Отидете към основна версия

17 772 43

Първи коментар на Турция след срещата между Кулеба и Лавров

  • дмитро кулеба-
  • сергей лавров-
  • мевлют чавушоглу-
  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • среща

Във войната няма победител, каза турският външен министър

Снимка: БГНЕС/ EPA

Във войната няма победител и губещите са невинни хора, каза днес турският външен министър Мевлют Чавуоглу след тристранната среща в Анталия заедно с външните министри на Украйна и Русия, предадоха Анадолската агенция и турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Кореспондентът на Би Би Си предаде, че срещата в Анталия е приключила без реален напредък. Той определи езика на руския външен министър като агресивен, като каза, че Лавров остава твърд в защитата на действията на Кремъл в Украйна.

В турския средиземноморски град днес се състоя среща на министрите на външните работи на Турция, Украйна и Русия Мевлют Чавушоглу, Дмитро Кулеба и Сергей Лавров. Полагаме усилия, за да може колкото е възможно по-скоро да спрем кръвопролитията, сълзите и разрушенията в Украйна. Смятаме, че проблемите трябва да се разрешават по дипломатически път. Разбираме, че в такива войни няма победители. Подчертаваме, че ако тази война продължи, губещите на първо място ще бъдат напълно невинни хора, каза Чавушоглу, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

От това пострадаха всички, особено страните в региона, и ще страдат всички, добави той. С това разбиране полагахме много усилия и активизирахме нашите усилия за разрешаване на проблема по дипломатически път, дори след като на 24 февруари започна руската инвазия. В рамките на този процес имахме много интензивни контакти и с двете страни. Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и с украинския държавен глава Володимир Зеленски, посочи Чавушоглу. Аз имах много разговори с колегите си от Русия и Украйна, а днес се състоя срещата ни в Анталия. Много добре е, че тази среща се проведе в рамките на Дипломатическия форум в Анталия. А двете страни поискаха специално на срещата да има и турско участие, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: