Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 15:00 9 809 64

Ахилесовата пета на Путин. И оръжието на Запада.

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • война-
  • газ-
  • украйна-
  • ахилесова пета-
  • енергетика-
  • газпром-
  • европа-
  • северен поток 2

Отказът от руска енергия е труден, но не и невъзможен

Ахилесовата пета на Путин. И оръжието на Запада. - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път, след като започна войната в Украйна, Русия заплаши, че може да спре доставките на газ за Германия по тръбопровода „Северен поток 1“. Руският вицепремиер Александър Новак каза, че след като срещу Русия били отправени толкова съвършено необосновани обвинения, а Германия е замразила „Северен поток 2“, неговата страна имала право да отговори с огледални мерки. Според Новак в момента Европа употребява 500 милиарда кубически метра газ годишно, а Русия осигурява 40% от това количество.

"Катастрофални последици"

Още новини от Украйна

През „Северен поток 1“ преминават 60 милиарда кубика газ годишно. Вицепремиерът заплаши още, че ако на Русия бъдат наложени забрани да продава нефтопродукти, цената на петрола ще скочи и може да достигне до 300 долара за барел. И като доставчик на петрол Русия е главният търговски партньор на Европа, където годишно пристигат 500 милиона тона руски нефт – 30% от консумацията на Стария континент. „Напълно очевидно е, че отказът от руски петрол ще доведе до катастрофални последици на световните пазари“, предупреди още Новак.

Най-големият потребител на руски газ и на руски петрол в Европа е Германия. Тъкмо поради това канцлерът Олаф Шолц засега се въздържа да подкрепи предложенията за налагане на ембарго върху руски енергоносители. Теоретически Европа може да се справи и без руски газ, защото разполага с достатъчно капацитети за доставка на втечнен газ. Не е ясно обаче дали потенциалните доставчици Катар, Австралия и САЩ, както и държавите, които са ключови за преносната мрежа, като Алжир и Норвегия ще съумеят наистина да задоволят търсенето, смятат специалистите от Института на германската икономика.

Да не говорим, че в повечето държави от ЕС (включително и в България) липсват терминали, които могат да поемат втечнен газ. В краткосрочен план страните от Евросъюза не могат изцяло да компенсират доставките от Русия, ако те бъдат спрени по една или друга причина, но чрез бързото изграждане на терминали за втечнен газ тази зависимост може скоро да се преодолее. Още повече, че тези терминали могат да се използват и за „горивото на бъдещето“ – водорода, твърдят експертите от германския институт.

България е прекалено силно зависима

И България вероятно няма да подкрепи ембаргото върху руския газ и петрол, ако бъде внесено такова предложение. Каза го българският министър-председател Кирил Петков в интервю за агенция Ройтерс. "В момента нямаме текущи алтернативи, ние сме твърде зависими. Напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава", каза министър-председателят. Петков добави, че в момента България води преговори за доставка на по-големи количества газ от Азербайджан и проучва възможностите за доставки през гръцки пристанища.

Осведомителните агенции припомнят, че САЩ са готови самостоятелно да наложат ембарго върху руските енергоносители, без да изчакват отговора на съюзниците си от ЕС. В подкрепа на такива твърди мерки се изказват дори наблюдатели в Германия, а тя е особено силно зависима от руския енергиен внос.

В своя коментар по темата Мартин Ганзлмайер от обществено-правната медия ARD между другото пише: „Длъжни сме последователно да се откажем от природен газ, въглища и петрол от Русия – и то колкото е възможно по-бързо. В противен случай във военната каса на Путин ще продължат да се вливат по един милиард евро на ден. Казано в прав текст: когато купуваме енергия от Русия, ние финансираме кървавата война на Путин срещу Украйна. (…) Имаме нужда от доста повече втечнен газ, навярно трябва да удължим срока на експлоатация на АЕЦ и на каменовъглените мини. А и да ограничим потреблението на енергия.

Ще са необходими жертви

(…) Енергийните и стопанските експерти казват, че това е възможно, но ще струва на фирмите и на гражданите скъпо, навярно дори много скъпо. Политиката спешно трябва да подготви гражданите, че защитата на свободата иска жертви. Днес се защитава свободата на Украйна. Ние също трябва да дадем своя принос. Възможно е изцяло да се откажем от руска енергия, стига западните държави с общи усилия да запретнат ръкави. Само ако бойкотираме руската енергия, ние ще раним Путин в неговата Ахилесова пета.“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сивата чапла

    44 8 Отговор
    Факти, какви анкети пускате изобщо 8624?
    Първо въпросът е спорен, второ в отговорите няма една истина.
    Айде, напишете десет отговора и поне една истина.
  • 2 Грульо

    37 5 Отговор
    ДВ го хоум! :D
  • 3 Сивата чапла

    63 23 Отговор
    Тия са идиоти наистина. Налагат санкции, правят каквото си искат, и после реват, че Русия искала да им спре газта.
    Та те в Украйна не са спрели газта, та за запада ли?
    Ясно доказателство какво искат западняците и американците.
    Русия да има дава каквото има и да си мълчи, ако може и да изчезне. Ами няма как да стане!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 град козлодуй

    41 12 Отговор
    някой четели им смешките на тия от доче зеле, тия нищо вярно не казват никога !!!!
  • 6 смех

    33 6 Отговор
    Германиянползва основно руска газ Франция и Италия и Испания си карат нанАфриканска.Немските двулични лай на викат срещу путин докато пълнят джоба на олигарсите.
  • 7 Петьо Петров

    35 10 Отговор
    Мамини сладки! Накарахте ме да метамофозирам направо. Отначало ме дразнехте зелчета сладки, после ви се усмихвах снизходително, а сега само ви съчувствам за безсилието.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 XYZ

    34 10 Отговор
    Видяхте ли сега, как бат ви Бойко ни е подредил и пак крещете, че Петков е виновен! И като пиша, че Бойко Борисов трябва да бъде съден като национален предател, съм прав!

    Коментиран от #48

  • 10 Емил

    20 44 Отговор
    Ако Русия спре газа и нефта, ще има криза ама временна! Цените ще скочат и на "хорото" ще се хванат знайни и незнайни доставчици! Европа ще изяде дървото, ама след това - свобода от руска зависимост! За Русия - среден!

    Коментиран от #17, #18, #61, #62

  • 11 Циолковски

    28 8 Отговор
    То хубава ама жертвите ще ви погнат и ще изядете боя от собственото си население. Колко фирми ще фалират ?

    Коментиран от #63

  • 12 Статукво

    27 7 Отговор
    DW са на директно командване от САЩ. Един от инструментите за държане на Германия в подчинение. Винаги против интересите на Германия(и Австрия).
  • 13 DW,

    35 10 Отговор
    вие млмни ли сте ....Катарското правителство ясно и точно го каза преди 2 месеца ...Европа не може да бъде захранена с газ ,ако не участва Русия ....дори всички страни от близкия изток и Норвегия да подават газ , пак не става
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    27 6 Отговор
    Не може да се откажете! Сина на Байдън е акционер на газовата тръба, дето топли Европата. Ако спре тръбата - спират парите на байдъновия син! Мислите ли , че Байдън ще ви го позволи?!
  • 16 Toxic

    22 7 Отговор
    Дойче Зеле с Путин лягат и с Путин стават, сънуват го , бълнуват и като се събудят разказват мокрите си сънища!

    Коментиран от #40

  • 17 Сивата чапла

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Събуди се.
  • 18 E55E

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    За вас два барабар с клапките!
  • 19 Вече 30г. народът прави жертви.

    20 3 Отговор
    Тъпи, продажни слугинажи няма по - голяма жертва от 9 на 6 милиона да станем. Бих написал какво заслужавате но безпристрастните тука ще ме изтрият. Оставям го на вашето въображение.
  • 20 ццц

    24 11 Отговор
    "Отказът от руска енергия е труден, но не и невъзможен" Разбира се, че е възможен - спират ви го рашките и умирате. Малко ще ви е трудно, но напълно постижимо. И доста полезно. Дойче Зеле, сър!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Хойчо

    28 7 Отговор
    Къде е свободата на словото в България? Май сме след Северна Корея. Защо спряхте руската телевизия? Страх ви е да не научим истината от там ли. Не се напъвайте няма да можете да ни промиете мозъците. Тази война пак е за мръсни пари които ще спечелят наглите кравари...а тяхните слуги ще духат супата отново. Слугите като нашите са по долни и от самите кравари защото все пак са слуги. Ето го един слугинаж комик как се гъне всеки ден и реве че западните му господари не го подкрепяли достатъчно. Ми те сега са заети да правят милиони и миларди за сметка на слуги като теб. Май си подхлъзнат батка....
  • 24 Hoho Boho

    22 5 Отговор
    Тиквата построи тръба на Путин с наши пари
    и сега всичко е идеално... за Путин

    Коментиран от #49

  • 25 456776544567765

    16 6 Отговор
    запада се простреля и се прави на жертва
    ама филма скоро ще е хепи енд за изтока

    Коментиран от #31

  • 26 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    17 4 Отговор
    Най свободната демократична медия в Европа без пропагада без Фейк Новини има само още една такава НОВА ТВ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жорко

    28 6 Отговор
    Спре ли Русия петрола и газа за Европа, тогава европейците ще започнат да ядат предните капаци на мерцедесите си и всичките си прехвалени автомобили. Ще е зле и за руснаците, ама те си имат ресурса и ще се оправят. А пък ние, клетите българи сме загинали напълно. Нито нефт, нито газ, нито части за АЕЦ-а, за да си произведем поне ток. Съвсем сме закопахме с тази външна политика, водена от управляващите ни.
  • 29 Гост

    8 13 Отговор
    Логичният резултат на про русофилската политика на управляващите ни - като се започни от "Големия" шлем на Първанов и стигне до престъпното бездействие на Борисов (и в значително по-малка степен на служебният премиер Янев). Към днешна дата България можеше да е енергийно независима от Русия. (Само да припомня на путинофилите, че България плащаше изключително скъп газ от Русия и благодарение на договореностите между ЕС и Русия през миналата година беше постигнато значително намаление на цената на газта).

    Коментиран от #51

  • 30 Гост

    23 5 Отговор
    Много забавно стана тези дни.
    Дойчевелетата, байданчовците и другите наши обикновени джамбази започнаха вече да заекват от злоба и да се давят в собствената си слюнка....а пък керванът неотлъчно си върви...към киiв...

    Коментиран от #36

  • 31 Киркор

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "456776544567765":

    Розовите филми на друг канал,не този!!!
  • 32 Hoho Boho

    6 20 Отговор
    Спре ли Русия петрола и газа за Европа, тогава армията му ще умре от глад, защото това е основния източник за финансирането и, а рублата ще стане 300 рубли за 1 евро...
  • 33 Ха ха

    15 5 Отговор
    Тия искат за да раним Путин в ахилеса да си направим харакири!! Е няма да стане
  • 34 ХА ХА ХА смешници!!!

    15 7 Отговор
    Макрон само дето палатка не си опъна пред Кремъл, като Кадафи. Скоро ще бъде зачислен на постоянна столова пак там .

    Да, ще има нов ред. Да, Русия ще заеме централно място в него. И тя ще им обясни кой как и какво да прави. Толкоз.

    Коментиран от #39

  • 35 Дядо Гъдю

    18 1 Отговор
    ,,Политиката иска жертви." И кои ще са жертвите?Обикновените български граждани.
    А питат ли се политиците,че обикновените български граждани може да им хрумне да пожертват политиците?Ще излезе много по евтино.А и политици винаги ще се намерят на мястото на предишните,но обикновени български граждани все по-трудно се намират!
  • 36 Драйфус

    5 14 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Копейкините и те не спят спокойно,стряскат се нощно време,бълнуват,пълнят памперсите!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пак замириса...

    13 2 Отговор
    ...на Зелева Чорба ,от...Дойче-Зеле...!!!

    Коментиран от #43

  • 39 Незнаещ

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "ХА ХА ХА смешници!!!":

    Това нова продукция на Мосфилм ли е?
  • 40 И като се събудят...

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Toxic":

    ...мирише на газ,изпуснат отзад- с дъх на...- Зелева Чорба...😝!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бесен_ Язовец

    16 2 Отговор
    Целия запад е една куха блесна! Руснаците са се подготвили добре обаче запада не си е написал домашното, тръгнсаха срещу Русия само с лозунги и памперси!
  • 43 Шериф

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "Пак замириса...":

    Не,това е от групата Спецназ на Кадиров!
  • 44 Додо

    14 1 Отговор
    Кирчо,когато населението плати така наречената,, демокрация" с хиперинфлация и глад ти смучеше близалка още.Сега се каните пак да впрегнете в хомота населението да дърпа каруцата,която натиквате в калта,а вие да седите на капрата и да викате с пълен глас:,,Дий",облечени в скъпите си и чистички костюми.
    ,,На чужд гръб и сто тояги са малко"- така ли ?
  • 45 Кой Запад?!

    4 0 Отговор
    Запад, стига бе ПИЧОВЕ! България е Люлка на ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.Разделяне на Източна и Западна Римска. Вие гъбаркате ли се със СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ? Или си мислите, че не сме чели дневниците на Полковник ХАУС, който така ентусиазирано възхваляват СОРОСОИДИТЕ, тъпу@гери прос@jrq които на преговори ходят съ шапки, НещастkrR? Взели да ми възхваляват Уилсън, тъпун@герите! Учете се от Израел, там е истината. Една малка държава накара Обама да рита вратите= ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА НАКАРА АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ДА РИТА ВРАТИТЕ В КАПИТОЛИЯ!
  • 46 mi6osp

    10 1 Отговор
    DW, пак бъркате. Това не е ахилесовата пета на Путин , а желязната му пета.
  • 47 Херкулес

    13 2 Отговор
    Китаи купува голямо количество газ от Русия и плащат авансово за бъдещите доставки. Остава само да почнат да търгуват и в друга валута не с долари и любимата ви америка заминава в историята.
  • 48 Всички искат кратуната да го осъдят,

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "XYZ":

    но тея какво правят по въпроса? Изпускат парата през свирката. Глям шум и после нищо.
  • 49 Верно с наши пари, но

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Hoho Boho":

    след като обраха КТБ, а в нея имаше пари на не си спомням коя руска банка. За това дебелия беше на спа процедури при "неизвестни" благодетели. За да оттърват кожата направиха газопровода. Е, за наша сметка разбира се, нали са клептомани?
  • 50 Учуден

    6 2 Отговор
    "Само ако бойкотираме руската енергия, ние ще раним Путин в неговата Ахилесова пета.“...DW чували ли сте за една малка страна, наречена Китай? Миналата седмица Русия и Китай сключиха договор за изграждането на нов газопровод с капацитет 80 милиарда кубика газ годишно, така че реално всички мерки са само и единствено срещу ЕС.

    Коментиран от #59

  • 51 дончичо

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Гостенино,енергийнонезависимите плащат по 3000 $за 1000 м3 руска газ,без Газпром да е направил каквото и да е нещо" ...шевнул палцами" , камо ле Новак да се доближи до някой от крановете на който и да уе газопровод
  • 52 Saguaro

    7 0 Отговор
    Почна се с голямото къпане от медиите.Фрази от 30-40 г на миналия век-"свободата " искала жертви.Коя свобода?Нали с подобни девизи ни кл..еха през 90г ,затягане на коланите и тем подобни за общото благо.Затягаха коланите повечето от нас,а благото беше за малцина избрани ислугите около тях.Нито ви искам"свободата" нито жертвите.Проблема е,че тези опорки почнаха да ги спускат от високо място в ЕС и в момента повечето европейци са заспали,а пък и имат още баланс с по високия си стандарт преди да са опряли нещата до кокъл.Ами ние с гайдитекакво ще правим?
  • 53 Филипа

    2 4 Отговор
    Русия първо дава моркова, а след това тоягата. Следователно, да сменим моркова с друг зеленчук/енергия
  • 54 наблюдател

    3 0 Отговор
    Оргазмът мина.Хайде по същество ,а?
  • 55 Въпрос

    5 0 Отговор
    Свободата искала жертви. То добре, ама ние сме на ръба на оцеляването? Какво повече да направим, харакири?
  • 56 шопендар

    4 2 Отговор
    европейските управници май още не са разбрали че ако не овладеят кризата с украйна,може да замирише и на революция.ясно е че путин владее положението в момента,и понеже в момента в европа няма лидер който да поведе европа,най разумното е ЕВРОПА ДА СЕ ОБЕДИНИ-----А НЕ ВСЯКА КОЗА ЗА СВОЙ КРАК,ИЛИ ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЦЕНАТА----ИЛИ ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА
  • 57 Вестоносец

    4 2 Отговор
    Киро да не е паднал от Марс... Подкрепя първите санкции, с които клати Рузия, обаче щото загря като албански реотан, няма да подкрепя ембарго, защото сме зависими.... Е не става така мой човек, ще ти резнат кранчето руснаците, затова да започва от сега да копае кладенци и да вади нефт и газ, защото не помисли грам какво ще се случи у нас с неговото "говорене в един глас" Пълна тъпотия....
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Баща ти

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Учуден":

    А ти Рубльо,знаеш ли кога ще е готов и през какви разстояния минава?!Идеоти,сър
  • 60 Опала

    2 0 Отговор
    Каде е оръжието на запада?
    Най много след няколко месеца запада да няма газ и петрол от Талия,а Юес Са да си го взимат от тях по друга линия.Капиш.
    Тая история не е така както си мислите,на Юес са болната тема е Уропа не Раша.
    Уропа прее такова на,със съюзи и т.н. и всички олигарси у Еуропа не им требат санкшън те са обесени.
  • 61 Вземи се у мисъл

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Нещо си се изпуснал пич,бълваш боза
  • 62 Емило

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Я си вдигни гащите,какви доставчици те гонят тебе знайни и незнайни,кой какво ще спре кви средни пръсти.
    Ти окей ли си?
  • 63 Датакае

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Циолковски":

    Какви фирми ,какви жертви ще погват,кой ще бяга ?алооо
    Що за безмислица
  • 64 Ахилесовата пета

    0 0 Отговор
    На путлер са неговите жени и деца. Старите в Франция, младите в Швейцария.
    Дали не са ги намерили и прибрали?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания