Отидете към основна версия

4 825 78

Бивш служител на НАТО се съмнява, че руската армия ще превземе Киев

  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • роуз готемюлер

Логистиката на Русия е в ужасно състояние

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият заместник-генерален секретар на НАТО Роуз Готемюлер каза пред Би Би Си, че е "скептична", че руските сили ще постигнат успех в нападението си срещу столицата на Украйна Киев.

Огромен конвой от руски сили, струпан близо до града, се е разпръснал в подготовка за настъпление. Но Готемюлер смята, че това може да се приеме като признак на слабост. „Чудя се дали имат способността да се прегрупират в този момент, тъй като логистиката им е в ужасно състояние. Те всъщност нямат нужните запаси на гориво, за да продължат към Киев“, каза тя.

Готемюлер заяви, че съобщенията, че бойци от Сирия могат да бъдат вербувани да се бият заедно с Русия в Украйна, показват „варварския подход към тази инвазия“, възприет от Москва. Русия казва, че в Близкия изток има 16 000 доброволци, готови да се сражават във войната в Украйна. „Те са екстремистки групи – те са хора, които се бият в Сирия, те са едни от най-насилствените екстремисти, които са срещани по време на война“, заяви още Готемюлер. Киев опира руските окупатори като терористи, които избиват цивилни жени и деца.

За атаки на руската армия по северната граница на Киев край Зазимя и в южна посока край Вишенки бе съобщено през нощта в доклад на украинския генерален щаб на армията. Украинският генерален щаб предупреди, че руснаците се опитват да неутрализират съпротивата на регионите западно и северозападно от столицата, за да обкръжат Киев. Стратегически бомбардировачи на руската армия използват крилати ракети за нападения срещу различни части на страната. Руската армия продължава да напада предимно цивилни цели в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: