Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2022 10:10 3 733 13

Гърция се отказа от хуманитарната мисия в Мариупол

  • мариупол-
  • гърция-
  • украйна-
  • русия

Предполага се, че хиляди цивилни може би са загинали в Мариупол от началото на бомбардировките преди четири седмици, каза ръководителят на мисията на ООН за правата на човека

Гърция се отказа от хуманитарната мисия в Мариупол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организаторите на планираната тристранна мисия за хуманитарна помощ в обсадения пристанищен град Мариупол в Южна Украйна се отказаха от тази идея, след като Русия отхвърли инициативата, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

От офиса на френския президент Еманюел Макрон заявиха късно във вторник след разговора му с Владимир Путин, че операцията не е възможна "на този етап".

Още новини от Украйна

Едночасовият разговор между двамата президенти приключи без достигане до решение, съобщиха от неговия офис. Съобщава се, че руският президент Владимир Путин е казал на Макрон, че украинските сили, които се бият в Мариупол, ще трябва да се предадат, преди да може да бъде изпратена хуманитарна помощ.

Миналата седмица Макрон каза, че Франция е готова да ръководи хуманитарна операция заедно с Гърция и Турция.

Предполага се, че хиляди цивилни може би са загинали в Мариупол от началото на бомбардировките преди четири седмици, каза ръководителят на мисията на ООН за правата на човека пред Ройтерс във вторник.

Министерството на външните работи на Украйна заяви в понеделник, че руските сили са превърнали обсадения град Мариупол "в прах", а настоящата хуманитарна ситуация в града се определя като "катастрофална".

Припомняме, че в пристанището на Маруипол се намира и корабът с предимно български екипаж "Царевна", като близките на нашите моряци заявиха, че провизиите им намаляват, а корабът е застрашен от обстрел и по обшивката му вече има следи от шрапнели.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    36 15 Отговор
    Опаааа, плъховете един по-един напускат пробития евроатлантически кораб..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Събуди се

    36 9 Отговор
    "...след като Русия отхвърли инициативата, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини." ??? ЛЪЖА !!! На независимите журналисти руснаците не са пречка, които отразяват зверствата на укрофашисти. Те се СТРАХУВАТ да чуят и видят действителността, защото ако станат свидетели на всичко, което се случи, ще се наложи да си променят мнението, а това не е на дневен ред
  • 4 МалкоЛогика

    26 7 Отговор
    Докато Азов има останали установки Град, в Мариупол не е безопасно. Може камоните да чакат извън обсега на оръжията на украинските нацисти.
  • 5 SCH JVLIVS II

    44 5 Отговор
    Нищо не ми е ясно защо репортерите и по новините не се говори с точност истината какво е това -Предполага се, че хиляди цивилни може би са загинали...?Има или няма те се изнесоха в Европа всички украинци къде има война вие описвате едни драми ,късометражни филми на Зелински по негов сценарий. Човек който наблюдава без пристрастия към Русия или Украйна започва да си мисли че Русия не е чак толкова виновна и защо се продължава да им се дава уръжие на Украйна след като всички искат МИР има голяма аномалия в целият фарс

    Коментиран от #6

  • 6 Ами защото

    7 32 Отговор

    До коментар #5 от "SCH JVLIVS II":

    Путин не пуска независими наблюдатели и отново отказва за хуманитарен коридор, затова се предполага. А какво крие Путин с действията си????

    Коментиран от #7

  • 7 SCH JVLIVS II

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ами защото":

    То е ясно че много неща крие и хората не говорят страхуват се ,някой ден ще се разбере повече до толкова колкото им изнася да кажат публично руснаците де да не ги познаваме само Европа и САЩ не знаят каква змия си пъха в гащите с Украйна за мен те са руснаци няма разлика един народ.И по тази логика някой ден ако станат мнозинство в Европа могат да ни спретнат същия цирк като македонците че ЕС е тяхна земя я го виж Зелински само иска пича и командва онлайн аааа 😉 Изобщо не трябваше да се ровят там в тези земи ,освен да се рестартира и да се засели с нови хора
  • 8 Сандо

    20 4 Отговор
    Кого ще спасяват-изродите от Азов ли?Гърците винаги са си гледали интереса.Е,демократичния Запад малко ги поизлъга преди години да се набълбукат със заеми,ама пък после "другарски" им помогна да ги връщат.

    Коментиран от #11

  • 9 Гърък

    8 1 Отговор
    Да идват бежанци и от Гърция!
  • 10 За размисъл

    18 2 Отговор
    Да не стане като в Сирия - едни камиони на една хуманитарна организация ги хванаха да превозват и оръжия, освен храна за райони, контролирани от "опозицията " ( разбирай терористите). Те руснаците вече имат тоя опит.
  • 11 ZORBAS

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Темного добре знаят, че не е лъжица за тяхната уста и си траят,...не пренебрвгват приказката за атовете и магаретата, макар да имат в пъти по-силна войска от нашата БА
  • 12 Ком

    6 0 Отговор
    Явно малко им дойдоха Идил, сега искат и Азов.
  • 13 АБГТД

    1 0 Отговор
    Французите искаха да влезнат в Мариупол за да спасят няколко техни висши военни, които са блокирани заедно с Азовци от руската армия. След като не можаха, днес сутринта изпратиха 2 хеликоптера да ги изтеглят, ама руснаците ги свалиха, и то след като бяха натоварили ценните военни командири. Има 15 убити в единия хеликоптер и около 10 в другия. Двама са оцелели и в момента се разпитват
Новини по държави: