Last news in Fakti

11 Март, 2022 10:00 25 370 108

Когато малка Финландия се опълчи на СССР - Март 2022

  • финландия-
  • съветски съюз-
  • ссср-
  • йосиф сталин-
  • сталин

Както обявява тогава Молотов, поводът за атаката е "гнусната провокация на финландската белогвардейщина", която уж била обстреляла части на Червената армия, разположени в село на Карелския провлак

Когато малка Финландия се опълчи на СССР - Март 2022 - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малка Финландия не се подчинява на Сталин. И затова той нарежда инвазия. Т.нар. Зимна война, приключила на 12 март 1940 г., нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния дух на финландците.

През есента на 1939 година СССР и Финландия водят преговори за териториални отстъпки. Съветският съюз претендира за част от Карелския провлак, за острови във Финския залив и за "аренда" на финландския полуостров Ханко. В замяна Финландия трябва да получи по-голяма като площ, но далеч не толкова ценна територия в Карелия, която де факто се състои само от гори и блата.

От съветска страна оправдават войната с необходимостта да се отмести границата по-далеч от Ленинград. Но принципно схемата е същата като тази, по която са подписани договорите за взаимопомощ с балтийските страни. Което, както знаем, завършва в крайна сметка с тяхната окупация. Финландците обаче не отстъпват на натиска. И тогава, по вече изпробван сценарий, във Финландия е сформирано т.нар. "народно правителство" начело с Ото Кусинен - комунист, избягал в Русия още през 1918 година. Именно това марионетно "правителство" моли Червената армия за "помощ".

"Гнусна провокация"

На 30 ноември 1939 година съветските войски нахлуват във Финландия. Както обявява тогава Молотов, поводът е "гнусната провокация на финландската белогвардейщина", която уж била обстреляла части на Червената армия, разположени в село на Карелския провлак. Финландците още тогава доказват, че обстрелът не може да е бил извършен от тяхна територия - тоест, че въпросният инцидент е провокация не на Финландия, а на Москва.

В началото на бойните действия числеността на съветските войски, участващи във войната, надхвърля почти двойно тази на финландските части: 250 000 войници и офицери от финландска страна срещу повече от 425 000 съветски войници. Червената армия има и пет пъти повече оръжия. И девет пъти повече самолети.

Финландците разполагат само с 32 танка и два бронирани автомобила. Още около 30 танка са останали от Първата световна война, но те могат да се използват само като неподвижни бойни "бази". А Червената армия разполага с цели 2 289 танка. Тоест, в началото на т.нар. Зимна война Съветският съюз има значително превъзходство. Затова в Москва са убедени, че ще успеят да разгромят финландците само за няколко дни.

Червената армия обаче се натъква на твърда и умела съпротива. И успява да пробие едва след като съветският контингент е увеличен на 760 000 души - тоест, става три пъти по-голям от финландския.

Съветско-финландската война продължава малко повече от три месеца, но нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния боен дух на финландците. Целият финландски народ се изправя в защита на родината си. Важна роля изиграва и фактът, че съветското командване подценява както бойните способности на финландските войски, така и труднопроходимите местности. Вместо с противотанкови оръдия, с каквито почти не разполагат, финландците вадят съветските танкове от строя чрез бутилки със запалителна смес, които точно тогава получават името "коктейл Молотов".

Увертюра към съдбовното решение на Хитлер

Все пак накрая финландците са принудени да се съгласят с подписването на мирен договор със Съветския съюз - в дългосрочен план войната с една толкова мощна държава е безнадеждна за малка Финландия. Според договора, подписан в Москва на 12 март 1940 година, Финландия е принудена да направи териториални отстъпки - при това значително по-големи от тези, за които Съветският съюз настоява преди началото на войната. Макар че губи 11 процента от територията си, а 430 000 души остават без дом, най-важното за Финландия е, че успява да устои и да запази своята независимост.

Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци загиват, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от съветска страна са почти 127 000, 246 000 души са ранени. СССР понася и сериозна политическа загуба - като "страна-агресор" е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи внимателно хода на войната и вижда грешките на Червената армия, стига до извода, че Вермахтът лесно ще се справи с нея. Така съветско-финландската война се оказва увертюра към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В крайна сметка

    78 156 Отговор
    СССР постига целите си, а за финландците остава да се хвалят с този успех.

    Коментиран от #27, #72, #81

  • 2 Госあ

    181 57 Отговор
    ватниците са гола вода. Разчитат на пълчища живо месо.
  • 3 Паисий е жив

    57 112 Отговор
    Ако бяха направили отстъпките, които направиха в края на войната по-рано, нямаше да си отидат толкова хора, всъщност бямаше да си отиде никой в тази така безсмислена война.

    Коментиран от #50, #55, #68

  • 4 Разлог

    71 65 Отговор
    Финландия побеждава но се съгласява с условиятА на Сталин руснаците имали 2 400 танка егати и лъжите пишете

    Коментиран от #25, #56

  • 5 data

    148 48 Отговор
    "Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите".

    Коментиран от #14

  • 6 Иванушка  🇷🇺

    131 19 Отговор
    Да ама финландците са по-руснаци от руснаците, да не кажа че са Баш Руснаците, а Мика Хакинен мачкаше германчето Шумахер. Абсолютно Достоен Горд Народ без нито едно петно. РЕСПЕКТ ФИНЛАНДИЯ👌

    Коментиран от #69

  • 7 бандера

    124 29 Отговор
    Симо Хаюха "Бялата смърт" лично е унищожил 523 пияни ватници, елинимирайки ги със снайперска точност. И пушката му е без оптика.

    Коментиран от #11, #13, #15, #90

  • 8 Ядеитн

    46 84 Отговор
    Опълчила се - опълчила. Убаво. Ама накрая кво стана?
  • 9 Статията

    67 57 Отговор
    Въпреки преувеличенията все пак доказва всеизвестната истина че първото предложение на руснаците е най-изгодно за преговарящите

    Коментиран от #36, #86

  • 10 Статията

    37 45 Отговор
    Въпреки преувеличенията все пак доказва всеизвестната истина че първото предложение на руснаците е най-изгодно за преговарящите

    Коментиран от #59

  • 11 Мозъчен тръст

    23 44 Отговор

    До коментар #7 от "бандера":

    Недоказана пропаганда
  • 12 Кинжал

    58 78 Отговор
    Финландия има държава благодарение на Русия, която я отвоюва от шведите и финландците не са забравили това и ще са им вечно признателни. Всички във Финландия имат уважение към руснаците и не случайно пазят неутралитет.
  • 13 БББББББББбббб

    16 20 Отговор

    До коментар #7 от "бандера":

    И какво е станало с него накрая?

    Коментиран от #30

  • 14 Почти всички

    49 82 Отговор

    До коментар #5 от "data":

    Балкански народи пряко или косвено дължат свободата си на Русия

    Коментиран от #19

  • 15 Иванушка  🇷🇺

    44 69 Отговор

    До коментар #7 от "бандера":

    Преди два дена Бандеровския командир Михаил Толстих е загинал "геройски" застрелян в гръб докато панически е бягал с торбичка мандарини плячкосани от близкия плодзеленчук 😁😁😁✌Z😁
  • 16 БББББББББбббб

    33 50 Отговор
    Финландия победила и отстъпила територии по големи от България! И това което Сталин го намислил/искал го постигнал?
  • 17 Сталин

    39 40 Отговор
    С тази война реши всъщност и хода на отечествената война
    Осигурителна Ленинград който В противен случай щеше да падне бързо а след това немските пълчища щяха да заклещят непоправимо Москва
  • 18 радон керанов

    73 42 Отговор
    В Украйна най-популярни вече са тениските с надпис: "Най-добрата тор за украинската земя са труповете на руски войници!"
    ЗАСЛУЖЕНО, КАКВОТО ПОСЕЕШ ТОВА ЩЕ ПОЖЪНЕШ!
  • 19 БББББББББбббб

    28 37 Отговор

    До коментар #14 от "Почти всички":

    Всички! Не почти всички! Руската армия е била 100 г. разквартирована около и в Букурещ! По 15000 руска армия помага във въстанията на: Гърция, Черна Гора, Сърбия, а за България знаете?

    Коментиран от #82

  • 20 Аноним

    43 43 Отговор
    А Хитлер, който следи внимателно хода на войната и вижда грешките на Червената армия, стига до извода, че Вермахтът лесно ще се справи с нея. Така съветско-финландската война се оказва увертюра към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.
    Само дето забрави да кажеш, че и руснаците са си направили съответните изводи и реформи и всички знаем резултата, въпреки че соросоидите и "свободните" западни медии всячески се опитват да изопачат историята.

    Коментиран от #96

  • 21 Шлосер

    66 8 Отговор
    След като Хитлер започва войната срещу СССР, Финландците успяват да си отвоюват завладяната им територия и спират до там!

    Коментиран от #75

  • 22 Удобно пропускате

    32 64 Отговор
    Линията Манерхайм, която е финландският еквивалент на френската Мажино, ако не и по-укрепена. Руснаците можеха да приключат войната за седмица, като превземат Хелзинки, но не го направиха по хуманитарни съображения.

    Коментиран от #80

  • 23 ВСВотСАЩ

    34 47 Отговор
    Дойчето пак манипулира, като не предоставя цялата история!
    Финладия тогава съоръжена с линията „Манерхайм“ по продължение на съветско-финландската граница е могла еднакво да служи и за целите на отбраната, и за нападение срещу СССР. Линията „Манерхайм“ е строена от финландците и доискусорена с военните специалисти на Третия Райх.
    По това време СССР има основателни притеснения за района около Ленинград - втория по големина и значение град в Съветския съюз, тъй като се намира в обсега на артилерията на Финландия. А Финландия все повече е гравитирала към нацистка Германия. ВСВ вече е започнала след Мюхеския сговор 1938, а Русия се ичаква да бъде жертвата.Москва,през 1939 г. отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация район в Карелия. Финландското правителство отказва…и т.н.

    Тoecт Cтaлин ce e пoдгoтвял cрeщу гeрмaнcкaтa aгрecия (както днес Путин от американската в Украйна) , и e oгрaдил Лeнингрaд c буфeрнa тeритoрия . Aкo Cтaлин e бил чиcт aгрecoр , e нямaлo прeди тoвa дa прeдлoжи нa финлaндцитe дa нaпрaвят зaмянa нa тeритoрии , дa дaдe oт cвoятa тeритoрия нa Финлaндия , a в зaмянa дa пoлучи тaкaвa oкoлo Лeнингрaд. И cлeд кaтo финлaндцитe oткaзвaт , тo Cтaлин e нямaл друг избoр , ocвeн дa зaпoчнe бързa зимнa вoйнa( както днес Путин в Украйна). Финлaндцитe кaпитулирaт , и Cтaлин взeмa кaквoтo му трябвa , нo той пaк дава нa финлaндцитe тeритoрии ,

    Коментиран от #24, #58, #84

  • 24 ВСВотСАЩ

    32 34 Отговор

    До коментар #23 от "ВСВотСАЩ":

    ...Финлaндцитe кaпитулирaт , и Cтaлин взeмa кaквoтo му трябвa , нo той пaк дава нa финлaндцитe тeритoрии , кoeтo нe e приcъщo нa aгрecoр и зaвoeвaтeл. Oбгрaждaнeтo нa Лeнингрaд c буфeрнa тeритoрия прeди Бaрбaрoca , нa прaктикa cпacявa милиoни руcки жeртви , независимо от кaкъв изхoд на вoйнaтa.
    Но това е само малко къстче от цялостната картина на ВСВ...

    И все пак руснаците пробиват линията "Манерхайм", с което доказват на Сталин и света, че могат да пробият ВСЯКА отбрана на света, при ВСЯКАКВИ условия.
  • 25 Тъпи си като

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Разлог":

    Гайда поинтересувай се малко има интернет,Господин Тъпите статията е много вярна
  • 26 Поздрави

    35 10 Отговор
    за руската армия от Симо Хаюха,Бялата смърт......

    Коментиран от #77

  • 27 Какво е СССР?

    62 18 Отговор

    До коментар #1 от "В крайна сметка":

    Къде е СССР?
    За Финландия знаем- една от страните с най-висок висок стандарт на живот в света!

    Коментиран от #34, #35, #44

  • 28 Епично

    17 34 Отговор
    Финландците не смятат така, "Живот в сенките", финландски сериал в 2сезона по канал epic drama, сами признават, че е започва с провокация срещу СССР, на което руснаците отговарят.
  • 29 Което трябваше

    19 28 Отговор
    Сталин тогава направи това което трябваше - осигури изнасяне ня границата при Ленинград доста по на запад и затова година по-късно немците не успяха да превземат града,а Финландия през 1944г. за втори път капитулира.
  • 30 Доживя

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "БББББББББбббб":

    Почти до 100 години.
  • 31 Сталин

    36 26 Отговор
    Хвала на такава победа над Германия? Сталин хвърли 27 милиона ватника като пушечно мясо. Всеки на мястото на Хитлер би си казал, че няма как да изтребиш 150 милиона ватника, защото ватниците са дебили и не се предават. Затова и се оттегли.
  • 32 Мацква

    15 28 Отговор
    Скоро Путин ще сключи такъв "Договор за взаимопомощ" с Варна и Бургас.
  • 33 Идеята

    23 9 Отговор
    На Дойче веле да припомня някои събития по повод годишните добра
    Ти казвам ви макар и със закъснение те ни припомнят нещо за сталинградската битка за битката при Курск за битката за Берлин
    Биха могли да напишат нещо по повод годишнините от потушаването на варшавското въстание или пък на пражкото въстание
    Ако тези събития не са им удобни нека опишат бомбардировките на Дрезден например има и много други примери нека се възползват
  • 34 В крайна

    27 13 Отговор

    До коментар #27 от "Какво е СССР?":

    сметка въпреки тая война финландците се оказват едни тарикати, не влизат в НАТО и като резултат си правят бизнеса със комунистически СССР и не им пука. А, и се напиват редовно в Ст Петербург, щото във Финландия рикията скъпа.
  • 35 Не бързай

    10 16 Отговор

    До коментар #27 от "Какво е СССР?":

    Ще научиш, тепърва!
  • 36 Bar

    29 3 Отговор

    До коментар #9 от "Статията":

    Е да, ама след първото следва второто предложение и работата става като: "Имаш ли огънче да ми дадеш една цигара, че както съм гладен, няма къде да спя....." - стига се и до жена ти и т.н. ама да не задълбаваме
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Razraz

    42 3 Отговор
    Значи Русия не е освободила Финландия. И са истървали хубавия живот на комунизма 😂
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 aZ #Русские своих не бросают!

    18 25 Отговор
    Резултатите от войната са:
    1.Сталин постига целите си да обезпечи сигурността на Ленинград.
    2.Москва доказва, че умее да води настъпателни операции при крайно тежки условия! Нещо което Хитлер недооценява и изпитва на гърба си още през зимата на 1941г., когато руснаците го бият оод Москва...

    Коментиран от #46, #60

  • 41 DW?? Колко дни превземахте Немците

    10 7 Отговор
    1941 год Вестар плаце и Бреската крепост, като 1941 год започна Инвазията ви в Русия със170 дивизии!! Инвазията ви в Полша е по рано
  • 42 Aлфа Вълкът

    30 8 Отговор
    Тогава 542 руснака се запознават със Симо Хаюха!
  • 43 Професора

    8 10 Отговор
    20% губят финките от територията си!
  • 44 Психиатъра

    13 28 Отговор

    До коментар #27 от "Какво е СССР?":

    И с най много самоубийства във Финландия от много хубав живот!

    Коментиран от #45, #67

  • 45 Razraz

    30 8 Отговор

    До коментар #44 от "Психиатъра":

    А убийствата на съветският режим колко са,,?

    Коментиран от #78

  • 46 Aлфа Вълкът

    38 10 Отговор

    До коментар #40 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Жертви и загуби:
    Финландия - 25 904
    СССР - 126 875
    Докато влезел в гроба един финландец взимал
    5 руснака с него.

    Коментиран от #53

  • 47 владимир

    17 34 Отговор
    Бавно и полелека, ама Великата Съветска Армия е унищожила всички финландски фашаги, та и до сега им държи влага!
  • 48 Антитрол

    11 22 Отговор
    "Макар че губи 11 процента от територията си, а 430 000 души остават без дом, най-важното за Финландия е, че успява да устои и да запази своята независимост."

    Хайде пак пропагандата в действие - никой не искал да отнеме независимостта на Финландия - искали са да преместят границата от Ленинград тогава защото е минавало много близо като са им давали в замяна 3 пъти по-голяма територия.

    Щели са не само да загубят територии а даже и да ги увеличат - но са забравили че първото предложение на руснаците винаги е най-добро.

    "Така съветско-финландската война се оказва увертюра към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз."

    Сигурно и това е оказало влияние на Хитлер да нападне и Франция и Англия според пропагандата - макар че само армията на Франция е била 3 пъти по-голяма от на Хитлер.

    До кога с тъпа пропаганда и какво общо има съвременна Русия със СССР - все едно да обвинявате съвременна Германия за престъпленията на третия райх.

    Коментиран от #51

  • 49 Хахаха

    15 0 Отговор
    Сценария винги е един и същ
  • 50 Николай

    28 6 Отговор

    До коментар #3 от "Паисий е жив":

    Направо щяха са си ги присъедитят към руския нужник и да изостанас с 40 години от света.
  • 51 Николай

    26 1 Отговор

    До коментар #48 от "Антитрол":

    Предлагам ти 300 кв. паянтова къща в гетото за тухлената ти на центъра от 100.
  • 52 Анка Картечарката

    27 14 Отговор
    Фашистката Путлерастка Диктатура действа в Украйна по абсолютно същата схема.Лъжи,демагогия и измислени предтексти за агресията.Голяма,смотана армия,съставена от мародери,военнопрестъпници и смотаняци.И понася същите огромни загуби в жива сила и техника.Това,което обърка плановете на Фашисткият Диктатор Путлер е,че не сме 1939 г.,а 2022г.За разлика от СССР тогава,Фашистката Путлерастка Диктатура се оказа прекалено обвързана и зависима от Запада,който ще я смаже икономически и финансово и ще направи всичко възможно,тази агресивна бензиностанция с ракети,да плати възможно най-скъпата цена за престъпленията си.

    Коментиран от #54

  • 53 Историк

    21 11 Отговор

    До коментар #46 от "Aлфа Вълкът":

    Да ама сега границата къде е между Русия и Финландия - те във ВСВ французите не дават почти никакви жертви но "великите армии" на Франция и Великобритания са смазани от германците за една седмица и то само със 25 дивизии. Хитлер напада СССР със 198 дивизии.

    Ако Хитлер не беше нападнал СССР сега във Франция и Англия щяха да говорят на немски.

    Коментиран от #66, #102

  • 54 Психиатър

    11 28 Отговор

    До коментар #52 от "Анка Картечарката":

    По-леко ще получиш нещо. Как и по какъв начин но Русия винаги си е постигала целите и сега ще е така колкото и да се пените - просто нищо не можете да направите и за това толкова яростно плюете - злоба от безсилие.

    Коментиран от #57, #64

  • 55 И сега

    30 8 Отговор

    До коментар #3 от "Паисий е жив":

    Финландия щеше да е на дереджето на бивша съветска република,и зорлем отново включена в РФ.Дали Финланците не осигуриха на децата си в пъти по-добър живот от тези на руснаците до момента?
  • 56 Историята

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Разлог":

    няма как да бъде променена от политически пристрастия-каквото е било е било,кой какво е направил няма как политкомисарите да го променят по целия свят освен в главите на подопечните им ,а умните хора си правят умни изводи.Не е футболен мач.
  • 57 Анка Картечарката

    30 12 Отговор

    До коментар #54 от "Психиатър":

    Няма да си жив да видиш.Фашисткият Диктатор Путлер настъпи мотиката и сега Фашистката Путлерастка Диктатура се е запътила към бунището на Историята,при СССР.
  • 58 Ozerix

    22 24 Отговор

    До коментар #23 от "ВСВотСАЩ":

    Руснаците сега са прави, както бяха и през 39-та. Те могат да си влизат в която страна си поискат, за да си защитават интересите, защото те са Велика нация с призвание, Висша нация над всички други. Имаше едно учение за Нация над всички други, ама не мога да се сетя как се викаше, имаше z в думичката....

    Коментиран от #62

  • 59 Първото предложение

    20 6 Отговор

    До коментар #10 от "Статията":

    на руснаците винаги е подвеждащо да отвориш вратата без бой,после следва руско "претопяване" и те така.
  • 60 Е и? Кога

    16 9 Отговор

    До коментар #40 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    руснаците ще покажат на света ,че могат да живет като хора?
  • 61 Да припомня

    31 9 Отговор
    Съветския съюз побеждава във ВСВ благодарение на огромната помощ от САЩ. Сега САЩ са на страната на Украйна. И не само САЩ. Като вземем в предвид и украинския дух, няма съмнение, че корумпирана Русия ще загуби.

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 кеконен

    18 6 Отговор
    след тежка братоубийствена война , всички фини се обединяват срещу агресора дори шефа на финската компартия емигрирал в Швеция отказва на русите да възглави съпротивата русите
  • 64 Ти не си психиатър

    13 3 Отговор

    До коментар #54 от "Психиатър":

    Ти не си психиатър! Ти си Садомазохист!
  • 65 Оня да не плаши

    14 5 Отговор

    До коментар #61 от "Да припомня":

    С червеното копче,че като ги знам какви са "техници" взели та се самовзривили.
  • 66 ....и руският миризлив ботуш

    28 7 Отговор

    До коментар #53 от "Историк":

    Нямше да стъпи в България.Сега щяхме да сме богата европейска държава.Да Хитлер направи огромна глупост като нападна варварарите.
  • 67 Най-много дамоубийства

    22 5 Отговор

    До коментар #44 от "Психиатъра":

    Има в Унгария.С в Росия всяка година умират от пиене пет милиона души.Това по официалните данни.А по неофициалните....
  • 68 Не мисля

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "Паисий е жив":

    Не си прочел цялата статия . Виж по-горе , как се развиват нещата с балтийските републики и пак си пиши бръщолевиците . Русия винаги е смятала Финландия за руска и дори Путин го изрече на глас
  • 69 Бучо

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка  🇷🇺":

    Хахахаха ! Най-вече и езикът и е пълно копие . Повече близост имат с Унагарците отколкото с руснаците
  • 70 Симо Хаюха

    22 8 Отговор
    Кажете за героя от тази война Симо Хаюха който отстрелва над 700 комунистически терористи като дивеч със снайпера си. Познат е като БЯЛАТА
  • 71 Това не е било война

    35 11 Отговор
    Русия не води войни и не напада никой, тя извършва специални операции. Ако не вярвате питайте Ларвов и плешивият фюрер.
  • 72 onq s konq

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "В крайна сметка":

    Прекрасна статия и много актуална даже и за България. Българското марионетно правителство да се поучи от историята и да последва примера на Финландия. И тогава най-вероятно ще достигнем стандарта и етиката на живот в България такава каквато е днес във Финландия.

    Коментиран от #76

  • 73 минало заминало

    3 4 Отговор
    И какво?!Като нашите-3войни ,с 5 на нож и най-дългото винаги падаме...
  • 74 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 3 Отговор
    Всичко руско е пропаганда.
  • 75 Допълнение

    6 16 Отговор

    До коментар #21 от "Шлосер":

    Като казваш половината истина, кажи и цялата. В края на войната, като виждат дебелия, Финландия сама се изтегля до предишните граници, и обявява война на Хитлер. Това ги спасява от гнева на Сталин. Това което прави Финландия става модел на поведение на всички съюзници на германците, които рязко се обръщат срещу тях. Дори и България.
  • 76 Вярно

    6 7 Отговор

    До коментар #72 от "onq s konq":

    Абсолютно вярно конь. Когато си прав си прав. Защо Финландия не се чувства заплашена от Русия. Не влиза във враждебни за Русия пактове, въртят си търговийката, и процъфтяват. А нашите с по 6 чифта наколенки ходят.
  • 77 Някой

    6 12 Отговор

    До коментар #26 от "Поздрави":

    И зъбите на Симо Хаюха са се търкаляли по снежната земя. Но само руснак може да признае достойнствата на своя противник, и да му окаже почит, канейки го постоянно на сбирки на ветерани от Зимната Война в Русия.

    Коментиран от #88

  • 78 Баро

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Razraz":

    30000 са само офицерите от собствената си армия да 5 години след войната
  • 79 Йо йо

    3 3 Отговор
    Е, и....? Каква е връзката
  • 80 ,,Димо

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "Удобно пропускате":

    Като това СССР да бомбардира Хелзинки имолотов цинично да обеснява , че са хвърляли кошници с храна .Днес да не е по различно ?
  • 81 Болярин

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "В крайна сметка":

    Каквото е положението в периода на СССР, такова е и днес при Руската федерация - ШЕПА ОЛИГАРСИ И ДЕРИБЕИ В КРЕМЪЛ МИЛАРДЕРИ ... А ОБИКНОВЕНИЯ РУСКИ НАРОД В НЕДОИМЪК!!!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Кактейл Молотов

    15 5 Отговор
    Молотов казвал че пущат хляб и коктейли на финландците. А те му връщали коктейлите. Разликата е, че финландия е много по-малка от Украйна и тогава международната общност не е помагала на финландците. Този път обаче рашките ще гризнат дръвцето.

    Коментиран от #87, #89

  • 84 Razraz

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "ВСВотСАЩ":

    Имаше Z в думичката, да не е zадник.
  • 85 Киро

    23 10 Отговор
    Не трябва да забравяме че руските въшкари са враг номер едно на България и че за 50г. комунистическо робство България изостана светлини години от цивилизования свят съветският комунизъм проми мозъците на хората и до ден днешен има тъпанари русофили които харесват та мизерна държава
  • 86 Веднъж вдишали

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Статията":

    свобода, няма как да се съгласим да се редом за банани и портокали САМО по Нова година! И в ЕС има много неща за "кастрене", но в "онзи лагер" повече НЕ ВЛИЗАМ!!!

    Коментиран от #101

  • 87 Крайно време е

    11 3 Отговор

    До коментар #83 от "Кактейл Молотов":

    да се вразумят! И да спрат да се възприемат като империя! Голяма страна, с много природни богатства, спортни и много научни постижения! Безспорно имат цялостен принос в световната наука и открития. Но имперските им амбиции идват в повече. Без тези амбиции ги приемам като братски народ, както приемам и украинците.
  • 88 Ozerix

    13 4 Отговор

    До коментар #77 от "Някой":

    Малко си се смахнал - първо да нападнеш някой, после да го каниш на сбирки. Руска работа.
  • 89 По инерция

    10 8 Отговор

    До коментар #83 от "Кактейл Молотов":

    На Финландия са помагали и Германия,Италия,и Британия и Франция нищо,че по това време са воюващи едни срещу други - доброволци,танкове,оръдия,самолети,картечници,снаряди,патрони и всякакво оборудване. Поне вземи прочети малко повече за тая война а не ми плямпяй по инерция.
  • 90 Рамбир Калуджа

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "бандера":

    Защо държиш да са пияни?
  • 91 Вътю Т.Панчев

    5 9 Отговор
    А БЕ КОНТРИ НЕДОБИТИ , НЯКОЙ ОТ ВАС ПРОЧЕЛ ЛИ Е КАКВИ ИСКАНИЯ ОТПРВЯ ,МАЛКА" И ,,НЕЩАСТНА" ФИНЛАНДИЯ ПРТЗ МАРТ 1939 КЪМ СССР КОЙТО В ТОЯ МОМЕНТ НЯМА АРМИЯ?? ВСЕОБЩАТА ВОЕННА ПОВИННОСТ Е ВЪВЕД3НА НА 30 СЕПТЕМВРИ СЪЩАТА ГОДИНА И В БОЙ СА ХВЪРЛЕНИ БОЙЦИ С ТРИ(!!!) МЕСЕЦА СЛУЖБА И В НЕВЕРОЯТНИ УСЛОВИЯ СА РАМАЗАЛИ ФИНЛАНДСКИТЕ ФАШАГИ....АПРОПО-УХЕКЗИНКИ ИМА ПАМЕТНИК НА АЛЕКСАНДЪР II И КОЛИБКАТА НА ЛЕНИН Е МУЗЕЙ
  • 92 ПЕТКО

    12 4 Отговор
    Така рушняците започват и втората световна война нападайки Полша!
  • 93 ЕТО

    11 2 Отговор
    Слабото място на Русия .
    Защото . най голяма благословия на една нация , когато я подценяват
    В случая (УКРАИНА)
    Путин объркал си рейса
    По добре прави СЕКС а не ВОЙНА
  • 94 Благодаря

    5 6 Отговор
    DW За историческата препратка можете да пуснете една и за 300 спартанци срещу злата персийска империя или за Маршал Тито опълчил се на фашисткити легиони но най добре за защитата на Брестката крепост ДОСТА СТРАННО НЕМСКА МЕДИЯ ДА ПРАВИ СРАВНЕНИЯ С ВСВ никой нее забравил Дойче Веле
  • 95 финландките

    4 1 Отговор
    са само за морето

    немат удържане след две водки
    ни мъже ,ни деца ги интересуват
    големи хали бяха
    ма ,няма вече
    те остаряха
    ний остаряхме
    морето кофти вече
  • 96 Иво

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Аноним":

    Грешката на Оста е чЕ не са се договорили по между си, и Япония вместо да напада Америка, да е нападнала СССР
  • 97 Фо Тъп Анчев

    5 1 Отговор
    Ти ли си прост как то личи от инициалите ти,или нас правиш на прости . Как да е нямала армия росия бе човек? Тя от 1915 не е спирала да воюва до 1925,първа световна,гражданска,война ,с басмачите в азия,при холхин гол и езерото хасан пак война с японците. Щото хич не е воювала иди в истамбул и виж паметника на Ататюрк от двете му страни са Ворошилов и Фрунзе те са станали генерали ей така за баланс и Турция им е дигнала оаметник заради черни очи,че ако не е била Червената сган турцив щеше да е къде къде по малка. Яли са бой като тъпан на селска сватба у финладия въпреки армията си и са били подготвени ама фините са им дали добър урок
  • 98 ЕСссР

    3 0 Отговор
    Не е царска Русия и Сталин не е руснак а Джугашвили питайте Фюрера на Германския 1000летен райх защо няма БелоЧервено на знамената на Нацистка Германия. сССР а сега пък само синЬО
  • 99 Един

    5 1 Отговор
    Много е важно троловете да разберат, че когато се бъзикаш с мечка получаваш един по муцуната. И така, докато ти дойде акъла. Няма значение колко са били загубите на руснаците, важното е крайния резултат. А той винаги е един. Справка Париж и Берлин . Всички почват войни, но само Русия ги довършва, запомнете го с празните си кратуни.

    Коментиран от #103, #107

  • 100 Абе,

    3 5 Отговор
    Дойче зеле,що не ни разкажете за Ирак,Либия,Виетнам и т.н. ,а промивате мозъците на хората ?!
  • 101 Ами,

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Веднъж вдишали":

    сега пък се редиш за олио с промитият си мозък !
  • 102 Kresi

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Историк":

    Що лъжеш че хитлер е завладял англия.Те даже разкодирват немската ЕНИГМА, предават я на руснаците и те вече знаят плановете на немците.Интересно каква би била финландия днес ако беше под руско.Мисля примерите са много.Само с голи лозунги не се ловят шарани ,освен ако не си червена кратуна.Каква е разликата между ислямския фундаментализъм и комунизма .Спомнете си унгария 1956г,чехословакия 1968г .Да си спомним и как с.корея напада ю.корея с китай и участието на съветски летци.Тогава се намесва сащ и финалът е известен.Можем да сравним днес разликата между двете държави.Но аргументи и факти за червените кратуни които искат да живеят в предишния затвор като ни отделиха от останалия святне влияят.Това е фанатизма
  • 103 Kresi

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "Един":

    Абе червена кратуна ти действително си вярваш че сега 2022г ще победи диктатурата.Аз съм демократ но мисля че с червените кратуни трябва да се действа много твърдо както е тяхната агресивна идеология,иначе пак ще ни вкарат зад бодливата тел от която не можехме да избягаме
  • 104 Д.Кънев

    1 1 Отговор
    Я стига глупости.Малка Финландия се била опълчила и тя не знае на кого.
    Не съм за война.Но когато пишете първо мислете дали въобще е вярно.

    Коментиран от #106

  • 105 Идиом

    0 0 Отговор
    И когато в Сараево убиха престонаследника Рудолф…"?………
    И когато разпунаха на кръст Христос.
    А Дойче Веле забрави собствения си мародер: татко. Фюрер Хитлер.
  • 106 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "Д.Кънев":

    Явно си доста невеж ,за да напишеш подобно глупаво мнение.По-добре си мълчи и недей да се хвалиш с това ,че си неук.
  • 107 2932

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Един":

    Каква мечка бе съсаняк.Тая мечка я видяхме колко е проскубана и едвам кретаща.Малко ти е промито мозъчето комунде.За последните 300 години Русия има около 100 воини от които половината загубени.Русия започва воините.и в последствие яде дървото ,а тази воина и инвазия в суверенна Украина, най-вероятно ще е последната война на руските бандити
  • 108 Mара подробната

    1 0 Отговор
    Историята се повтаря. Дано не 100% та Байден да ги подцени подпише края на Света. Гладен не можеш да уплашиш с глад и беден с липси и нищета. Но едно уточнение. Човека не е Ото Кусинен, а Отто Вилле Куусинен. Двойните букви във Финския са много важни. Така написано е обидно. Кусинен буквално значи “пикльо”, а човека си има красива фамилия. Името значи “Елхов” от думата кууси- елха. Иначе статията е изключително актуална. И едно допълнение -на руснаците дажбата им била 0,5 литра водка и 0,5 кг ръжен хляб на ден. Сталин ги проверил как ще издържат в студа. Идиот, който обърна Световната история.