Отидете към основна версия

11 538 82

Ответна реакция! НАТО активира отбранителни планове, мести войски

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • владимир путин-
  • украйна

Столтенберг изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на НАТО е нападение срещу Алианса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО ще активира своите отбранителни планове, които ще включват преместване на войски. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявлението си от тази сутрин, съобщава Der Standart.

Утре ще се проведе специална виртуална среща.

Русия нападна Украйна, това е акт на война, каза Столтенберг.

"Имаме война в Европа в мащаби и по начин, който смятахме, че е нещо от миналото. Това е "драматичен момент за сигурността на Европа". "Това е преднамерена, хладнокръвна и дълго планирана операция".

Столтенберг изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на Алианса, е нападение срещу Алианса.

Освен това Столтенберг настоя, че е време да се сформира анти-Путин пакт.

Той обясни, че присъствието на НАТО се разширява, но това са отбранителни мерки за избягване на конфликт или атака срещу държава членка. "Атака срещу една страна от НАТО е атака срещу всички тях", подчертава Столтенберг.

Трябва да засилим колективната си защита по море, въздух и земя. Последните седмици нашите съюзници оставиха много войски в Европа, имаме над 100 самолета и над 120 кораба от Северно до Средиземно море - нашият ангажимент по чл. 5 е несъмнен, каза шефът на НАТО.

"Последните месеци значително увеличихме присъствието НАТО в източните територии на ЕС, ще увеличим и увеличаваме в момента нашето присъствие в Източните територии на Алианса. Днес актуализирахме плановете, което ще даде повече правомощия на командващите".

Русия никога не е приемала сериозно предложенията за диалог, като същевременно планира все повече и повече инвазия. Русия затвори вратата за политическо решение. Това е тъжната реалност, която има драматични последици за украинското население, но и за цяла Европа, посочи той.

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

От Белия дом излязоха с изявление, в което се посочва, че Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

Германският канцлер Олаф Шолц определи настоящите събития като "ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа".

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също увери, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" ѝ атака срещу Украйна.

От своя страна, Китай призова всички страни, замесени в конфликта в Украйна, да проявят сдържаност и отказа да нарече "инвазия" руските действия спрямо Украйна.

По-късно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е съгласен с позицията на Китай относно ситуацията в Украйна и че все още може да бъде предотвратен пълномащабен конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: