Last news in Fakti

3 Март, 2022 19:00 5 132 42

Русия - непредвидимата първа ядрена сила в света

  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • нато-
  • сащ-
  • владимир путин

Руската федерация е силата, притежаваща най-много бойни глави, при все че САЩ разполагат с по-голям брой развърнати бойни глави, които може да бъдат изстреляни много бързо

Русия - непредвидимата първа ядрена сила в света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички оценки я поставят начело в отряда на световните ядрени сили и аналитиците се тревожат доколко е реалистична доктрината й: нека хвърлим светлина върху ядрения арсенал на Русия, организацията му и опасенията във връзка с него.

Номер едно в света

Русия е силата, притежаваща най-много бойни глави, при все че САЩ разполагат с по-голям брой развърнати бойни глави, които може да бъдат изстреляни много бързо.

Според Стокхолмския международен институт за изследвания на мира (СИПРИ) руснаците декларират 6255 ядрени бойни глави, американците - 5550. Другите сили не играят в същата лига. Китай, третата ядрена сила в света, разполага едва с 350, Франция - с 290.

Това обаче са само оценки. Така наречените нестратегически арсенали е особено трудно да се оценят, по-специално защото за повечето оръжия в тях се използват носители, способни да носят и обикновен заряд.

Според Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), удостоена с Нобелова награда за мир през 2017 г., Русия е изразходвала през 2020 г. близо 8 милиарда долара "за производство и поддръжка на ядрените си сили".

Командна верига

Кой заповядва да се открие ядрен огън? Според конституцията - президентът, но заповедта и потвърждението минават през министъра на отбраната и началника на генералния щаб. В случая - съответно през Сергей Шойгу и дясната му ръка Валерий Герасимов.

Владимир Путин "е овластен да даде командата", коментира за АФП независимият руски експерт Павел Подвиг. "Доколко някой друг може да е част от процедурата, не се знае нищо. Те не могат да наложат вето, но има колегиалност в някаква форма", добавя той.

Съответно едва ли се очаква сценарий катастрофа. Президентът няма копче, поставено на бюрото му, процесът съвсем не е автоматичен и остава невъзможно да се предвиди как ще реагира всеки участник в различни фази на процедурата.

Тук идва въпросът за руската армия и дали тя ще се подчини, ако Владимир Путин поведе страната си към ядрения хаос.

"Не съм убеден, че цялата армия подкрепя Путин. Те (военните) не са нито луди, нито фанатици. Не можем обаче да отгатнем дали армията ще изпълни заповед да използва ядрени оръжия", уверява Павел Лузин, експерт по руските въоръжени сили, работещ в Москва за аналитичния център "Ридъл".

Мнозина западни експерти твърдят, че Владимир Путин може да изгуби повече от нахлуването в Украйна, отколкото ще спечели. А някои предполагат, че и редица руски представители може би са в плен на съмнения.

"Според мен руският военен елит едва ли ще се зарадва, ако ядрени оръжия се използват ограничено в (Украйна) или по повод Украйна", написа в понеделник в Туитър Кристин Вен Бруусгаард от Центъра за международно сътрудничество и сигурност към Станфордския университет (CISAC). "Но кой ще предупреди Путин, че това може всъщност да не подейства . . . ?", запита се тя.

Доктрина и реалност

В статия, поместена в четвъртък от "Бюлетина на атомните учени", експертите Ханс Кристенсен и Мат Корда припомниха, че през 2020 г. Владимир Путин одобри ядрена доктрина, предвиждаща четири случая, когато използването на атомни оръжия е оправдано: изстрелване на балистични ракети срещу Русия или неин съюзник, употреба на ядрени оръжия от противник, нападение срещу руски ядрен военен обект или агресия, застрашаваща "самото съществуване на държавата".

Правдивостта на тази доктрина обаче е под въпрос. Русия твърди, че е модернизирала към 90 на сто от своя арсенал, а Владимир Путин се позовава на нуждата да следва "ритъма на промените".

"Това дори не е "Формула 1", скоростите са свръхзвукови. Спреш ли за секунда и веднага започваш да изоставаш", увери господарят на Кремъл, цитиран от двама експерти.

Те допълват, че "руските официални лица неведнъж са правели изявления, които изглежда отиват доста отвъд публикуваната доктрина". Модернизацията на арсенала подсказва, че последната "се простира по-далеч от обикновено възпиране, включвайки стратегии за регионални сражения, дори оръжия, целящи да всяват ужас".

В понеделник САЩ заявиха, че не откриват никакви промени в ядрените позиции на Русия. "Не мисля, че сме забелязали нещо конкретно . . . Във всеки случай още не", заяви пред журналисти високопоставен представител на Пентагона.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Канадеца

    33 44 Отговор
    Това е една бензиностанция с ядрени ракети и нищо повече.

    Коментиран от #22

  • 2 Ако и ядрените ракети на

    20 58 Отговор
    Путин са като разпасаната му армия, наистина трябва да се притесняваме, защото някой пиян орк може да включи някоя ракета "на късо" !

    Коментиран от #33, #37

  • 3 Така де

    45 16 Отговор
    Бензиностанция с ракети!

    Коментиран от #17, #36

  • 4 Българин

    22 49 Отговор
    Едно нещо е предвидимо - Путиновият режим ще продължи по мафиотски да сплашва чрез ядрено оръжие.

    Коментиран от #13

  • 5 Мозък нямат мозък

    22 52 Отговор
    Русия имат 6000 от които поне 3000 ще дефектират при запуск..

    Коментиран от #16, #24

  • 6 Поздрав за ДПС

    32 11 Отговор
    Поздравявам г-н Карайдъ и целия му електорат! Поздравявам и г-н Доган с отечествения празник! Да помнят че днес сме станали свободни за тяхна сметка! Да са живи и здрави и да си ги работим!
  • 7 Информиран

    36 8 Отговор
    А да кажат нещо за мобилизацията в България! Мъжете получават повиквателни!!!

    Коментиран от #35

  • 8 Ааа

    55 12 Отговор
    СЕТИХТЕ СЕ ТЪПИ КРАВАРИ!
    А ВЧЕРА ГОВОРИХТЕ, ЧЕ ПУТИН И РУСИЯ СА АУТ И ТО ЗАРАДИ УКРАЙНА. АКО ИСКАШЕ ПУТИН ДА УБИВА ЦИВИЛНИ, УКРАЙНА ЩЕШЕ ДА Е ПРИКЛЮЧЕНА ЗА ЧАСОВЕ!!!
  • 9 Ss23

    63 5 Отговор
    Абе до момента само една държава е използвала ядрено оръжие и то срещу мирно население. А това на практика е най големия терористичен акт до момента
  • 10 Гост

    20 2 Отговор
    Факт , че и двете държави има ядрени ракети да унищожът света … Ако имат грам мозък сега и за е бъдеще може и да не се случи!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софианец

    25 11 Отговор
    САЩ хвърлиха 2 и какво нищо така че и Русия трябва да хвърли 2

    Коментиран от #26

  • 13 Последния Софианец

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Като американците
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анка Картечарката

    10 32 Отговор
    Фашистката Руска Федерация се опитва да плаши Света с ядрено оръжие.По същият начин СССР се пънеше,като глист на буца.Къде е сега "Великий и Могучий"?На Боклука на Историята.Тази Фалирала Тоталитарна Дупка ще го последва.Неизбежно е.

    Коментиран от #18

  • 16 Морски

    23 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мозък нямат мозък":

    Ай по добре да не разбираме а?И на теб 3000 малко ли ти се струват!?Имаш ли си представа какви би биле пораженията само от една такава ракета!?
  • 17 В България

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "Така де":

    До дни няма да има и бензиностанции.А и парите ви ще свършат

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 mi6osp

    32 4 Отговор
    Руската ракета на снимката горе е известна с това, че Пентагонът изчисли, че пет такива са достатъчни да унищожат САЩ. Има и публикувана карта с предполагаемите удари върху територията на САЩ.
    Но руснаците ги успокоиха, че трябват шест такива ракети, а те имат само тридесет .

    Коментиран от #42

  • 21 МалкоЛогика

    17 3 Отговор
    Глупаво заглавие. Напълно предвидима е. Уважаваш интересите и и нямаш проблем.

    Коментиран от #30

  • 22 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Канадеца":

    "Русия - непредвидимата първа ядрена сила в света" - до сега Русия не е пускала атомни бомби във война срещу ЦИВИЛНО население. Но САЩ го направиха! 😉
  • 23 тарикат

    26 2 Отговор

    До коментар #17 от "В България":

    Бензиностанция ама от три дена висите на опашки и се молите Лукойл да не спре работа , че ще ходите пеша.
  • 24 Димов

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мозък нямат мозък":

    Знаеш ли какви поражения нанася дори една ядрена бомба? А знаеш ли колко литват в ответ насреща? Моли се това да не се случва. Засега западът проявява разумно бездействие, че и без това причини достатъчно в този кошмар.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Димов

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софианец":

    Боже! За доброто на всички, затвори устата на този безумец!
  • 27 Някой

    17 1 Отговор
    Спрете се с провокациите. И Факти, и западния пресов слугинаж.
    Тук, в България, тези дивотии не минават.

    Коментиран от #31

  • 28 Близнатият от лос

    15 0 Отговор
    ние сме пинчер който лае по бензиностанции и ракети, за лакомство накрая
  • 29 Селски анализи

    12 0 Отговор
    Това писаното е от човек който не е ходил в армията и изобщо не познава йерархията не знае , че назначеният в ядрената традата са хора които са минали много тежък подбор за кадри .
  • 30 Хахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "МалкоЛогика":

    Като начало да се научат да чуват какво казва Русия. А не надменно да си извъртат носовете.
    България би могла да е балансьор в конфликта.
    Трябваше на това да заложат вашите политици. А не да се правят на ястреби.
  • 31 Хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Даже имат обратен ефект. Западът не познава не само руснаци но и българи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Герак Митко

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако и ядрените ракети на":

    Дано не ти се налага да видиш дали са му добри ракетите, че покрай тебе ще си отидем и ние трезвомислещите.
  • 34 ГруЮ

    13 0 Отговор
    “Развърнатите бойни глави” на Щатите са всъщност древни самолетни бомби. За разлика от тях, руските носители са основно балистични ракети. Почувствайте разликата, както казват руснаците.
  • 35 ДДТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Информиран":

    Спокойно! Гейовете няма да ги викат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако и ядрените ракети на":

    ТАКА СЕ ОФОРМЯ МНЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ КАТО ЧЕТЕШ САМО FAKTI.BG И ВСИЧКИ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ КОИТО СА НА СЪЩОТО НИВО
  • 38 САЩ и НАТО носят отговорността

    10 0 Отговор
    Натовците не могат да проумеят какво им казва Русия. САЩ го разбират ,но Байдън е умствено некомпетентен. Това е проблема. Русия говори вече 5 години, махнете базите от източна Европа. Върнете се назад. Не слушат. Сега казва на САЩ , махнете ядрените оръжия от Европа. Не слушат отново. А Русия не се шегува, ни най малко. Решението е просто, НАТО обратно ! Според обещаното на Горбачов.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ComfortablyNumb

    0 7 Отговор
    Путин е ясен - фашист изгубил представа за реалността и руските ракети са ясни - провал като всичко руско ако опрат до тях . Но виж извора на русофилството у нас е интересен феномен предимно за клиничната психиатрия ... Оня кретeноид от вчера който щеше да поздравява с калашников русофоби за празника изпълни ли си заканата или го стегна ишиаса пенсионера прoз , че не вярвам Рашков ( от БСП - русофили) да го вкара в ареста ...
  • 41 Честното овчарче

    3 0 Отговор
    "Според мен руският военен елит едва ли ще се зарадва, ако ядрени оръжия се използват ограничено в (Украйна) или по повод Украйна", написа в понеделник в Туитър Кристин Вен Бруусгаард от Центъра за международно сътрудничество и сигурност към Станфордския университет (CISAC"

    Тия яко са се напушили
  • 42 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "mi6osp":

    Аз не знам подобни продажби русофилски пубери като тебе как ги мислят тези неща ? С какво мозъче въобще си мислиш,че Русия може да стреля с ядрено оръжие срещу ядрена държава и да оцелее ? Русия ще бъде заличена точно за няколко минути от световната карта ,а Москва и Санкт Петербург ще бъдат превърнати в ядрени пустини.Това е по сценария който следваш ти.