Last news in Fakti

5 Април, 2022 15:27 2 820 42

Германия предупреди своите жители с руски корени да не се поддават на пропаганда

  • германия-
  • жители-
  • пропаганда-
  • кремъл-
  • руски-
  • корени

Федералното правителство на Германия предупреди своите жители да не се поддават на пропагандата на Кремъл

Германия предупреди своите жители с руски корени да не се поддават на пропаганда - 1
Снимка: Shutterstock

Федералното правителство на Германия предупреди своите жители с корени в Русия да не се поддават на пропаганда, докато "машината за дезинформация" на Кремъл се засилва на фона на продължаващата война в Украйна, информира Дойче Веле.

Заместник-говорителят на германското правителство, Волфганг Бюхнер, каза, че правителството на канцлера, Олаф Шолц, "умолява рускоговорящите хора в Германия да се информират изчерпателно от националните и международни медии", за да не стават жертва на фалшиви новини за случващото се в Украйна.

В социалните медии и в руските национални издания твърденията на Кремъл, като например, че убийството на цивилни в Мариупол и Буча е инсценирано, добиха широко разпространение в Германия, коментира Дойче Веле.

Историите за хора с руски корени в чужбина, които са били обект на ксенофобски атаки, също може да представляват преувеличение, налагано от Кремъл, предупреди правителството.

"Никой не трябва да дава вяра на циничната и тривиална кампания за дезинформация, водена от руски държавни медии", каза Бюхнер.

Заместник-говорителят на германското правителство каза това един ден, след като около 900 души взеха участие в автомобилно шествие в Берлин, веейки руски знамена и протестирайки срещу "антируската дискриминация" в страната.

"Това е войната на (руския президент Владимир) Путин", каза говорителят на правителството. "Не война на руския или украинския народ. Германските разузнавателни служби са много бдителни в този случай."

Атаките срещу руски и украински мигранти в Германия са се увеличили от началото на руската инвазия в Украйна, каза федералният вътрешен министър на страната Нанси Фезер в изявление, цитирано от Ройтерс.

Фезер каза пред Neue Osnabruecker Zeitung тази седмица, че от края на февруари от полицията са били регистрирани 308 антируски престъпления, включително 15 акта на насилие.

"Престъпленията срещу руснаци и руски обекти (в Германия) се увеличават", каза тя.

Около 250 000 мигранти, родени в Русия, и 150 000 души, родени в Украйна, са живели в Германия, преди началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, която накара повече от 300 000 украинци да избягат в Германия.

Нападенията срещу украинци също са се увеличили, каза Фейзер, като от края на февруари са регистрирани 109 престъпления, включително 13 акта на насилие довели до телесна повреда. Повечето престъпления са имуществени щети, обиди и словесни заплахи.

"Не трябва да се позволява на този конфликт да се промъкне в нашето общество", каза Фезер. "Трябва да напомним на хората, че това е престъпната война на Путин. Това не е войната на хора с руски корени, които живеят тук, в Германия."

Оценките за това колко хора говорят руски език в Германия варират драстично, често въз основа на това дали става дума за хора, чийто първи език е руски, или хора, които говорят руски, но се смята най-общо, че между 3 и 6 милиона рускоговорящи хора живеят в Германия. Към 2019 г. приблизително 3,5 милиона германци са мигрирали от бившите съветски републики, включително Русия, Украйна и Казахстан.

Германия още преди руската инвазия в Украйна спря излъчването на руската телевизия RT на немски език, а в последствие, като част от европейския отговор на руската агресия в съседната държава ЕС спря излъчването на финансираните от държавата руски медии RT и Sputnik. В последствие срещу тях бяха наложени и санкции. Социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм" не разрешават разпространение на реклами от тях, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смех

    48 9 Отговор
    Що не говорехте така и когато взимахте Судетите
  • 2 Обективно

    56 9 Отговор
    "Предупреди", това звучи, като заплаха, дори не е скрита!?

    Коментиран от #10

  • 3 Кики

    44 9 Отговор
    Руснаците в германия ще поведат еволюцията срещу фашисткия банков кабал който финансира войни , падемия , глад и смърт
  • 4 Димов

    59 8 Отговор
    Да не се поддават на Кремълска пропаганда. На дойчезелевата може, нали?

    Коментиран от #21

  • 5 българина

    39 6 Отговор
    20 г чакам същото и за афганистаниците, които 20 г бягаха от краварското благоденствие! Не вярвайте на щатската пропаганда, в Афганистан те не ви мислят доброто, това са ценности
  • 6 ИВАНЧО

    26 6 Отговор
    И най да вЕрват на дойче зеле
  • 7 124

    44 8 Отговор
    Западът и САЩ заедно с украинските фашисти създадоха цензура, дезинформация и извратени лъжи за зверствата на украинския нацизъм. Допуска се само еднопосочна инфо и лъжи, устройващи техните интереси. Лицемерни изроди!

    Никога фашизъм!

    Z
  • 8 Точно така

    34 7 Отговор
    Трябва са се поддават само на вашата пропаганда и дезинформация.
  • 9 GeheimeStaatsPolizei

    6 30 Отговор
    Само тук рубладжиите разнасят смрадливата кремълска пропаганда и тровят обществения живот у нас с провокациите си.

    Коментиран от #15, #41

  • 10 Казваш

    6 21 Отговор

    До коментар #2 от "Обективно":

    Германците да действат по подобие на руските войски в Буча?

    Коментиран от #17

  • 11 Димов

    15 9 Отговор
    "Това е войната на (руския президент Владимир) Путин", каза говорителят на правителството. "Не война на руския или украинския народ." ---------- Ето, тук вече съм съгласен, но крайните русофоби ще заклеймят и руският народ, наред с управниците му.
  • 12 ДОКО

    24 4 Отговор
    СВЕТА НАИСТИНА Е ИНТЕРЕСНО МЯСТО..КАЗАХА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ СЕ ГОНЯТ РУСКИ ДИПЛОМАТИ БЕЗ ДА ИМА СЪЩЕСТВЕНА ПРИЧИНА..НО ОТ ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРАВИСТИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗГОНЯТ ШМЕКЕРА ГЕШЕВ..ЧУДО НА ЧУДЕСАТА..НАИСТИНА ЧУДО..ОЩЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НЕ МОГАТ ДА ОБЯСНЯТ ТЕЗИ И ОНЕЗИ ПРИРОДНИ БЪЛГАРСКИ ФЕНОМЕНИ..АМИН
  • 13 Щото тя ваща

    29 4 Отговор
    пропаганда е планински извор чист. Всеки има глава на раменете си да разсъждава както иска и на каквото иска да се поддава или не. И мен ме облъчвате с вашите ппростотии,ама аз хич не ви отразявам имам си свое мнение и вашето въобще не ме интересува.
  • 14 Правилно, не на фашистка Европа

    28 6 Отговор
    и САЩ. Да гледат и четат само руски медии. Истината е на страната на цензурираните. А цензуриращите, унищожаващи свободата на избор, свободно слово и медии ЕС и САЩ са истинските престъпници. На тея Гьобелс се обръща в гроба от завист.
  • 15 Димов

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "GeheimeStaatsPolizei":

    По 5 пъти на ден статии от ДВ или от Джамбазнюз - като мухи се роят. А от Кремъл статия скоро не съм чел. Не, че са ми притрябвали, де....

    Коментиран от #42

  • 16 Теле

    14 4 Отговор
    Нещасните германци къде се мешат пак
  • 17 Обективно

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Казваш":

    Нищо не казвам, всички знаят, как действат германците, концлагери и милиони, милиони избити през ВСВ!

    Коментиран от #25

  • 18 Иванушка  🇷🇺

    22 5 Отговор
    Че тя и Германия била Руска, какво толкова се правят германците на светци с тия санкции и украинци. Веднага да подписват Съюзно споразумение и да взимат Полша, че шляхтите съвсем го удариха през просото и искат да свирят Първа цигулка
  • 19 АнтиГост

    6 14 Отговор
    Да внимават, че могат да ги: профилактират, ревизират, осъдят,
    депортират в Масква.
  • 20 Жорката

    21 2 Отговор
    Милиони са руско говорящие в Германия. Поне пет милиона, тъй че немците да внимават
  • 21 Деменцията не прощава!

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Някакси всичко много напомня на ковид пЛандемията. Същите опорки - не вярвайте на никой освен на казаното от правилните източници./да се чете: Не мислете, има кой да мисли вместо вас!/
  • 22 Айде

    20 2 Отговор
    Денацификацията на Германия да започне сега😁
    Вече виждам в Русия германска област след референдум 😁😁
  • 23 Очевидно

    16 2 Отговор
    Трябва да се поддават на правилната пропаганда. Никаква самодейност !
  • 24 Олга

    19 1 Отговор
    Въпросът не в корените и не в пропагандата, а в другото - къде е правдата. А правдата,че нацизъм няма право на съществуване. И “руските” немци го знаят добре.
  • 25 Aaaa ясно

    5 14 Отговор

    До коментар #17 от "Обективно":

    Германците мисля 80 години по-късно нямат нищо общо с Хитлериска Германия. И за разлика от това Путинова Русия с нищо не се е променила от Сталинистки СССР.
  • 26 no name no face no number

    8 1 Отговор
    Zeitung a :))) Z всеки има право на избор това е моят. Няма да запазя неутралитет
  • 27 Сократ

    16 2 Отговор
    Да не се поддават на пропаганда. Чия пропаганда? На евро г ейската ли? Нали имаше свобода на словото? Защо спряхте всички информационни канали, които не ги контролирате? Лице мери.
  • 28 хааааааааааааа ха ха ха ха

    12 2 Отговор
    след всв половин германиcтан е с руски корени а другата половина с анадолски
  • 29 Тракиец 🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇧🇬🇯🇵🇮🇷

    7 10 Отговор
    Националсоцуализма отново се издига като феникс в Германия и идва за нов етап от времето със старт за нова КРИСТАЛНА НОЩ и НОЩА НА ДЪЛГИТЕ НОЖОВЕ . Този път няма да има милост към комунистите окупатори . Този път болшевиките ще бъдат разстрелвани и колени на място . Да живее ТРЕТИЯ РАЙХ ДА ЖИВЕЕ АДОЛФ ХИТЛЕР ДА ЖИВЕЕ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПА

    Коментиран от #32, #34

  • 30 Майна

    3 12 Отговор
    Русия е сбирщайн от различни нации. Чукчи азиатци кавказци китайци монголи Казахстанци арменци и най вече Германци от ВСВ когато арийците германци са заплождали рускините със чистата раса и те сами са искали да бъдат оплодени от Расови Германци защото това е чест с и така ще си оправят гена
  • 31 АЙЙ РЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ

    4 8 Отговор
    ЩЕ ИМ БИЯТ ШУТА НА ПУТЕНОФИЛЦИТЕ, ГАЗ КЪМ РУСИЯ.
  • 32 no name no face no number

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "Тракиец 🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇧🇬🇯🇵🇮🇷":

    Добре, че бяха комунистите иначе Германия още да си е разделена. Вдъщност тя няма шанс да се обедини хората видяха че са различни, само езика ги обединява, но всичко останало ги разделя. Източните немци са повече човеци
  • 33 Германия гола вода

    7 2 Отговор
    Руснаците си развяват знамената в центъра на Берлин и си викат: " Слава на Путин"!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Алоо факти

    5 3 Отговор
    защо оставяте откровено нацистките и расистки постове на този боклукк "Тракиеца"? Споделяте ли такъв език?
  • 38 От страни

    1 0 Отговор
    Стоп на приказките - действия искам. Спирайте покупките а аз набързо да се метна до Билата за пуканки и бира.
  • 39 страхливци

    3 1 Отговор
    КОЛКО ЛИ ГЕРМАНЦИ ГОВОРЯТ НЕМСКИ В РУСИЯ ГЕРМАНИЯ ДА ДЕПОРТИРА ВСИЧКИ РУСНАЦИ И НЕ САМО
  • 40 БПФ

    0 0 Отговор
    Вероятно и това е част от "руската пропаганда"? А, брюхнер? Във вашата държава който е заподозрян за последователна нацизмът, е заплашен от затнор, ама иначе Германия подрепя нацистите в укpoпия !!!

    https://t.me/voenacher/14106
  • 41 vinety$

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "GeheimeStaatsPolizei":

    Не е далече времето когато швабите ще бъдат изринати от България. Вън фашисти!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: