Отидете към основна версия

8 275 175

Русия е извършила безмилостен геноцид над цивилното население в Мариупол

  • мариупол-
  • украйна-
  • война-
  • цивилни-
  • жертви-
  • геноцид-
  • вадим бойченко

Русия в продължение на часове е атакувала цивилни граждани

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кметът на югоизточния украински град Мариупол каза, че голям брой цивилни са били убити през последните 14 часа при безмилостен обстрел на жилищни райони от руските сили, предаде Би Би Си.

Кметът Вадим Бойченко заяви по украинската телевизия, че руските нашественици са спрели евакуацията на цивилни от пристанищния град, блокирайки възможността хиляди цивилни да се спасят. „Имаше колосално разрушаване на жилищната инфраструктура, има много ранени и за съжаление много загинали цивилни, жени, деца, стари хора. В ход е пълномащабен геноцид срещу украинския народ“, каза Бойченко.

Окупационните сили на Руската федерация са направили всичко възможно, за да спрат евакуацията на цивилни граждани от града с население от близо половин милион. "Прекъснаха ни железопътната връзка – дори отидоха на гарата и стреляха по нашите локомотиви, за да не могат да се евакуират хората. Така че тяхната мисия е да ни унищожат, те нямат намерение да помагат на цивилни", заяви кметът на града, който е от стратегическо значение за руския нашественик. Град Мариупол се намира на стратегическо място, разделяйки руските сили на анексирания Кримски полуостров от сепаратистките войски в Източна Украйна.

Русия се стреми да заличи Украйна, историята и народа ѝ, заяви във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. Седмият ден от нахлуването на Москва в съседната държава започна с ожесточен обстрел на азовското пристанище Мариупол. Русия вчера премина към удари по украинските градове и изглежда готова за настъпление срещу Киев, а Западът затяга икономическата примка около Русия. Но Зеленски каза, че отговорът на Запада е недостатъчен и призова за по-голяма международна подкрепа, включително на желанието на Украйна да се присъедини към ЕС. "Сега не е време за неутралитет", заяви Зеленски. По думите му от началото на войната са загинали близо 6000 руски военни.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 100 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: