Отидете към основна версия

7 985 123

Войната в Украйна: Руска химическа атака в Мариупол?

  • мариупол-
  • украйна-
  • химическо оръжие-
  • русия-
  • война

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че страната му се нуждае от тежки оръжия, за да си възвърне превзетите от руските сили райони на пристанищния град

Снимка: Unian

В Мариупол има индикации за възможна химическа атака. Президентът Зеленски отново призова Запада да наложи петролно ембарго на Русия. ООН изслуша данни за масови изнасилвания, извършвани от руски войници в Украйна.

Украинският президент Володимр Зеленски отново призова западните държави да засилят санкциите си срещу Русия. По думите му те трябва да я засегнат толкова силно, че "самите те да спрат да говорят за оръжие за масово унищожение". И още: налагането на петролно ембарго на Русия е просто задължително, подчерта Зеленски. Всеки нов пакет от санкции, който не включва и петрола, се посреща в Москва с насмешка, допълни той.

Украинският президент посочи още, че страната му се нуждае от тежки оръжия, за да си възвърне превзетите от руските сили райони на пристанищния град Мариупол. "Ако разполагахме със самолети, достатъчно бронирани машини и артилерийска ударна мощ, бихме се справили", увери Зеленски.

Непотвърдени обвинения за химическо оръжие

От началото на руската окупация са загинали повече от 10 хиляди жители на Мариупол, съобщи за Асошиейтед прес кметът на града Вадим Бойченко. А бойци от елитното украинско подразделение "Азов", които се сражават в Мариупол, твърдят, че руските сили са използвали неизвестна химическа субстанция, която са хвърлили над града. Бивш командир на военната част съобщи за трима души със симптоми на химическо натравяне. Тази информация не е потвърдена от друг, независим източник.

Американското военно министерство съобщи, че не разполага с данни за използването на химическо оръжие в Мариупол.

Жертви при обстрел на Харков

При руски артилерийски обстрел в Харков са загинали най-малко 8 цивилни, има и много ранени, съобщи губернаторът Олех Синехубов в Телеграм. Властите издадоха предупреждение към населението за опасността от касетъчни бомби, които се взривяват с с закъснение. Дали руските войски използват и този вид оръжие, забранено според международните спогодби, също не може да бъде потвърдено засега.

Путин ще разговаря с Лукашенко

Днес Путин се очаква да отговаря на журналистически въпроси в рамките на посещението му в бъдещия космически комплекс "Восточний" в Далечния изток на Русия. То е по повод днешния ден на космонавтиката. Шефът на Кремъл ще се срещне там с беларуския президент и свой съюзник във войната срещу Украйна Александър Лукашенко.

ООН: Все повече свидетелства за изнасилвания

От Обединените нации призоваха да започне разследване на обвиненията за изнасилвания в Украйна, извършвани от руски войници. Президентката на женската правозащитна група La Strada Ukraine Катерина Черепаха заяви, че насилието и изнасилванията "биват използвани като оръжие от руските агресори. В същото време руският представител в ООН Дмитрий Полянски увери, че страната му не води война срещу цивилното население. по думите му Украйна и нейните съюзници искали да представят "руските войници като садисти и изнасилвачи".

Задържан известен критик на Кремъл

С обвинение за оказване на съпротива срещу властите в русия е бил задържан известният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурса. Това съобщи неговият адвокат, подробности не са известни. Преди това Кара-Мурса беше разкритикувал остро руската инвазия в Украйна. 40-годишният активист и бивш журналист беше един от сподвижниците на убития през 2015 година опозиционен лидер Борис Немцов. Кара-Мурса е близък и с известния критик на режима Михаил Ходорковски.

Париж гони руснаци с дипломатически паспорти

Франция обяви шестима руски граждани а персона нон грата. Според Париж, въпросните лица са руски тайни агенти, представяли се за дипломати. Преди това френското вътрешно разузнаване разкри тайна операция на територията на страната. Преди седмица френското правителство обяви, че гони 35 руски дипломати от страната. Към този списък сега са прибавени и шестимата агенти.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: