...ЧАКАТ ВИ... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 ТаУмВзе

    44 1 Отговор
    Макрон беше изключително враждебен и твърд като Путин, отбелязва геополитологът Франсоа Хайсбург! ТУКА ПРИКЛЮЧИХ ОТ СМЯХ ТОТАЛКА!

    Коментиран от #7

  • 5 кой да гепи украйна ама

    28 0 Отговор
    русия има МНОГО АТОМИ И НЕ СТАВА !
  • 6 НАПОЛЕОН ПАК ИСКА БОРОДИНО

    17 1 Отговор
    7 септември (26 август стар стил) 1812 година, в полето край село Бородино, на запад от Москва, се провежда историческата Бородинска битка. В резултат на тази битка руският император Александър I губи Москва. По-късно обаче сражението става една от важните причини, довели до падането на Наполеон от власт.

    През юни 1812 година френската армия под командването на Наполеон Бонапарт нахлува в Русия. През цялото време руската армия отстъпва, изтласквана от бързо придвижващата се и превъзхождаща я по численост френска войска. Главнокомандващият руските войски Михаил Богданович Барклай дьо Толи не успява да ги подготви за решително сражение. Отстъплението довежда до нарастващо недоволство в обществото и Александър I взема решение да предостави командването на генерал Михаил Иларионович Кутузов.

    На 3 септември 1812 година отстъпващата от Смоленск руска войска се установява на лагер край Бородино – село на 125 км от Москва. Кутузов избира полята край селото за да даде решителна битка по няколко причини. Руските войски наброяват 150 000 души и разполагат с 624 оръдия. Французите са около 135 000 с 587 оръдия. Кутузов иска полето по фронта да може да побере цялата му армия и да ѝ позволи да прикрива двата стратегически пътя, водещи от Смоленск към Москва. Бородинското поле е подходящо и заради това, че в краищата му се намират гъсти гори, които изключват възможността за флангови обходи. Освен това в самото поле преминават множество рекички и потоци, което дава

    Коментиран от #11

  • 7 веселяк

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Както винаги изгубени в превода! Най вероятно "като" би следвало да се чете "към", ама знае ли човек с този гуугъл транслейшънс!

    Коментиран от #9

  • 8 Макрон

    22 1 Отговор
    Изглежда нищожен пред Путин. Ама иначе голям диктатор.
  • 9 ТаУмВзе

    28 0 Отговор

    До коментар #7 от "веселяк":

    Колко французи са необходими за отбраната на Париж? Не се знае, никога не са го отбранявали.

    Коментиран от #13

  • 10 3.14К

    25 1 Отговор
    Този материал все едно е писан в ресторанта на Рене под диктовка на хеер Флик.
  • 11 Ерец

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "НАПОЛЕОН ПАК ИСКА БОРОДИНО":

    Отново ще припомня една малка подробност . При нахлуването в Русия Наполеон Бонапарт е носел знаме на което е било изписано “ Небето е Твое , земята е моя “ . След разгрома пощадени френски войници са изпратени със знаме “ Гърбът е твой , бичът е Мой “ ! В горния случай галския петел отиде в Москва , изкукурига , опери си перушината и се върна .

    Коментиран от #15

  • 12 Факт

    17 0 Отговор
    Много е малко петлето!На изборите ще му хвръкне перушината!
  • 13 ЕЕЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Защото винаги са били АГРЕСОРИ !!!!!!!!
  • 14 Павел Пенев

    10 0 Отговор
    Зеленски не е бивш, а настоящ комик, на който ще се наложи да играе трагична роля за ликвидирането на Украйна.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.