Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 11:50 1 929 17

Как имамите и пасторите могат да намалят раждаемостта в Африка

  • сахара-
  • африка

Според изследване три четвърти от всички хора, живеещи в Западна Африка, се вслушват в гласа на религиозните представители, когато става дума за въпроси, свързани с предпазването от бременност и броя на децата

Как имамите и пасторите могат да намалят раждаемостта в Африка - 1
Снимка: DW

Населението на Африка расте неудържимо: южно от Сахара всяка година се раждат 36 милиона деца. За много африканци предпазните средства и семейното планиране са табу. Имамите и пасторите биха могли да променят това.

В Африка, южно от пустината Сахара, всяка година се раждат близо 36 милиона деца. Континентът е сред регионите с най-бързо растящо население в света. До 2050 населението може да се удвои и да достигне 2,5 милиарда души.

Учените предупреждават за драматични последици, ако тези прогнози се сбъднат, защото ресурсите от вода, обработваема земя, училища, болници и работни места и сега не достигат. А бедността ще се засили още повече.

Ролята на религиозните организации

Дали е възможно свещениците и имамите да помогнат, за да се предотврати подобен сценарий? "Религиозните организации играят ключова роля за ограничаването на прираста на населението в Западна Африка, защото биха могли да задвижат нужния културен обрат, а и да го форсират", казва Катерина Хинц от берлинския Институт по проблемите на населението и развитието.

Според изследване на института, три четвърти от всички хора, живеещи в Западна Африка, се вслушват в гласа на религиозните представители, когато става дума за въпроси, свързани с предпазването от бременност и броя на децата.

Затова учените смятат, че те биха могли да играят важна роля в семейното планиране и да разясняват по-активно необходимостта от различни предпазни средства.

"Религиозните организации имат близък контакт с хората и по друга причина - тъкмо те са тези, които предоставят между 30% и 70% от всички здравни услуги в развиващите се страни и особено в Африка. Ако религиозните организации не предоставят консултации по семейно планиране, много от хората по тези места няма изобщо да имат никакъв достъп до подобно нещо, защото такива консултации не се предлагат другаде", казва Петер Мунене от "Faith to Action Network" със седалище в Найроби, Кения.

Проблемът е в това, че множество религиозни организации са противници на модерните средства за контролиране и ограничаване на раждаемостта. На сайта на организацията "Национална католическа здравна служба" в Гана например пише следното: "Предпазването от бременност е грешно, защото то съзнателно нарушава божествения план за развитието на човечеството, който често бива наричан природен закон".

Според студия на американския институт "Пю рисърч" от 2013 година, Африка е сред континентите с особено критично отношение към контрола над раждаемостта. В Нигерия и Гана над половината от всички анкетирани тогава са отговорили, че е грешно да се ползват контрацептиви.

"Казваме на младоженците, че трябва да изхранват децата си"

Андре Гюе, католически епископ от Сенегал също подчертава, че контрацептивите са табу за църквата. Въпреки това Католическата църква в Сенегал отдавна се ангажира със семейно планиране: "При подготовката на всяка сватба казваме на родителите, че имат задължение да се грижат за прехраната на своите деца. Казваме им също, че броят на техните деца трябва да отговаря на средствата, с които те разполагат за живот", казва Гюе.

"Много религиозни организации имат различни разбирания относно употребата на предпазни средства и семейното планиране. Това е истинско предизвикателство", казва Петер Мунене от "Faith to Action Network". Все пак има и положителни развития. "Някои от имамите в Кения вече подкрепят концепцията за семейно планиране и дори я проповядват в джамиите", казва той.

Учените пледират за това подобни примери да се множат и да се работи по-активно с имамите и свещениците, за да се развенчават всевъзможни митове и недоразумения относно концепциите за семейно планиране. Те предлагат властите и религиозните организации да разработят съвместни проекти за семейно планиране.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сатаНАТО

    22 1 Отговор
    Защо да я намалят, туй да не са европейските джендъри, пропагандиращи хомосексуализъм и аборти?
    Европа умира демографски, а Африка расте ли расте...и като тръгнат към Еуропата, няма кой да ги спре.

    Коментиран от #4

  • 2 математик

    16 1 Отговор
    Да въведът гей-сертификат за пиенето на вода !
  • 3 За това създадоха ковид 19

    11 1 Отговор
    Защото населението в определени страни расте и няма да може да се изхрани! Ако с този вирус не успеят ще има и други!
  • 4 Палко

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "сатаНАТО":

    А след Еуропата накъде ще тръгнат, Марс или Венера???
  • 5 бежанецот

    18 0 Отговор
    Те имамите има казват, че е грехота да не родят. И в гладна Сомалия имат по 13 деца. После ни идват като бежанци.
  • 6 Офф

    8 9 Отговор
    Юдео - масонския Нов световен ред няма да се състои! Оставете хората на мира бе,сатанински рептили! Има място под слънцето за всяко живо същество на тази планета! Внимавайте архитекти на плана за "златния милиард", да не се обърнат нещата срещу вас. Много често в природата плячката се превръща в ловец, а ловеца в плячка!

    Коментиран от #8

  • 7 Мхм

    5 1 Отговор
    Че що да я намаляват то само там има положителен прираст ако и там се намали човечеството го отписвяйте направо.
  • 8 Мнение

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Офф":

    Аз лично не бих правил деца, за които знам, че ще понасят мъченията от глада и мизерията, да не говорим за съпровождащите ги болести. А ако нямаш против да подлагаш децата си на подобен терор, си е твой проблем, никой не може да ти помогне, садизма не може да се самоконтролира от мозък с ментални проблеми
  • 9 pbdan

    13 1 Отговор
    Още помня гладните негъррчета с издутите коремчета по кинопрегледите на които пращахме помощи. После се разбра, че помощите се давали на член от семейство и така увеличавали раждаемостта. През 1950г. са 228млн. а сега са над 1,3 млрд. Ако не се намеси закона на Дарвин няма спасение.
  • 10 hihi

    6 0 Отговор
    Да те религиозните водачи само с това се занимават. Минават от здравните организации им раздават презервативи, а след тях минава католическия проповедник и им казва, че отиват в ада ако ги ползват. После защо в африка половината са със СПИН.
  • 11 Шебек с лилави венци

    0 1 Отговор
    Е, добре де,тя сега благодарение на ваксините няма ли,да намалее?Не са ли им поставили по три-четири дози вече? Колкото повече дози, толкова повече,ще намаля раждаемостта,какъв е проблемът?
  • 12 ннннннннн

    3 0 Отговор
    Ако тези "близо 36 милиона деца" ги заселят във Франция,с Европата ще се свърши до 2050-та година. Ще боядисат Айфеловата кула и Л Арк дьо Триомф в цвета на тези деца,които тогава вече ще са порастнали "французи". Не знам дали ще бъде създаден нов филм с тримата мускетари,които да са с новия цвят. Александър Дюма ще се обърне в гроба.

    Коментиран от #14

  • 13 БОЛШЕВИК

    3 0 Отговор
    Те ако си остават в Африка и по 20 деца да ражда една жена няма проблем. Лошото е, че после плъзват по неолибералния запад, а той е безсилен да ги спира и даже ги приема без да се замисля!
  • 14 БОЛШЕВИК

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ннннннннн":

    То и сега във Франция трудно се среща бял французин, както и в Англия и много други уж бели държави!
  • 15 Elementarno

    1 1 Отговор
    като се скопят и имамите и пасторите!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.