Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2022 11:15 4 625 21

И Донецк заговори за обединяване с Русия

  • украйна-
  • денис пушилин-
  • донецк-
  • луганск

На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителства съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност

И Донецк заговори за обединяване с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подкрепената от Русия самопровъзгласила се Донецка народна република в Източна Украйна може да обмисли присъединяване към Русия, след като установи контрол върху цялата Донецка област на Украйна, съобщи лидерът на сепаратистите Денис Пушилин, предава "Ройтерс"

"Що се отнася до присъединяването към Руската федерация, що се отнася до желанието и стремежа, те са ясно проследими от 2014 г. - желанието да бъдем в Русия", каза Пушилин, цитиран от местната Донецка информационна агенция.

"Но сега основната задача е да достигнем до конституционните граници на републиката. Тогава ще решим това", каза той.

Коментарите идват два дни след като лидерът на другия подкрепян от Русия източноукраински бунтовнически регион Луганск заяви, че може да проведе референдум за присъединяване към Русия.

Киев предупреди, че всяко подобно гласуване няма да има правно основание и ще предизвика по-силен международен отговор.

Припомняме, че вчера в Истанбул се състояха преговори между руската и украинската делегация "лице в лице", на които беше постигнат пробив, като Украйна заяви, че готова да обяви неутралитет, придружен с международни гаранции, а Русия няма да се противопоставя на влизането ѝ в ЕС.

Непосредствено след края на преговорите високопоставени украински и западни военни представители изразиха съмнения относно обявеното от Русия намаляване на военната активност в Северна Украйна.

След свалянето от власт на президента Виктор Янукович, в Източна Украйна - в Донецка и Луганска област възникна сепаратистко движение, което се обяви в защита на правата на живеещото там предимно рускоезично население, бяха проведени референдуми, които не бяха признати нито от властите в Украйна, нито от международната общност.

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия. На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителства съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност.

На 21 февруари тази година руският президент призна официално тяхната независимост, а на следващия ден реши да изпрати войски там в отговор на искане от Донецк и Луганск за помощ. На 24 февруари Русия нахлу в Украйна, като от двата сепаратистки района започна военна кампания за завоюване на останалите под контрола на Украйна части от Донецка и Луганска област.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 4 Отговор
    Хаир ще видите ......

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Kcaniba

    54 6 Отговор
    Никой неще при лъжливите и безчовечните бандеровци!!!
  • 4 SCH JVLIVS II

    7 8 Отговор
    ,Егати големият затвор на свободен режим ,ако може да се нарече жилищен блок 🙄.Представям си цял ден да седиш в такъв апартамент поглеждаш на вън още много такива сигурно бих се депресирала ,колко човека има живущи в такова нещо 600-1000 души ?

    Коментиран от #18

  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Крим видя какво стана в Одеса за Първи май ‼️
  • 6 Сандо

    35 7 Отговор
    А колко още области изтръпнаха вчера от вероятността да се сключи примирие и Путин да ги предаде?Но на кого ли в "демократичния" Запад му пука за руснаците в Украйна?Та нали именно те създадоха укронациките със задачата да унищожат всички рускоговорящи!И се стараеха укрозверовете,дори се престараваха,докато един ден Мечока се събуди и започна да гази и мачка тия душегуби.
  • 7 Урюрвкос

    26 7 Отговор
    тази сутрин в 6=30 часа украинците сринаха 9 етажен блок в гр. Донецк на ул. Пинтера барабар със спящите хора вътре.
  • 8 советобезмозг

    3 3 Отговор
    Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 124

    22 3 Отговор
    Естествено, че ще се присъединят - укрофашистите безчинстваха безнаказано 8 г. в тези републики.
  • 12 Диванен Геостратег

    15 5 Отговор
    Еми кримският сценарий и разпарчатосване на Украйна. Наиграха се на НАТО и ЕС. Не че съм очаквал Русия да се задоволи с по-малко. Жалко за украинците дето се оказаха между чука и наковалнята. Но след Майдана тръгната устремно надолу и вече цялата държава е съсипана. Войната просто я довърши - за месец олекнаха с няколко милиона население, отделно унищожената инфраструктура. Това, което ще остане няма да е много. Горчив урок за хората там. Но като отказваш да преговаряш с политиците, накрая преговаряш с военните. Това е мрачната реалност. Тази война многократно можеше да бъде избегната.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Sieg

    18 5 Отговор
    Слава на Русия ! Всички области в Украйна искат да са с нея.
  • 15 табсо

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Z като запек":

    Оди при киряк канадецо,он лекува,,Z като зап,,без направление..
  • 16 Добри

    11 3 Отговор
    И така трябва . На Украйна даже не трябва да и дават излаз на Черно море.
  • 17 Иванушка  🇷🇺

    13 1 Отговор
    Голяма трагедия забъркаха Горбачов и Елцин.
    Какво мислеха, какво стана. Как ли се чувства в момента Горбачов излегнал се в лъскавата си вила някъде в Алпите......
  • 18 Зелено

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "SCH JVLIVS II":

    Много българи плащат 4 цифри в европейска валута за подобен, дори по-голям затвор. Даже са ударили кьоравото, щото, цитирам, "Господине, ама те само ще поскъпват".

    Коментиран от #19

  • 19 SCH JVLIVS II

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Зелено":

    Не им завиждам после защо имало наркозависими и хора зависими от алкохола,луди ,злобни ми начина на живот .Защо баровете били пълни ,хората нямат желание да се приберат у дома или цял ден децата на улицата и се чудят каква глупост да измислят. Битовият живот и природата около човек също влияе на психиката, много хора не знаят как да харчат парите си .

    Коментиран от #20

  • 20 Ха че

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "SCH JVLIVS II":

    В Манхатън небостъргачите на Бай Тръмп живеят около 600 семеиства в единия. И то само богати. ! В къщи като на нашите селяни, които си построиха през соца в щатите живеят само 1%... Няколко фамилии! За бедните в САЩ.... всички знаем къде живеят.

    Коментиран от #21

  • 21 SCH JVLIVS II

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ха че":

    И там и тук същата работа в гетата, а американските богаташи живеят в имения някой дори с частен плаж и специална охрана полиция дори и ти аз трудно ще ни бъде да влезем в такъв квартал Selling Sunset по Netflix какви имоти .Парижани живеещи като сардини в консерва в клетки за по 1 мил.евро от 50 квадрата и повече милиона зависи от квадрата .Хората вече поумняха Stéphane Bern скоро си продаде имота в Париж човека който обожаваше Париж ,и си купи голям имот училище 🤣 за тези пари в провинцията и каза Париж се превърна в кофа за боклук а той живееше в хубав квартал. Хората нормалните бягат в по малки градове ,села , острови....
Новини по държави: