Last news in Fakti

14 Април, 2022 18:51 3 813 25

"Обединени патриоти": тайна група е планирала държавен преврат в Германия

  • германия-
  • обединени патриоти-
  • преврат-
  • олаф шолц

Следователите смятат, че престъпната група е искала да създаде хаос, да свали демократичната система на управление в Германия и в крайна сметка да поеме властта в страната

"Обединени патриоти": тайна група е планирала държавен преврат в Германия - 1
Снимка: shutterstock

Те наричат себе си "Обединени патриоти" и са подготвяли атентати срещу електропреносната мрежа в Германия и отвличане на здравния министър. Какво се знае за опасната групировка, разбита от германската полиция?

12 мъже и една жена са заподозрени в подготвянето на тежко противодържавно престъпление, свързано с насилие и още ред други криминални деяния в Германия. Германската прокуратура вече води разследване по случая.

Целта е била хаос и завземане на властта

Според източници на обществено-правната медия ARD престъпната група е подготвяла атентати срещу трафопостове и електропреносни мрежи с цел да предизвика общонационално спиране на електричеството и така да създаде условия за гражданска война. Тази информация вече беше потвърдена както от прокуратурата, така и от полицията.

Следователите смятат, че престъпната група е искала да създаде хаос, да свали демократичната система на управление в Германия и в крайна сметка да поеме властта в страната. Превратаджиите възнамерявали още да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, като преди това "обезвредят" неговата охрана.

Групата е започнала снабдяване с оръжия

Според наличната информация през последните дни заподозрените са навлезли в съвсем конкретна фаза от планирането на своята акция. Те искали да закупят оръжия, мини и предпазно оборудване за хиляди евро. В град Нойщад в провинция Райнланд-Пфалц е трябвало да се извърши първата сделка: закупуване на два автомата "Калашников" и на пет пистолета.

Но предлаганата "стока" всъщност била капан, поставен от разследващите. Купувачът бил арестуван, успоредно с него са задържани и още двама мъже в други германски провинции. Следователите смятат, че тримата са главните участници в замислените престъпления, а четвърти важен член на групата в момента бил в чужбина. Въпросните четири лица трябвало да организират закупуването на оръжието и да набавят съответните пари.

Вчера беше арестуван още един заподозрян, а всичките петима арестувани днес ще се явят пред съдия-следователя. Полицията претърси общо 21 къщи и жилища в различни федерални провинции и конфискува мобилни телефони, външна памет и компютри.

Те наричали себе си "Обединени патриоти"

Обвиняемите лица са се организирали в различни дясноекстремистки групи в социалната мрежа Телеграм, някои от тях наречени "Обединени патриоти" или "Активни патриоти". От чата в групата "Активни патриоти" се вижда, че участниците в нея живеят в някакъв измислен свят, че сред тях има десни екстремисти, препъри или сървайвалисти (хора, които се подготвят за голяма катастрофа) и такива, които отхвърлят антипандемичната политика.

Членове на групата са споделяли фантазиите си как ще убият определени политици, разменяли са помежду си съвети за забъркване на различни отрови и за това как се набавя огнестрелно оръжие. Според журналистическото проучване участници в тези групи са се събирали и на живо, за да изградят и укрепят организационните си структури.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    15 2 Отговор
    каракачанката сас била торбата и валерияна
  • 2 любител

    52 5 Отговор
    егати и простотията с 12човека да се прави преврат. стига глупости.

    Коментиран от #24

  • 3 Задунайска губерния

    8 22 Отговор
    БНО Шипка са същите измekяpи. Лилипута Русев и Костя съм ги засичал често в едно кафене.
  • 4 Да бе да

    23 0 Отговор
    Тиа па , при нас боко ги направи министри ...да се учат от старшината на ротата 🤑
  • 5 Циганин

    12 10 Отговор
    От крайно десните и крайно левите здрав разум не чакайте.
  • 6 Димов

    24 1 Отговор
    Санкциите работят.
  • 7 Слабо

    32 4 Отговор
    Целта е да се разсее вниманието от факта, че германската икономика умира.
  • 8 Тони

    6 0 Отговор
    Си еонив и Каракачанов ли това?
  • 9 GnG

    25 2 Отговор
    Дали този "неосъществен" акт, не е организиран от службите, за да послужи, като причина за НОВА "КРИСТАЛНА НОЩ" в Германия ?!
  • 10 Теодор Рузвелт

    29 0 Отговор
    13 човека ще свалят цяла Германия
  • 11 Контра

    24 0 Отговор
    Категорична лъжа!!!!
    Единствено срещу здравния Мистър Lauter има опит за покушение при това не за първи път заради Ковид факсините и удължаването на Локдауна Джамбазки да внимава какво публикува, защото за фалшива Информация в Германия съдят.
  • 12 Контра

    22 0 Отговор
    Лаутербах е един от най мразените министри в Германия, но това далеч не е мотив за преврат, 13 човека при 82 милионна Германия е немислимо, дори и някой да опита, ще бъде на момента заловен и осъден, но това е абсурд.
  • 13 Ткзс

    13 2 Отговор
    Може да питат байдан той ги върши такива
  • 14 Пловдив 1912

    19 1 Отговор
    12 души и няколко хиляди евро за оръжие ....???!!! И ще ли да превземат Германия....Абе вие да не сте на Новичок......може да превземат село Горно-нанадолнище в България и нищо друго с тия ресурси.....има тука нещо
  • 15 кочо

    16 0 Отговор
    "трябвало да се извърши първата сделка: закупуване на два автомата "Калашников" и на пет пистолета."
    Сериозна групировка.
  • 16 Механик

    15 1 Отговор
    Това е някаква съшита история. Дванадесет човека не могат да предизивкат гражданска война, даже и да си дернат дупарите. Тия или са луди, или германските ченгета лъжат нещо. Особено като се има предвид това, дето намекват, че тия уж били "простив пепидемиологичните мерки". Последното ме кара да смятам, че искат да настроят обществото против "антиваксърите", за да могат после да посочват някой и да го набеждават а терорист.
    А инак, запада го чакат големи сътресения. Няма как в Германия да не огладнеят яко, след като приютиха милиони камилари, дето не работят и само цоцоат. Сега като се откажат от горивата, хем ще гладуват, хем ще студуват. (и ние с тях де) Бунтовете са неизбежни.
  • 17 Zaza

    7 0 Отговор
    До къде стигнаха хората в "модерното" ни общество...
  • 18 Зелен Демократ

    6 6 Отговор
    Нашата нелепа пропаганда копае дъното, но когато си циник и с много власт дори не ти пука, че изглеждаш глупаво, и се Ваксинирайте, бъдете отговорни, Слава Украйне!
  • 19 Пак на путлер вербовчиците и

    1 7 Отговор
    пропагандаторите са ги надъхвали. Абсолютно съм сигурен. Хлебарки гнусни
  • 20 Пропадна

    3 6 Отговор
    рушняшки план за нов световен ред.
  • 21 Контра

    9 0 Отговор
    Има екстремно движение в Германия, но то е под постоянно наблюдение на спецполицията, максимално могат да създават суматоха, демонстрации и евентуално провокации, но за преврат категорично не може да се спекулира, 21 жилища са претърсени, оръжие е намерено, но тези"обединени
    Патриоти" са само една групировка, която от години се формира и досега няма успех.
  • 22 Контра

    8 0 Отговор
    Спирам да ви информирам, да не ме изтрият, сърдечни поздрави от Берлин, бъдете живи и здрави 🙋‍♀️👍
  • 23 Доцента

    3 4 Отговор
    Накрая ще установят ,че тази групировка се спонсорира от Кремъл.
  • 24 Аз 123

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "любител":

    И с два калашника и пет пистолета-за хиляди евро!!! Ха-ха-ха
  • 25 СОБТ

    5 0 Отговор
    А тука в България едни терористични групировки постоянно превземат властта и вдигат цените на тока, газта, бензина и олиото. От 30 години е така и не можем да ги преборим.
Новини по държави: