Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 15:33 6 544 22

В Сърбия: "Литият е същото нещастие, каквото са диамантите за Конго"

  • сърбия-
  • литий-
  • мина-
  • rio tinto

Не е тайна, че залежите на литий в долината Ядар в Западна Сърбия пораждат големи надежди в Европа, защото могат да намалят нейната зависимост от вноса на редкия метал

В Сърбия: "Литият е същото нещастие, каквото са диамантите за Конго" - 1
Снимка: DW

В Сърбия има огромни залежи на редкия метал литий. Чужд концерн вече изкупува къщи, а в Белград очакват тлъсти печалби. Местни хора се опасяват, че литият ще е за Сърбия същото нещастие, каквото са диамантите за Конго.

Всеки ден Славиша Росич патрулира из селото и се ядосва, че вижда непознати, които взимат проби пръст или изсичат дървета. Фермерът и неговите съседи от Горнье Неделице от месеци водят война на нерви с британско-австралийската минна компания Rio Tinto, която иска да добива литий насред селото. "Някой ще плати с главата си, ако продължат“, казва Росич и сочи мястото, където ще се намира рудникът. Сега там има само къщи и ниви, наблизо е и селската църква. „Ако дойдат багерите, ще стане напечено. Подготвени сме за всичко“, уверява Росич.

Сръбският президент Александър Вучич, а и Европейският съюз не крият, че са изнервени от съпротивата на местните хора. Не е тайна, че залежите на литий в долината Ядар в Западна Сърбия пораждат големи надежди в Европа, защото могат да намалят нейната зависимост от вноса на редкия метал.

В района на Горнье Неделице лежат около 200 милиона тона от минерала ядарит. Ако находището се разработи, годишният добив ще е достатъчен, за да се произведат батериите на един милион електрически автомобила годишно, а залежите ще стигнат за няколко десетилетия.

Протести в цялата страна

Президентът Вучич и проправителствените сръбски медии твърдят, че този проект може да носи на страната най-малко по един милиард евро годишно. А ако в Сърбия се построят фабрика за батерии и завод за електромобили, постъпленията могат да скочат и до 20 милиарда евро годишно, обяви Вучич.

Но през януари правителството най-неочаквано обяви, че спира проекта. Преди това в страната имаше безпрецедентни протести, които продължиха месеци наред. В тях се включиха десетки хиляди граждани, които блокираха пътища и магистрали с настояване за опазване на чистотата на въздуха, водата и почвите.

Политологът Вуйо Илич не изключва спирането на проекта да е само предизборен трик на Вучич. В Сърбия в началото на април ще се проведат няколко избора – за нов парламент, за президент и за нова местна власт в столицата Белград. След бойкота на изборите през 2020 година сега разединената сръбска опозиция вижда добри шансове да се пребори с Вучич, който от 10 години управлява балканската страна – все по-авторитарно.

"Бунтът срещу концерна Rio Tinto привлече не само левите еколози, той мобилизира и консервативните избиратели. Подкрепа оказаха както местните жители, така и хората от съседните градове, които се обявиха срещу разграбването на нашите ресурси от една чужда компания“, казва Илич.

"Златна мина" за Белград

От „Европейския алианс на батериите“ ЕВА, който обединява европейски производители на автомобили, определиха това като „сериозен удар“ срещу плановете на ЕС за обрат в сферата на транспорта. Още през 2024 г. литият ще бъде дефицитна стока, а през 2030 г. половината от потребностите от този метал ще остане непокрита, се казва в становището на EBA, изпратено до ДВ.

Никой в Сърбия обаче не вярва, че властта в Белград просто така ще се откаже от тази „златна мина“. Илич очаква след изборите проектът да бъде съживен. „Управляващите винаги са твърдели, че Сърбия залага на икономическия растеж, модернизацията и развитието на инфраструктурата“, припомня той. Затова и не вярва Вучич да се откаже от този голям проект на Rio Tinto.

Саво Манойлович от неправителствената организация Kreni-Promeni е един от водещите организатори на протестите. "Ние не сме племе, а Вучич не ни е вожд, който ще преговаря за нашата земя с колонизаторите“, казва той за ДВ. Правителството смята Манойлович за „чуждестранен агент“, тъй като неговата организация получава финансиране от западни фондове, вкл. от фондацията „Рокфелер“. Без особено да се впечатлява от това, Манойлович и демонстрантите настояват за това добивът на литий и бор да бъде спрян със закон – дотук напълно безуспешно. В цялата страна има още десетки места, на които се правят сондажи за ценни суровини. "Опасявам се, че литият ще е за Сърбия същото нещастие, каквото са диамантите за Конго“, казва той.

Поверителен документ за рисковете

От Rio Tinto отказват да дадат интервю, а сръбската министърка на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович поне изпраща писмени отговори. В един от тях се казва, че искането за забрана на добива е политическо и застрашава не само минната промишленост, но и цялата икономика.

Съществува обаче поверителен документ от 80 страници за екологичните рискове, свързани с проекта, с който ДВ разполага. В него самият минодобивен концерн признава наличието на различни рискове. Споменати са замърсяване на подпочвените води, на реките, на въздуха и унищожаването на флора и фауна.

Местният активист от Горнье Неделице Славиша Росич разказва, че за осъществяването на проекта в селото трябва да бъдат разрушени 52 къщи. От тях 49 вече са откупени от Rio Tinto, което Росич нарича „водене на психологична война“. Хората получават финансови стимули, за да демонтират сами покривите, вратите и прозорците на къщите си. Така в селото постоянно нараства броят на празните изтърбушени къщи, пред които от концерна поставят табелки с надпис „частна собственост: влизането забранено“.

Така селото трябва да бъде превърнато в развалина. Rio Tinto не се интересува от къщите, а от земята под тях. Своята къща Росич обаче няма намерение да продава – дори и да му предложат тройна или четворна цена.

Протестиращи и "предатели"

За него, както и за другите, които са решени да останат в селото, хората, които са продали имотите си на Rio Tinto, са „предатели“. Радомир Филипович е един от тях. Той дълго е размишлявал преди да продаде къщата си на минния концерн. Отказва да назове цената, само уточнява, че сумата е достатъчна, за да си построи нова къща с голям двор в съседното село, както и да купи малко жилище за децата си в най-близкия град.

"Бившите ми съседи твърдят, че ще се борят за бъдещето на децата си. Поради същата причина аз взех моето решение“, казва Филипович. Той добавя, че с оглед на възможното отчуждаване на имотите, е било по-разумно да вземе парите и да се премести на друго място.

А оставащите в Горнье Неделице хора се заканват да прогонят служителите на Rio Tinto от техния офис, който се помещава в една от откупените къщи. „Ако се наложи и със сила“, уверява Росич.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 5 Отговор
    Можеше и да е по-зле с някой диктатор кръволок начело от ранга на Баце.
  • 2 комшията

    22 5 Отговор
    Айде бре, нали при вас само ще го вадят, Ганчо да му мисли, дето ще го преработва.
  • 3 ФормулаЕдна

    48 4 Отговор
    Да го дадат като нашето злато, подаряме им 98 процента, а от останалите проценти да платят малко осигуроврки и 10% печалба ... т.е. накрая България пие само една студена вода. Щом работи тази формула при нас, ще пробват и в Сърбия да я направят същата.

    Коментиран от #6

  • 4 Путин

    12 13 Отговор
    Ние ще вземем ресурсите на Сърбия, а не англосаксите!
  • 5 Верно ли

    50 4 Отговор
    Статията може да се сведе до следното изречение: "Не е тайна, че залежите на литий в долината Ядар в Западна Сърбия пораждат големи надежди в Европа, защото могат да намалят нейната зависимост от вноса на редкия метал." Та на всички ни тук да ни е ясно (най-вече на Балканите)- ние сме суровинен придатък на Европа, а Европа в замяна ще ни даде да ѝ горим боклука! Danke!
  • 6 Капитализъм

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "ФормулаЕдна":

    ... в действие!!! Когато става въпрос за десетократни печалби, няма такава сила, която да спре капитала (включително и незаконни)!!! А пък "Дойче Веле" да си оправят противоречията!!! От една страна "Вучич управлявал авторитарно", обаче хората се организираха на протести и спряха проекта на "инвеститора" (засега) и второто- какви са тези "леви еколози"- еколозите са само едни, няма леви няма десни!!!
  • 7 ха ха

    37 2 Отговор
    Къщите и земята да са ви проблема... Водата, водата ще ви излезе през носа. Два милиона литра за тон литий... На всичкото отгоре, като извадят лития отпадъците са пълни с тежки метали... Фермерите в Чили вече са пропищели от липса на вода в резултат от минното дело.
  • 8 Единствената демократична държава

    23 2 Отговор
    направила пари от полезни изкопаеми е Норвегия - един трилион, от който само лихвите са 150 милиарда.
    За сравнение Великобритания от сравним изкопан петрол (пак от Северно море) няма нищо, щото всичко е в частни джобове.
    Канада, Австралия-държави богати на ресурси, също не печелят кой знае колко, стандартът им е като на държави без ресурси.
    Това е така щото при демокрацията идват едни чичковци с пури и си купуват политиците.
    За сравнение има много диктатури, с много висок стандарт от ресурси-Персийския залив държавите, Бруней.
  • 9 Ганьо

    12 2 Отговор
    Е ето ги батерията.!? В тец матриците!? Те наще за това ли ходиха до. САЩ???
  • 10 А50

    29 2 Отговор
    Този литий е на Сърбия не на Европа. Сърбите трябва сами да си го добиват, не им трябват западни концерни, концерти и концесии. Някой от запад случайно да им предложи да изчисти обеднения уран дето им го изсипаха

    Коментиран от #22

  • 11 гост

    5 26 Отговор
    В Сърбия и Косово има поне 5-6 въглищни мини , от които половината открити като нашия лунен пейзаж "Марица Изток" , без да броим другите мини за какво ли не , строени през комунизма , дето не са и чували за "екологичност" !! Ама точно литиевата мина ще ги "отрови" , дето плюс това ще е чисто нова по всички европейски стандарти за опазване на околната среда !! И там си плащат яко "братушките" да има кой да им купува боклуците !! На всичкото отгоре лития се рециклира 100% , тоест веднъж добит ще се ползва десетки и стотици години и десетки пъти !! Ама друго си е да изкопаш кюмур и да го изгориш в тецове от миналия век без грам очистка и безвъзвратно !! Това е най-екологичното

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Да кажа

    15 1 Отговор
    Напишете в гугъл на кирилица "икономически убиец" и изгледайте филма. преведен е 52мин.! Тогава нещата стават кристално ясни!

    Коментиран от #17, #21

  • 13 гост

    5 16 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Само двата завода за автомобилни гуми , тоя до Ниш и тоя дето сега го строят китайците ще произвеждат мръсотия колкото десет такива мини , че и повече и то доказано канцерогенни и нерециклируеми изобщо !!! Ама те са "екологични" , а лития дето всеки ден докторите го предписват в десет вида лекарства и го има даже в готварската сол е "отровен" !!
  • 14 Рошко

    6 0 Отговор
    След като вие дойчовци имате документи от тайни договори от 80 страници, защо не го публикувате в Сърбия и изобщо навсякъде ????? Само питам
  • 15 Бодак

    13 1 Отговор
    Кой ще ви даде 1 милиард, бе сърби.
    Ние сме една от най-богатите на златни залежи в Европа. Челопеч е второто по големина златно находище в Европа . Е, и ? Доста българи не знаят това. Не знаят че концесиятя за Челопеч бе 0, 7 % .... Дори африканските колонии имаха по-големи концесии. Е, да предоговориха я. От 0,7 -- на 1, 25 ли нещо такова ....
    Та, когато някои казват че сме колония с подбрано марионетно управление е напълно прав -- лъскава колония и омагьосано от медиите общество, мислещо се за свободно.
    Свободно за маловажните работи -- да -- ако на леля Пенка и умре щастливата кокошка си свободен да говориш всичко около въпроса.. Но по важните работи чрез медиите ни говорят и вменяват едно и също или изобщо не ни говорят. Всяко инакомислие, по важни неща, се дамгосва. Ппресен пример -- инаквите гледни точки за ваксините се заклеймяваха от почти целия медиен слугинаж.
    Всеки на възлова длъжност изразил инакво мнение е анатемосван и впоследствие му се случват разни случки -- такава особена, опасна "свобода"
  • 16 Въпросче

    7 2 Отговор
    " Не е тайна, че залежите на литий в долината Ядар в Западна Сърбия пораждат големи надежди в Европа, защото могат да намалят нейната зависимост от вноса на редкия метал."

    Ами еврофжендърите няма ли да са зависими от Сърбия ? Или смятат отново да я бомбардират ?
  • 17 Бодак

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да кажа":

    Изповед на икономическия убиец от Джон Перкинс.
    Разказва за способите чрез които САЩ и спецслужбите му, в т.ч. частни служби силово налагат САЩ интереси. Този който не играе по играта на САЩ е предупреждаван, следва икономически натиск, в т.ч. с фокуси довеждащи го до икономическо убойство. ако и тая мярка не свърши работа следват заплахи към семесътвото, човека ... крайната мярка е физическо унищожение -- убойство, Тази книга разказва за една истинска политическа мафия -- тази на САЩ. Описаните способи за икономически шантаж и рекет се използват най-вече срещу политици и работодатели.
    Джон Перкинс е бил икономически убиец, т.е. човек за натиск върху несъгласните с политиката на САЩ. Видял е много.накрая съвестта му започва да го гризе и той прави една своеобразна изповед чрез книгата си.
  • 18 Путин

    7 0 Отговор
    Сърбите изгониха вече австралийския гигант Rio Tinto, поради протестите на хората заради замърсяващото производство. И Джокович даде фира за Аустрелиън опън!
  • 19 незнайко

    7 0 Отговор
    Дълга статия, но е ясно едно ! Ще се случи това което се случва когато решет да правят язовир . Селото под вода а населението изселено, това ще се случи и с това село . Даже няма да ги обезпечат както трябва . Ще ги принудят да продадат земята, но това зависи и от правителството на Сърбия . Дано да не продадат като нас залежите от злато !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да кажа":

    Вчера се опитах да се сетя как се казваше и написах Убиец на държави, но това е истинското име.
    Човека каза-пристигам с два палета пари и един куфар с кредитни карти и до 3 месеца всичко приключва.
  • 22 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "А50":

    Ако си ходил в Добринище и хванеш пътя към Якоруда, на първото кръстовище вдясно, ще видиш табела , където пише , че от европа са ни дали 20 млн. лв. за да закрием урановата си мина, която е с най-висок % уран в европа!
    Смятай колко сме умни-можехме да го продаваме на Раша , за да си прави ракетите и да го зарежда в атомните централи.
Новини по държави: