Last news in Fakti

24 Март, 2022 08:06 2 894 44

Брюксел със спешни мерки срещу високите цени на енергията и храните

  • цени-
  • цени на храни-
  • ес-
  • брюксел-
  • високи цени-
  • мерки-
  • урсула фон дер лaйен-
  • зелена сделка

Високите цени на енергоносителите и храните са бреме за много европейци

Брюксел със спешни мерки срещу високите цени на енергията и храните - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия обмисля редица спешни мерки заради рязкото поскъпване на енергията. Сред тях са въвеждането на таван на цените и съвместни за страните от ЕС покупки на газ. Това се казва в проектодокумент с предложения, които се очаква да бъдат приети още днес в Брюксел.

"Нито една от мерките не представлява магическо решение, всички имат своите предимства и недостатъци", се казва в текста според ДПА. Възможно е също предложенията да бъдат преработени, преди да бъдат представени за одобрение. На срещата на върха в началото на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща, че до края на месеца Комисията ще представи извънредни мерки за ограничаване на верижната реакция между цените на газа и на електроенергията.

Целта е да спре поскъпването

Цената на електроенергията се влияе от цената на газа чрез механизмите за ценообразуване. Заради войната в Украйна газът продължава да поскъпва. Съществуват и опасения за затруднения в енергийните доставки заради зависимостта на ЕС от руския внос. От една страна Европейската комисия предлага да регулира цените за потребителите и по-малките предприятия. Предвижда се и страните членки да могат да купуват електроенергия на пазара, за да я предоставят на нуждаещите се потребители на по-ниски цени. От друга страна държавите биха могли да се намесват в търговията на едро, определяйки фиксирана цена за тока, като компенсират производителите му. Сред предложените мерки е и определянето на максимална цена на газа за целия Европейски съюз. Очаква се това да доведе до поевтиняване на електроенергията.

Какви рискове крият мерките?

Но въвеждането на подобни правила крие и рискове. Те могат да повлияят например на предлагането, като ограничат конкуренцията, да натоварят националните бюджети или евентуално да изкривят пазара, посочва се още в доклада. В някои случаи и стимулите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници биха могли да бъдат редуцирани частично. Европейската комисията предлага съвместни покупки на газ, за да се тръгне от по-силна преговорна позиция. Предвижда се и изискване до ноември всяка година газовите резерви да бъдат запълнени до 90 процента.

Германия, заедно с други страни, досега отхвърляше пазарните интервенции като въвеждането на таван на цените. Подобни критики се чуваха от страна и на Европейския парламент. "Въвеждането на максимална цена за петрола и газа е абсолютно погрешен ход. Това би означавало, че с пари на данъкоплатците директно ще се субсидират петролът и газът на Путин", твърди евродепутатът от Зелените Михаел Блос.

Регулация и при храните

На фона на заплахата от липса на зърно заради войната в Украйна, Европейската комисия иска да представи и мерки срещу недостига на храна и високите цени на хранителните продукти. Възможно е това да доведе до ограничаване на екологичните изисквания за фермерите за сметка на по-високите добиви. Друг риск е свързан с блокираните заради войната пристанища, от които зърното се изнася.

Цените на храните вероятно ще продължат да се покачват, което може да доведе до драматични последици за по-бедните страни. Предстои ефектите да се усетят съвсем скоро и в Германия. Вече има недостиг на слънчогледово олио. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски вече потвърди, че сред предложенията на ЕК са и облекчаването на процедурата за отпускане на субсидии за аграрните концерни, както и на екологичните изисквания. Същевременно говорителка на ЕК изрично подчерта, че не се предвиждат отклонения от целите на ЕС в областта на климата, залегнали в т.нар. Зелена сделка.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пари

    40 1 Отговор
    Се печатат лесно!

    Коментиран от #4, #11

  • 2 Раданч Татлъту

    42 2 Отговор
    Олио ли ша раздават ?🙉🥳🤡👍
  • 3 Верно ли

    65 4 Отговор
    Единствената "спешна" мярка е разпад на този прогнил от корупция съюз и спешното въдворяване на тези нищожни пионки, дето ни управляват в съответните институции!
  • 4 Капитализъм

    54 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пари":

    ... в действие!!! Защо замразявате цените!!! Нали бяхте нещо либерални!!! Нали "невидимата" ръка на пазарната икономика ще коригира всичко!!!
  • 5 Никои

    39 1 Отговор
    Мерките щ ги видим ли у магазините или са само фейк
  • 6 Супер

    35 0 Отговор
    А още не са им сложили санкции!
  • 7 глоги

    29 3 Отговор
    Мерките могат да повлияят например на предлагането, като ограничат конкуренцията, да натоварят националните бюджети или евентуално да изкривят пазара, посочва се още в доклада. С КРИВ ПАЗАР ДАЛЕЧЕ НЯМА ДА СТИГНЕМ.

    Коментиран от #24

  • 8 Някой

    47 2 Отговор
    А беше толкова просто решението... Да не налагат санкции на Русия. Сега ще видят - ресурсите в рубли.
  • 9 РЕАЛИСТ

    48 2 Отговор
    Настъпи паника в Брюксел след указа на Путин за разплащане в рубли. Путин даде шах, което не след дълго ще стане и мат за Европейския съюз. Япония подскочи и тя. Не знае , какво да прави. Абе що им трябваше да бъркат в кошера с пчелите. Всички ще страдаме.
  • 10 Жалко за Европа 🇧🇬 🇷🇺

    42 2 Отговор
    По-скоро за народите на Европа, които нямат информация, какво реално се случва и защо. Никой не им обяснява същността на конфликта, започнал още през 1991 г., Буш Старши и Кравчук, Радата в Крайна, Сорос. Ако не се блокираха медии, Европа щеше да протестира срещу агресията на англосаксите. Свидетели сме на края на еднополюсния свят.

    Коментиран от #22

  • 11 МАКАРОН

    52 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пари":

    ФРАНЦИЯ ВЕЧЕ Е С КУПОННА СИСТЕМА АКО ИМАТЕ ТОВА ЗА БОРБА ХАХАХА ЖАЛКИ ПЛЕЕИИ ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО ЛОШО!
  • 12 Б А Й Х @ Й ‼️

    52 1 Отговор
    Капитализмът отрича всичко което е проповядвал ‼️ Неприкосновена частна собственост ‼️ Нерегулиран пазар със свободна пазарна икономика‼️ Свобода на словото ‼️ .................
  • 13 3456789876543

    44 1 Отговор
    охох
    паниката става пълна
    наложиха невиждани санкции и после почват да си берат плодовете
    а те яко гнили и неядливи
  • 14 Андрешко

    40 2 Отговор
    Тези умници ни докараха до това положение. Сега се чудят от къде им е дошло. Гответе се за купонна система. Тези кухи лейки друго няма да измислят.
  • 15 Механик

    12 16 Отговор
    В момента руснаците наторяват украинския чернозем . Следващата реколта ще е богата .
  • 16 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 1 Отговор
    Бай Дън изплю камъчето ‼️ Войната е за Нов Световен ред ‼️ Само че той иска САЩ да са всинствен лидер в него, а Русия и Китай са на друго мнение ‼️

    Коментиран от #18

  • 17 WhiteNoise

    25 1 Отговор
    е да създадеш проблем на равно място е много лесно. ае да видиме как ще го оправят, а още даже няма контрасанкции.. нещастници
  • 18 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    ЕДИНСТВЕ ЛИДЕР / изв./
  • 19 big

    37 4 Отговор
    Има само една единствена мярка за справяне с положението, всъщност са две: 1. да излязат от зависимостта си от САЩ. 2. Да им дойде акъла и разберат, че с Русия не се разговаря от позицията на силата и харесва, не харесва трябва уважение! Всякакви други мерки ще задълбочат кризата много, дори печатането на пари няма да помогне! Ако действително мислят за стотиците милиони население в ЕС, трябва да издигнат белия флаг и отидат на килимчето в Кремъл, ако не го направят нещата ще стават много по-зле, Русия все още ги чака да се пържат в собствената си глупост! При налагането на техните контра санкции ЕС ще изгори, а проблема на Русия е, че не и трябва изгорял ЕС.

    Коментиран от #31

  • 20 Q2z

    29 0 Отговор
    Бумеранг е добро оръжие, но опасно за нвнимателния човек, трябва абуригенски експерт.
  • 21 Слава на саш и нато

    1 26 Отговор
    Решението е да се нападне рашата и да се превземе и територията там да се управлява от саш
  • 22 Още едно мнение

    3 27 Отговор

    До коментар #10 от "Жалко за Европа 🇧🇬 🇷🇺":

    Жалко за Русия!Ще бъде взривена от вътре!Без да бъде нападната!

    Коментиран от #29, #32

  • 23 Мамул

    25 2 Отговор
    По Северен поток2 щеше да тече толкова евтина и толкова много газ, че и да забравиш кранчето отворено няма да разбереш нито по-сметката, нито по парите.
  • 24 гост

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "глоги":

    Ко речи,ко? Сега ,,прав,, ли е пазара според теб? България е на седмо място в света по производство на слънчоглед и имаме суровина в момента за четири години напред.Не говорим за бъдещата реколта.КОЕ НАЛОЖИ ПОСКЪПВАНЕ С 40%? Нищо? Говорят си едни хора разни глупости и се намират балъци да им вярват.
  • 25 Коко

    23 2 Отговор
    Интересна работа сам си слагаш примката и после се чудиш как да не се обесиш.
  • 26 поуката

    27 1 Отговор
    Пазарния фундаментализъм работи само когато ти изнася.
    Започнат ли процесите да ти удрят интереса, идват непазарните мерки.
    Всъщтност то така и трябва. Пазара не е божество, че да се самобичуваме заради него.
  • 27 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 2 Отговор
    Предлагам рубли , изгодно ‼️ Една рубла за един долар или едно евро ‼️ Пазарна икономика ‼️
  • 28 12345

    25 0 Отговор
    Прах в очите на народа, въобще не им пука за народа
  • 29 РЕАЛИСТ

    26 3 Отговор

    До коментар #22 от "Още едно мнение":

    Ти Русия не я мисли. Има си всичко, за да съществува и без останалия свят. И по тежки изпитания е минала, оцеляла е и пак е най голямата държава в света. Мисли за България, която няма суровини, нищо смислено не произвежда/ 90 процента малки и средни фирми/, чака на помощи от ЕС, но той сега ще се бори за оцеляване. Има за съсед Турция с голяма армия и апетити към България. Вече и дядо Иван няма да ти помага, щото сам си си виновен.
  • 30 Българина

    24 1 Отговор
    много скоро всички ще разберат че всички си бяхме мноооого по добре без брюкселската хунта, която направи 450 млн души колония и кашици на сащ . В коя страна по света има акциз 65 пр на горивата? вече е ясно че ес пречи на всяка една страна да си реши проблемите
  • 31 Ала бала

    22 2 Отговор

    До коментар #19 от "big":

    Западните европейци така и не разбраха напълно умните приказки на един друг западноевропеец - Ото фон Бисмарк! А човекът е бил достатъчно умен за да осъзнае следното:
    "Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе."
    Поне това да бяха осъзнали, а не да се правят на велики и да се оставят една пръкнала се едва вчера държава да им дърпа юздите и да ги превръща в свои слуги...
  • 32 Попо

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Още едно мнение":

    От кои от месните джендъ. Ри ли? Или лгбдуцкт
  • 33 адаша

    6 0 Отговор
    Много ме е яд, че изчезна едно нещо- дъмпинг...
  • 34 Сандо

    18 1 Отговор
    Не знам какви мерки ще приемат,но досега каквото и да са решили,в Европа става все по-зле!
  • 35 yordan

    19 1 Отговор
    решават как да ви кажат че евтиния руски газ мирише лошо а скъпия американски къде го нямат е до хубав,днес има сбирка на тръцльовците у брюксел
  • 36 Во Нгуен Зияп

    9 3 Отговор
    Въвеждат комунизъм?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    15 0 Отговор
    "Това би означавало, че с пари на данъкоплатците директно ще се субсидират петролът и газът на Путин" - че не купувайте от Путин де нали господарите ви обещаха евтин газ - ще стоите на тъмно и студено и на това отгоре гладни защото и фабриките ще затворят - така се получава когато не си гледаш собствения интерес а играеш по свирката на господарите си. Даже и сега ще субсидирате и рублата защото Путин каза че всичко ще купувате в рубли - а всичко можеше да се реши още преди войната стига да бяхте се съгласили с неговите искания но американците на всяка цена бяха решили да си разположат ракетите в Украйна - само че цената ние ще я плащаме и пак няма да постигнат мечтата си.

    "Цените на храните вероятно ще продължат да се покачват, което може да доведе до драматични последици за по-бедните страни." - естествено не съм се и съмнявал че ние ще сме най зле от всички - всяка държава от този глупав съюз ще дърпа чергата към себе си и ние най много ще го отнесем.
  • 39 Хмммм

    4 1 Отговор
    Значи търгашите ще намалят печалбите? Това ще бъде прецедент.
  • 40 Антитрол

    15 0 Отговор
    "Предвижда се и страните членки да могат да купуват електроенергия на пазара, за да я предоставят на нуждаещите се потребители на по-ниски цени"

    До колкото разбират под "страните членки" влиза и България ще купуваме скъп газ и ще я предоставяме на по-ниска цена на "нуждаещите се потребители" които ще се окажат Фолсваген например - ще се получи че бедна България ще спонсорира богата Германия за да не се бунтуват германците а българите са свикнали на мизерия и ще търпят.

    До къде ни докараха американските марионетки но власт. Но продължавайте така и скоро народите в ЕС ще се вдигнат и ще ви изметат в краварника. Никой от нашите мисирки не дава протестите на фермерите почти в цяла Европа - пълно мълчание по тази тема.
  • 41 Dsadss

    9 0 Отговор
    Горките, как ще оцелеят при пилешко филе за 4 евро, да гледат от нас и да го направят 6
  • 42 Само да не е имитация

    4 0 Отговор
    На действия!
    Ние знаем,че вас бълха ви ухапала,но хората които са ви избрали ще го отнесат!
  • 43 ха ха

    3 0 Отговор
    е , скоро преструвките на ; пазарна икономика ; ще оттекат в канала ,и ще се видят безброй престъпления с надуването на ;борсовите цени;
  • 44 Стрелата

    0 0 Отговор
    Ко ко ко каза санкции