Отидете към основна версия

2 900 44

Брюксел със спешни мерки срещу високите цени на енергията и храните

  • цени-
  • цени на храни-
  • ес-
  • брюксел-
  • високи цени-
  • мерки-
  • урсула фон дер лaйен-
  • зелена сделка

Високите цени на енергоносителите и храните са бреме за много европейци

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия обмисля редица спешни мерки заради рязкото поскъпване на енергията. Сред тях са въвеждането на таван на цените и съвместни за страните от ЕС покупки на газ. Това се казва в проектодокумент с предложения, които се очаква да бъдат приети още днес в Брюксел.

"Нито една от мерките не представлява магическо решение, всички имат своите предимства и недостатъци", се казва в текста според ДПА. Възможно е също предложенията да бъдат преработени, преди да бъдат представени за одобрение. На срещата на върха в началото на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща, че до края на месеца Комисията ще представи извънредни мерки за ограничаване на верижната реакция между цените на газа и на електроенергията.

Целта е да спре поскъпването

Цената на електроенергията се влияе от цената на газа чрез механизмите за ценообразуване. Заради войната в Украйна газът продължава да поскъпва. Съществуват и опасения за затруднения в енергийните доставки заради зависимостта на ЕС от руския внос. От една страна Европейската комисия предлага да регулира цените за потребителите и по-малките предприятия. Предвижда се и страните членки да могат да купуват електроенергия на пазара, за да я предоставят на нуждаещите се потребители на по-ниски цени. От друга страна държавите биха могли да се намесват в търговията на едро, определяйки фиксирана цена за тока, като компенсират производителите му. Сред предложените мерки е и определянето на максимална цена на газа за целия Европейски съюз. Очаква се това да доведе до поевтиняване на електроенергията.

Какви рискове крият мерките?

Но въвеждането на подобни правила крие и рискове. Те могат да повлияят например на предлагането, като ограничат конкуренцията, да натоварят националните бюджети или евентуално да изкривят пазара, посочва се още в доклада. В някои случаи и стимулите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници биха могли да бъдат редуцирани частично. Европейската комисията предлага съвместни покупки на газ, за да се тръгне от по-силна преговорна позиция. Предвижда се и изискване до ноември всяка година газовите резерви да бъдат запълнени до 90 процента.

Германия, заедно с други страни, досега отхвърляше пазарните интервенции като въвеждането на таван на цените. Подобни критики се чуваха от страна и на Европейския парламент. "Въвеждането на максимална цена за петрола и газа е абсолютно погрешен ход. Това би означавало, че с пари на данъкоплатците директно ще се субсидират петролът и газът на Путин", твърди евродепутатът от Зелените Михаел Блос.

Регулация и при храните

На фона на заплахата от липса на зърно заради войната в Украйна, Европейската комисия иска да представи и мерки срещу недостига на храна и високите цени на хранителните продукти. Възможно е това да доведе до ограничаване на екологичните изисквания за фермерите за сметка на по-високите добиви. Друг риск е свързан с блокираните заради войната пристанища, от които зърното се изнася.

Цените на храните вероятно ще продължат да се покачват, което може да доведе до драматични последици за по-бедните страни. Предстои ефектите да се усетят съвсем скоро и в Германия. Вече има недостиг на слънчогледово олио. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски вече потвърди, че сред предложенията на ЕК са и облекчаването на процедурата за отпускане на субсидии за аграрните концерни, както и на екологичните изисквания. Същевременно говорителка на ЕК изрично подчерта, че не се предвиждат отклонения от целите на ЕС в областта на климата, залегнали в т.нар. Зелена сделка.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 26 гласа.

Свързани новини