Тема: Украйна

12 Април, 2022 12:33 4 761 46

“Аеророзвидка“: Те ли спряха руското настъпление към Киев?

  • украйна-
  • дрон-
  • война-
  • киев-
  • аеророзвидка

Смята се, че най-големият успех на звеното е спирането на 64-километровия руски конвой, който трябваше да атакува столицата Киев

“Аеророзвидка“: Те ли спряха руското настъпление към Киев? - 1
Снимка: DW

Те извършват по 300 разузнавателни полета на ден и дотук са поразили забележителен брой руски военни цели. Действат обикновено нощем и атакуват от въздуха: това са операторите на дронове от украинската „Аеророзвидка“.

„Сега всички сме войници, но професионалните ни корени са в различни сфери“, казва Михайло, ръководител на отдела за комуникации на „Аеророзвидка“. „Някои имат докторски степени, а други - магистърски. Част от хората идват от ИТ индустрията, останалите – от други области. Това, което ни обединява, е желанието да спечелим тази война.“

Създателят на звеното е убит в Донбас

Основателят на поделението е убит по време на мисия в Донбас през 2015 година. Украинската военна част е създадена през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. Тогава доброволци с технологични умения обединяват усилията си, за да подпомогнат армията с разузнавателни дронове.

"Руското настъпление не започна преди месец, а още през 2014 година", казва Михайло. Понастоящем "Аеророзвидка" е неправителствена организация, подкрепяща активно украинската армия. Групата модифицира дронове от търговската мрежа, а други приспособява за нуждите на военните, като китайските DJI и Autel, френските Parrot и някои други модели.

Дронове собствено производство

Най-скъпият дрон на групата е Octocopter R-18. Той е проектиран от нулата. Машината има обсег от 4 километра, може да лети 40 минути и да хвърля 5-килограмови бомби.

Неговото производство струва 20 000 долара, което го прави по-евтино оръжие от противотанковите ракети NLAW, чиято цена е двойно по-висока. Шведско-британските NLAW могат да се използват само веднъж, докато R-18 са за многократна употреба – стига да не бъдат поразени от противника.

Михайло отбелязва, че безпилотните самолети на екипа се използват по 20 часа на ден – както за бойни, така и за разузнавателни мисии.

"Аеророзвидка" се състои от два екипа: един за безпилотни самолети („Делта“) и един за киберсигурност. „Делта“ е поддържана от НАТО уеб система, която представя карта на руските цели, използвайки информация от различни източници – разузнавателни агенти на място или събрана от разузнавателни дронове информация. Групата използва и сателитната система Starlink на Илон Мъск, която осигурява сигурна връзка дори при спиране на интернет или на тока.

По думите на Михайло организацията извършва около 300 разузнавателни полети дневно и е унищожила "десетки, а може би и стотици" руски военни цели.

Каква тактика използват?

Мисиите се изпълняват предимно през нощта, когато термокамерите на дроновете дават предимство. Снабдени с уреди за нощно виждане и снайпери, войниците, управляващи дроновете, се придвижват незабелязано през гората и заемат позиции за атака.

Смята се, че най-големият успех на звеното е спирането на 64-километровия руски конвой, който трябваше да атакува столицата Киев.

Организацията обикновено атакува най-опасното превозно средство, за да използва възможно най-ефективно ограничения брой снаряди, с които разполага. В случая с руския поход към Киев, екипът се е насочил към военните машини най-отпред. Това им позволило да блокират и затруднят настъпващите войски.

„Аеророзвидка“ са активни главно в района на Киев, но разширяват дейността си в цялата страна в очакване на нова руска офанзива в източна и южна Украйна. Групата често публикува видеоклипове от операциите в социалните мрежи на фона на музика от украинския рапър Скофка.

"Ще продължим успешната си тактика"

Основно предизвикателство за специалното звено са финансирането и снабдяването с части. Разчита се на групово финансиране и дарения. Много от компонентите, произведени в САЩ и Канада, подлежат на експортен контрол и не могат да бъдат изпращани в Украйна.

Руските войски постепенно се адаптират и научават как да свалят безпилотните самолети на "Аеророзвидка". Така нуждата от нови части и още финансиране нараства. Въпреки това от неправителствената организация са уверени, че ще продължат успешно да затрудняват руското настъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Николаев

    26 25 Отговор
    Гледайки оригинала на статията (кой го е сътворил) и имайки предвид днеска една статия по-рано от Христро Грозев се чудя ... Кой живее в паралелна реалност? Аз или Христо Грозев ...

    Коментиран от #16

  • 2 Г-л Матис

    41 31 Отговор
    Армията на РФ се оказа "Патьомкинско село"

    Вече направо ги иронизират с това "втората в света " Втората в света е втора и в Украйна.
  • 3 Точно те са

    48 39 Отговор
    Аман от глупости... 150 хилядна армия ще я спираме с дрончета от лего..

    Коментиран от #29

  • 4 Ел Диабло

    33 28 Отговор
    Смех,смс гоуем смех са хохлаците
  • 5 Тракия

    40 36 Отговор
    "Основателят на поделението е убит по време на мисия в Донбас през 2015 година." 🤔 Дайте да се разберем , годините в които само киевската хунта и Азов избиваха рускоезични в Източна Украйна ще ги броим ли за "война" или не ?
  • 6 Презвитер Козма

    29 25 Отговор
    Загуби на руската армия в жива сила и техника, до днес.

    Коментиран от #33

  • 7 АнтиГост

    6 23 Отговор
    Так держат!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха

    29 28 Отговор
    Па галяма глупост днес не бях чел
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    22 26 Отговор
    Пропагандата си бичи на вицове и тва си е!
  • 12 LZ2030

    43 32 Отговор
    резултатите при Киев са показателни, руските танкове обърнаха обратно
    браво на украинците
  • 13 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 23 Отговор
    "Делта“ е поддържана от НАТО уеб система, която представя карта на руските цели, използвайки информация от различни източници – разузнавателни агенти на място или събрана от разузнавателни дронове информация. Групата използва и сателитната система Starlink на Илон Мъск, която осигурява сигурна връзка дори при спиране на интернет или на тока.‼️ Та срещу кого воюва Русия ‼️

    Коментиран от #32

  • 14 Иванушка  🇷🇺

    23 26 Отговор
    "...Аеророзвидка..." - дeeбa и окраинския 😁😁😁
    Почвам да подозирам че и Руснаците не знаят чий го дирят в Украйна. По малоумно проведена Кампания здраве му кажи. Два месеца, два града, руска Източна Украйна в пепелища, Западна Полска / Унгарска Украйна като нова. Рашките нормални ли са ???
  • 15 хаджи аборигенов

    28 29 Отговор
    С тия детски играчки ще спреш Кинжал и Калибър ли ?!!! Блажени са верующите .

    Коментиран от #31, #45

  • 16 Komapak

    11 16 Отговор

    До коментар #1 от "Павел Николаев":

    "днеска" е граматическа патерица и паразитна дума взета от шопския диалект и приобщена за ползване от нискообразовани софиянци.

    Коментиран от #18

  • 17 mi6osp

    23 22 Отговор
    При толкова много декларирани победи на украинците, Украйна реално губи тотално войната.
    На лъжите краката са къси.
  • 18 Павел Николаев

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Komapak":

    Приемам забележката и благодаря!
  • 19 Благодарим

    13 18 Отговор
    Благодарим на DW за рекламата на китайски дронове. А иначе DW лъже както винаги.
  • 20 Ал Бунди

    25 21 Отговор
    Един Джавелин е 80 000$..но си струва всеки един цент. Пори руските танкове като шарани и има едно много добро качество--екипажа светкавично се озовава на разпределителна гара- кой за нагоре, кой за надолу. Но всички са добре препечени..с коричка даже.Анякои дори с лимонче в уста...или ябълка. Абе кой каквото заапал..

    Коментиран от #23, #41

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 big

    7 21 Отговор
    Не, а това е абсолютно сигурно! Русия използва по-малко от 20% от тяхната армия и командването им направи грешна преценка според мен или грешна разузнавателна информация или някой е пренебрегнал нещо. Те не очакваха такъв отпор и се надяваха на сериозна подкрепа от населението, не се получи и смениха тактиката: унищожават всичко военно и се насочиха само в Донбас, а може и това да е било напълно целенасочено за разделяне на украинската армия, която де факто е 3-4 пъти по-голяма от руската там. ВСУ на Западна Украйна с нищо не може да помогне в Донбас и там унищожението и е гарантирано, а после пътя към Киев и Западните граници ще бъде много по-лесен, там войските са основно от резервисти без опит и териториална отбрана, които ще окажат значително по-ниска съпротива от тази на Изток.

    Коментиран от #27, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 П Славейков

    4 10 Отговор
    Да ви "наобичам " майката умна! Многоооо сте умни ей!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИСТИНАТА!

    13 25 Отговор
    Руснаците умишлено имитираха нападение над Киев,и Укрите се юрнаха като мухи без глави да го защищават,изоставяйки Донбас и Луганск,което бе точно целта на Русия...!!!

    Коментиран от #42

  • 27 Ал Бунди

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "big":

    Ти па такава лютика си набасал, та и ти не знаеш какво искаш да кажеш..Като гледамкакви сте стратези и аналлизатори, племето Тамбукту ще ни сгъне като шивашки метър за немаи час..
  • 28 Павел Николаев

    4 10 Отговор

    До коментар #22 от "big":

    Скот Риттер го обясни добре - правят се маневри, за да се компенсира тази липса на численост.
  • 29 Хохохо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Точно те са":

    Ще, ще
  • 30 Перо

    14 12 Отговор
    Руснаците ги неутрализират със средствата на радио-електронната борба,лишавайки ги от радиовръзка или заглушаване на сигнала! Не е нужно на употребяват боеприпаси и ракети!
  • 31 Бабун

    15 11 Отговор

    До коментар #15 от "хаджи аборигенов":

    Верно си Аборигенов, не знам за кинжалите, камите и шпагите, ама това ще ти дойде през нощта без да го чуеш, ще ти хвърли една бомбичка върху танка и ще се чудиш откъде ти е дошло.

    Коментиран от #36

  • 32 Asdfg

    20 10 Отговор

    До коментар #13 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами ку рчо, да те питам КЪФ го чепкат руски войски в независима Украйна?

    Коментиран от #35

  • 33 А къде забрави

    2 11 Отговор

    До коментар #6 от "Презвитер Козма":

    балистичнитебраквти, прихванати, хакнати, разглобени и уранът вече се ползва за мирми цели?
  • 34 Дъ-Ге

    9 16 Отговор
    "Унищожила десетки, а може би и стотици" - унищожила!!! А може би хиляди или пък защо не и стотици хиляди. Чудя се защо сателита на Мъск не е свален, но военните си знаят най-добре какво трябва и какво не. Че има убити, има и ще продължава да има до пълната победа. Залога е дали да я има Русия или не и по тази причина трябва всички западняци да си помислят много преди да направят следващите си ходове. Руси може и в един момент да преначертаят червените линии.
  • 35 Жорж

    8 10 Отговор

    До коментар #32 от "Asdfg":

    Искаш да кажеш, че намиращите се там НАТОвски офицери съветват независима държава като България!

    Коментиран от #37

  • 36 Дъ-Ге

    9 14 Отговор

    До коментар #31 от "Бабун":

    Не знам дали знаеш, но дроновете много лесно се свалят и без да бъдат отстрелвани. Руското ПВО засича дори и птици, така че не е проблем засичането и през нощта. А е достатъчно да се заглуши сигнала на километър от въпросните военни части, танкове, оръдия или НП и тези дронове да падат там като круши под дърво. Казал съм го и пак казвам, че във всяка битка се научава нещо ново и се ползва в следващата. Сигурен съм че в началото са успявали да наберат точки, но дотам. Сега трябва друго да измислят..
  • 37 Asdfg

    14 6 Отговор

    До коментар #35 от "Жорж":

    Каквото съм искал да кажа съм го казал, но забележи, че в Украйна има руски войски, а не украински в Русия!

    Коментиран от #38

  • 38 Иванушка  🇷🇺

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "Asdfg":

    "...а не украински в Русия!..." - само чЕкай 😄😄😄
  • 39 Теодор Рузвелт

    7 4 Отговор
    Още безпилотни самолети и пилоти от бункери за да убиват на групи нашественика
  • 40 free man

    11 4 Отговор
    Това са доказано ефективни съвременни технологии!Войната ще има край и агресорите винаги губят! Ненавиждащите войната и убийствата ще продължим живота с чиста съвест !Какво ще правят обичащите проливането на чужда кръв?Ще играят на стражари и апаши?! Ще продължат да подкрепят мутри с прякори,"вие сте прости и аз съм прост", "ИТ/прост/Н",наследниците на БКП.Ще мине време,но убийците ще бъдат съдени.Господ забавя но не забравя!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 LZ2030

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА!":

    и досега никакъв прогрес в този район.
    Сринаха до основи мариопул и спечелиха едно доста голямо нищо на цената на огромни загуби в техника и хора.
  • 43 Левски

    4 8 Отговор
    Добре че руската армия не иска наистина да превземе Киев защото ще го направи картофено поле ако реши! Ако искаха наистина да превземат Киев първо щяха да ударят с далекобойни ракети електроцентрали водоснабдяване и комуникации така както е в Мариупол! Видяхте Какво стана с Търговския център в който киевските фашисти криеха зенитно ракетни системи! Целия търговски център излетя във въздуха!
  • 44 Kurasan

    1 3 Отговор
    Украинската НЕПОБЕДИМА армия създадена от супермени, спайдърмени, батмани, хълкове, жени чудо, капитан америковци и прочее.!!! Писна ми от евтина пропаганда.
  • 45 да бе

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "хаджи аборигенов":

    пиши на господаря си в кремъл да ви пуснат специална партида дилдо във формата на кинжали и намсиквоси, че като гледам как се подмокряте от ключови думи, либидото ви трябва да намери отдушник
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: