Отидете към основна версия

15 266 73

Вучич: Война между САЩ и Русия ще срине света такъв, какъвто го познаваме

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • украйна-
  • газ

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди, че война межда САЩ и Русия би имала пагубни последствия за целия свят, съобщава RT, позовавайки се на сръбската агенция "Танюг".

"Ако ситуацията между американците и руснаците ескалира в световен мащаб и Западът наложи санкции на всичко, което идва от Русия, какво ще правим с нефта, с газа?", запита риторично той.

Какво ще се случи с пазара в този момент, настоя Вучич и припомни, че Китай, САЩ, Русия, Украйна и Индия са най-големите производители на пшеница и царевица.

Той обясни, че въпреки че Сърбия разполага със запаси с хранителни продукти, с настоящите количества горива в страната може да се изкара около месец.

Сръбският президент посочи, че към момента страната му разполага с около 110 млн. куб.м газ.

Ако се стигне дотам (до война - бел.ред.), то тогава се опасявам, че това почти напълно ще срине света такъв, какъвто го познаваме, предупреди той и изрази надежда да не се стига до подобна критична точка.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Вчера шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че санкциите на ЕС спрямо Русия в случай на война с Украйна ще засегнат енергийния сектор и високите технологии.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: