Отидете към основна версия

78 084 196

Полша призова: Спрете кислорода на Русия

  • полша-
  • матеуш моравецки-
  • русия-
  • газ-
  • олигарси

Няколко руски бизнесмени все още имат икономически интереси в Австрия заради нейния просперитет и географска близост с родината им

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес по време на посещение в Австрия, „да бъде спрян кислородът“ на руската „военна машина“ като бъдат санкционирани по-специално олигарсите, предаде Франс прес.

„Войната не трябва да има кислород. И кое е кислородът за военната машина на Путин? Преди всичко парите, които идват от олигарсите, от петрола, от газа. Затова санкциите трябва да са реални“, заяви полският министър-председател на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Моравецки каза, че с Нехамер са обсъдили как да бъде изготвена пътна карта за намаляване на „тази зависимост от Русия“.

Трябва да излезем от зоната си на комфорт, подчерта Моравецки. Тук, във Виена, също има олигарси, които са приятели на Путин, които използват богатството си, за да подкрепят руския президент, добави той.

Вносът на газ в Австрия идва основно от Русия, отбелязва АФП. Австрия е неутрална страна, чиято банкова тайна, която вече е премахната, привлече големи богатства от държавите от бившия Съветски съюз.

Няколко руски бизнесмени все още имат икономически интереси в Австрия заради нейния просперитет и географска близост с родината им.

Олег Дерипаска е съсобственик на австрийската строителна компания „Щрабаг“. Олигархът е основател на алуминиевия гигант „Русал“ и един от най-богатите хора в Русия.

Днес 27-те страни членки на Европейския съюз решиха да разширят санкциите си срещу Русия и Беларус след инвазията в Украйна, като добавиха 160 руски олигарси и парламентаристи в санкционния си списък, който вече включва 862 души, посочва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 298 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: