Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 18:00 6 959 26

170 хиляди километра тръби, договори с 30 държави: истината за влиянието на Газпром

  • газпром-
  • газ-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • алексей милер

През 2021 г. в световен мащаб са добити почти 515 милиарда кубически метра природен газ - с 14 на сто повече от предходната година

170 хиляди километра тръби, договори с 30 държави: истината за влиянието на Газпром - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Газпром доминира пазара на природен газ в Европа. Но руският държавен концерн не печели своите милиарди само от добив и износ на енергия, а също и от финансови сделки, медии и дори от футбол. Ето как:

Колко могъщ е Газпром? Много потребители, които отопляват жилищата си с газ, вероятно си задават този въпрос. Особено сега - на фона на струпването на руски войски по източната граница на Украйна. Ако в сегашната криза на Русия ѝ бъдат наложени тежки санкции от Запада, а тя спре подаването на газ за Европа, това може да предизвика сериозен недостиг.

Газпром контролира германския газов пазар

Газпром притежава най-големите запаси от природен газ в света и контролира германския газов пазар с дневни доставки от 272 милиона кубически метра за Федералната република. Това количество може да нарасне значително, ако новият газопровод "Северен поток 2" влезе в експлоатация.

Газпром стопанисва и няколко газохранилища в Германия, най-голямото от които - в Реден, провинция Долна Саксония, което руският концерн придоби през 2015 година. В Германия Газпром има участия в още три газохранилища - тези в Етцел, Йемгум и Хайдах.

Също така и част от преносната мрежа в Германия се намира в руски ръце: заедно с германската компания Wintershall Dea, Газпром има участие в четири далекопровода. Той държи 51 процента в компанията "Северен поток АД" със седалище в швейцарския Цуг, която стопанисва газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Към днешна дата Газпром разполага с тръби, чиято дължина надхвърля 170 хиляди километра, през които руснаците доставят природен газ на общо 30 страни.

Над 500 милиарда кубика газ за година

Газпром добива газ не само в Русия. Заедно с Wintershall Dea, превърнала се в най-важния му партньор, руският концерн добива и в Нидерландия. През 2015 г. двете компании създадоха дружеството Wingas, което вече е 100-процентова собственост на Газпром. "Руснаците го използват като централен доставчик в Европа и за тях компанията има много важно значение", казва главният редактор на специализираното издание Energate Хайко Ломан.

През 2021 г. в световен мащаб са добити почти 515 милиарда кубически метра природен газ - с 14 на сто повече от предходната година. На този фон шефът на Газпром Алексей Милер определи 2021-а като най-добрата година за компанията от 2013-а насам. Съответно той очаква и най-добрите финансови резултати на компанията въобще в нейната история.

Бивш офицер от Щази ръководи бизнеса в Германия

Германия е сред най-големите купувачи на руски природен газ. През 2021 г. продажбите на германския пазар са нараснали с над 10 процента, а бизнесът на Газпром във Федералната република е поверен на дъщерната компания Germania. Шеф на фирмата е Матиас Варних - бившият офицер от Щази е стар приятел на руския президент Владимир Путин. Варних рядко се появява публично - най-често може да бъде видян на стадиона на футболния клуб "Шалке 04", чийто спонсор е Газпром и в чийто надзорен съвет Варних участва. Годишно Газпром налива по 15 милиона евро в клуба.

Но най-важната връзка на Газпром с германската политика е Герхард Шрьодер. Бившият канцлер на Германия е председател на Управителния съвет на "Северен поток АД" и е предложен за член на Надзорния съвет на Газпром на мястото на Тимур Кулибаев, който е зет на президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев.

Дългата ръка на Кремъл

Особено влияние в този орган обаче Шрьодер едва ли ще има, казва експертът по руските въпроси в берлинската фондация "Наука и политика" Янис Клуге. "Независимите членове на Надзорния съвет имат декоративна функция", смята експертът. Защото този съвет всъщност е изпълнител на волята на Кремъл.

Истинските стратегически решения се вземат в Москва - лично от президента Путин. Включително това кой и колко газ да получава в чужбина. Изпълнител на неговите решения е шефът на Газпром Алексей Милер. Той ръководи компанията от около 20 години и също е близък приятел на Путин. Под негово ръководство Газпром се превърна от фирма, която добива газ, в огромен конгломерат.

Милиарди печалба от медии и банки

Отдавна обаче Газпром не печели всичките си пари само от газ. За да не е толкова зависим от променящите се цени на природните суровини, концернът навлезе и в банковото дело и в бизнеса с медии. "Газпром медиа" междувременно притежава 9 телевизионни канала в Русия, 29 тематични канала, 10 радиостанции и две издателства. Медийният бизнес на Газпром възлиза на 1,2 милиарда евро.

От 1990 г. Газпром има и собствена банка - Газпромбанк. Тя работи както с частни, така и с фирмени клиенти, занимава се и с инвестиционно банкиране, търгува с валута и суровини.

Решения противно на фирмената логика

Газпром не е компания с чисто икономическа дейност, насочена към генериране на печалба, казва енергийният експерт Михаил Крутихин от московската агенция RusEnergy. По думите му има и един втори, политически Газпром, който не се ръководи от чисто търговските интереси. Така например се смята, че през 2021 г. концернът е можел да изнесе с 1/3 повече газ за Европа, но не го е направил по чисто политически съображения.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    63 10 Отговор
    Дойче шайзе пак завиждат на Русия

    Коментиран от #17

  • 2 Госあ

    36 17 Отговор
    Най лошото от всичко написано е единствено, че дивидентите от Газпром отиват в ръцете на шепа олигарси.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стоянов

    78 10 Отговор
    Южен поток трябваше да мине през България с разклонения за нашата страна и да бъде построен безвъзмездно от Газпром, като после печелим от транзитни такси. Така стана в Сърбия с тяхната част. Вместо това Бойко Борисов го подари на Турция, построи го с 3,5 милиарда лева българска народна пара, без нито едно разклонение за България. Това е национално предателство. СЪД И ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР!
  • 5 /////

    40 4 Отговор
    Нещо не разбрах излиза, че добрата Германия която едва ли не е имала друг избор за внос на газ, но е клекнала на лошия Газпром така ли и сега Гьобелсвеле лее крокодилски сълзи.
  • 6 Рошко

    33 7 Отговор
    Да разбираме че и Германия е провинция или република в руската федерация

    Коментиран от #13

  • 7 КОНТРАТА

    26 6 Отговор
    170 000 км е 5 пъти обиколката на земята по екватора, сороснята пак лъже!
  • 8 МИЛДЕ

    6 46 Отговор
    Затова Путин е нагъл, защото по време уж на санкции, Германия начело с Меркел вътреше далавери с Путин . Един ден и двамата ще понесат своята отговорност и ще бъдат съдени в Хага.

    Коментиран от #19

  • 9 българина

    35 1 Отговор
    800 бази по света и 50000 извън територията си? не говоря за Римската империя а за сащ, какво е виянието й и има ли почва у нас?
  • 10 Лейка

    35 0 Отговор
    Мине не мине и Дойче се изтърси. Защо първо не пишат за тръбите на сина на Байдън в Украйна и там каква е битката? Второ - Дойче Веле, Вие и една фондация К.А. се хвалехте, как сте измислили името ГЕРБ. Помним тези неща. Пропаднала медия сте тотално!
  • 11 Johnny

    33 1 Отговор
    Кучетата си лаят, керванът си върви! Русия произвежда 185 bcm. Сега за 2 години от 150 $ на mcm цената стигна до 2000 $ на mcm. Нека да е средната цена 1000$. Математика: 185 х (1000-150) = 157 МИЛИАРДИ ДОЛАРИ повече приходи. Да не говорим за нафтата, металите, пшеницата... Хората си правят пари, ние ще защитаваме Украйна.
  • 12 Росия

    22 4 Отговор
    е Владетеля на света!

    Коментиран от #18

  • 13 Тиква

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Май си прав де!!! Браво за коментара.

    Коментиран от #26

  • 14 Източна ромелия

    24 1 Отговор
    То за това сащисаните отвъд океана искат да разпаднат руската федерация , та да и вземат всичките ресурси безплатно
  • 15 наблюдател

    22 0 Отговор
    "Така например се смята, че през 2021 г. концернът е можел да изнесе с 1/3 повече газ за Европа, но не го е направил по чисто политически съображения." така например, хайли лакли, олмост съртънли... фъктите, защо не цитирате някой, който е казал, че "газпром" не изпълнява договорните си задължения? няма такъв? е, защо тогава е тоя квич? колкото е било договорено, толкова е доставено. по-зле сте от вкисналото зеле.

    Коментиран от #16

  • 16 наблюдател

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "наблюдател":

    сега видях, че парцалчето е всъщност от зеленцето. вземам си думите назад - не сте по-зле, на едно ниво сте. :D
  • 17 Jacques Yves Moineau

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    Германия е на колене.
  • 18 Помак

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Росия":

    Така е, вече повече от 1 000 години е властелина на европа и азия, а от извесно време доминира в целия свят, вкл и над Сша
  • 19 Юдеите владеят

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "МИЛДЕ":

    Съдът в Хага. Колко сърби бяха несправедливо осъдени в Хага 😇
  • 20 Един Човек

    8 2 Отговор
    Километрите , или цифрата ви бърка в Д-то !? Какво ви интересува чуждата паница?
  • 21 Европеец

    15 0 Отговор
    Добре де дойчовци "Газпром" лош защото инвестира и строи тръби и от това ви доставя евтин газ а американците не строят тръби и доставят скъп втечнен газ (пак руски) но видиш ли те добрите.

    Второ американците заграбиха част от тръбите на "Газпром" през Украйна и решиха че могат да печелят на ваш гръб обаче пак "Газпром" са лошите а господарите ви са добрите.

    Само че те не се задоволяваха само с транзитните такси през Украйна а решиха те да купуват газа от Русия на едната граница и те да го продават на Европа на другата граница със каквато си решат печалба. Тогава газът щеше да е американски, демократичен и никой нямаше и да знае думата диверсификация.

    Естествено Газпром не се съгласи и стана лош а Путин "диктатор" - опитаха се да заобиколят Украйна но краварите ни забраниха Южен поток, сега правят всичко възможно да забранят СП2 обаче никой от соросоидните пропагандатори и дума не обелва за забраната на руския газ през Украйна - за санкции против украинските тръби даже е тема табу - защо ли?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бурделезов

    5 2 Отговор
    Някой, ако си мисли, че Газпром е заобиколим фактор в Европа е американец или африканец. Тук е студено, готви се и се произвежда с газ. Произвеждат се и други благинки от и с "незаменим" газ!
  • 24 Гост

    4 1 Отговор
    Естествено! Доставиха го на Китай, който плаща повече!!! Европа се цигани и налага санкции под ботуша на Байдън, Китай плаща!
  • 25 Ганьо

    3 0 Отговор
    Аз само да попитам. ТЕЗИ ГАЗОПРОВОДИ В ЕВРОПА ЩЕ ГИ МАХАТ ЛИ (ще ги ринат ли??
  • 26 Да но......

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тиква":

    Доичетата не са за подценяване тия са способни да преустроят производства и да продължават да бълват стока с по малко газ или никаква дори...