Отидете към основна версия

3 609 48

Турция за срещата между Украйна и Русия: До момента не е имало такъв напредък

  • турция-
  • истанбул-
  • украйна-
  • русия-
  • преговори-
  • мевлют чавушоглу-
  • реджеп ердоган-
  • мир-
  • война

Тази война трябва вече да спре, заяви Чавушоглу

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви след края на днешната среща между делегациите на Русия и Украйна, участващи в нов кръг преговори за мир в Истанбул, че днес е бил отбелязан най-значим напредък от началото на преговорите, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, предаде NOVA.

Чавушоглу отбеляза, че днешната среща на двете преговарящи делегации бе организирана с посредничеството на Анкара и припомни, че на 10 март със съдействието на турската страна бе организирана среща в Анталия на външните министри на Русия и Украйна. Чавушоглу изтъкна, че показател за важността, която Турция придава на двете страни и на постигането на мир, е фактът, че откриването на днешната среща бе направено от президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Днес със задоволство виждаме, че на всеки етап сближаването между страните нараства”, каза турският външен министър. Той подчерта, че най-първостепенният въпрос е осигуряване, колкото се може по-скоро, на примирие и откриване на пътя за трайно политическо решение. Тази война трябва вече да спре, заяви Чавушоглу и добави, че на днешната среща е бил отбелязан напредък по този въпрос. По някои въпроси бе постигнато съгласие и общо разбиране, каза той.

Виждаме, че по-трудните въпроси ще се разглеждат на високо равнище, изтъкна Чавушоглу. Предвижда се в процеса оттук нататък външните министри на двете страни да се срещнат и да оформят окончателно общото разбиране, отбеляза Чавушоглу и добави, че след това на дневен ред е среща на президентите на двете страни. Както и в Анталия, днес ние осъществихме срещи поотделно със страните, уточни Чавушоглу, като отбеляза, че Анкара е поощрила всяка една от двете страни за осигуряване на незабавно примирие.

Той каза още, че при разговорите, наред с други въпроси, са били обсъдени и темите за хуманитарната помощ и отварянето на хуманитарни коридори. Чавушоглу посочи, че досега Турция е евакуирала от Украйна над 16 500 свои граждани. Той добави, че турската страна продължава да работи в координация със страните в конфликта и с международни организации за евакуацията на свои граждани и на граждани на трети страни. Чавушоглу посочи, че Анкара е поставила и въпроса за отплаването и сигурността на придвижването на турските кораби, останали блокирани в района. Чавушоглу изтъкна, че днешните разговори, както и предишните, са показателни за доверието, което страните имат към Турция. Той подчерта, че Турция осъзнава своята отговорност и ще продължи да работи в координация с международната общност за осигуряване на примирие и за постигане на траен мир.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: