Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2022 16:05 3 131 34

Руската интервенция в Сирия косвено окуражи Путин за инвазията в Украйна

  • русия-
  • сирия-
  • башар асад-
  • владимир путин-
  • алепо

Опустошената от войната страна се превърна в полигон за изпробване на руски оръжия и тактики, които сега Кремъл може да приложи в Украйна

Руската интервенция в Сирия косвено окуражи Путин за инвазията в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От палатката си в контролирана от бунтовниците територия в Сирия Ахмад Ракан следи отблизо новините за руската инвазия в Украйна. Преди повече от две години руски въздушен удар разрушава къщата му в близко село по време на продължила месеци офанзива на сирийската армия, подкрепена от огневата мощ на Москва, която прогонва него и десетки хиляди други хора от дома им.

"Ние повече от всеки друг чувстваме тяхната болка", казва той за украинските цивилни, които в момента са подложени на руски бомбардировки.

Още новини от Украйна

През последните седем години сирийци като Ракан изпитаха на гърба си военната мощ на Русия, която нанася удари по бастиони на опозицията, посредничи при сключването на сделки за масова капитулация и разположи свои военни полицаи в цяла Сирия, превръщайки я на практика в руски протекторат на брега на Средиземно море.

Според наблюдатели безцеремонната военна намеса на Русия в Сирия и безнаказаността, с която бе посрещната тя, са окуражили Владимир Путин.

Те смятат, че интервенцията е дала на Путин нова опора в Близкия изток, откъдето той може да утвърждава руската власт в световен мащаб, и е проправила пътя за нападението му срещу Украйна.

"Няма съмнение, че руската инвазия в Украйна е в резултат на натрупване на поредица от руски военни намеси - в Грузия през 2008 г., Крим през 2014 г. и Сирия през 2015 г.", заяви Ибрахим Хамиди, сирийски журналист и старши редактор по сирийските въпроси в базирания в Лондон вестник "Аш Шарк ал Аусат".

Путин "смята, че Америка е в упадък, ролята на Китай става по-важна, а Европа е разделена и заета с вътрешните си проблеми, и затова реши да се намеси", коментира той.

Решението на Москва от 2015 г. да се включи във войната в Сирия беше първата ѝ военна намеса извън бившия Съветски съюз след разпадането му. Това спаси правителството на президента Башар Асад и обърна хода на войната в негова полза, позволявайки на сирийския президент брутално да възстанови контрола си върху голяма част от страната. Руските въздушни удари често поразяват безразборно болници, училища и пазари.

Опустошената от войната страна се превърна в полигон за изпробване на руски оръжия и тактики, които сега Русия може да приложи в Украйна.

Ана Боршчевская, старши научен сътрудник във Вашингтонския институт, която се занимава с руската политика в Близкия изток, заяви, че Русия е приложила в Сирия "многопосочен подход", включващ високоточни оръжия с голям обсег и мащабни бомбардировки, както и кибервойна, дезинформация и използване на паравоенни сили.

Разгръщането на въздушната мощ "започна да определя еволюиращия начин на водене на война от страна на Русия и Сирия беше особено важна илюстрация на това развитие", каза тя.

Москва също така демонстрира умел дипломатически подход в Сирия, постигайки договорености със Запада, който косвено прие нейната намеса. Тя създаде съвместни патрули с членката на НАТО Турция, която подкрепя сирийските бунтовници, за да наложи прекратяване на огъня в някои райони. Русия се споразумя с Израел, което позволи на последния да извършва въздушни удари срещу свързани с Иран цели в Сирия. Тя също така договори със САЩ специален механизъм за предотвратяване на инциденти между американски и руски самолети, летящи в небето на Сирия.

Едновременно с това Русия се опитва да защити Асад на международната сцена, като отрича твърденията, че той е използвал химически оръжия и варелни бомби срещу цивилни. Москва провежда в Сирия и кампания на "мека сила". В някои райони се организираха фестивали за популяризиране на руската култура, по сирийската телевизия зазвучаха руски национални песни, разпространяваше се самоцелна пропаганда и се предлагаше топла храна на цивилното население.

Макс - сириeц с двойно сирийско-украинско гражданство, който е родом от крайбрежната сирийска провинция Латакия - си спомня, че е работил една седмица като трол в социалните мрежи, разпространявайки "истината" за положителните действия на Русия в Сирия. Той и други рускоговорящи сирийци са работили в офис в местен университет.

Представител на управляващото алауитско малцинство, към което принадлежи самият Асад, Макс каза, заедно с други хора в родния си град са били благодарни на Русия за военната намеса през 2015 г., особено след като ислямски екстремисти са се приближили към района.

"Тогава дойдоха руснаците и фронтовата линия беше изтласкана далеч назад", заяви той пред Асошиейтед прес в телефонен разговор от Украйна, където сега е отседнал чрез Airbnb в жилищен район в Киев.

Макс, който в момента работи за международна организация в Ливан, отишъл в Украйна, за да поднови личните си документи, но сега е в капана на руската инвазия. Той говори под условие пълното му име да не бъде разкрито от съображения за сигурност.

Макс вече не вярва на начина, по който Русия представя нещата. Много хора в родния му град в Сирия обаче подкрепят руската война в Украйна, тъй като Москва продължава да разпространява дезинформация за своето нахлуване.

Кадрите, идващи от Украйна, включително потресаващото масово бягство на цивилни, предизвикват силни и противоречиви емоции сред сирийците у дома и бежанците по целия свят.

Най-дълбоко е недоволството в северозападната провинция Идлиб - последния бастион на сирийската опозиция, където руските въздушни удари продължават и до днес. В изявление, публикувано вчера, опозиционната група за гражданска защита, известна като "Белите каски", осъди агресията на Русия срещу Украйна.

"Изпитваме огромна болка, когато знаем, че оръжията, изпробвани върху сирийци, сега ще бъдат използвани срещу украински цивилни граждани", каза тя и изрази съжаление за липсата на подкрепа от страна на международната общност за търсене на отговорност от Русия в Сирия и на други места.

"Вместо да отстоява международните норми, като например тези срещу използването на химически оръжия, международната общност се опитва да намери начини да си сътрудничи с Русия и до ден днешен я смята за желаещ и важен партньор в дипломацията", заявиха "Белите каски".

Боршчевская каза, че изводът, който Путин си е направил от Сирия, е, че "Западът няма да се противопостави на военните му интервенции", и това му е дало кураж да продължи по-нататък.

"Апетитът идва с яденето и с всяка следваща интервенция той ставаше все по-нагъл, като кулминацията беше трагедията, която сега наблюдаваме в Украйна", заяви тя. "Както това, което се случи в Сирия, не завърши в Сирия, така и онова, което се случва в Украйна, няма да завърши в Украйна", прогнозира Боршчевская.

Сега Ракан живее в палатка със съпругата си и трите им деца близо до турската граница, където държи магазин за резервни части за автомобили. Той заяви, че се надява на поражение на Русия в Украйна, което да има положителни последици за сирийската опозиция.

"Молим се на Бога за победа на народа на Украйна и се надяваме, че тази война ще отбележи края на Русия", каза той.

"Може би (украинците) ще могат да постигнат победата, която не беше постигната в Сирия."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лети ли рапторчето?

    20 5 Отговор
    Краварите объркаха Сирия с Русия!
  • 2 Ю.кортес

    29 9 Отговор
    Голяма грешка.
    Украйна не е Сирия.
    Украйна не е дори Афганистан
    Украйна е краят на московития улус.
    Украйна е истинската Рус.

    Коментиран от #8

  • 3 НЕ СЕ СЪРДЕТ НА БГ МЕДИИТЕ

    18 14 Отговор
    Спуснали са им отгоре да пишат срещу Русия и да канят гости които да говорят срещу Русия иначе ще ги санкционират

    Коментиран от #19

  • 4 Хе,хе...!

    18 13 Отговор
    Каква ,,инвазия" на Путин в Сирия ве...?!Та той бе поканен от законното правителство на Сирия...!
  • 5 777

    13 4 Отговор
    Тоя път няма да ви мине номера.

    Коментиран от #20

  • 6 От страни

    18 3 Отговор
    Ква интервенция ва....Поканени от редовния президент на държавата. Поканени! Нито амнриканците нито турците там ги е канил някой.
  • 7 Иван

    15 6 Отговор
    Руската интервенция в Сирия спаси християните от Израел, Сауд Арабел и масоните.
  • 8 Иван

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ю.кортес":

    Виктор Янукович е легитимния президент на Украйна.

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Байдън

    13 6 Отговор
    Путин може да обгради Киев с танкове, но няма да може да победи сърцата и душите на ИРАНСКИЯ народ“:

    Коментиран от #14

  • 10 Българка

    9 10 Отговор
    "Апетитът идва с яденето и с всяка следваща интервенция той ставаше все по-нагъл, като кулминацията беше трагедията, която сега наблюдаваме в Украйна", заяви тя. "Както това, което се случи в Сирия, не завърши в Сирия, така и онова, което се случва в Украйна, няма да завърши в Украйна", прогнозира Боршчевская."
    Българи, мислете ког подкрепяте! Много от форума ръкопляскат на терорист, военнопрестъпник, социопат, шизофреник!

    Коментиран от #18

  • 11 Путин ще го яде двоен

    10 11 Отговор
    Мигрантите в Европа ще тръгнат да се бият против Русия абе става интересно къде са русофилите които квечят че САЩ им е виновен май Русия седи зад хилядите емигранти в Европа
  • 12 Дългият

    12 9 Отговор
    Санкциите имат съкрушителен ефект.На путЛЕР сякаш му бръкнаха в г...с боксова ръкавица.Нали си мъж бе фъстък....отговори адекватно на санкциите с твоята мощна икономика,Защо плашиш с ядрени оръжия,никой не ги споменава друг освен теб...На Червеният площад трябва да те линчуват.....злодей...
  • 13 ОТ ВСИЧКИТЕ

    11 5 Отговор
    в Сирия, единствено Русия не е агресор, защото е помолена от сирийското правителство за помощ. Агресори са САЩ и Турция.

    Коментиран от #24

  • 14 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Байдън":

    Боклука е умен като Лиз Тръс.
  • 15 Гост

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    От къде на къде...Хората законно избраха и Порошенко и Зеленски.Ако не ги искаха нямаше да гласуват...Промит си с вода от река Москва....

    Коментиран от #21, #33

  • 16 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Виктор Янукович е законния президент на Украiна!
  • 17 😄😄😄

    5 2 Отговор
    До одеве Русия стана за смях, сега друга песен запяха😉
    И на USA ,👏👏👏 и се надяват ама нещо не вярват на аплодисменти, знаят си възможностите и стоят и гледат отстрани!!!
  • 18 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Кулминацията е унищожаването на НАТО ОТАН.

    Коментиран от #22

  • 19 АМИ ПИШИ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "НЕ СЕ СЪРДЕТ НА БГ МЕДИИТЕ":

    ПОЗИВИ,БЯ☝КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ😀
  • 20 888

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "777":

    Краварите са страхливци бягат от руснаците като Вещици от тамян!

    Коментиран от #25, #31

  • 21 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Синагогата ги избра.

    Коментиран от #23

  • 22 Гочо

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    и кажи как го виждаш да стане с...болният си мозък....

    Коментиран от #26

  • 23 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Приказки на вересия....
  • 24 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "ОТ ВСИЧКИТЕ":

    ТА ЗНАЧИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА УКРАЙНА ПОКАНИ РУЗНАЦИТЕ ДА Я БОМБЯТ ОТ ЧЕТРИ СТРАНИ..ЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ😀😀😀

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "888":

    Еврейския Мешия и Аллах също бягат от тамяна.
  • 26 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гочо":

    С Библията го видях, долнопробна чалго.
  • 27 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ":

    Хунтата в Украйна ги покани настоятелно.
  • 28 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ":

    Хитлер покани Жуков в Берлин.....сега Олаф Шолц ги кани.
  • 29 Един от многото

    3 0 Отговор
    А кога ще пишете за американската? И турската...
  • 30 Голяма победа начи

    1 0 Отговор
    Голям бой там с тия неграмотните араби дето стрелят над главата с автомата без да се целят
  • 31 Огнехвъргачка лекува руснаци добре

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "888":

    Краварите ако ви хванат с тия невидимите самолети ще ви умрат руския катун за 24 часа точно..ще се напикавате вечер насън
  • 32 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Такава пропаганда не е имало от Хитлерово време.САЩ и западняците май в това са най силни.
  • 33 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ти да не би да гласува за Кирчо и Кокорчо, че ги избраха бе?!
  • 34 Много станаха закупите на джуджака

    1 0 Отговор
    Но веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, третият път ще се счупи...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания