Отидете към основна версия

2 883 24

Германия укрепва съоръженията за гражданска отбрана

  • германия-
  • съоръжения-
  • гражданска отбрана

Искат де допълнително средства от бюджета

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският вътрешен министър Нанси Фезер говори в интервю за Welt am Sonntag за плановете за укрепване на съоръженията за гражданска отбрана в страната на фона на ситуацията в Украйна, както и за създаване на запаси от медицинско и защитно оборудване и лекарства в случай на криза.

„Искахме още финансови средства в допълнителния бюджет“, каза тя и добави, че „повратният момент, който преживяваме“ в светлината на ситуацията в Украйна „изисква от нас значително да повишим защитата, включително срещу военни заплахи“.

"Ние работим интензивно, за да гарантираме, че федералното правителство може да координира и контролира това по-ефективно. Ще бъде по-лесно да направим това със съвместния център на федералното правителство, който ще започне да работи през юни. Но това е само началото. Трябва също така да създадем повече запаси. "Говорим основно за медицинско оборудване, защитно облекло, маски или лекарства. Трябва също да обърнем внимание на производството и веригите за доставки на лекарства в Европа, за да станем по-независими. Пандемията, предизвикана от коронавируса, показа какво липсва тук“, каза министърът.

Правителството наскоро отпусна 88 млн. EUR за инсталиране на система за предупреждение при бедствия и извънредни ситуации в цялата страна, включително нови сирени и специално мобилно приложение. В Германия, по думите на министъра, сега има 599 обществени убежища, "ще проверим дали все още има такива системи, които бихме могли да модернизираме".

"При всички положения демонтирането (бел. ред. на убежищата за гражданска защита) е спряно. Но преди всичко трябва да укрепим конструкцията на сградите. Говорим за подземни паркинги, метростанции и мазета. Работим по нови концепции за това", каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: