Отидете към основна версия

54 521 129

"Путин измества границите към Полша"

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • ссср-
  • кремъл

Германия трябва да разбере, че не е наблюдател в този конфликт и не може да продължава да се крие зад високите си морални стандарти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Русия и Путин започнаха война, която измества граници. Това ще има масивни последици. Ще има потоци от бежанци. ЕС и НАТО не могат да останат настрана от тази война." Интервю на АРД с експерта Кристиан Мьолинг.

В Европа се води война. Цезура ли е това?

Кристиан Мьолинг: Да, макар и очаквана. Тя е вече реалност. Русия и Путин започнаха война, която иска да измества граници. Но тя измества не само граници, а и цялата система за ред. Това ще има масивни последици. Ще има потоци от бежанци, а и е крайно нереалистично да се очаква, че ЕС и НАТО ще могат да останат настрана от тази война.

В каква роля виждате сега НАТО, ЕС и Германия?

Кристиан Мьолинг: Първостепенната задача на НАТО е да защитава границите на Алианса. Ако Путин превземе цяла Украйна, а в момента нещата изглежда отиват натам, той би изместил границите си на запад - чак до границите на НАТО. Това би бил един от абсурдите на историята, защото тъкмо Путин винаги твърдеше, че НАТО местел границите си на изток. Това, впрочем, и бездруго беше лъжа. Русия одобри този процес през 1997 година. (….) Путин мести сега руската граница към Полша. Аз предполагам, че през следващите дни по въздуха ще бъдат транспортирани американски войски. В средносрочен план НАТО би трябвало да преработи всичките си отбранителни планове. Защото в тях трябва да залегне вече ново разбиране - за Русия като агресор, а и защото геостратегическата ситуация се промени значително в резултат на руската нападателна война срещу Украйна.

Зависи ли нещо от Германия в тази ситуация и ще се уплаши ли Путин от икономически санкции?

Кристиан Мьолинг: От Германия зависи много. Ние сме най-богатата страна в ЕС, ние можем да дадем пример със санкции, а финансовите загуби, които ще възникнат от това, ще трябва да преглътнем. (….) Не сме вече в състояние да повлияем на актуалната ситуация, но ако Путин превземе Украйна, в какво положение ще се окаже той? Тогава ще имаме възможност да окажем въздействие - но само с помощта на масивни санкции от една страна, и с координирано и добре балансирано военно присъствие от друга. И освен това: с максимално голяма политическа изолация на Русия. (….) В рамките на НАТО също ще трябва да се реагира. Да се поставят силите за бързо реагиране в повишена бойна готовност, да се свикат запасняци... за да се покаже на Путин, че има граница, която не бива да прекрачва. И това е източната граница на Полша.

Наивна ли беше досегашната политика на Германия спрямо Русия?

Кристиан Мьолинг: Тя изхождаше от представата, че светът е добър и се базира на сътрудничеството. Тази представа вече не е актуална. Путинова Русия не е била наш партньор през изминалите години, а и в бъдеще няма да бъде. (….) Германия трябва да разбере, че не е наблюдател в този конфликт и не може да продължава да се крие зад високите си морални стандарти. Именно с тях обяснявахме дългогодишната липса на активност. А Путин винаги можеше да разчита, че германците така или иначе няма да се включат във военни конфликти. А ето, че сега имаме война пред вратата ни. Нещо повече: тя дори не е пред вратата, а е вътре в нашия дом - в демократична Европа, защото към нея спада и Украйна.

Кристиан Мьолинг е научен директор на Германското дружество за външна политика (DGAP). Той е експерт по проблемите на сигурността и отбранителната политика на ЕС, НАТО и Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 142 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: