Отидете към основна версия

6 887 136

Украйна иска пряк разговор Путин - Зеленски, стига Путин "да не го е страх"

  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия

Третият кръг от преговорите между руската и украинската делегация приключи вчера след близо три часа отново без особени резултати

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна настоява за преки разговори между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин, тъй като Путин е този, който "взема окончателните решения". Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Анадолската агенция.

Отдавна искаме пряк разговор, подчерта той в свое телевизионно участие.

Отбелязвайки, че Зеленски "не се страхува" от нищо, включително и от пряк разговор с Путин, Кулеба настоя: "Ако Путин не го е страх от нищо, нека да дойде, да седне и да разговаря".

Войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари, беше остро осъдена от международната общност, доведе до финансови санкции срещу Москва и предизвика отлив на световни фирми от Русия.

По данни на ООН от началото на военния конфликт са загинали най-малко 406 цивилни граждани, а други 801 са били ранени. Организацията обаче уточнява, че условията на терен са направили трудна оценката на действителния брой на цивилните жертви.

Агенцията на ООН за бежанците съобщава, че към момента над 1,7 милиона души са избягали от Украйна в съседни държави.

Третият кръг от преговорите между руската и украинската делегация приключиха вчера след близо три часа отново без особени резултати. Те се проведоха отново в Беловежката гора, в Беларус близо до границата с Полша.

Преди това Русия обяви официално исканията си към Украйна - да прекрати военните действия, да промени конституцията си, за да декларира неутралитет, да признае Крим за руска територия и да признае сепаратистките райони на Донецк и Луганск за независими територии.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: