Отидете към основна версия

1 857 8

Голяма полицейска операция срещу десните екстремисти

  • германия-
  • полиция-
  • нокаут 51-
  • айзенах

Задържани са четирима от лидерите на групата по бойни изкуства "Нокаут 51" в централния германски град Айзенах

Снимка: shutterstock

Германската полиция проведе днес операция срещу десни екстремисти в цялата страна, предаде ДПА.

Общо около 800 полицейски служители са участвали в започналите тази сутрин обиски, насочени срещу 50 заподозрени в 11 от 16-те провинции в Германия.

Задържани са четирима от лидерите на групата по бойни изкуства "Нокаут 51" в централния германски град Айзенах. Те са заподозрени в принадлежност към престъпна организация, каза говорител на федералната прокуратура.

Групата е обвинена в насилствени действия, най-вече срещу представители на крайната левица и полицаи. Екстремистите се опитвали да "поддържат реда", като сформирали квартални патрули и ранили тежко няколко души между февруари 2021 г. и януари 2022г.

"Под прикритието на обща физическа подготовка, заподозрените привличали млади, националистически настроени мъже и ги индоктринирали с десни екстремистки идеи," каза прокуратурата.

Според германски медии членовете на групата са взели участие в протестите против ограничителните мерки заради коронавируса, с идеята да провокират насилие.

При операцията е била претърсена централата на дясната екстремистка Националдемократическата партия (НДП) в провинция Тюрингия, където според разследващите групата по бойни изкуства е провеждала тренировки.

Мишена на операцията е била и дясната екстремистка група "Комбат 18", която бе забранена през 2020 г. Прeтърсени са адреси във връзка с нарушения на забраната, съобщи още германската прокуратура.

Обиските са "сериозен удар по прибягващите до насилие десни екстремисти и голям успех за силите за сигурност", каза Томас Халденвег, ръководителят на германското вътрешно разузнаване.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: