Отидете към основна версия

5 289 33

Агресията на Москва в Украйна и ядрената сигурност - коментари от руски издания

  • русия-
  • ядрено оръжение-
  • владимир путин-
  • нато

Ядрената ескалация от последните дни е по-опасна, отколкото по време на Карибската криза, Москва е длъжна спешно да вземе мерки за деескалация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската операция в Украйна стремително прерасна в икономическа война на Запада срещу Русия. По обективни причини Москва няма възможност да отвърне симетрично. Но това не може да остане без отговор, а в една толкова остра схватка се използват всякакви средства - така че Русия ще използва онова, което има, заявява политологът Фьодор Лукянов от страниците на московския официоз "Росийская газета".

САЩ и съюзниците им имат преобладаващо надмощие във финансово-икономическата сфера. Русия е известна със своята способност и готовност да използва военна сила. Сложна комбинация - на тази основа няма как да се постигне силов баланс, необходим за установяване на какъвто и да било ред. Единствената сравнително стабилна база е класическото съотношение на силите, затвърдено с ядрения паритет. Стратегическата стабилност трябва да компенсира пълния дисбаланс по другите направления, заключава руският аналитик.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заплаши неотдавна Русия, че ще преразгледа безядрения статут на страната си. А вече от години различни украински политици изразяват желание да превземат руската Ростовска област, Воронеж, Кубан и да нанесат ракетен удар по Кримския мост, отбелязва "Взгляд".

В слово пред Мюнхенската конференция по сигурността на 20 февруари Зеленски допусна, че Киев ще се откаже от Будапещенския меморандум. Документът от 1994 г. наред с други споразумения предвижда отказ на Украйна от ядрените ѝ оръжия срещу гаранции за сигурност, напомня "Комерсант".

На 23 февруари т. г. украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че смята за грешка тогавашния отказ на страната от ядрените оръжия. Той наистина увери, че държавата му не планира да създаде ядрена бомба, но аргументът за стремежа на Киев да се сдобие с оръжие за масово поразяване бе сред основанията за т. нар. специална операция на Русия в Украйна, посочва вестникът.

Обвинения към Украйна, че иска да се сдобие с ядрена бомба, "започвайки опасни игри", отправи вчера и руският външен министър Сергей Лавров, участвал чрез видеовръзка в две прояви в Женева. Според експерти обаче възможностите на Киев за създаване на ядрени оръжия съществено са намалели след разпадането на Съветския съюз и днес Украйна е неспособна да произведе такива самостоятелно, добавя "Комерсант".

Заплахата от ядрен конфликт точно сега е по-близка отвсякога. Владимир Путин заплашва да използва ядрени оръжия: той повиши бойната готовност на руската армия до най-високо равнище, откакто се разпадна Съветският съюз - до нападателна и отбранителна ядрена мобилизация. Това изтъкват в изявление, поместено от "Новая газета", Беатрис Фин, чиято организация - Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - бе удостоена с Нобелова награда за мир през 2017 г., и Дмитрий Муратов, руски журналист и правозащитник, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2021 г.

Путин обедини усилия с друг диктатор - Александър Лукашенко от Беларус, за да нападне Украйна в нарушение на международните норми, включително на Устава на ООН, и да позволи на Беларус да разположи на своя територия руски ядрени оръжия. В цяла Русия, в цяла Европа и в целия свят хората излизат на улиците с искане да бъде спряна незаконната и несправедлива война, пишат авторите на изявлението.

Ядрената ескалация от последните дни е по-опасна, отколкото по време на Карибската криза. Русия е длъжна спешно да вземе мерки за деескалация. Москва трябва да отмени заповедта за повишаване на бойната готовност на ядрените си сили, да изтегли войските си от Украйна, да се ангажира никога да не разполага ядрени оръжия в Европа и да ликвидира своите ядрени сили, призовават нобелистите.

"Време е да се действа точно сега. Може да не преживеем следваща ядрена криза", предупреждават те.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания