Отидете към основна версия

4 518 29

Славянск – следващата ключова битка в Украйна

  • украйна-
  • славянск-
  • русия-
  • донбас-
  • война-
  • руска армия-
  • киев-
  • битка

Битката за Славянск вероятно ще бъде „следващата ключова битка на войната в Украйна“, казват военни експерти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Следващата ключова битка във войната в Украйна ще бъде за град Славянск. Това сочи анализът на базирания във Вашингтон Институт за военни изследвания (ISW), предаде „Ню Йорк Таймс“.

След като беше победена в северната част от Украйна, руската армия изглежда насочва усилията си към превземането на източния град Славянск през следващите дни. Това ще позволи на руската армия да свърже войските си с проруските сили в Донбас, сочи анализът. Градът носи стратегическа стойност.

Славянск, с население от 110 000 души, се намира на близо 600 километра югоизточно от столицата Киев. Според военните анализатори именно битката за Славянск ще определи дали Русия ще превземе Луганска и Доценска области. В тези украински области се водят ожесточени сражения още от 2014 година, когато РФ окупира незаконно украинския полуостров Крим. Очаква се руските сили да тръгнат към Славянск от Изюм и да се опитат да обкръжат украинските. Битката за Славянск вероятно ще бъде „следващата ключова битка на войната в Украйна“, се казва в доклада.

Джейк Съливан, съветник на президента Байдън по националната сигурност, каза, че Русия „преразглежда военните си цели“ и се отказва от първоначалната си идея да превземе цялата страна заради тежките поражения, които претърпя. „Всички индикации са, че Русия ще се стреми да обгради и победи украинските сили в Източна Украйна“, каза той на брифинг в понеделник. Неуспехът да окупира Славянск сега може да означава, че руската кампания за превземане на цялата Луганска и Донецка области ще се провали. От началото на руската инвазия на 24 февруари град Славянск не е претърпял никакви мащабни атаки от агресора. Това обаче скоро може да се промени. Вече над 20 000 души са евакуирани от града.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: