Отидете към основна версия

9 207 122

Лавров: Не сме нападали болницата, ние и Украйна не сме

  • сергей лавров-
  • русия-
  • украйна-
  • болница-
  • война-
  • дмитро кулеба

Той повтори тезата на Кремъл, че "цивилни се използват като заложници“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията за атаката над детската болница в Мариупол, при която в сряда бяха ранени 17 души, а според местните власти трима са загинали. Това стана ясно на пресконференция на Лавров в Анталия, Турция, след преговори с украинския му колега Дмитрo Кулеба, предаде "Свободна Европа".

Пресконференциите на двамата министри се проведоха в отделни помещения. Това е първата среща между двамата от началото на войната в Украйна на 24 февруари. По думите на Лавров детската болница в Мариупол е била "превзета" от украински радикали преди три дни и "всички майки и медицински сестри са били изгонени оттам".

Той повтори и тезата на Кремъл, че "цивилни се използват като заложници“ и като „човешки щит“ от "така наречените териториални защитни сили“. Лавров повтори и обвиненията на Москва към САЩ, че развиват биологични оръжия на територията на Украйна. САЩ вече ги определи като "абсурдни". Лавров отрече също Русия да е нападала Украйна. "Не планираме да нападаме други страни. Ние и Украйна не сме нападнали", каза той.

Тези твърдения са част от руската пропаганда за войната в Украйна. През последните дни стана ясно, че китайски държавни медии също разпространяват подобна информация. На своята пресконференция украинският външен министър Кулеба призова руските военни да напуснат територията на украинските газови и ядрени съоръжения. След като преговорите за прекратяване на огъня в четвъртък не постигнаха успех, Кулеба изрази готовност да се срещне с Лавров отново "в този формат, ако има перспективи за съществена дискусия и търсене на решения“. "Готов съм да продължа този ангажимент с цел спиране на войната в Украйна, прекратяване на страданието на украински цивилни, както и освобождаване на нашите територии от руските окупационни сили“, казва Кулеба, цитиран от Би Би Си.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: