30 Март, 2022 13:20 1 403 22

Турция се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ

  • долар-
  • икономика-
  • инфлация-
  • сащ-
  • турция

Американската страна се е отнесла положително към идеята, че Турция може да приеме западни компании, които напускат Русия, но е изразила неодобрение за притока на руски капитали в страната

Турция се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ - 1
Снимка: shutterstock

Турция активизира усилията си да привлече повече инвестиции от американски компании и да засили двустранната търговия, посочва в."Хюриет дейли нюз".

Делегация от турски политици, бизнесмени и представители на държавната администрация посети наскоро САЩ за разговори с американски отговорни представители от Държавния департамент и министерството на търговията, а също и с представители на деловите среди и на неправителствени организации, припомня вестникът.

В резултат на разговорите двете страни са се договорили, че делегация от американски бизнесмени ще посети Турция, а среща на Турско-американския бизнес съвет ще бъде организирана през юни в САЩ след двугодишно прекъсване.

По време на визитата на турската делегация турските и американски представители са обсъдили перспективите за създаване на нови логистични центрове и за разширяване на съществуващите с цел засилване на търговията между двете страни и улесняване на доставките на стоки.

Енергията е била сред основните обсъждани теми, като са били дискутирани и евентуални инвестиции в сферата на възобновяемите енергийни източници, според източници, запознати с разговорите.

Участниците в разговорите са отбелязали, че вносът на втечнен природен газ от САЩ покрива около 8 процента от потреблението на Турция, и са подчертали важността от диверсификация на енергийните доставки.

Турската страна е посочила, че инвестициите на американски компании в Турция сега са в размер на 14 милиарда долара, докато инвестициите на европейски фирми в страната надхвърлят 150 милиарда долара. Турските представители са призовали американските компании да инвестират повече в Турция.

Американската страна се е отнесла положително към идеята, че Турция може да приеме западни компании, които напускат Русия, но е изразила неодобрение за притока на руски капитали в страната, според източници, на които се позовава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    13 4 Отговор
    Тази война дойде дюшеч за турците, че бяха я позакъсали.

    Коментиран от #22

  • 2 Грульо

    3 8 Отговор
    Кат кажат инвестиции от вън, все едно големо чудо е станало, а всъщност некой отвън е дал някакви пари за собствено производство и изгода, на гърба на експолатация на местното население и ресурси. Ще отвори някакви работни места и ще плаща някакъв данък, но това ще е много по-малко от печалбата му.

    Коментиран от #14

  • 3 Българските турци

    17 4 Отговор
    Много просто ако няма приток от американски капитали ще има приток от руски или китайски !...
  • 4 Турчин от Бурса

    10 3 Отговор
    Предпочитаме американци
    Пред руски поганци

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Байрактар

    19 3 Отговор
    Турция в ЕС ! Заслужава !
  • 6 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин от Бурса":

    Ванга Нострадамус Войната в Украйна всъщност е война между САЩ и ЕС.Тя започна с отцепването на Англия която зае стандартната си позиция на оформящия се фронт.Последваха началните рундове с изявления като " НАТО е в в клиничен комоциум " и спорове кой колко пари влага в алианса...последва крахът в Ирак и Сирия, ударът върху споразумението за продажбата на френските подводници, скандалът "Лафарж + Игил" и разрухата на алианса и САЩ в Афганистан.
    Последва най зашеметяващото "тайно" споразумение между внуците на старите позайници от Ялта този път с добавката на новата китайска сила.В резултат избухна война и в света настъпи суматоха.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество.
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източния Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
    "Канал Истанбул" е проект по горепосочената визия...ще последват хиперсоничн
  • 7 Двуличният пуяк

    3 19 Отговор
    върти дупето във всички посоки само и само опрашване да има.

    Коментиран от #17

  • 8 Кемал Ататюрк

    6 4 Отговор
    Винаги със САЩ !
    Срещу Русия !
  • 9 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин от Бурса":

    продължение "Канал Истанбул" е проект по горепосочената визия...ще последват хиперсонични транспортни линии ... и литият,торият и водородът ще станат основен енерго източник!

    Двата полюса ще са глобалистични. ЕС и САЩ ще продължават да инвестират с марковите фирми в райони където има струпано население и работната ръка е евтина... Турция ще бъде милитаристично ядро в буферната област и ще гарантира охрана за безопасен трансфер по търговските и енергийни артерии ...икономиката и ще е с тежест към военна и транcпортна индустрия и строителство на нови комуникационни съоръжения.Китай ще е повече производствен и финансов полюс...Има вероятност ЕС да да се превърне във федерална Европейска държава с централно управление , националните държави постепенно ще намаляват и ще изчезнат.
    Големият културно-религиозен сблъсък - Стълкновението на цивилизациите(Армагеддон в Израел или Равнината Амик в Сирия) предсказан от Самуел Хантингтон и библейските писания се води вече 11 години на територията на Сирия.Там са всички очаквани представители : еврейската култура-Израел, западната и източната християнска култура - САЩ и Русия и ислямската култура - Турция.Сблъсъкът премина апогея си и вече е към своя край. В новия световен проект Арабските страни (Мекка Медина) и Израел (Йерусалем ,река Йордан) ще са религиозно културна дестинация на трите цивилизации.Има вероятност Йерусалим да се оформи като новият център на ООН !
  • 10 Генчлербирлиги

    10 2 Отговор
    Крим е татарски ! Открай време !
  • 11 Българските турци

    9 3 Отговор
    "Ръката, която дава е по-добра от ръката, която взема" ...Това е турска поговорка и винаги е много актуална в Турция,особенно през последните единадесет години откак в страната пребивават близо 5 милиона бежанци от Сирия ,Ирак и Афганистан! Вече 11 години всички в Европа обвиняват Ердоган и турците ,че изнудват европейците със сирийските бежанци...Сега е видовден за да се разбере кой кого как е изнудвал...бог , Путин ,Сорос или САЩ...ви изпратиха бежанци...бели и синеоки...за да видите и разберете истината ,че човешкото злощастие не е и не може да бъде средство за изнуда и за печелене на пари,че дори мисълта за такова нещо е много грозно a да ce твърди е наглост и арогантност !...
    Сега е време да прецените и да решите какво е понятието "Хуманизъм" - политическа манипулация на европейските колонизатори , християнско милосърдие или просто една естествена човешка ценност ?!...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българските турци

    7 2 Отговор
    Като спре газта и като заръфате от студ и глад и астрономични "санкционни" цени ще видим как ще изригне Европейския расизъм и как ще юрнат всички гастарбайтери обратно към кочините им.Турция скоро ще строи бетонна стена на българската и гръцката граница в източна тракия против евентуален бежански наплив подир година две от Европа и против сухопътна инвазия на САЩ от гръцка територия ! : ) : )

    Коментиран от #19

  • 14 СЕВЛИЕВО

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    ЕЙ ГРУХЛЬО КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ ТИ РАЗБИРАМ ЧЕ МРАЗИШ СВЕТА И ЖИВОТА СИ НО ПОНЕ СЕ АРГОМЕНТИРАЙ ПО СМИСЛЕНО НИКОЙ НИКОГО НЕ КАРА НАСИЛА ДА РАБОТИ КЪДЕТО И ДА Е БИ ЛИ КАЗАЛ АКО НЯМАШЕ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ КЪДЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ ВЗЕМИ САМО ЕДИН ЗАВОД ВИДИМА СЕ КАЗВА. ЦЯЛ ГРАД СЕВЛИЕВО ЖИВЕЕ ДОБРЕ ЗАЩОТО ХОРАТА РАБОТЯТ ТАМ

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Трендът в момента

    11 1 Отговор
    Е всички да инвестират в Турция. Неслучайно Абрамович мести всичките си активи там, а той е само лицето на руските олигарси. Мъск, а и Гейтс също често и редовно посещават Турция. За какво се договарят едва ли ще разберем.
  • 17 Гледам, че доста успешно

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Двуличният пуяк":

    Ви опрашва 🤣🤣🤣
  • 18 Грульо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "СЕВЛИЕВО":

    Запитай се защо се стигна да има само един завод с чужди инвестиции, вместо български заводи с български инвестиции, белким разбереш какво е положението с чуждите инвестиции.
  • 19 Къде сте

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Къде сте ве тролове ,вижте кви глупости пише турчина, или не ви стиска ли ? Е не е като да се гаврите с Асан и Айшето , нали ?Май всички си свихте опашките а ?

    Коментиран от #20

  • 20 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Къде сте":

    Те са категория муха ... налитат са на .... ! : )
  • 21 Васил

    1 0 Отговор
    Амиииииииии не иска ли Руски рубли много са актуални днес?
  • 22 ДушеЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    То и ние сме в закъсали,Но.... нямаме лидер като Ердоган.Ердоган превръща всичко в полза на страната си. Примери много,но само два да си припомним. Докато ние се чудехме за АЕЦ Белене, той почна и вече довършва АЕЦ Аккую, докато ние умувахме върху Южен поток,той го превърна в Турски поток, който даже и ние платихме част от строителството...Дай Боже и на нас един умен лидер , който обича Родина си
Новини по държави: