Отидете към основна версия

10 789 57

Турция предупреди Русия - Февруари 2022

  • украйна-
  • турция-
  • русия-
  • война-
  • хулуси акар-
  • отбрана

Турция търси диалог, но стои зад териториалната цялост и суверенитета на Украйна

Снимка: Shutterstock

Турция ще продължи да полага усилия за намаляването на напрежението между Русия и Украйна, каза днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от турските медии, предаде БТА.

Искаме кризата между Русия и Украйна да се разреши чрез дипломация и диалог, изтъкна Акар, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Наше общо желание е продължаването на диалога и дипломацията, което да доведе до слагане на край на напрежението, посочи той. Акар добави, че за Турция е важно запазването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Коментирайки твърденията, че заради кризата около Украйна може да бъде променен режимът на преминаване през проливите (Босфор и Дарданели), регламентиран от Конвенцията от Монтрьо, Акар посочи, че това няма да бъде направено. Винаги сме казвали, че Конвенцията има много голямо значение и ще продължим да го повтаряме, каза турският министър на отбраната.

Във връзка с разговорите му с гръцкия министър на отбраната Николаос Панайотопулос в Брюксел Акар посочи, че срещата е била "позитивна и конструктивна". Той добави, че срещата се е състояла "спонтанно". Турският министър засегна и въпроса, свързан с връщането на нелегални мигранти от Гърция към Турция.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: