Отидете към основна версия

3 744 13

Гърция се отказа от хуманитарната мисия в Мариупол

  • мариупол-
  • гърция-
  • украйна-
  • русия

Предполага се, че хиляди цивилни може би са загинали в Мариупол от началото на бомбардировките преди четири седмици, каза ръководителят на мисията на ООН за правата на човека

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организаторите на планираната тристранна мисия за хуманитарна помощ в обсадения пристанищен град Мариупол в Южна Украйна се отказаха от тази идея, след като Русия отхвърли инициативата, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

От офиса на френския президент Еманюел Макрон заявиха късно във вторник след разговора му с Владимир Путин, че операцията не е възможна "на този етап".

Едночасовият разговор между двамата президенти приключи без достигане до решение, съобщиха от неговия офис. Съобщава се, че руският президент Владимир Путин е казал на Макрон, че украинските сили, които се бият в Мариупол, ще трябва да се предадат, преди да може да бъде изпратена хуманитарна помощ.

Миналата седмица Макрон каза, че Франция е готова да ръководи хуманитарна операция заедно с Гърция и Турция.

Предполага се, че хиляди цивилни може би са загинали в Мариупол от началото на бомбардировките преди четири седмици, каза ръководителят на мисията на ООН за правата на човека пред Ройтерс във вторник.

Министерството на външните работи на Украйна заяви в понеделник, че руските сили са превърнали обсадения град Мариупол "в прах", а настоящата хуманитарна ситуация в града се определя като "катастрофална".

Припомняме, че в пристанището на Маруипол се намира и корабът с предимно български екипаж "Царевна", като близките на нашите моряци заявиха, че провизиите им намаляват, а корабът е застрашен от обстрел и по обшивката му вече има следи от шрапнели.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: