Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 09:14 6 265 83

Измислените оправдания на Путин за агресията в Украйна: проверка на фактите

  • нато-
  • оправдания-
  • геноцид-
  • владимир путин-
  • путин-
  • украйна-
  • русия-
  • факти-
  • война

Фактите говорят ясно, че повечето от неговите "аргументи" са фалшиви

Измислените оправдания на Путин за агресията в Украйна: проверка на фактите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За да оправдае нахлуването в Украйна президентът Владимир Путин посочи няколко причини. Във всеки случай той смята нападението за отбранителен акт. Ето какво показва проверката на някои от "аргументите" на руския президент.

Доближава ли се НАТО до границите на Русия?

Още новини от Украйна

Путин твърди: НАТО постоянно се разширява, а военната инфраструктура на Алианса е все по-близо до руските граници. "Военната машина се движи и, повтарям, приближава се плътно към нашите граници".

Проверка на фактите: твърдението заблуждава

Вярно е, че след разпада на Съветския съюз 14 източноевропейски държави бяха приети в НАТО. Четири от тях граничат с Русия. И Украйна получи статут на кандидатка за членство през 2008-а година, но оттогава процесът на присъединяване изобщо не е напреднал.

Вярно е също, че НАТО предприе определени логистични подготвителни действия в своите членки от Източна Европа, подготвени бяха и летища за бързо укрепване на частите. Но трябва да се има предвид, че това бе направено след 2014-а година като реакция на неправомерната анексия на Крим.

НАТО продължава да се придържа към Основополагащия договор за отношенията с Русия от 1997-а година. Той забранява допълнителното трайно разполагане на бойни части в страните членки. Въз основа на влошаването на отношенията между Изтока и Запада обаче през 2016-а година НАТО започна да ротира четири бойни батальона в балтийските държави и в Полша. Тези бойни части се състоят от общо 5000 войници и всъщност са твърде малки, за да представляват заплаха за Русия с нейните /както се смята/ 850 000 активни войници.

Тревоги у Русия буди и разполагането на противоракетните комплекси "Aegis Ashore" в Румъния и Полша. Оборудването е разработено първоначално за военни кораби, но могат да изстрелват и балистични ракети от суша, които за кратко време могат да достигнат Русия.

Военният експерт Волфганг Рихтер казва по този повод, че този проблем има лесно решение - на Русия би могла да бъде дадена възможност да провери дали в комплексите "Aegis Ashore" има балистични ракети, които чакат да бъдат изстреляни. Москва обаче отхвърли предложението за диалог. „Тя избра войната и съсипа изгледите за намиране на решение чрез преговори."

Нападението на Русия отбранителен акт ли е по смисъла на Хартата на ООН?

Путин твърди: „Просто не ни е останала друга възможност да защитим Русия и нашия народ, освен тази, която ще бъдем принудени да използваме днес", каза Путин. Както и: „Народните републики на Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с глава 7, член 51 от Хартата на ООН (...) взех решение за провеждането на специална военна операция."

Проверка на фактите: не е вярно

Не отговаря на истината, че се налага Русия да се "защитава" от Украйна, а още по-малко Путин може да се позовава в тази връзка на Хартата на ООН. Твърдението се вписва в цяла поредица обвинения на Путин, че Украйна провежда офанзивна военна операция и подготвя война срещу Русия. Непосредствено след като самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск бяха признати от Русия, те я помолиха за помощ и Путин изпрати т.нар. "мироопазващи" части в сепаратистките области. Но и до момента Русия не е представила нито едно доказателство, че Украйна е нападнала Русия. Независими информации по въпроса също липсват.

„Правото на самоотбрана предполага извършването на нападение от отсрещната страна. Подобно нещо в случая с Украйна няма", казва Пиа Фурхоп от Германския институт за международна политика и сигурност. Тя определя аргументацията на Путин като „перфидна". Защото всъщност е точно обратното – "през последните седмици Украйна направи всичко възможно, за да не даде повод на Русия да се позове на правото си на самоотбрана".

Имало ли е „геноцид" в Украйна?

Твърдение: в речта си Путин заяви, че целта на т.нар. специална военна операция е "защитата на хората, които в продължение на осем години са подлагани на издевателства и геноцид от страна на киевския режим".

Проверка на фактите: не е вярно

Понятието "геноцид" е определено в Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 година по следния начин: (Геноцид) е всяко действие, извършено с намерението да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава"

Сведения за такива действия в Украйна няма, макар всички цивилни жертви на конфликта да се документират подробно от международните наблюдатели от 2014-а година насам. По данни на Върховния комисариат на ООН за човешките права до момента цивилните жертви в Източна Украйна са 3000. В повечето случаи те са жертви на артилерийски обстрел, както и на експлозии. "Много от цивилните жертви са загинали или са били ранени при различни обстоятелства, наред с другото при събирането на реколтата, докато са били на риболов или на разходка", пише в доклад на наблюдатели от ОССЕ от 2020-а година. Независимите източници, като ОССЕ и ООН, не разполагат с никакви данни за някакъв геноцид.

Трябва ли Украйна да бъде "денацифицирана"?

Твърдение: За да спре уж съществуващите издевателства и геноцид, Русия трябвало да се погрижи за "демилитаризацията и денацификацията на Украйна".

Проверка на фактите: не е вярно

Изказването на Владимир Путин е пропаганден наратив, който той от дълго време повтаря, без обаче да има каквито и да било основания. За плановете си в Украйна Путин използва едно историческо понятие, което се базира на политиката на силите-победителки във Втората световна война по отношение на нацистка Германия. Зад него стои идеята за премахване на националсоциалистическите влияния и отстраняването на замесените от техните постове.

Това сравнение с Украйна е напълно погрешно, посочва политическият анализатор Андреас Умланд: "Говоренето за нацизъм в Украйна е абсолютно неуместно", според него. Той припомня, че президентът на Украйна е рускоговорящ евреин и е спечелил с огромно мнозинство изборите срещу един украинец, който не е евреин.

Умланд признава, че и в Украйна има дясноекстремистки групировки, но те са сравнително слаби в сравнение с подобните им в много други европейски страни. Според експерта тези групировки в Украйна играят крайно маловажна роля в обществото. Оттук и изводът: основания за някаква "денацификация" в Украйна просто няма.

Автори: Йоша Вебер, Андреа Грунау, Матиас фон Хайн, Ойген Тайзе


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Холмс

    100 19 Отговор
    Добре дошли в света на компартията Европейски съюз. Свобода на словото, демокрация???... в Канада , преди седмица наоравиха закон и приравниха протестиращите против ковид тираджии =терористи. Спиране на всичките им банкови сметки. Това когато е -20 градуса в Канада. Канадците масово тръгнаха да вадят всичко от банките. Нарича се Bank Run. Правителството клекна и след 2 дена отмени закона който приравняваше протестиращите на терористи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе...

    93 38 Отговор
    Я не низаблуждавайте. Много добре знаем кой е виновникът за тази война.
    Гейевтопейски подлоги сте и американски телета.

    Коментиран от #65, #77

  • 4 хахахаххахаха

    42 64 Отговор
    Неговите не го искат , но байй ти ганя си умира за диктатора , нема такова падение !
  • 5 Ха ха ха ха ха

    62 11 Отговор
    Д. Веле е една от прввилните медии, които трябва да се информират европейчетата. Ха х аха ха
  • 6 Иванушка

    90 14 Отговор
    НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ!

    1. Българинът инж. Иван Милев - жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност
    2 Българинът Александър Николов - мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014
    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014
    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент
    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград - поруганите им имена омазани с украинска жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи "чемодан - вокзал - София" (на снимката).
    6. Българинът Василий Кащи - публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 мвй 2017
    7. Първият акт на преварата в 2014г. - отмяната на законите гарантиращи права на българския език.
    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.
    9. "Закона за коренните народи" от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.
  • 7 Коментар

    72 13 Отговор
    Дойче пропаганден машинен да говори за факти е все едно Бойко Борисов да говори за честност и почтеност!!!
    На нито дума не ви вярвам пропагандатори!!!
  • 8 Слава на Украйна

    34 68 Отговор
    "Славната" руска армия се оказа един пълен боклук, каквото е всичко в тая скапана русия!

    Коментиран от #16, #35

  • 9 Ахааа, да, на риболов...

    56 7 Отговор
    Удавили се - въдицата ги завлякла сигурно! А на полето, докато прибирали реколтата получили слънчев удар.... 3000... А останалите до 15 000? Те от какво загинаха? Инфаркт може би , DWкакво още може да съчини....
  • 10 А дали е така?

    61 5 Отговор
    Нещо проверката на фактите,не можаха да ме убедят! 🤔
  • 11 Ха ха ха

    52 14 Отговор
    Е на кого пробутвате тази смешна статийка. На всеки трезво мислещ българин всичко му е ясно. Просто няма смисъл. Погледнете и коментарите под статиите 2/3 "ЗА" Русия и то в най-лошият случай.

    Коментиран от #64

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 51 Отговор
    ПУТИН е лъжец и убиец

    Коментиран от #36

  • 13 Гьобелс

    42 4 Отговор
    Моите съчинения приличат на стихосбирки в сравнение с вашите.
  • 14 Пич

    41 13 Отговор
    Всички факти са проверено верни ! Когато Русия ви разокупира от американско робство , и вие , германците ще станете хора !
  • 15 Проверка

    55 6 Отговор
    Това ли е проверка на фактите? Всеки нормален човек, ако прочете статията ще се отврати от ДВ. Тази глупост потвърждава фактите.
  • 16 Гьобелсизъм

    37 6 Отговор

    До коментар #8 от "Слава на Украйна":

    ... в действие!!! Първите три абзаца- "Вярно е"!!! После следва подмяна на смисъла за да се нагоди за свои цели!!! Четете и разсъждавайте!!!
  • 17 Кики

    36 14 Отговор
    Много украинци се радват да видят руски военни в Украйна, които да въведат ред , защото евреите превърнаха Украйна в ад , навсякаде беззаконие, корупция, грабежи и убийства
  • 18 Хъмфри

    29 5 Отговор
    DW= WC Американски медиен магнат към американския президент-от теб армията,от мен войната
  • 19 Бай Пън

    20 5 Отговор
    Измислените оправдания на натю, че се разширява заради Иран доведоха до тази агресия, а Лукашенко помага да не го шитнат демократично

    Коментиран от #32

  • 20 GnG

    33 8 Отговор
    Войната в Украйна започна с КУРАБИЙКИТЕ, които г-жа Нюланд раздаваше на Майдана, както и с помощта на 5-те милиарда долара инвестирани от САЩ, за да може "майдана" да свали ЛЕГИТИМНАТО правителство, чрез ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН ПРЕВРАТ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мачкай Вова

    28 9 Отговор
    До последния укрофашист
  • 23 Четири

    33 7 Отговор
    Русия спря да се моли на запада и разбра че те само от сила разбират. Ако НАТО и Украйна бяха обявили че тя няма да влиза в алианса война нямаше да има. Но явно някой искаше война и така стана. Украйна е само марионетка в ръцете на големите западни сили, колкото повече славяни се избиват толкова по добре за тях. Жалкото е че и нашите предатели политици са с тях. А Зеленски е ашкеназки ереин и не му пука колко славяни ще се избият в процеса.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Наблюдател

    21 0 Отговор
    Каквото и да се пише в момента,кой крив,кой прав,има ли смисъл!Колата се обърна!Сега пътища много…Кой ще е пътят?Един Господ знае….
  • 26 Павел Николаев

    32 8 Отговор
    DW,
    Проверете си пак фактите:
    1. Убити в Донецк и Луганск - колко и от кои страни? Над 13 000 - това е геноцид.
    2. Бази на НАТО се доближават до Русия, а колко бази на Русия има до САЩ ?
    3. Денацификация - АЗОВ -> Одеса ? Забравихе ли какво стана в Одеса ? Но това в Одеса е само един епизод.Има много данни за зверства.

    Против войната съм но нека да кажем А и Я.

    Коментиран от #50

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 НЯМА ВАКСИНА

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "Тъй ли?!":

    ПУТИН НЕ Е ВАКСИНИРАН С НИЩО КАКТО И ВСЕКИ КОЙТО ИМА МОЗЪК В ГЛАВАТА!
  • 29 Някой

    25 3 Отговор
    Много обичам някой, особено DW, да ми проверява фактите. И да показва изкривени такива, които пасват на тяхата (платена) гледна точка.
  • 30 Край

    20 4 Отговор
    Блюдолизните германци да не забравят че Русия ПОЗВОЛИ да се обединят в една държава и изтегли сама армията си от Германия до последния войник. Една друга армия остана да я пази - от кого ... от германците които искат Германия да бъда суверенна държава с армия и тежест в международната политика.
  • 31 пещерна пропаганда

    21 6 Отговор
    това ли ви спусна лидерът в надпреварата с катафалки? Явно детските гробове в Донбас не ви вълнуват и останалите зверства на нацистите също.
  • 32 И какво излиз сега?

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Пън":

    Биха Ирак и Сирия и им взеха петролните кладенци. Настани ха се тексако и бритишпетролиум и си смучктнефт. Сега искат да си продават скъпия газ в Европа с подкрепата на Урсула
  • 33 Фактите ви издишат

    20 3 Отговор
    Отговора е реторичен:

    Защо САЩ и Англия не искат Русия в НАТО?

    Отговорът на този елементарен въпрос /от който англосаксонците бягат като дявол от тамян/ ще покаже кой прави войните по света.
  • 34 Емил

    21 4 Отговор
    В Киев не се бият украинци и руснаци.А десен сектор и доброволците, на които им раздадоха оръжие. Дори от BBC не се усетиха и пуснаха репортаж с бойци от десен сектор. Видя се флага им - червено и кафяво.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Украинец

    23 7 Отговор
    Доближава ли се НАТО до границите на Русия?
    Факт - доближава се и е на границата с Русия - последните останали държави се мъчат да ги приемат.

    Нападението на Русия отбранителен акт ли е по смисъла на Хартата на ООН?
    Факт - нападението е отбранителен акт на двете републики и Путин това казва а този го извърта.

    Имало ли е „геноцид" в Украйна?
    Факт - забранен е руския език и са убити много мирни жители руснаци - това е геноцид.

    Трябва ли Украйна да бъде "денацифицирана"?
    Факт - Съществуването на паравоенни формирования като Азов и честването на Степан Бандера като национален герой - значи трябва да се денацифицира.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Путин се самоуби

    11 19 Отговор
    Кремълското джудже си направи сепуко. Колко е прос,т от богат и могъщ да станеш изолиран и беден. Тези санкции няма да паднат с десетилетия, на ден губи и обеднява с 45 млда долара, камикадзето умря.
  • 40 Иванушка

    17 8 Отговор
    "..."Славната" руска армия се оказа един пълен бoклyк..." - бoклyк ама ви скърши хатъра мpъcни Укро-cвинe и е на странета на подтиснатите мирни жители които бягат от Украйна от безумствата на Бандеровци, Азов-ци и престъпници пуснати от затворите и концлагерите на Украйна. Защо избивате собствения си народ, майки, бащи, деца та трябваше Русия да се намеси ? Украинското робство в Украйна е в пъти по-жестоко и кърваво от Турското робство.
  • 41 дидо

    16 4 Отговор
    хахахах ..... абсолютно всичко което каза Путин е вярно !!! тия опитват на кристално ясното да кажат че не било така..... само лъжи и демагогия идват от Европа ,сащ и слугите им тук
  • 42 Слава на Русия !

    8 3 Отговор
    Вярно ли ? Вярно е ! Айде у лево !
  • 43 Asan

    3 2 Отговор
    Тази сутрин гледах по тел.как един украински фермер с трактора си отвлича руски БТР който е закъсал без гориво близо до къщата на фермера.Володя пращай гориво иначе всички танкове ще останат за фермерите
  • 44 Трак

    5 16 Отговор
    Аз съм НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ и като такъв съм готов доброволно да се запиша в редиците на Десен Сектор и Азов да браня Украйна от руската комунистическа сга-н и да трепя путлеристи с песента Хорст Весел

    Коментиран от #51, #55, #61

  • 45 Бъдеще

    9 2 Отговор
    Интересна статия. Оправданията са измислени, но всеки абзац започва с "Вярно е". Явно шизофренията е удобно оправдание за мълчанието на света, за случилото се между 2014 и сега в Украйна. Ако Крим е началото на тази криза, то тя е неоправдана. Защото след бомбардировките на НАТО в Югославия и създаването на Косово след "референдум", вече всичко е законно. Но явно законите важат само за определени "богопомазани" народи и ситуации...

    Коментиран от #67

  • 46 коста

    7 2 Отговор
    Винаги съм мислил, че комунистически /антидемократично/ са настроени тези хора и техните наследници които са били близки до властта и са имали облаги. Оказва се , че съвсем млади хора също имат такива настроения. Много бързо забравихме какво беше при предишния строй. Като следя коментарите им се опитвам да си ги представя. Младежи между 16 и 25 годишни, несемейни, не ходили в казарма, обгрижени от родителите си, презадоволени от всичко, прекарващи по-голямата си част от времето пред компютъра, загубили връзка с реалния свят, с изкривена представа за войната на които ако им спреш интернета остават ,,безработни". Случващото се в Украйна не е компютърна война която след като ти омръзне да я играеш гасиш компютъра. Не забравяйте никога, че мечката може да заиграе и в нашия двор щом играе у комшиите.
  • 47 ФАКТИ

    14 4 Отговор
    Русия е империя на лъжата и Злото и никой не им вярва, защито говорителката на Русия -Мария Захарова на 15 февруари каза:

    "Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна"... !!!!

    Така че българите да се Благодарят на Бога, че България е в ЕС и НАТО и всеки ден да палят свещ за застъпничеството на САЩ за тях въпреки че 80 % са отявлени русофили, защото ако не бяха в ЕС и НАТО ги очакваше същата съдба и трагедия като на Украйна... !!!
  • 48 1566

    5 4 Отговор
    Мисля че, ДАНС трябва локализира айпитата ви за да си кажете каквото имате да казате. Защото явно дишате рубли.
  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "Разкрит":

    май на теб ти трябва клиника защото подкрепяш войната убийствата на невинни ХОРА и ДЕЦА
  • 50 Razraz

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Павел Николаев":

    А защо са убити.

    Коментиран от #57

  • 51 ЧеГевара

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Трак":

    Като си готов защо си още тука в чатовете? Хващай автобуса за Украина! Хахаха Много ме съмнява че ще отидеш там. Тролчетата като чуят един изтрел и бягят първи. Затова недей да са майтапиш... имаме си достатъчно клоуни навсякъде.
  • 52 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    пропуснаха заявките от Украйна на високо ниво че си възстановява ядрения статут и ученията с канадски коучи около Чернобил плюс отрядите на Азов (с нацистка символика) получиха съвременно западно оръжие и подпукаха Донбас. Украинската армия стои на страна и Путин ги връща по домовете но нацитата едва ли и като дойде шубето ще тръгнат на Запад. Добре че Зеленски забрани на мъжете от 18 до 60г. да напускат страната иначе горко ни.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 007

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Трак":

    Ами отивай,поне ще загинеш достойно,за разлика от стоенето пред клавиатурата и писането за жълти стотинки.
  • 56 Въх празни тикви.

    9 4 Отговор
    Пълно с хора, будещи съжаление у нормално мислещите. Така са ви промили мозъците деца, че не ви виждам къде ще ви крием по празниците. Може да видите във видеа, които са забранени от ЕС и САЩ, за стриймване и излъчване по ТВ, Как се отнасят руснаци с украински "военнопленници" И да съпоставите, как се отнасят украинци, с руски военнопленници!!! После кой бил нацист и не знам си какво. 10 ГОДИНИ РУСИЯ ОТПРАВЯШЕ МОЛБИ, 10 ГОДИНИ!!!! 2 ГОДИНИ ПРЕДИ СЕГАШНИТЕ ДЕЙСТВИЯ, РУСИЯ ЗАПОЧНА СЪС ЗАКАНИТЕ. МДА... ВСЕ ПАК ПУТИН Е ГОРД ЧОВЕК, РУСИЯ ГОРДА НАЦИЯ. ЗЕЛЕНСКИ СИ ЗАСЛУЖАВА ШАМАРИТЕ КОИТО ЩЕ ЯДЕ!!!!! ГЛЕДАЙТЕ И ЗА ЖИВИЯ ЩИТ, СЪСТАВЕН ОТ ДЕЦА, НАПРАВЕН ОТ УКРАИНСКИТЕ ВОЙСКИ. ВИЖТЕ КОЛКО РУСНАКА СИ ОТИВАТ, САМО И САМО ЗА ДА ОПАЗЯТ ДЕЦАТА ЖИВИ И В КРАЙНА СМЕТКА УСПЯВАТ!!!! ИМА ВИДЕО, КОЕТО Е ПРАВЕНО ОТ УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ ;)
    Ама не на празно забраниха всичко що е видео от Русия.
    Слава Русия!
  • 57 Павел Николаев

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Razraz":

    Противопоставиха се на националистическите формирования, които им забраняваха да говорят руски език даже в семействата си. Отделно че този регион одавна е имал търкания с Киев ... 13 000 убити от двете страни (това си е трагедия за всички).
  • 58 Разкрит

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "БЪЛГАРСКО ДЕТЕ":

    Колко Ника имаш в реактора?
  • 59 Българина

    4 0 Отговор
    гроба на 66 деца с изгорени 2015 г не измислен. Има Бог и всеки ще си получи заслуженото
  • 60 Трябва да се види дали

    2 2 Отговор
    Според автора - не е вярно и в същото време "14 източноевропейски държави бяха приети в НАТО", не е вярно, но има молба за помощ пак според автора, не е вярно, че има геноцид има просто военни действия не от Украйна, а от някой, който не иска помощ и въоръжаване и провежда наказателни операции на територията на Украйна от години за своя сметка и за свой кеф на територията на Украйна. Малко Факти - след края на ВСВ завеждат германци в концентрационните лагери и те са изненадени от това какво се е случвало, а е било на 4км от домовете им. Няма нужда от оправдания войната е лошо нещо и бой и е..ане не се връщат. Съвет към Украйна сложете веднага оръжие и печелите на момента. Живата сила е налична, молотов всеки ден и колко ще се задържат? В други времена се е ползвала тактиката на изгорените земи, но сега не се налага.
  • 61 Браво браво

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Трак":

    Кажи кога заминаваш ще те изпратим с цветя и китки. Вземи и други с тебе. И не бързайте да се връщате
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тук

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Така е , защото Путинските тролове сте много. Това обаче не е преобладаващото мнение. И да, случващото се в Украйна не е специална операция, както казва Путин, а целенасочено подготвяна война от Русия
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 сирене

    1 1 Отговор
    реакция на неправомерната анексия на Крим (референдум). Автори: Йоша Вебер, Андреа Грунау, Матиас фон Хайн, Ойген Тайзе - това Дойче Веле ли е отново?? Фашисти бе, незачитат рефендуми, подкрепят неонацисти и владеят медията. ЕТО!
  • 67 7676

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Бъдеще":

    Ето още една лъжа.Косово се случи след около
    40 резолюции на ООН.Статута му е специален и е
    под контрола на международни организации.Албания не е влизала там да прави
    държава или независими републики,нито някой е написал писмо за помощ

    Коментиран от #75

  • 68 Тук няма

    1 1 Отговор
    новини, само пропаганда. Къде е етиката на мисирките?
  • 69 жоро уудстока

    6 1 Отговор
    Слабите в главите и с увредени мозъци използват оръжие за налагане на волята си!Украйна е суверенна държава и има право да избира съюзниците и партньорите си.Каква работа имат руснаците там?Каквато имаха САЩ в Сирия,Виетнам и т.н.Но много преди да има САЩ,руснаците са били агресори:през 968 г.руският княз Светослав в съюз с византийците е завладял българската столица ПреславНякой скоро публикува"искат ли русите война"?Ами питайте финландци,поляци,чехи,унгарци,афганци,украинци.През 1932/33 г.благодарение на Сталин и руснаците губят живота си милиони украинци.Но трябва ли в 21 в.отново да измират невинни хора?В поста си една майка жалее за избитите и от двете страни,А ненормалници я "подкрепят" с минуси!Стотици хиляди бягат от войната,а болни мозъци се радват!Що за хора са това?!Светът трябва да спре дребното физически и умствено диктаторче и да го изправи пред трибунала!А най-добре е тези,които са го избрали и дали тази власт,да поправят грешката си!Хора,правете любов,а не война!

    Коментиран от #74

  • 70 лелеее

    4 2 Отговор
    Не знаех ,че толко болни мозъци има в тази държава!!!! Аве това да не е форум на Путин????? Ами като го обичате толко тоз психопат ...защо не отивате да живеете там и да работи за него???

    Коментиран от #72

  • 71 П утя бе сило

    2 1 Отговор
    С м ъ р т за П У ТЯ
  • 72 Сет

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "лелеее":

    Ти като го мразиш толкова, бягай да се сражаваш за свобода и демокрация, на площада дават автомати според Босфор ТВ. Аман от елементарни разсъждения
  • 73 Дсса

    1 0 Отговор
    на Русия би могла да бъде дадена възможност да провери дали в комплексите "Aegis Ashore" има балистични ракети

    Важно е друго: реално термоядрена ракета може да бъье неутрализирана само в първите секунди след изстрелването и. След това вече е прекалено бърза. Такива системи в Полша и Чехия може да попречат на Русия да отговори ако и бъде нанесен масиран ядрен удар. Да, Чехия, но тя се отказа и тогава САЩ я изградиха в Румъния. Официалната версия на САЩ беше, че тези системи ще пазят Европа от ракетите на Иран. Вижте Полша и Чехия, къде са, това беше абсолютна лъжа. Всъщност изграждането на тези центрове постави началото на влошаването на отношенията на Запада и Русия. Последваха превратът в Украйна и преследването на руското население там, отмяната на Ю. П. и др.

    И авторът опровергава, че убиването на 3000 човека (етнически руснаци) не е геноцид. Не знам, в определението за геноцид има ли минимален брой жертви, но ногато го извършва оцициалната власт срещу собственото си население е ужасно. Апропо, никой в ЕС и САЩ не потърси сметка на тази власт, на никого нищо не блокираха. На Русия налагха санкции заради "твърде вероятно".
  • 74 Тук

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "жоро уудстока":

    Предполагам, Путин ще обяви своето оттегляне по същия начин, по който го направи Елцин, както и много СССР- лидери преди това и ще посочи своя наследник, който да продължи политиката му. За съжаление, това пак ще е в ущърб на обикновените хора
  • 75 Бъдеще

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "7676":

    Косово е частично призната държава и НЕ е под контрола на международни организации и няма специален статут. 193 държави членки на ООН са признали Република Косово е призната от 97 държави, от общо 193 държави членки на ООН . Това лесно може да се провери... И тук идва момента с международните закони. Имаше резолюции, да. Имаше и решение на съда в Хага, че обявената независимост НЕ НАРУШАВА международните закони. След като Сърбия каза, че няма да се съобрази с това решение, бяха брутално нападнати от НАТО. След което виждаме какво стана..
    Значи Косово има право да се отделя и самоопределя, а ДНР и ЛНР нямат това право??? Зверствата на сърбите 8 години са повтаряни от украинците. Някой обърна ли внимание???
    Не ме разбирай погрешно, абсолютно съм против тази война, но съм против ш@баните политици които я разпалват с двойните си стандарти. Обстановката е същата, но за едни може, а за други не...
  • 76 Абе

    1 0 Отговор
    хора! Предисторията и истината за ситуацията Украйна-Русия ще я научим след 20 години. Сега виждаме само войната. Но ако някой Ви удари шамар, най-вероятно ще искате да си върнете.
  • 77 сороснерес

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе...":

    Гьобелс дв .."повечето от неговите/ на Путен/ "аргументи" са фалшиви"...Ок..а кои не са фалшиви..тук дв...мълчи...Фалшиви дойче веле шайзе..
  • 78 Трион

    1 1 Отговор
    Ако има бази в канада щеше ли гнусния американец да седи спокойно, само вьпросче, западната пропаганда няма морал и капка уважение кьм истината.
    Каквото и да стане се видя посоката на целия западен свят- безпочвена но силна омраза кьм русия, фашистки мерки, прилагани уж в демократичен свят, натрапван ни от все сьщите педофили ..правете си изводи
  • 79 От части истина

    1 0 Отговор
    А защо нищо не казна за "Майдана " ?!
  • 80 възмутена

    1 0 Отговор
    Косово е в интереса на САЩ и Украйна също , но не и ДНР и ЛНР !
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Нео

    0 0 Отговор
    Немско работническо дело не чета!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания