Last news in Fakti

13 Април, 2022 10:00 2 877 76

Как руската пропаганда необезпокоявано се разпространява във Фейсбук

  • фейсбук-
  • фалшиви новини-
  • русия

Въпреки че зверствата, извършени от руската армия, са потвърдени от независими журналисти, намиращи се на място, фалшивите новини продължават да имат влияние

Как руската пропаганда необезпокоявано се разпространява във Фейсбук - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Крайните позиции провокират повече интеракции и съответно достигат до повече потребители. Така алгоритмите на Фейсбук се превръщат в съюзник на руската пропаганда, предупреждават експерти.

Голям брой фалшиви новини, включително за зверствата в Буча, се разпространяват с невиждана скорост във Фейсбук. Видеоклиповете се гледат и споделят хиляди пъти. Оценката на произволна извадка от страници в социалната мрежа, направена от германските медии "Зюддойче цайтунг", WDR и NDR, показва, че публикациите, които поставят под съмнение извършените жестокости, жънат сериозни успехи и се радват на много гледания. Това се случва, без те да бъдат изтривани или маркирани като фалшиви.

В социалната мрежа се разпространяват публикации за масовите убийства на цивилни в киевското предградие Буча, които са озаглавени "Инсценираната кървава баня в Буча" или "Лъжата в Буча". Като доказателства се прилага например твърдението, че "върху украинските автомобили не е била открита кръв". Внушава се, че по телата на хората, някои от които са били вързани, не се забелязва "трупно вкоченяване". В някои постове се твърди, че изобщо не са намирани тела. Всички тези манипулации бяха опровергани от журналисти на терен, чрез снимки от сателит и задълбочена проверка и анализ на видеоклиповете.

Руските посолства разпространяват дезинформация чрез Фейсбук

Общото между всичките тези страници е, че разпространяват официалния наратив на Русия. Страницата на руското посолство в Германия във Фейсбук описва военните престъпления като "инсценировка" на украинското правителство. Публикациите се радват на хиляди рекации, а англоезичната им версия - на стотици хиляди.

Под някои от публикациите на посолството се четат и следните коментари от потребители: "Лъжи, само лъжи - засрамете се", "ужасена съм, че ви е позволено да разпространявате тези глупости в Германия". Невярната информация не се изтрива, дори не се обозначава от Фейсбук.

От своя страна, социалната мрежа се позовава на въведените от нея мерки срещу дезинформацията. Достъпът до RT и Sputnik е ограничен в целия Европейски съюз, посочват от компанията. Съдържанието от контролирани от Русия медии, както и материали с линкове към държавни уебсайтове, са с ограничено разпространение във Фейсбук, като произходът им изрично е отбелязан.

Съмнителни страници привличат милиони интеракции

Фейсбук страниците на руските посолства са само едни от многото профили, разпространяващи дезинформация сравнително безпрепятствано. От началото на войната аудиторията на други страници също нараства.

"Западът е истинският агресор", твърди видеоклип в страница с около половин милион гледания в социалната мрежа. "Русия не води война", се казва в друго видео, видяно 200 000 пъти. Видеоклипове от пропагандния канал Russia Today, който беше забранен във Фейсбук, също могат да бъдат намерени. Наскоро качени от частни профили, понякога те събират стотици хиляди интеракции, без да са придружени от предупреждение за дезинформация.

В допълнение към това, влиянието на много по-малки акаунти, разпространяващи конспиративни теории, се разраства. Един такъв пример е страницата "Anonline". Тя е направена малко след началото на войната. Един месец и 250 прокремълски публикации по-късно страницата вече е привлякла десетки хиляди последователи. Анализът показва, че видеоклиповете, публикувани от "Anonline", са гледани над два милиона пъти. Профили като този има много. Броят на последователите им в някои случаи се е увеличил десетократно в рамките на седмица след началото на войната.

Алгоритмите спомагат за разпространението на дезинформация

Въпреки че зверствата, извършени от руската армия, са потвърдени от независими журналисти, намиращи се на място, както и от анализ на сателитни снимки, направен от "Ню Йорк Таймс", фалшивите новини продължават да имат влияние. За това предупреждава Филип Крайсел от неправителствената организация Hate Aid. Той отдавна наблюдава стратегията на руските пропагандатори. "Зрителят или слушателят трябва да остане с впечатлението, че вече не може да вярва на нищо. С други думи: че вече не съществува такова нещо като обективна истина."

Бившата служителка на Фейсбук Франсис Хауген посочва друг по-фундаментален проблем: "Алгоритмите дават най-голямо разпространение на най-крайните позиции. Може да твърдите най-абсурдното нещо, но тъй като хората взаимодействат със съдържанието, то получава по-голяма аудитория. Ако напишете нещо балансирано и задълбочено, за да опровергаете лъжите, то никога няма да достигне до същото количество хора."

Машината за дезинформация работи от години

Хауген обвинява платформата, че не се справя с проблема с дезинформацията. Ръстът на фалшивите профили често е заради ботове, които изкуствено промотират и разпространяват дадена публикация, казва тя. Затова и призовава за далеч по-строга регулация и повече прозрачност от страна на социалните медии.

Същевременно бившата служителка на компанията посочва, че не може за пет седмици да бъде спряна машина за дезинформация, която се е разраствала в последните пет години.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вашето мнение

    87 16 Отговор
    Ми тоя единия от мъртъвците пушеше бре!

    Коментиран от #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Верно ли

    106 15 Отговор
    Хахахаах. Аз питам как зелевата пропаганда се разпространява безпроблемно в българските медии? Точно вие, официалното лице на пропагандата, да говорите за пропаганда е абсолютен нонсенс!
  • 5 Стефан Петров

    95 16 Отговор
    Стига с тези лъжи за руска пропаганда. Аз бих запитал ДВ как ще коментира последното изследване на английския в-к The Economist,че само 36% от населението на света подкрепят политиката на запада против Русия.

    Коментиран от #49

  • 6 Може ли

    85 12 Отговор
    имената на "независимите" журналисти и за кого работят? Щото мрежата е пълна с независими клипчета. Като например как укрите влачат с коли трупове по улиците, за да ги разставят на правилните места.
  • 7 Истина

    21 67 Отговор
    Пропускането на новини също е руска пропаганда - руските вестници - 24 часа и Труд, Нова, руските партии - Възраждане и ВМРО не обелват зъб за убитите от руснаците етнически българи.!
  • 8 Ха ха

    71 12 Отговор
    Тия са най големите наглеци от дойче зеле не мога да разбера какво им давате трибуна тука постояно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Б А Й Х @ Й ‼️

    65 11 Отговор
    Лъжите на ДВ са новини, а новините на ДРУГИ медии са пропаганда ‼️‼️‼️ Тук и Гьобелс би ги аплодирал ‼️‼️‼️

    Коментиран от #15

  • 11 !!!?

    61 9 Отговор
    Е то пък все едно американската и западна пропаганда обезпокоявано се разпространява във Фейсбук.., хахаха
  • 12 Кога

    54 10 Отговор
    "журналистите" в дойче зеле ще почнат да подписват материалите си? Да не би да ги е страх да лъсне "независимостта" им.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 путин долен

    14 45 Отговор
    Путине долно човече. Заграбва нови територии чрез война през 21 век!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😀

    27 6 Отговор
    АМИ ФЕЙСБУКА ДА СЕ БЕ ВЗЕЛ ПОУКА ОТ НОВИНИТЕ С ПАНДЕМИЯТА С К19☝ СЕГА СЪЩОТО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА А КАТО „КАЦНАТ ”И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ!🤖🤖🤖
  • 18 Теле

    33 9 Отговор
    Фейсбук е домът на байдъновата пропаганда
  • 19 Фейк

    40 8 Отговор
    Вие дойче веле сте най големият фейк.
    Ние сами ще прочетем това което решим
  • 20 На Дойче Веле наш Геле отзаде

    26 9 Отговор
    Само така....
  • 21 Милен

    32 8 Отговор
    Време е да се създаде министерство на "истината" на европейско ниво, което да допуска само "истинските" новини, че да не стане някоя грешка и да достига до нас различна от официалната пропаганда.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В Ютюб

    3 27 Отговор
    е същата руска пропаганда. Скоро Германия ще говори само на руски.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Студопор

    26 7 Отговор
    Ти да видиш Американско-НАТОвската пропаганда каква е...! На един познат му хакнаха профила, защото публикуваше статии и новини, различни от тези на Дойче Зеле и БТВ и НОВА. Като се свърза със Фейсбук да ги уведоми и да поиска помощ, му казаха, че не виждат проблем и че не могат да направят нищо...
    Да, и един мармот завиваше шоколада в станиол.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 алабала

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето мнение":

    клипа е от 2018 бе, при заснемане на филм за Донбас от 2015

    Коментиран от #71

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пловдив 1912

    20 6 Отговор
    А пък украинската пропаганда , законо по Дойче Веле ...смях....най пропагандната медия е Дойче Веле...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Има ли добра пропаганда

    14 4 Отговор
    А пропагандата на сащ,обезпокоявана ли е? Моля,не си противоречете!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Sieg

    20 4 Отговор
    Има и западна пропаганда! Бъдете обективни!

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ИСКРЕННО И ЛОГИЧНО

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "Sieg":

    Абсолютно съм съгласен с теб.Трябва да сё Мери с еднакъв аршин.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 хахаха

    4 15 Отговор

    До коментар #28 от "В е .с.е.л.и.н. 7.1.1.2.1.3.6.8.6.0":

    Алоууу, рашиста, чий го дириш в омразния Запад, а не си си намерил работа в евразийският рай на кумира ти путя?!? Всички сте един дол-дренки, като дъщерите му, дето също са предпочели да живеят на Запад, но да лаят срещу него и начинът на живот на европейците!

    Коментиран от #41

  • 41 Студопор

    17 3 Отговор

    До коментар #40 от "хахаха":

    Ти като симпатизираш на Байдъна, да не си в Ню Йорк?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ми тя натовската пък

    13 3 Отговор
    се разпространява във всички медии денонощно.Въпреки това,хората знаят че е фейк,и без щемпел!
  • 45 Voorbijganger

    18 3 Отговор
    Къде бяха вчера журналитите на DW? Защо не бяха в Мариупол? Имаше един журналист на TF1 от официалните медии. Нито CNN, нито NBC, да не говорим за БТВ и Канал 1 :-) Имате забрана или просто смятате, че украинските източници са достатътчни?
  • 46 Възмутен

    6 8 Отговор
    Факт ли е, че има руска инвазия в Украйна? Факт ли е, че руснаци са влезли с танкове в Украйна? Е, при тези факти мислите ли, че няма убити украинци? За какви не-новини говори Русия?

    Коментиран от #47

  • 47 Voorbijganger

    9 2 Отговор

    До коментар #46 от "Възмутен":

    Не можеш да си представиш колко други факти ти убягват.
  • 48 ежко

    13 4 Отговор
    1.Няма независими журналисти!Що е на заплата, публикува това което се иска от собственика на медията или ако е обществена, то на на директора и!
    2.Щом има пропаганда от едната страна, то ще има и от другата!
    3.По-добре фалшиви профили във Фейсбук /ако допуснем,че има/, отколкото ФБР и ЦРУ да следят профилите и слухтят в една уж частна платформа!При това незаконно.
  • 49 Наблюдател

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан Петров":

    "... че само 36% от населението на света подкрепят политиката на запада против Русия."------- А кое население на света подкрепя Русия? Индия, Пакистан, Китай се въздържа, Северна Корея и други азиатски държави (но не и бившите съветски колонии), явно чувствайки, че Русия е азиатска държава; другите държави са в Африка, Латинска Америка - все държави, които са далече от Русия и според мен не са наясно по въпроса с войната, която Русия води в Украйна, а освен това тези далечни държави си имат свои проблеми. ------- Така, че Русия едва ли е щастлива от симпатиите на това обкръжение.

    Коментиран от #51

  • 50 А западната

    14 3 Отговор
    пропаганда която сее омраза на базата на лъжи е ОК нали?

    Коментиран от #69

  • 51 А защото

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Наблюдател":

    аустралия обаче е близо и в час и ще прати оръжие на режима в киев...
  • 52 Не съм чул

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Израел да са се присъединили към санкциите срещу Русия, но това убягва на дойче зеле. Техните бащи и дядовци пълнеха газовите камери...или и тови ви убягва?
  • 53 ХАХАХАХАХААХ

    9 3 Отговор
    тая либерално фашистка клоака ползва ли я някой нормален, та руснаците я били превзели?
  • 54 Куку

    15 4 Отговор
    Тия са развързали торбата с лъжите, както обикновено! Излиза, че всичко, което се публикува от руски източници е фалшименто, а онова, което публикуват украинци, дойче зеле и изобщо 99.99% от западните СМИ , е чиста като утринна роса истина...Лицемери! Ежедневно ни заливате с долнопробни лъжи и измишльотини, толкова плитко скроени, че и децата от детските градини вече знаят кой е лъжецът и манипулаторът...
  • 55 9689

    13 5 Отговор
    DW,на запад има колективен Хитлер който иска тази безмислена война да продължи.Клоунът е само платен изпълнител.Защо спряхте да говорите за гарата на Крематорск?За всичко има доказателства и изпълнителите ще бъдат съдени.
  • 56 Тредстоун

    4 12 Отговор
    Има заблудени вярван на касапина адолф путлер , има и платени , на тях не им пука за касапина адолф путлер но обичат дрънченето на копейки и са оперирани от чувства като срам , съвест , състрадание .... , копейките ги заглушават. Хубавото е че реално заблудените са нищожен процент от лопащите менчето ....
  • 57 Бла

    10 2 Отговор
    Разследване се прави от медицински лица и криминалисти в балансиран състав, одобрено от ООН. Горните твърдения са бла,бла ,бла.....
  • 58 някой

    9 5 Отговор
    Гледай ти :)) Как Путин купил половин Европа !!:)) Нещастници ..
  • 59 Ха ха ха

    11 3 Отговор
    Ако, неща се крият и спират, само защото са руски, какво говори това за нашето ""свободно"" общество и строй?!?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Някой

    9 2 Отговор
    Не разбирам. Някой иска хората да приемат безкритично само това, което правоверните медии им казват? Нямат право да се съмняват?
    Това, че хората гледат и споделят клипове, които поставят под въпрос зверствата в Буча, просто показва че масата не вярва безрезервно на медиите си и политиците. Което дава надежди, макар и малки, за бъдещето на Европа
  • 63 Теодор Рузвелт

    6 11 Отговор
    Това не е пропаганда, просто руската пета колона вярва сляпо на всичко руско

    Коментиран от #65

  • 64 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Pitbul":

    А провери ли кога западнаЛА Европа спря руските медии ❓
    Явно не !
  • 65 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 3 Отговор

    До коментар #63 от "Теодор Рузвелт":

    Искам да повярвам в каквото ми кажеш ! Като за начало :
    1) Защо кметът на Буча се смее ходейки по улиците след отстъплението на руските войски ? - а) не вижда стотиците трупове в 30 000 градче
    б) труповете още ги няма
    2) От кой склад е извадена Точка У с която уж руснаците удариха Краматорск ?
    фабр. номер го показаха италианци
    или и те са подкупени ❓

    Коментиран от #75

  • 66 Крушката и опашката

    6 2 Отговор
    Ееее... аз питам имало ли е украинска шовинистична организация ДУН? Имало ли е батальони "Нахтигал" и "Роланд" или пък 201-ви щуцманшафт батальон? Били ли са в състава на полк,по-късно дивизия "Бранденбург - 800" ? Ами 14-та доброволческа SS дивизия "Галичина"? Над 35 000 украинци служат ли в нацистки полицейски батальони?Кой извърши Волинското клане през 1943г.? Има една срамна тайна на съветското ръководство при Хрушчов - докато е жив Сталин,същият води борба с бандеровците в Западна Украйна след войната,но като дойде Хрушов,той взе,че ги амнистира. От 1955г. започна инфилтрирането на бандеровците в съветските държавни струкутури до ной-високо ниво в Украйна. В България има двама бивши политически офицери учили военна журналистика по съветско време в Лвов - и двамата са с промити ннацистки мозъци. Тая симбиоза на капеесейска номенклатура и бандеровците още през 1992г. я е видял не кой да е, а видният руски либерал Анатолий Собчак. Наскоро имаше интервю с него. Изброеното ако е фейк, нека някой да посочи контрафакти ,а не соросоидите да ми се вживяват на цензори и ЗКПЧ-та.
  • 67 Петър

    6 3 Отговор
    А защо само американската да се шири и тя да сочи истината?...
  • 68 "Живите мъртви" от Буча милиони хора по

    10 3 Отговор
    Света видяха със собствените си очи, че това в Буча е Постановка с Аматьори Статисти!! Хората вярват на себеси и на очитеси!! "Живите мъртви" от Буча!!!!
  • 69 И аз да кажа

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "А западната":

    Ми не е на основание лъжи, защото руснаците са в Украйна, а не обратното. Лъже онзи, който има да оправдава действията си, защо да лъже нападнатият? Или ви се вижда нормално онова, което става да не се нарича "война". А да ти пожелая една подобна "операция"?
  • 70 Алеята на ангелите

    1 3 Отговор
    Можеше и да вярваме на Доиче Веле ако пишеха за дечицата убити в Донбас.
  • 71 Snow Queen

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "алабала":

    А за един от клиповете се изказа РУСКА режисьорка и обясни, че това с трупа манекен е било подготовка за снимане на епизод от сериал от 2016! Разпространилите клипа в някакво си предаване били доста сконфузени.
    Но човек вижда това, което иска да види, а путинофилите - най-вече.
    А пък истината е някъде там...
  • 72 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Войната е мръсна, грозна, зверска работа, изкарваща на яве най-долното в човека. И всички прийоми са позволени и верни за този, който ги провежда и пропагандира.. " Истината е някъде там - по средата между истината и лъжата"
    А " свободата на словото" е само за този, който има право и може да говори на всеуслушание на определена територия , на определени хора. И което казва , естествено е истината, истинската истина и нищо друго, освен истината !!! А всеки си има своята истина............
    Защо ли никому не вярвам !?!?
  • 73 Един

    2 0 Отговор
    DW, пак не си си написал името!! И ...КАКВО Е ТОВА : НЕМСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ РАЗПРОСТРАНЯВА АНТИРУСКИ ПУБЛИКАЦИИ В БЪЛГАРИЯ - ТОВА Е DW ПРОПАГАНДА !
  • 74 нора стеф

    1 0 Отговор
    Разтревожено изсъска министърът на пропагандата Йозка Гьобелс
  • 75 Добре де

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Б А Й Х @ Й нарекъл си се правилно, като гледам какви глупости пишеш иди на ....вторите три букви, спри да засираш нета с простотии и щампи от методичката на пропагандиста
  • 76 Така е

    0 0 Отговор
    Да АРХЕА ОРГ