Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2022 22:09 2 912 52

ЕС: Изправени сме пред нова несигурност, породена от варварската руска агресия в Украйна

  • украйна-
  • ес-
  • ек-
  • русия-
  • война-
  • фискална политика-
  • икономика-
  • пари-
  • европа

Европейската комисия представя насоки за фискалната политика за 2023 г.

ЕС: Изправени сме пред нова несигурност, породена от варварската руска агресия в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия прие съобщение, с което предоставя на държавите членки насоки за провеждането на фискалната политика през 2023 г. В него се определят основните принципи, по които Комисията ще се ръководи при оценката си на програмите за стабилност и конвергенция на държавите членки. В него се прави и обзор на актуалното състояние на прегледа на икономическото управление.

Съобщението се представя в контекста на непровокираното и необосновано нахлуване на Русия в Украйна. В дух на солидарност с Украйна ЕС одобри безпрецедентен пакет от икономически санкции, които ще окажат сериозно въздействие върху руската икономика и политическия елит. Икономическата прогноза от зимата на 2022 г. беше публикувана на 10 февруари, две седмици преди нахлуването в Украйна. Това развитие оказва отрицателно въздействие върху перспективите за растеж и допълнително увеличава рисковете от влошаване. На този фон изпъква още по-силно необходимостта от силна координация на икономическите и фискалните политики и от адаптиране на фискалните политики в отговор на бързо променящите се обстоятелства. При необходимост насоките ще бъдат адаптирани в зависимост от икономическите развития.

Още новини от Украйна

Насоки за непрекъсната координация на фискалните политики

В съобщението се определят пет основни принципа и се посочват последиците за фискалните препоръки, които Комисията ще предложи на държавите членки през май 2022 г. за техните бюджетни планове през 2023 г. Тези принципи са:

- осигуряване на координация на политиките и тяхното последователно съчетаване;

- гарантиране на устойчивостта на дълга чрез постепенна и висококачествена фискална корекция и икономически растеж;

- насърчаване на инвестициите и устойчивия растеж;

- насърчаване на фискални стратегии, които са съобразени със средносрочния подход към фискалната корекция, като се взема предвид МВУ, както и

- фискалните стратегии следва да бъдат диференцирани и да отчитат измерението на еврозоната.

Координираният фискален отговор на държавите членки на сериозния икономически спад в резултат на пандемията от COVID-19, улеснен от задействането на общата клауза за дерогация и подкрепен от действия на равнище ЕС, беше много успешен. Непрекъсната силна координация на фискалните политики днес запазва възловото си значение в днешната нестабилна среда, за да се гарантира плавен преход към нов и устойчив модел на растеж и фискална устойчивост. Въз основа на икономическа прогноза от зимата на 2022 г. Комисията е на мнение, че преходът от съвкупна подкрепяща фискална позиция през 2020—2022 г. към до голяма степен неутрална съвкупна фискална позиция изглежда подходящ през 2023 г., като същевременно се запазва готовност за реакция спрямо променящата се икономическа ситуация.

Необходимите фискални мерки в отговор на пандемията от COVID-19 и свиването на БВП доведоха до значително увеличение на съотношенията на държавния дълг, по-специално в някои държави членки с голям дълг, макар и без нарастващи разходи за обслужване на дълга. За да се запази устойчивостта на дълга са необходими многогодишни фискални корекции, съчетани с инвестиции и реформи за поддържане на потенциала за растеж. Комисията е на мнение, че от 2023 г. е препоръчително да се започне постепенна фискална корекция с цел намаляване на големия държавен дълг, докато твърде рязката консолидация би могла да окаже отрицателно въздействие върху растежа, а оттам и върху устойчивостта на дълга.

Пренасочването на икономиките на ЕС към по-силен устойчив растеж и справянето с предизвикателствата на екологичния и цифровия преход следва да бъдат основен приоритет за всички държави членки. Въпреки че по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е в основата на NextGenerationEU, ще бъдат предоставени до 800 милиарда евро допълнително финансиране, за да се гарантира двойният преход, Комисията е на мнение, че финансираните на национално равнище висококачествени публични инвестиции следва да бъдат насърчавани и защитавани в средносрочните фискални планове.

Програмите за стабилност и конвергенция следва да показват как средносрочните фискални планове на държавите членки осигуряват постепенно намаляване на публичния дълг до разумни равнища и устойчив растеж чрез постепенна консолидация, инвестиции и реформи.

Националните фискални стратегии следва да бъдат диференцирани по подходящ начин:

- държавите членки с голям дълг следва да пристъпят към постепенно намаляване на дълга, като извършат фискална корекция през 2023 г., след приспадане на средствата от МВУ и други безвъзмездни средства от ЕС;

- държавите членки с малък и среден дълг следва да увеличат необходимите инвестиции за екологичния и цифровия преход, като се стремят да постигнат цялостна неутрална позиция.

Актуално състояние на прегледа на икономическото управление

Кризата с коронавируса открои значението и важността на много от предизвикателствата, които Комисията се опита да обсъди и преодолее в рамките на обществения дебат относно рамката за икономическо управление. След като в речта си за състоянието на Съюза председателят Фон дер Лайен пое ангажимент за изграждане на консенсус относно бъдещето на рамката за икономическо управление на ЕС, през октомври 2021 г. Комисията поднови обществения дебат относно прегледа на рамката на ЕС за икономическо управление.

Текущият дебат се провежда чрез различни форуми, включително специални срещи, семинари и онлайн анкета, която приключи на 31 декември 2021 г. В тази приобщаваща дискусия участват, наред с другото, гражданите и широк кръг заинтересовани страни, по-специално социалните партньори, академичните среди, други институции и органи на ЕС, както и националните правителства и парламенти. Понастоящем Комисията анализира получените от нея становища и през март 2022 г. ще представи обобщен доклад.

Според Комисията актуалното състояние на разискванията разкрива редица възлови въпроси, по които по-нататъшната и по-конкретната работа би могла да проправи пътя за появата на консенсус за бъдещата фискална рамка на ЕС:

- осигуряването на устойчивост на дълга и насърчаването на устойчив растеж чрез инвестиции и реформи са от възлово значение за успеха на фискалната рамка на ЕС;

- обръщането на повече внимание на средносрочния фискален надзор в ЕС изглежда обещаваща възможност;

- следва допълнително да се обсъди какви изводи могат да бъдат извлечени от замисъла, управлението и функционирането на Механизма за възстановяване и устойчивост, както и

- опростяването, засилването на националната ангажираност и по-доброто правоприлагане са възлови цели.

Въз основа на текущия обществен дебат и обсъжданията с държавите членки Комисията ще предостави насоки за възможни промени в рамката за икономическо управление, за да бъде постигнат широк консенсус относно бъдещите действия преди 2023 г.

В настоящото съобщение се определят предварителни насоки за фискалната политика за 2023 г., които, при необходимост, ще бъдат актуализирани най-късно като част от пролетния пакет на европейския семестър през май 2022 г. Бъдещите насоки ще продължат да отразяват състоянието на световната икономика, специфичната ситуация във всяка държава членка и обсъждането на рамката за икономическо управление. Държавите членки се приканват да отразят тези насоки в своите програми за стабилност и конвергенция.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: Периодът е труден за европейската икономика и нашите работници. След силната реакция на ЕС срещу пандемията сме изправени пред нова несигурност, породена от варварската руска агресия в Украйна, в съчетание със съществуващите предизвикателства като инфлацията и високите цени на енергията. Санкциите ни неизбежно ще имат отрицателни последици за икономиката. Но това е цената, която си струва да бъде платена за защита на демокрацията и мира. През последните години укрепихме нашата икономическа устойчивост и сега трябва да продължим по този път, да запазим единството си и да гарантираме силна координация на нашите фискални политики. Това е ключът към поддържането на стабилен и устойчив растеж в днешната нестабилна геополитическа обстановка.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заяви: Оставаме единни срещу бруталното нападение на Русия срещу Украйна и всички ценности, които са ни скъпи. Общата ни реакция позволи на нашите икономики да устоят на бурята, причинена от пандемията. За новата криза е необходима също толкова силна координация на нашите икономически и фискални решения. Насоките, които представяме днес, се основават на това, което знаем — анализа, залегнал в основата на нашата зимна прогноза, като същевременно съзнаваме, че днес не знаем много. Несигурността и рисковете се увеличиха значително, поради което нашите насоки ще трябва да бъдат актуализирани при необходимост най-късно през пролетта.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    55 3 Отговор
    Успокойте се бе, европейчета. Урсула каза, че не зависите от Русия. Вервайте й.
  • 2 Дойче веле дезинформация

    50 5 Отговор
    Затягайте яко коланите, иначе Путин ще ви бомбардира и руското знаме ще се развее над европарламента в Брюксел.

    Коментиран от #6

  • 3 Корупция

    51 4 Отговор
    Лай нещо си, не беше ли разследвана за Корупция. А войната започна 2014 г., финансирана от същите нацисти В Европа и САЩ на Майдана.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 49 Отговор
    ПУТИН е ВАРВАРИН ЧУДОВИЩЕ АГРЕСОР убиец

    Коментиран от #17

  • 5 Помак

    27 0 Отговор
    ...Ес не хубаа рабта воината ...ама слушам 7-8 дни се сте изправени пред нешто или ...туи нешто да ни е онуи нешто.

    Коментиран от #46

  • 6 Дай Боже

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче веле дезинформация":

    Господ здраве да Ви дава!
  • 7 Забрана на

    16 2 Отговор
    турският сайт и Босфор тв.
  • 8 Sieg

    30 2 Отговор
    Стига западна ПРОПАГАНДА!!!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    ДА ИМА МИР на ЗЕМЯТА стига смърт разруха тъга
  • 10 честит фалит на ЕС

    40 3 Отговор
    Всички наложени санкции удариха ЕС и европейците.
    А дори Русия не е приела сериозни контра мерки.

    Коментиран от #19, #25

  • 11 кнаус 485

    26 2 Отговор
    Абе мисирки ,не ме стряскате с тия заглавия....бива,но ваещо на нищо не прилича.....дайте бай Джон за иранския народ....
  • 12 Тая фекална

    23 0 Отговор
    политика нещо намирисва. Болни мозъци раждат болни мисли.
  • 13 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Кое не разбрало, че вече Европеистан се разпадна?
  • 14 32215

    30 1 Отговор
    Пропаднали джендари, елате да видите опашките за гориво в България!
  • 15 Една добра новина

    14 1 Отговор
    Де факто корупцията в бг умря..или както казва карадай има пълзящ фашизъм и не ни дават да крадем както преди
  • 16 Евроджендър Съюз

    20 1 Отговор
    Правете еднополова любов срещу инфлацията и руската агресия.
  • 17 кнаус 485

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стига бе човек.....спри се малко,нямаш ли умора....

    Коментиран от #24

  • 18 Приятел,

    27 1 Отговор
    благодаря на Европейския съюз за случващото се в България. Успяха да ни защитят с приказки и сега ще им сърбаме попарата на тия умните. Много приказки ни докараха до тук. Мисля, че бяхте ориентирани към резултатите, пък тя каква стана. Почеркът обаче си личи какъв е и не е европейски.
  • 19 Sieg

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "честит фалит на ЕС":

    Разбира се ,че е зле за ЕС! сащ бута ес и украйна като буфер за санкции и жертви , които Русия ще причини. сащ ще воюват с Русия до последния украинец.
  • 20 БОЛШЕВИК

    22 1 Отговор
    ЕС отдавна е тръгнал по нанадолнището и никой друг не му е винивен, че се оказа неспособен, от алчни бюрократи и некадърници!
  • 21 Русенец

    20 1 Отговор
    И вместо да апелират и работят за мир, те само зеят, кой бил агресор и колко страшно се гласяло да става.
  • 22 Приятели от Факти!

    3 24 Отговор
    Моля, пишете за тоталната изолация на Москва в ООН, където близо 150 държави я осъдиха категорично, а четири клиентелистки на режима в Кремъл държави - Сирия, Беларус, Сев Корея и..Еритрея- са подкрепили руския сатрап Путьон!
    Пишете и за становището на музеите на Холокоста за извратената употреба от москалите на думите неонацисти, геноцид и денацификация. Вижте становището на института Симон Визентсл по въпроса - опорките и лъжите на Москва вече са осветление, евреите протестират тези измислици на Путя...

    Коментиран от #30, #40, #47

  • 23 Simo

    26 2 Отговор
    Изправени сме пред нова несигурност, породена от варварската Американска агресия в Украйна всичко бе планирано още през 2014 с Майдана , надеждата ни е единствено в Освободотелите от Русия
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "кнаус 485":

    БЛАГОДАРЯ напускам ИНТЕРНЕТ ПРИЯТНА НОЩ ДОВИЖДАНЕ

    Коментиран от #27

  • 25 Не зная

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "честит фалит на ЕС":

    щом цените на безина галон за първи се вдигнаха в САЩ, а в Бевърли вече има грабежи, не вървят на добре нещата.А най-голямата радост Абрамович ли беше, продава Челси, и ще дари парите за Нацистката хунта. Русия пие чаша шампанско. Българските олигарси да се готвят, често пътуващите до Лондон.
  • 26 Bono

    25 2 Отговор
    Както сте я подкарали "европейците", ще се озАбите, когато Путин спре газа! Тогава ще разберете котка оцет пие ли и кон боб яде ли? Освен да пишете директиви, за друго не ставате! Ние в БГ най-ще озАбим, щото и без това сме си бедни, ама и много прости!
  • 27 кнаус 485

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То и аз така ще направя....
  • 28 Споко

    22 2 Отговор
    След хиперинфлацията, Адолф Шолц ще е първият който ще целува обувките на Путин.
    След него баболюбеца и така в редица та до Просто Киро.
    .
    Това ще е след 2 месеца
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вижте

    15 1 Отговор

    До коментар #22 от "Приятели от Факти!":

    Кой финансира ООН? Оня, който по непотвърдени източници... Евреите стигат до него, и му казват: Финансирал си Райха и Хитлер, знаеш какво правим с такива като теб. Рокфелер им казва: Можете да получите отмъщението си, или ДЪРЖАВА, но няма да имате и двете.
  • 31 ха ха хааа

    0 10 Отговор
    Силици не останаха на колхознята , да запушва амбазурите ... 🤭
  • 32 £££££££

    2 20 Отговор
    ЗАРАДИ ЕДИН СМРЪД-ЛИВ КОМУНИСТ, ЦЯЛ СВЯТ ДА СТРАДА. ........ ЕДНО ЧОВЕЧЕ ,КОЕТО СМЯТА, ЧЕ ЖИВЕЕ В 42 Г...........

    Коментиран от #51

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 кънчо

    15 1 Отговор
    жалка картинка тея от ес
  • 35 руски дивак на власт

    2 12 Отговор
    Още Петър 1-ви се опитва да ни цивилизова,като заповядва на дворянството да учи френски и пуши тютюн! Опитите продължавати и до днес с променлив успех!
  • 36 наблюдател

    14 0 Отговор
    тия... да ги наречем креатури в брасълс и другаде, те сега със сигурност ще прехвърлят отговорността за фалиралата си политика, за борбата за климат, за "нулевото" замърсяване, изчезването на реалната икономика, за какво ли не, върху събитията в 404. проблемът е, че 80-те процента ще им се вържат. те и затова са 80%, всъщност.
  • 37 90047

    20 2 Отговор
    ЕС вие сте боклуци, цените на всичко скочиха, а вие говорите за солидарност! Простото Киро и кокорчо елата на една опашка за гориво за да видите какво мислят хората за предателите като вас!
  • 38 Внимание!

    2 1 Отговор
    Фалшива новина!
  • 39 Еврогейзарията всъщност е...

    12 0 Отговор
    изправена пред краварски свинщини, на собствена територия!
  • 40 Верно ли

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Приятели от Факти!":

    Хахаха, обърни се към "приятелите" от Зелето или НадупЧената Европа - тия тук само копират, не "пишат".
  • 41 Верно ли

    12 0 Отговор
    Просто смениха едната плоча "Ковид" с другата плоча "Путин". Хората започнаха да им писва първата плоча, надявам се някой ден (колкото се може по-скоро) да се усетят и за втората плоча. Основната цел на глобалния слугинаж в правителствата - тотален колапс на икономиката и с бодра песен към Agenda 2030. Кво беше там - Youll own nothing and youll be happy!
  • 42 Fury

    12 1 Отговор
    Спрете я тази пропаганда в България една ли ще си постигне целите. Причината е проста, българският народ не харесва българският политик особенно продажният български политик. Българският народ е горд и не обича да му се месят в работата, а Ес и Фащ точно това правят. Българският народ понеже не харесва българският политик то естествено не му се и доверява. Така че политиците колкото и да ни обясняват, че е хубаво в Ес и нато то ние няма как да им поварваме. Видяхме какво значи нато- разоръжете се и ни плащайте на нас. Видяхме и какво значи ЕС всички основни бизнеси които бяха държавни вече са в ръцете на чужди държави.
  • 43 Европейската комисия

    8 1 Отговор
    ми звучи като ЦК на КПСС.
    Оняи беха дръти ама май не беха таквиа debили.
    А тия са мани бегай.
  • 44 Аззззз

    2 1 Отговор
    Това от ляво от кой пол е ?
  • 45 ПеДенис

    3 0 Отговор
    Браво, молодец. Как успя да спретнеш толково дълго умозаключение или го преписа.
  • 46 Какуй

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Помак":

    Какуй туй нещо??!!!
    В дупка влиза змия не е?! Сирене прави мандра не е ?! Глава има чиляк не е?!
    Семе фърля сеяч не е?! Право седи чирак не е?! Корен има дърво не е?!
    Надува се гайда не е ?! Бели прави дете не е?! Сладичко е шекер не е ?!
    Голо ходи теляк не е?! Твърдо става кирпич не е?!
  • 47 На 4ифутин

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Приятели от Факти!":

    вяра да нямаш.
  • 48 Автогол

    4 0 Отговор
    "Демократите" си наложиха авто-санкции, а сега ми разтягат локуми за фискални политики. Не знам откъде са ги намерили тези в Евро парламента. Имам чувството че всичките са на някакви хапчета и живеят в паралелна вселена.
  • 49 Ф ак. И Ю !

    0 0 Отговор
    След РОССИИ !
  • 50 Живков

    2 0 Отговор
    Искам да ви предложа на другарите от ЕС да номинирате Байдън за награда за МИР! Пръв приятел на ЕС е САЩ те направиха всичко възможно да няма война даже даваха инструктори на Украйна.
  • 51 Живков

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "£££££££":

    Ние сеехме умраза срещу запада сред народа а той намрази нас! Сега вие от САЩ правите същата грешка като нас!
  • 52 САЩ-Империя на лъжата

    2 0 Отговор
    ВАРВАРИТЕ в световен мащаб са ЕС и САЩ.
    Или ако искате САЩ и ЕС. За реда няма да споря.
    Сили които осем години си затваряха очите за геноцида в Донбас .......

    Вчера една френска журналистка - работила в Донбас - каза: Осем години геноцид, убииства и бомбандировки.
    Водещия няколко пъти я пита: - Сигурна ли е, че това са действия на Украйна. Тя твърдо отговаряше ДА и каза, че има доказателства и ще ги представи когато се върне във Франция.
    Сега, нищо чудно, неВАРВАРИТЕ да я ликвидират. Нали знаете, катастрофка, КОВИД, отравяне - все демократични методи.