Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2022 13:07 3 869 53

Украйна: Врагът прегрупира войските си, готви офанзива

  • украйна-
  • русия-
  • донбас-
  • офанзива-
  • луганска народна република-
  • донецка народна република-
  • владимир путин-
  • киев

Целта на руската армия е да установи пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска област

Украйна: Врагът прегрупира войските си, готви офанзива - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия се подготвя за офанзива в Югоизточна Украйна, каза днес украинският генерален щаб, цитиран от Асошиейтед прес. Руските въоръжени сили прехвърлят свои части на изток, за да установят контрол върху промишления център на Украйна - региона на Донбас. Преди това те се изтеглиха от околностите на столицата Киев, където през уикенда бяха открити тела на убити. Това доведе до обвинения във военни престъпления и призиви за затягане на санкциите срещу Москва, отбелязва АП, съобщи БТА.

Руските сили сега са съсредоточили вниманието си върху превземането на градовете Попасная и Рубежное в Луганска област и на стратегическото пристанище на Азовско море Мариупол в Донецка област, написа украинският генерален щаб на своята страница във Фейсбук. Той съобщи още, че достъпът до Харков, втория по големина град в Украйна, е блокиран от руската армия. "Врагът прегрупира войските си и концентрира усилията си върху подготовката на офанзивна операция в източната част на нашата страна. Целта (на руската армия) е да установи пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска област", се отбелязва в изявлението на украинската армия.

На 21 февруари Русия призна провъзгласените от подкрепяните от нея сепаратисти т. нар. Донецка и Луганска народна република за независими държави. След три дни руските въоръжени сили започнаха "специална операция" в Украйна "за защита на цивилното население на Донбас". Части от двете източни украински области остават под контрола на Киев, а на 25 март Москва обяви региона за нов приоритет на военната си операция. На фона на заплахата от руска военна офанзива в Източна Украйна тази нощ няколко пъти е бил обстрелван Краматорск в Донецка област, предаде Франс прес. Най-големият град в Донбас, който е под контрола на Киев, вероятно е бил обстрелван с ракети, каза журналист на АФП на място. Той съобщи за разрушено училище близо до полицейски участък. За момента няма официална информация от страна на украинските власти.

Откакто проруските сепаратисти превзеха през 2014 г. Донецк и Луганск, Краматорск на практика е главният град в онази част от Донбас, която остава под контрола на Киев. С настъпването на руските сили, особено след превземането на Изюм, в Харковска област на север, Краматорск на практика е обкръжен. Украинската армия си е върнала ключови територии в северната част на страната, принуждавайки руските сили да се изтеглят от районите около град Чернигов и столицата Киев, потвърди британското военно разузнаване, цитирано в редовния бюлетин на министерството на отбраната, предаде Ройтерс. То прогнозира обаче, че боевете в някои от тези зони ще продължат, макар и с ниска интензивност, която ще продължи да спада с изтеглянето на останалите руски военни части. Много от руските подразделения, които се изтеглят от Северна Украйна, вероятно ще имат нужда от сериозно превъоръжаване и подновяване на състава, преди да бъдат прехвърлени в източната част на страната, смята още британското военно разузнаване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    61 26 Отговор
    Путин си го каза в началото, че ще си постигнат целите, а палячото само забавя и увеличава жертвите и пораженията.

    Коментиран от #22, #44, #49

  • 2 Раданч Татлъту

    52 14 Отговор
    Нема са пуашите,окраинци!Байдън ша са бие до последния окраинец!🐂🥳🤡👍
  • 3 тикви

    52 19 Отговор
    Още малко и Украйна ще последва съдбата на Хитлерова Германия!

    Коментиран от #52

  • 4 ВАЖНОТО Е

    23 44 Отговор
    ЗЛОТО ВИНАГИ Е ПОБЕЖДАВАНО, И РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОБЕДЕНА ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 А НА БАЙДЪН И КРАВАРИТЕ ИМ ДРЕМЕ

    34 9 Отговор
    КОЛКО ЖЕРТВИ ИМА !!! ВАЖНОТО Е ФАЛИРАЛАТА АМЕРИКА ДА ПРОДАВА СВОЙ ПЕТРОЛ, ГАЗ И ОРЪЖИЕ
  • 6 Мъж за красота и милиони

    0 19 Отговор
    Защо някои хора искат аз да не живея добре никога и да нямам приятелка деца и като цяло истинско щастие?
    Тези хора вероятно не са добре с мозъците си и трябва да се лекуват и излекуват!
    Освен това те са истински демони, завистливи вредители, смятат се за БОГ, обичат да правят УМИШЛЕНИ проблеми на хора, които си набележат, не струват пукната пара и т.н.!
    Настройвали са хора против мен за да нямам нищо в този мой живот !
    Те искат други хора да имат грешно мнение за мен и да не живея добре аз !
  • 7 Мим

    34 10 Отговор
    На 100% целта ще бъде постигната и Донбас ще се свърже по суша със Крим.Останалото не е толкова важно..

    Коментиран от #17

  • 8 ДОБРОТО USA ИЗБИ 11 МИЛИОНА

    33 4 Отговор

    До коментар #4 от "ВАЖНОТО Е":

    ЗА 23 ГОДИНИ ОСОБЕНО,,ДЕМОКРАТИЧНО "
  • 9 пьешу

    41 8 Отговор
    май укрите взеха да усещат, че мецан им готви дебелия... калибър. ;)
  • 10 Искаме още кино

    22 8 Отговор
    Химическо оръжие и 10 пъти повече ореваване на орталъка))
  • 11 Българка

    19 37 Отговор
    Е време е украинците да контраатакуват и разкъсат блокадата при Мариупол. Надявам се да има възмездие за руския нашественик и зверствата му. Донбас е украински и такъв ще остане. Военнопрестъпниците и предателите по време на война си знаят присъдите.
    Свобода за Украйна!

    Коментиран от #34

  • 12 Дано да е така

    33 10 Отговор
    Напълно го заслужавате само заради истеричните крясъци на Зеленски. Сто процента ще си получи заслуженото подлогата на САЩ
  • 13 Злото око на Американците

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "ВАЖНОТО Е":

    Мечтите са безплатни.
  • 14 ЯКУДЗА

    3 0 Отговор
    АГРЕСИЯ
  • 15 Разплакан Бандеровец

    23 5 Отговор
    Фанаха ни по бели ахам, как ще си прикрием зверствата над цивилни рускоговорящи и "Библиотеките", в които обичаме да горим свастики по гърбовете на млади момичета, после да им режем ръцете, да ги убиваме и снимаме. Още загинали ще трябва да поставяме в шахматен ред в някое селце на колега Бандеровски кмет. Ей, хубаво си крадяхме от постовете на КПП-тата, препродажбата на оръжие, продажба на бойни наркотици. Ей, тея руснаци, само ни пречат да си живеем живота.
  • 16 ЯКУДЗА

    15 1 Отговор
    ВЪПРРОС на време е ИСТОРИЯТА ще покаже а който СЕЕ ВЕТРОВЕ ЖЪНЕ БУРИ
  • 17 Черно Море

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мим":

    Черно Море цялото, то е важно.
  • 18 XYZ

    11 20 Отговор
    Как "Красная армия" от освободителка се превърна в агресор и убиец на невинни мирни граждани? Страхът на Путин от развенчаване и изгубване на властта,като назрял естествен процес, мобилизира всички изверги да избиват мирни хора! Развитието на безсмислената идеология за социализъм и комунизъм стигна до крайния си етап "престъпления срещу човечеството"! Нека нашите социалисти-комунисти да си преориентират ценностната система от човеконенавистническа към човеколюбива! Човешкият живот е свещен и трябва да бъде защитен!
  • 19 дааа

    12 12 Отговор
    Абе коментаторите новини гледали ли сте след 25.02-29.02??????Какви плановена путлер ,какви 5 лева????Цял свят е удивен от неграмотността и окаяното състояние на орките само тук виждате блестяща победа??Лошото е,че измежду троловете има и реални хора с такова мислене ,аз познавам един .
  • 20 Днес е

    10 0 Отговор
    денят на откритията на британските "учени".
  • 21 Кочо

    23 9 Отговор
    Кървавия клоун ще жертва хиляди човешки животи по заповед на господарите си! Но когато си повярвал на колониалния господар, че си равен на него и той ти мисли доброто, а не че си абориген и пушечно месо е така! Украинците им промиха мозъците, загърбиха братята си руснаци, станаха им люти врагове, уж станаха приятели на Запада и сега се лея кръвта на украинци и руснаци! А коварният и подъл Запад доволно потрива ръце и се наслаждава на кръвопролитията! Българите ни чака същото!

    Коментиран от #31

  • 22 Rado

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Защо когато танковете пътуваха от Русия към границата бяха в открити вагони, а сега повредените се транспортират в закрити вагони? Може би да не види населението колко е верика руската армия 😂

    Коментиран от #28

  • 23 666

    20 6 Отговор
    всичко върви по краварският план...до последният украинец...и руснаците успешно го преизпълняват
  • 24 Удриий.. Удриий..

    10 6 Отговор
    Тея гламави американски кратуни! След това идвай и във Варна 🙂
  • 25 EXPOSE - SEXY BABY ФЕН

    0 10 Отговор
    Защо някои хора искат аз да не живея добре никога и да нямам приятелка деца и като цяло истинско щастие?
    Тези хора вероятно не са добре с мозъците си и трябва да се лекуват и излекуват!
    Освен това те са истински демони, завистливи вредители, смятат се за БОГ, обичат да правят УМИШЛЕНИ проблеми на хора, които си набележат, не струват пукната пара и т.н.!
    Настройвали са хора против мен за да нямам нищо в този мой живот !
    Те искат други хора да имат грешно мнение за мен и да не живея добре аз !
  • 26 Оскар

    18 4 Отговор
    Втората серия на "Буча" готова ли е? Да не ви превземат снимачната площадка преди края на сниките?
  • 27 гого

    9 4 Отговор
    само така ,до самия край на нацистите язов там някви сектори и прочие ,денис палче в този момент .
  • 28 гого

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "Rado":

    радке пиратке ти лично беше когато товарят танковете и ги покриват или една твоя дружка ти е споделила до като чака клиенти ?? с чанта кондоми, да се пазиш мила трябваш за пропагандата на америте .безплатни коментари от твоя страна
  • 29 Българин

    8 5 Отговор
    Крайно време е да започнат истинска война. Защото псевдо армията на хохтите е единствената в световната история, която се крие от врага зад собствените жени и деца. И разчита, че врага мисли повече за тях, мишки изфабрикуващи лъжи
  • 30 Велика е Россия

    9 8 Отговор
    1. Русия не нападна Украйна, но Украйна определено трябва да спре да се защитава.
    2. Специалната операция не е война, но икономическите санкции са война.
    3. Войната започна, за да не започне войната.
    4. В Украйна не са изпращани наборници, но някои от тях загиват там.
    5. Родилният дом беше бомбардиран, защото там седяха нацистите, облечени като бременни, но все още не го бомбардираха (за тези облечени - шега)
    6. Специалната операция протича по план, войските не срещат съпротива, но само за 31 дни беше възможно да се превземе Херсон и да се обгради Мариупол.
    7. Всички украински самолети бяха унищожени от ракети на летищата. Но 2 седмици по-късно Украйна подло бомбардира Беларус.
    8. Можете да пожелаете смърт на украинците по руската телевизия, но да пожелаете смърт на руските нашественици във Facebook е екстремизъм.
    9. Руските войски се бият не с цивилни, а с нацистите. Всичките 40 милиона нацисти.
    10. Съд в Москва призна плаката "Фашизмът няма да мине" за дискредитиращ въоръжените сили на Руската федерация.
    11. Страна без ядрени оръжия искаше да атакува страна с ядрена триада.
    12. В Украйна разработиха биологично оръжие, което засяга само славянския етнос
    Ще се изненадате, но той лесно се вписва и напълно сериозно съжителства в съзнанието на значителна част от руснаците.
  • 31 Сократ

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Кочо":

    Много правилен коментар. Само с една поправка. В България подобно нещо не може да се случи. У нас толкова промити мозъци няма.
  • 32 Хихихи..

    5 3 Отговор
    Еврото изотзадзе,на рубли сме вече,понимаете?!
  • 33 ДжафДжаф

    7 2 Отговор
    Всъщност офанзива в смисъл на настъпателни операции и тем подобни едва ли. По-скоро бавно, поетапно пълно унищожение. Офанзива най-много в района на Донецк за да отдалечат укроартилерията. Другото е далекобойна артилерия- Смерч, Ураган, Град. В добавка постоянни авиональоти и най-накрая печен укроп- ТОС1! Пътищата се прострелват от авиацията, жп транспорта е блокиран, така, че дори няма нужда да ги обграждат.
  • 34 ...

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Не се ли срамуваш да се наречеш Българка

    Коментиран от #39, #50

  • 35 Загуба на 40 дни и инициативата!

    7 0 Отговор
    Руското командване смяташе с 150 хилядна войска да действа на 5 направления на фронт 3-4 хиляди километра срещу 250 хилядна редовна украинска армия и 300 хиляди териториална отбрана.Никой в света не е побеждавал само с удари на ракети и хвърляне на бомби без да премине крака на пехотинеца.Сега руснаците се връщат към военната теория че удари се нанасят с концентриране на удара на определени направления с значително превъзходство в жива сила и техника и безмилостни ракетни авиационни и артилерийски удари.Тактиката да се превземат градове не може да бъде осъществена защото за превземането на град се изисква групировка в съотношение 1:50 т.е. за Киев 3 милиона минимум 60 хилядна групировка.Затова сега ще се опитат да примамят украинците извън градовете но времето вече не работи за руснаците.

    Коментиран от #48

  • 36 Човешка ценност

    3 2 Отговор
    Човек който има психо проблеми, това е така поради липса на хубав и уреден живот !
    Колкото по бързо поумнейте, толкова по добре !

    Коментиран от #38

  • 37 00014

    7 1 Отговор
    Това е целта -- бреговете руски, средата и западът сринати. 25 години руснаците ви правеха отстъпки в цените на горивата и други стоки, а вие им се кикохте иронично и се кланяхте на запад. Сега си плащате.
  • 38 Човешка шизофрения

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Човешка ценност":

    денонощно тука спами ..... луд умора няма .....
  • 39 мишооо

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "...":

    не тя е на работа заедно с радо,гост ,последния софианец и денис ага всички са на заплата в факти бг .то ме съмнява да е жена по точно е нещо било е жена ама се чуства мъж как му викаха америте на това джендър хммм.ако се проследят от къде пишат ще се окаже факти бг при денис

    Коментиран от #41

  • 40 Един

    2 6 Отговор
    В момента в аналоговата червена армия се изпълнява операция "заден блицкриг", а именно атакуващия бяга назад, докато не са му го набухали отзад. И всичко това е по план между другото.
  • 41 00014

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "мишооо":

    това нещо е "мъж" на токчета
  • 42 Врагът прегрупира ли се в БГ?

    6 1 Отговор
    От всичко написано дотук оставам с впечатлението, че врагът е в България. Умишлено обществото ни бива разделяно.Умишлено и открито се налага цензура на всеки който не е съгласен с едно или друго мнение или твърдение (да не го наричаме с истинските им имена). Демонизиира се умишлено част от българското общество несъгласно с политическата гарнитура и пропагандните медийни твърдения наложени отвън. Пътя на агресията е дълъг колкото могат да издържат обществените нерви. Умишлено и целенасочено се разрушават политически икономически и технологични връзки в държавата,който никога повече няма да могът да бъдат построени. От неспособноста до нежеланието на управляващите да са адекватен партньор на българският народ е малка крачка назад. Глада и мизерията вече осезаемо се настаниха в България.
  • 43 aZ #Русские своих не бросают!

    4 1 Отговор
    Първа химическа атака на територията на Украйна от страна на ВСУ!

    Взривен е хим. комбинат "Заря" в Рубежно, при това в момент с подходяща за целите атмосферна обстановка - посоката на вятъра носи отделените в атмосферата химикали към Донбас . Огромен червен облак се издига над комбината. При сегашната скорост на вятъра ще достигне първото населено място в Донбас - Кудряшовка след 2 часа.

    По всяка вероятност облакът е наситен с киселинни съединения, съдейки по цвета му и продукцията на комбината, и представлява заплаха за очите, зъбите и дихателните пътища на човек.

    Това фактически е първият регистриран случай на химическа атака от страна на Киев.
  • 44 Мунчо

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Ами тези републики са под руско управление Нали искат да се пресъединят към русияС руснаци ли ще воюват
  • 45 Иванушка  🇷🇺

    4 3 Отговор
    Трябва да се признае че укрите са много досетливи и нищо от тях не може скри. Страшно проницателни 😄

    В това време Руски крайцер от Черно изпепели с безаналогови, високоточни ракети
    Калибър база на наемници в град Очаков замаскирана като училище ✌Z✌

    Коментиран от #51

  • 46 Казуар

    2 4 Отговор
    Тука пишат оскотели руски подлоги и русоиди.

    Коментиран от #47

  • 47 Иванушка  🇷🇺

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Казуар":

    ".. Тука пишат оскотели руски подлоги и русоиди..." - и украински сирачета by Окраина ))
  • 48 наско

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Загуба на 40 дни и инициативата!":

    принципно си прав,но в първите дни руснаците опитаха....со кротце,со благо...и затова държаха толкова войска пред Киев,но клоуна и нацките излязоха упорити и съответно последва вторият вариант....голямата сопа
  • 49 Червен боклук съм аз и рублите обичам

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Е не ги ли постигнахне тия цели вече, Просия за 40 дена не може да превземе град в Украина с 19 000 избити орки, 35 000 изчезнали, 46 000 ранени, остатака от армията й нас. рана и гладна се крие по окопите и канафките. Смешни тъпи орки! А путя си пие новичока без захар и си мисли, че напредва към масква!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Червен усран солдат умрял от страх!

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "тикви":

    Путя ще пише книга в Хага за клошарската армия
  • 53 Одит

    0 0 Отговор
    Тая снимка я имаше за руски воиници преминали на украйнска страна но герба на рукавите е украйнски.
    Лтжи, лъжи!
Новини по държави: