Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2022 17:20 8 421 64

Защо руските олигарси бягат към Дубай?

  • олигарси-
  • дубай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • оае-
  • руски олигарси-
  • яхти

След началото на войната в Украйна множество руски олигарси се насочиха към ОАЕ

Защо руските олигарси бягат към Дубай? - 1
Снимка: Shutterstock

"Мога ли да получа гражданство в ОАЕ?" - това е най-популярният въпрос в уебсайта на дубайското лайфстайл списание Russian Emirates.

В последните две седмици - откакто Русия нападна Украйна и Западът ѝ наложи санкции - влизанията в сайта почти са се удвоили. Експерти смятат, че е възможно тази тенденция да продължи. Причината е, че руснаците търсят начини да избегнат санкциите и да подсигурят своето състояние. "Съществува усещането, че настъпва истинска промяна по отношение на притока на капитали към Дубай като резултат от всички руснаци, които напускат страната си и търсят финансово убежище", обобщава пред ДВ експерт от петролната сфера, който наскоро е бил в Дубай.

Още новини от Украйна

Все повече руски самолети и яхти пристигат в Дубай

Появяват се съобщения и за все повече частни самолети на руски олигарси, които летят от Москва към Дубай. Украински вестник съобщи, че според местното разузнаване богаташи спасяват личното си имущество като го местят в емирството.

Проследяването на морския трафик също показва, че все повече големи руски яхти напоследък акостират в Дубай. Обединените арабски емирства не наложиха санкции спрямо Русия след инвазията в Украйна и луксозните плавателни съдове са в безопасност там. Дубай е и особено популярна безвизова дестинация за почивка за руснаци. Твърди се, че в момента в ОАЕ живеят около 100 000 рускоговорящи. 40 хиляди от тях идват от Русия, а останалите - от бившите съветски републики.

Ще се превърне ли Дубай в център на руските пари?

Въпреки дългосрочните отношения на ОАЕ с Вашингтон в сферата на сигурността, страната се опита да избегне заемането на позиция за войната в Украйна. Междувременно бизнес консултанти от Дубай съобщават за огромен ръст на запитванията, идващи от Русия. "Нараства загрижеността, че Дубай действително ще се превърне в още по-голям център за парите на руските олигарси", казва антикорупционната експертка Джоуди Витори от Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Потокът от сенчести руски капитали започна да се влива в Дубай още в края на 90-те години на миналия век, добавя Витори, която е била част от работна група на НАТО за борба с корупцията.

Според експертката никой не би могъл да каже със сигурност колко голямо ще е увеличението на капиталовите потоци сега. Причината е, че по-голямата част от тях изобщо не са видими. Властите в ОАЕ не събират съответната информация, допълва Майра Мартини от "Трансперънси интернешънъл". Разследващите корупцията трябва да разчитат предимно на изтекли документи за това кой какво притежава в ОАЕ, обяснява още Витори.

Увеличава ли се прозрачността?

Заради натиска от международни организации страната е въвела някои мерки за по-голяма прозрачност. "Ако сега регистрирате компания в ОАЕ, най-сетне ще ви попитат кой наистина стои зад нея", казва Мартини пред ДВ. И въпреки по-строгите правила все още е лесно да се укрият средства, утончва Мартини. В ОАЕ съществуват 39 различни фирмени регистъра. В ОАЕ съществуват и повече от 40 т.нар. свободни зони, концентрирани основно в Дубай, където чужденците могат да разполагат и преместват компаниите си.

"А за недвижимите имоти или инвестиционните фондове никой няма да ви зададе никакви въпроси", казва още Мартини. Закупуването на имот в ОАЕ е сравнително лесно и осигурява виза за пребиваване без необходимост от местен спонсор. Инвестицията в недвижим имот на стойност около 272 000 щатски долара осигурява тригодишна виза. Капиталови вложения от приблизително 1,36 милиона долара дава право на петгодишна виза.

Защо точно в ОАЕ?

Разбира се, емирствата далеч не са единственото място в света за богати хора, опитващи се да избягат от санкции и да скрият парите си. Но ОАЕ са особено място. "Те не са транзитна точка като Каймановите острови, а по-скоро представляват локация от типа "всичко на едно гише" за нелегални финанси", обяснява Витори. Много международни компании, опериращи в Близкия изток, също са регистрирани тук и работят напълно легално. Комбинацията от мръсни и чисти пари прави Дубай толкова привлекателен, допълва тя.

Политическата ситуация също е благоприятна. Всяко от емирствата в ОАЕ се управлява от монархия, скрепена върху племенна власт. Застъпници за човешките права описват ОАЕ като авторитарна страна без истинска политическа опозиция и със сериозни ограничения на гражданската активност и свободата на словото. Всичко това по думите на Витори води до по-слаба критичност от страна на журналисти и активисти. И всичко това на фона на относителна политическа стабилност.

Когато става въпрос за мястото, където държат парите си, клептократите се интересуват от законността и реда, макар да не проявяват интерес към същите теми в собствените си държави, обяснява Мартини от "Трансперънси интернешънъл". Тайната на финансовите транзакции, трудното изпълнение на екстрадиции и недостатъчното сътрудничество с други държави по подобни въпроси допълват сложния пъзел, който прави страната подходяща за убежище на богатите.

Автор: Катрин Шеър


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 WTF

    51 15 Отговор
    На никой не му се остава на потъващ кораб.
  • 3 БОЛШЕВИК

    51 7 Отговор
    Всички олигарси, крадци и богаташи независимо от коя страна са, трябва да получат смъртната присъда.
  • 4 Грульо

    37 13 Отговор
    "Защо руските олигарси бягат към Дубай?"

    Защото могат да си го позволят. Какви са тез тъпи върпоси, бе ДВ... :D

    Коментиран от #16, #24

  • 5 💀💀💀💀💀💀

    14 11 Отговор
    Най свободната страна.
  • 6 Сивата чапла

    27 9 Отговор
    Дайте имена.
    Руските олигарси, без значение къде са им парите, правят пари в Русия.
    Избягат ли, всичко се национализира. така че на-най, пак фишек.
    Да, много хора се изнасят, и къде? В ЕС е свръх русофобия, луди ли са да отиват там?
    Чува се, че хора се изтеглят към Грузия, което също е странно.

    А който се страхува е нормално да се изселва.
    Американците при една буря от един щат в друг се евакуират, та при война защо да е различно!
  • 7 Ето защо

    37 15 Отговор
    Изглежда, че раят, който камиларите построиха само за 50 години независимост там, е по-добър от „рая“, който имперските идеологии на Путин изграждат за следващите 50 години.

    Коментиран от #35

  • 8 В България

    23 4 Отговор
    ли да дойдат ?
  • 9 6996

    19 5 Отговор
    ЗАЩОТО СА БОГАТИ
  • 10 Ас Ан

    22 12 Отговор
    Колкото повече навлиза руската армия в Киев толкова повече руски думи се завръщат в речитатива ми.

    Коментиран от #38

  • 11 Емил

    31 4 Отговор
    Защото са въздържатели - не близват водка и искат да живеят праведно според шериата!

    Коментиран от #41

  • 12 Гандалф

    38 2 Отговор
    По същата причина която накара и божков да избяга в дубай...отговорете си сами...
  • 13 45 год. стигат ли?

    13 6 Отговор
    А Руските олигарси знаят ли,че се изтеглят към Дубай?
  • 14 Олигарх от Москва

    12 10 Отговор
    Отивам в Дубай на почивка, по това време на годината винаги си почивам в Дубай изобщо не ме интерисува наказателната операция в Украйна защото от самото и начало се знае как ще свърши и не представлява интерес за мен хайде много поздрави от слънчев Дубай.
  • 15 Спарта

    13 2 Отговор
    Бягат защото спорта е полезен?
    Или и лицеви опори да правят, в Дубай?
  • 16 изрод от ГЕРБ

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Че кой е луд да живее в тази джамахирия?
  • 17 Безмислена държава

    14 6 Отговор
    Пусин разбра че рублата отива на кино и реши да намачка руските орки профилактично..ето това стана..украинците са просто косвени жертви
  • 18 Мюмюн

    11 4 Отговор
    Утиват там щот вечи няма да са праят на улигарси а на шейхуве-ша въдят камили у пустинята, ша смучат наргилета и саму там ша имат хареми сас хиляду и повичи ханъми. Ко-лошу ли ша им е...ша бръмчат сас яхтити си из пирсийскиа залив, ша фарчът сас хиликоптирити си и ша гармят пу разнити там хайванчита, ша шорат местната ракиа и вискита...лайф ис лайф. Ко да ги мислим тях-имат денги-пият мляку!
  • 19 Защото

    5 6 Отговор
    Там има демокрация.
  • 20 Гошо

    9 1 Отговор
    Защото е топло
  • 21 Това е ясно

    28 10 Отговор
    Аз не мога да разбера, защо нашите русофили не бягат към Русия!

    Коментиран от #31, #44, #53

  • 22 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    9 1 Отговор
    ПАК СЕ ОПИТВА ДА АНАЛИЗИРА БЕЗ ЗИРА АКО МЕ РАЗБИРАТЕ
  • 23 мдааа

    18 13 Отговор
    Скоро и кокошките ще почнат да бягат от русия! В общи линии всичко, което има поне 2 мозъчни клетки в главата ще почне да бяга...
  • 24 шприц

    17 8 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    "Защо руските олигарси бягат към Дубай?"
    А пачему не си стоят в путинския рай пологи??

    Коментиран от #30, #54

  • 25 Jak

    9 1 Отговор
    Е как , защо , защото олиото и бензина в България са скъпи
  • 26 МИЯ

    5 8 Отговор
    ОЛИГАРСИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ. ЩОМ СА ИМАЛИ АКЪЛ ДА ИЗКАРАТ ТОЛКОВА ПАРИ, ВСЕ СИ МИСЛЯ, ЧЕ ЩЕ ИМАТ АКЪЛ И ДА ГИ СКРИЯТ ПРАВИЛНО.
  • 27 Иван

    12 3 Отговор
    "Застъпници за човешките права описват ОАЕ като авторитарна страна без истинска политическа опозиция и със сериозни ограничения на гражданската активност и свободата на словото."

    Звучи като приказка, със сигурност е много добро място за живот. За разлика от "демократичната" кочина в каквато се превърна България
  • 28 Ганьо

    7 3 Отговор
    Оти Божков ги е викнал там на неутрална зона.кеф ти море.кеф ти яхти.кво да правят у масква.

    Коментиран от #29

  • 29 Руския катун

    5 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ганьо":

    Аз ще ти кажа защо тия са достатъчно тъпи да почнат сега да се избиват по между си там..усещам как ще почнат са изчезват хора просто
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Русофил.

    13 16 Отговор

    До коментар #21 от "Това е ясно":

    Защо да бягаме към Русия бе приятел????? Русия е тръгнала насам и сама ще дойде а ние сега се готвим за церемонията по посрещането.👍Z👍

    Коментиран от #33

  • 32 КИМ

    6 1 Отговор
    ДА ДОЙДАТ ПРИ НАС В СЕВЕРНА КОРЕЯ
  • 33 Бухахах

    9 7 Отговор

    До коментар #31 от "Русофил.":

    Русия няма флот и авиация за да стигне до тука.. тенденцията е към свиване за сега

    Коментиран от #45

  • 34 Човек

    8 2 Отговор
    Е, тя каза баба Ванга :всички българи да се прибират в родината и че след 2022 това вече няма да е възможно. Чак сега разбираме какво е имала в предвид
  • 35 Сивата чапла

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ето защо":

    Рай ли?
    Ако говорим за библейския рай, винаги ми е било чудно, как така безкрайно нищо няма да правиш, всичко ти е на тепсия.
    Що се отнася за американския рай, дали в него са включени гетата им, Ти кажи,
    доказа се, че след елементарно напомпване от страна на медиите и всичко руско на запад автоматично става враг, без значение, че хората имат имоти, работят, децата им ходят на училище там.

    Та, в момента се доказа за кой ли път една и съща теорема. за Запада нито руснаците, нито ние
    източноевропейците няма да сме равни, никога.
    Повече респект имат към арабите, щото ги е страх от тях, отколкото от такива като нас.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Да живее Украйна

    6 2 Отговор
    Сигурно ги е страх от всенародната любов
  • 37 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Сивата чапла":

    Гостите на меркелица дали нямат някаква роля подготвена , при случващото се в момента ?
  • 38 Сивата чапла

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ас Ан":

    Майтапа на страна, що поговорки ми изникнаха в съзнанието, отделно много забравени български думи, покрай руския, щото имаме много общи думи, само ударението е различно.

    Коментиран от #43

  • 39 Мнение

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Сивата чапла":

    Какво да им е мнението за хора които 30 години не могат да отлепят от дъното?? просто не стават
  • 40 язък

    9 4 Отговор
    Не са истински руснаци, мислех че ще избягат в приятелски страни СКорея, Еритрея„ Йемен...предатели.

    Коментиран от #52, #55

  • 41 Сивата чапла

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    Те водката я забраниха в САЩ да се внася, може и в Дубай, как е там със санкциите.

    Какво стана, САЩ разбраха ли се с Венецуела за петрола?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ас Ан

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Сивата чапла":

    а младите с техни английски изобщо не разбират речта на руснаците в контра страйк га ги нападат.
    Натовци ко да ги праим.

    Коментиран от #50

  • 44 Сивата чапла

    7 7 Отговор

    До коментар #21 от "Това е ясно":

    Защото да защитаваш политиката на Путин в случая, не те прави русофил.
    Ако ти защитавайки Зеленски, прави ли те това Зеленофил?
  • 45 Русофил.

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Бухахах":

    Това че Русия няма флот и авиация го кажи на НАТО и съюзниците им щото те явно имат грешна информация щото си мислят че авиацията и флота на Русия са най големите в целият свят.
  • 46 ЦарВул

    8 3 Отговор
    Ми за к,во да стоят при англосаксонците??Да им национализират всичко ли??И по този начин да се обогатяват на чуждия гръб!!!Авантата си е била винаги ЧИСТА ПЕЧАЛБА!!И ТО БЕЗ СЪД И ПИРСЪДА?! ЗА "К,ВО РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА"!,И СВАЛЯХМЕ Т.Ж.??Е АКО МЕ ПИТАШ И АЗ НЕ МОГА ДА ВИ КАЖА!!!ТИЧАХМЕ,ВИКАХМЕ,ВЕЕХМЕ ЗНАМЕНА,ПРАВЕХМЕ МИТИНИ!!И ЗА К,ВО БЕШЕ ВСИЧКО СЕГА!!НЯКОЙ СДЕ ОПЛАКВАХА,ЧЕ НЯМАЛО БАНАНИ!ЯЖТЕ СЕГА АМА Т,ВА СТАВА С ПАРИ ИЛИ Д.ПЕ!!КОЙ КАКТО Я НАРЕДИ!!ДА АМА СЕГА НЯМА ОЛИО И ХОРАТА СЕ БИЯТ И МРАТ ЗА ЕДНА БУТИЛЧИЦА МАСЛО!!
  • 47 Dimitrin Rusev

    4 3 Отговор
    Отново глупости и храна за стадото ! Те чакат на хартийките от САЩ,вие тъпи ли сте или не ви стига кръвта за оросяване на мозъкът ?!Журналисти от детския пясъчник !
  • 48 Лейка

    10 4 Отговор
    Пак тия от Зелето. До кога драги? Вие и телевизия нямате и излъчвате само снн. Да Ви благодарим на Дойче Веле и Една фондация АденУер, които вдигнахте Герб на власт. Даже се хвалехте, че Вие сте дали името Герб.
  • 49 Бойко

    4 0 Отговор
    Бягат при Божков :)
  • 50 Сивата чапла

    9 5 Отговор

    До коментар #43 от "Ас Ан":

    Надявам се първо военните действия в Украйна да приключат с по-малко жертви от цивилното население, да ги пази Господ там и армията на Русия, хората на Кадиров и чувам и сирийци като че ли има.

    Какво ще става със самата Украйна, референдум ли, републики ли, незнам, много работа на Русия създадоха.
    Но вече има много сериозни гласове за тотална смяна на политиката на Русия във вътрешен план.
    И това, че някои бягат даже е добре, по-малко продажна паплач в Русия.

    Събудителите се вчера пацифисти, дето гракнаха срещу Русия е всъщност идеално време и да научат малко география и история. Проблем е, че нашата история я смениха. Но пак има надежда..
    Със сигурност поне за малко ще им се отклони вниманието от шоу простотиите.

    Все ми се струва, че ще стане нещо важно, смяна в геополитиката, иначе България е загубена с тая проамериканска политика.

    Чух в руско предаване предложение за офшорна зона в Русия.
    Разбраха, че който владее финансите контролира почти всичко.
    Предстои върла война на друго ниво, финансово. не мога да предсказвам.

    За момента се моля, Асенчо да не продаде лева. Това ми е кахъра.
  • 51 Бож ,кой

    2 0 Отговор
    Е как защо,кой първи отиде там,наш бошко,те са навързани кат чарва на слон,един пърди др. Се наакват, света стана малък,няма къде човек да се скрие сега....
  • 52 Може и

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "язък":

    В Сърбия.
  • 53 русофил с обратна резба и контра

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Това е ясно":

    не ходим в русия защото не ни искат резбите ни са изпуснали.Ние русофилите от бг.много обичаме да караме колела.Като се съберем от клуба млад русофил махаме седалките и сядаме върху колчето караме така по-цял ден колела и пеем руски песни.
  • 54 Преди да ги пуснат

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "шприц":

    Са си платили щедро в Кремъл.
  • 55 Сивата чапла

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "язък":

    Ясно е, че целенасочено объркваш понятията.
    Та олигарсите кога и как се създадоха викаш? И у нас също. Те чий приятелчета са? Еймен ли ги създаде, Всъщност не знам що даваш Еймен за пример, имам състуденти оттам и разбирам, че си говориш едно към гьотере, ама то ясно защо.
    Та за олигарсите.
    Излъгаха ли ги, че ще седнат със силните на деня на една маса, излъгаха ги.
    Прибраха ли им парите в свои банки и офшорки, прибраха ги.
    Контролират ли ги чрез тях сега, контролират ги.

    Реално олигарсите са слуги на световния финансов капитал и ако не са били умни да си изтеглят парите отвън, си остават слуги. Путин преди повече от 10 години ги предупреди.
  • 56 Защото

    4 0 Отговор
    са истински православни християни и вярват в идеята за нова руска империя и хуманния начин на управлението на матюшка Рассия. Истински честни хора и бизнесмени който милеят за руския народ.
  • 57 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    нашия престъпник божков до кога ще се крие и той във дубай?

    оня дето окраде КТБ до кога ще се крия във сърбия? кога ще има някой във затвора?

    Коментиран от #63

  • 58 Глупаци

    2 1 Отговор
    А защо не си седят в родната Русия.
  • 59 Що ли

    3 0 Отговор
    Щот Путин ги кара да му опитват храната, преди са той да кльопа.
  • 60 сашо

    3 0 Отговор
    а къде ще бягат българските олигарси
  • 61 ами

    2 1 Отговор
    Щото има Олио ве, тъпо американойче зеле...
  • 62 Хехе

    0 2 Отговор
    Защото са умни
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 то лесно бе

    0 0 Отговор
    за да не бягат ,, господарите на света ,, да блокират границите на ОАЕ и готово

    ХА ХА ХА де й ба ку ха та Катрин Шеър