Last news in Fakti

11 Март, 2022 06:30 4 328 51

Сега 5 лв, скоро 7 лв? Могат ли да спрат поскъпването на олиото в България?

  • олио-
  • българия-
  • поскъпване-
  • цени-
  • пари-
  • корнелия нинова-
  • украйна-
  • кзк

Цената на олиото тревожи немалко българи. Тя скача непрестанно от есента на 2021 насам.

Сега 5 лв, скоро 7 лв? Могат ли да спрат поскъпването на олиото в България? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вицепремиерката и министърка на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се лъже, ако смята, че може да разгроми цената на олиото като вътрешната опозиция в БСП. Нинова няма да може да завърши тези мазни борби с отличие.

Нинова: обещания и заплахи

В опит да спечели одобрението на избирателите си, особено уязвими от високата инфлация, включваща и цената на олиото - насъщен продукт за тях, Нинова обеща да задвижи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със сигнал за картел и монопол, да прати Комисията за защита на потребителите на проверки, а Комисията по стоковите борси и тържищата "тръгва по пазарите и складовете, за да видим какво се крие". Наред с това тя заплаши производителите: "Искам да им кажа, че няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни на гърба на българския народ с повишаването на цените. Ще срещнете цялата сила на държавата, всичко, което ни позволява законът, всички институции ще се вдигнат на крак и няма да позволим чрез спекула да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ."

Това са просто фрази. Впрочем, в българския Наказателен кодекс (НК) от времената на социалистическата държава и тогавашната регулация на цените са останали текстове, предвиждащи наказания за онези, които продават стока на завишена цена - лишаване от свобода до две години или глоба от 100 до 300 лева. Макар че имаше идея тези неработещи текстове в чл. 225 да отпаднат, те все още са в НК, както и други безполезни. Разпоредбата не доведе до наказания нито по време на Лукановата зима, когато имаше спекула заради дефицит на куп стоки, нито в края на 1996 година. В началото на пандемията от Ковид-19 - през март 2020, обаче този безполезен текст бе утежнен с нов, който гласеше, че ако това престъпление е извършено в извънредно положение, наказанието е от 1 до 3 години затвор и глоби от 5000 до 10 000 лева. Преди две години, пак с аргумента за извънредното положение, БСП и нейната лидерка Корнелия Нинова се опитаха да вкарат пореден неработещ текст за таван на цените на стоките и услугите като опит за борба със спекулата, отхвърлен заради президентско вето. Макар да обещаха нов, по-прецизен, такъв така и не последва.

В условията на пазарна икономика цените, в т.ч. на олиото и останалите хранителни стоки, се определят от търсенето и предлагането. Изключение правят цените на тока, парното, ВиК-услугите за битови абонати, на цигарите и природния газ. Няма как да бъде определена като "спекула" цената на олиото - няма дефицит на олио, има достатъчно, но цената му варира около и малко над 5 лева (2.56 евро) за литър. Ако управляващите искат да регулират пазара, биха могли да деблокират количества от държавните резерви и военновременни запаси. Друг вариант е да подпомогнат уязвимите групи - чрез парични помощи или в натура, чрез пакетите хранителни продукти за социално слаби.

По информация на Tridge.com - онлайн издание, което предоставя търговска информация за храните и цените на селскостопанските стоки, през 2020 България е четвърта в света по износ на рафинирано слънчогледово олио с дял от 3.39%. Най-големите износителки са Украйна (46%) и Русия (23%). В България цената на олиото расте още от септември 2021 и е една от стоките в малката потребителска кошница, регистрирали най-голямо поскъпване. Още тогава, по данни на Евростат, животинските и растителни масла и мазнини в България отбелязаха най-голямото поскъпване в ЕС на годишна база - с 25.2%. Но служебният кабинет на президента Румен Радев пропусна този факт, както игнорира и старта на поскъпването на електроенергията за бизнеса.

От миналата есен обаче и цената на суровината - слънчогледовото семе, на практика се удвои. От 800-900 лева на тон стигна 1800-2000 лева в началото на март. Поскъпването не е само за България - от американските фабрики за чипс до българските производители на храни, всички плащат по-скъпо. Наред с това са повишени оперативните разходи на производителите - опаковки, енергия и други консумативи, включително и заради прекъснатите вериги на доставки.

Така че, когато един министър на икономиката и индустрията казва, че цена от 5 лева в магазините е спекула, а производствената цена на олиото е 2 лева, му бяга пазарната логика. Имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4.5 години производство на олио, казва Нинова. Права е, че суровина не липсва, както и че собствениците на слънчогледово семе не бързат да продават в очакване да се вдигнат още цените. Но няма как да ги накаже - все едно да глобиш АЕЦ "Козлодуй" или производителите на зелена енергия, че се възползват от пазарната ситуация с рекордните цени на енергията и формират огромни печалби.

Какво може да направи КЗК?

В правомощията на КЗК е да провери дали няма сговаряне на цените при производителите на олио в България - пет-шест са големите фирми, пазарът не е голям. Комисията може да започне секторна проверка за нарушение на чл. 15 и 21 от Закона за защита на конкуренцията - за забранени споразумения, както и злоупотреба с господстващо или монополно положение. Подобни проверки обаче траят месеци, а ако изобщо бъдат доказани нарушения на антимонополното законодателство, има глоби до 10% от оборота за предишната финансова година. После започват да се точат дела. Така например през 2018 година Върховният административен съд потвърди решение на КЗК от 2013 година, с което бяха глобени няколко дружества за производство на бутилирано слънчогледово олио - заради картел. Сумата беше смешна - малко над 2 милиона лева.

КЗК засега мълчи. Данните за постъпили жалби до момента не потвърждават изявлението на Нинова, че Комисията е "задвижена" по сигнал за картел. Преди да слезе от власт, ГЕРБ бетонира членовете на КЗК, удължавайки изтичащия им 5-годишен мандат с още две години - до юни 2023 година. Дотогава КЗК се "прослави" с факта, че не откри сериозни нарушения при проверките си на пазара за горива. Каквото и да свърши за олиото обаче, няма да спре поскъпването му. Все едно дали Нинова и други като нея ще се изправят на крак.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    44 3 Отговор
    Ще купуваме зехтин тогава :)

    Коментиран от #33, #49

  • 2 Факт

    39 0 Отговор
    Сами си го правим ! Дано някога ни стигне !
  • 3 БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ

    17 33 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ И БСП КОМУНИСТИТЕ НИ ДОКАРАХА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА

    Коментиран от #28, #47

  • 4 Сигурно

    28 7 Отговор
    Ваксинираните го купуват на едро ! Те са вечни !
  • 5 БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЪРЧЕ

    26 2 Отговор
    БЕЗСИЛЕН СЪМ....СПЕКУЛАНТИТЕ МЪ МАЧКАТ
  • 6 На кого

    29 8 Отговор
    Му пука за цената на слънчогледовото масло? Че, то има толкова видове масла? Аз лично не ползвам слънчогледово олио от 20 години! Предпочитам захтин!

    Коментиран от #23

  • 7 БСП УПРАВЛЕНИЕ

    38 6 Отговор
    ГАЛЕВИЦА, БАБИКЯН, ХАДЖИКЯН, ЩО НЕ СТЕ НА ПЛОЩАДА ДА ПРОТЕСТИРАТЕ ПРОТИВ ПЛАДНЕШКИЯ ГРАБЕЖ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ
  • 8 Дааа

    61 1 Отговор
    В нормалните държави, когато един министър покаже, че има спекула, се задейства процедура за таван на цената и се задейства прокуратурата да разслдва виновните за спекулата. Тук всеки крадец ни обяснява, зщо е нормално да има в пазаранта икономика спекула. Сбъркана държава.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 0 Отговор
    Това не е ПАЗАРна икономика, а ПАРАЗИТна икономика на ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА ‼️
  • 10 Дааа

    33 1 Отговор
    Преди една седмица ми пробутаха една газирана напитка с изтекъл срок на годност. Върнах се и обяснението беше, че не са виновни, доставчика явно пласира стари количества по-малко за да изчисти боклуците си.
    Същото се случва и с олиото. Масово се произвеждат боклуци и народа налапа въдицата. Сега ще си оправят залижалите количества, а държавата дреме зимен сън.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 1 Отговор
    ПАРАЗИТИ ни лъжат , че това е икономика ‼️ Страни с външен дълг над 100% от БВП са водещи икономики 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 12 номад

    8 23 Отговор
    нали бб беше най лошия глиндера е екстра пак гласувайте за бсп глиндера ама нищо ненаправи тегли кредити като луд ОСТАВКА
  • 13 много ви е назад инфото

    18 0 Отговор
    олиото е 7лв не е 5лв някой не е в час
  • 14 Абе вие не четете ли

    17 1 Отговор
    Коалицията е стабилна и точка. КОЙ го интересува цената на олиото при положение, че от сутрин до вечер се изреждат да обясняват по медиите колко е стабилна коалиция, как имаме резерв за поне 2 години, но незнайно защо ще го пълним с над милиард отпуснати за целта пари, които пък уж ги нямаше за увеличаване на заплатите на сумати държавни структури при преговорите със стачкуващите им до скоро синдикати. Ще деполитизират горското, като го извадят от министерството на земеделието управлявано от бивш СИКаджия, за да няма далавери и полит назначения, но няма как да извадят например деполитизираната полиция от политизираното МВР, където твърдят, че няма полит назначения (давам за пример МВР да се усетят какви глупости ръсят по медиите за горското и въпреки по добрия подбор на думи по смисъл пак изказването е от сорта на бензиностанция с ракети). Накрая се оказва, че някой някъде си правил спекула с цените на храните и в частност на олиото и държавата ще бъде по изказвания безпощадна, докато българина вече успокоен от показаната му стабилност и обещанието за поредни наказания на олигарсите явно с радост ще купува олиото и на по високата цена и с радост ще поеме цялата инфлацията докато гледа и колко пари се плащат на дошлите бежанци и колко пари ще се изпращат на Украйна за военна помощ.
  • 15 Коко

    22 1 Отговор
    Могат да просто никой да не го купува.Елементарно.А най добрия начин е по една тояга и марионетното продажно правителство плюс 240-те търтея вън.Всичко друго са празни приказки.
  • 16 moiraine

    25 1 Отговор
    Спокойно, рожбета, това е само началото. Ако ни се размине единствено с голям глад, трябва да сме щастливи и да благодарим, че Господ е българин. Чакат ни обаче много, много по-лоши неща. И въпросът не е дали, а кога. Подозирам, че ще е много по-скоро, отколкото ни се иска.
  • 17 Селяк

    22 0 Отговор
    Спекулация на цени има -факт! Българският бизнесмен обича да качва цените независимо, че продукцията е произведена или закупена преди конфликта Украйна-Русия и всичко тива за да се презастрахова и за печелба! Не може на един и същ производител продукта да се продава на една цена с София, а в други градове и села на друга цена! Това е спекулация и държавата нищо не прави както обикновено защото и тя печели от това! А Корнелия ще направи толкова лошото направи и с телекомуникационите оператори - като патица в калчища пърха и нищо!
  • 18 Но все пак

    11 1 Отговор
    народът иска да се къпе в олио.
  • 19 БСП за България и Радев

    6 13 Отговор
    Другарката Нинова е единственият шанс, който България има, за да се противопостави на спекулата организирана от младежите на ГЕРБ. Първо почнаха с бензина, а сега се прехвърлиха на олиото

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зехтин

    18 0 Отговор
    СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ! Това е начина да озаптите лакомите търговци и производители.
  • 22 И като

    12 0 Отговор
    И като свърши проверката, както при горивата ще кажете : няма нарушение, всичко е наред. Ама олиото вече ще е 10лв на литър
  • 23 Баница

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "На кого":

    Баницата с зехтин ли я ядеш ? С зехтин ли пържиш. Питам, защото той е отровен тогава, а има много хора, които готвят с олио, защото са бедни.

    Коментиран от #34

  • 24 спекула

    12 1 Отговор
    спрете да им го купувате
  • 25 Потърпевш

    22 0 Отговор
    А някой да се сеща, че клакьорите от dw защитават един безумен капитализъм, който ограбва обикновените хора вече 32 години, и оправдават факта, че шепа хора са милионери за сметка на това? Значи държавата, на която плащаме данъци да не прави нищо и да стои със скръстени ръце.
  • 26 Къркач

    6 3 Отговор
    Снощи бяхме на кръчма ,всеки си тръгна с по 2-3 оливерника. И така ,хем се веселихме ,хем компенсирахме 70% от сметката...
  • 27 Пико

    18 1 Отговор
    България няма пазарна икономика,тя има мафиотска икономика.Трябват ни извънредни мерки,дори и в противоречие с ЕС. Със закон трябва да се регламентира,че след като производителя/вносителя/определи своята цена търговците по веригата да имат право до 20 процента надценка.В момента подобна практика има при само при лекарствата. На който мафиот не му отърва да продава наркотици.Така дотогава докато се дисциплинират търговците и останат истинските такива.
  • 28 Един шофьор

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ":

    Байчо ти е най големия комунист.
    Забрави ли на кой е бил пазач?
  • 29 Некой си

    27 0 Отговор
    Олиото е НАЙ-МАЛКИЯТ ПРОБЛЕМ!!!
    Хлябът е 3лв. за килограм.
    Прясното мляко е 2.5 лева за литър.
    Киселото мляко е 4.5 лева за килограм.
    Сиренето е между 12 и 18 лева за килограм.
    Кашкавалът е над 20 лева за килграм.
    Маслото е между 20 и 40 лева за килграм.
    Целенчуците са от 4 лева нагоре за килограм.
    Оризът е 3-4 лева за килограм.
    Да продължавам ли с основните хранителни просукти?
    Като добавиш цена на водата между 2.5 и 5 лева за кубик, ток с 15% нагоре, отопление с 20% нагоре, лекарства с 30% нагоре. Дрехи и обувки не включвам, щото за тях пари не са предвидени при работещите бедни и при пенсионерите.
    Вчера за пазар, който преди два месеца ми струваше 130 лева, платих 220 лева.
    Иначе всичко е наред, нали!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Васил

    11 0 Отговор
    Нека спекулата започне сега. Както цените на горивата дават ни петрола с отстъпка демек идва на 80$ за барел а ни слагат цени като за 140 за барел има ли въобще държава или правителство.
  • 32 Елефтер

    10 0 Отговор
    на всички е ясна спекулата, то първо кенефхартията, бензина сега олиото, ясно е, че някой се обогатява на гърба на лековерни хора които се презапасяват от страх ама то на гърба на страха яко се печели. Особено от тоя дето продава успокоението, т.е. веригите на доставки. Проста икономика стимулират страховете "умни" се юрват да купуват, търсенето скача, цените скачат
  • 33 НАТОВЕЦА+КАНАДЕЦА=ХИПЕРИНФЛАЦИЯ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    ВЪВ ВАЛУТЕН БОРТ НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЯМА ОЛИО ПО 3,50 ЕВРО
  • 34 Тииипък

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Баница":

    Не съм видял гърците или турците да са се отровили като готвят със зехтин....аз от как пазарувам евтин зехтин при комшиите само с него готвя и не съм умрял отровен

    Коментиран от #41

  • 35 4320

    4 1 Отговор
    Пържените храни са вредни!
  • 36 ежко

    16 1 Отговор
    Аз ли да ви кажа какво да се направи?Да се внесе олио от чужбина.Едни 200 -300 хиляди литра и да се пусне в продажба, да видиш как ще се отворят всички складове, а тези дето задържат слънчогледа в чакане на суперцена, като пият една студена вода , ще им държи влага поне едно 10 години!Ако държавата реши да те клати -нищо не може да те опази!
  • 37 МОНС

    11 1 Отговор
    На тази териториа нищо хубаво няма да се получи. Олигарсите и богатите си правят законите за тех, лобизма навсякъде си върви. На никой не му пука за народа освен по време на избори докато го омаят да им гласува.Най бедната държава в ЕС с най високи цени, но с най ниски пенсии и заплати. Нинова нищо няма да промени или ще го промени толкова колкото прословутата увеличение на пенсиите със средно 12.5% което при никой пенсионер работил по 40-45г. не се получи.
  • 38 редник

    3 0 Отговор
    "Сега 5 лв, скоро 7 лв?"

    Kak ги измисляте тези заглавия - вчера в Лидл нормална цена - 4.69 лв...

    Коментиран от #51

  • 39 Хлъц

    14 0 Отговор
    Убеждавам се ежедневно,че ние сме абсолютно задръстена нация! Не се вслушахме в мъдрите думи на премиера Д.Попов( светла му памет!.. За Бога братя! Не купувайте! И тогава,когато същата безумна спекула беше завладяла пазара,ето подобни мисирки го хулеха и подиграха.За да трупат милиони шепа хора.Не купувай бе оф,ссо.Няма да умреш от глад.От кварталния бакалин,до веригите,- всичко изчислява,като дневен оборот,и кое се търси .Най вече веригите.Складовете им са зсдръстени със тирове олио.Произведено преди 2 г.Закупено на едро около 1,5, лева.Погледнете дата на производство.Съшото олио,м.г струваше около 2,8- 2,19 лв бутилка.Преди Коледа- 2,89-3,05 лв.Сега е над 4 лв.И тази кудкудякаща мисирка,ги защитава с платена публикация. Затова- не купувайте братя.Купи една бутилка олио- не със стекове.Едно първосигнално рогато,вчера със синовете си във една верига,купи 12 стека!? За кво са ти бе, примат.Ще караш до живот с тях? А веригите точно това търсят.Изкуствено раздухвана истерия.И бесни обороти с печалба над 100%.На всички стоки.Оставяме ги със зсдръстени складове с млеко масло, риба,колбаси,захар,олио,дори хляб само две седмици, и ще се побъркат.А ние- даваййй,като невидели.Ами логично ще продава и на 10 лв.Докато има ба,лъци.
  • 40 hihi

    2 1 Отговор
    Олиото до голяма степен се надценява в БГ кухнята. Добро е за "запечатване" на висока температура, където може да бъде заменено от олио от семена на грозде(или авокадо, но е по-скъпо).Рапичното е евтино, но лично не ми допада. За пържене и печене (по-ниска температура) и масло и мас са много по-добри варианти. За сурова консумация и яхнии/сосове - зехтин.
  • 41 hihi

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тииипък":

    Той малко е чул-недочул. Става въпрос за едни изследвания в които след загряване на зехтин над точката на пушене (нещо което не се прави при готвене.и причината поради която никой не запечатва стекове със зехтин) се образуват съединения с потенциално канцерогенен ефект.
  • 42 м,да

    6 1 Отговор
    Мутрите на Герб и ДПС спекулират! Държат слънчогледа в очакване на огромни печалби!
  • 43 Анонимен

    5 0 Отговор
    Хората са като овце. В понеделник е свършило захарта. Купували са цели стекове, съшото и с други стоки, олио и сие. Запасяват се, а много хора не могат 1 кг да си купят от евтината захар. Зареждат колите си някои и ги пускат в кварталните магазини, вода 11 литра, за нула време свършва всичко, освен олио, захар, вода, бира и так. н.
  • 44 ХаХа

    4 1 Отговор
    Нинова няма по долу да промени, а янев военният ще промени. Той бб ви го каза в Турция при Ерго. Българите най-много се лъжат преди изборите. Изкупуват всичко, и най вече търсят да купят недвижими имоти. Имащите. Не съкращавани и работили на държавно и имащи фирми за дърва. Днес са на 60г/1962. Всипко е ала бала и като си отидат нинова, копейкин и бг ще цъфне и върже с военните на ипонката. Четете пик, там е истината. Не само факти и сравнявайте преди да отидете да си хвърлитеццц както казват нашите братя, хвърлихме и после в социала на доги и козлодуй
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 1453

    1 0 Отговор
    Нали Радев щеше да оправи всичко , корупция и т.н. какво стана, плашеше хората че ако не гласуват за него.....
  • 47 filo

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ":

    Амин!
  • 48 Гръч

    3 0 Отговор
    Ползвайте по малко и пазара ще се регулира кво сте го емнали това ольо все едно е вода.Слънчогледовото олио не е за наяждане
  • 49 Уса

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    От години ползвам само зехтин и съм доволен.По скъпо,но по мазно и се харчи бавно,защото не пържа.По 1 лъжица на готвене е достатъчно и ми излиза по евтино от олиото.Но в България спекулантите усетят ли ще вдигнат и зехтина,защото няма никакъв контрол нали сме "демокрация",но криворазбрана.В сащ ако някой си позволи такова нещо му затварят бизнеса и ще плаща яки глоби счита се за разорен до степен клошар
  • 50 Недоволен

    2 0 Отговор
    Председателя на КЗП е такава марионетка, че и да беше наясно с пазарните механизми пак щеше да си трае и безропотно да изпълнява нарежданията на вождовете си. Топли си местенцето, не че защитава потребителите.
  • 51 МАХМУД ПЪРВИ

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "редник":

    КоооФФ ЛАНДД МИДЛЛ ДИЛЛА СА ГРАБЕЖНИ ВЕРИГИ КУПУВАТ НА ДВА ПРОДАВАТ НА 4.99....