Отидете към основна версия

1 299 8

Гърция ускорява проучванията за природен газ

  • гърция-
  • газ-
  • сондаж-
  • корфу-
  • йонийско море

За зимния сезон 2022-2023 г. в морската зона северозападно от остров Корфу се предвиждат сеизмични проучвания, а сондажите там са определени за 2024 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция ускорява проучванията за залежи на природен газ първо в северозападната част на страната, съобщава икономическото издание „Икономикос тахидромос“.

Вчера премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че страната ускорява проучванията за природен газ, като се определят шест зони. Целта е до края на 2023 г. да има ясна картина по отношение на находищата и капацитета им за експлоатация.

Според „Икономикос тахидромос“ проучванията ще бъдат ускорени първо в сухопътен участък в района на град Янина, Северозападна Гърция и в морска зона северозападно от остров Корфу в Йонийско море.

Сухопътният участък ще бъде проучен през следващата година. Там вече са направени сеизмични проучвания и се планират сондажи. Ако се установи, че залежите могат да бъдат експлоатирани, то разработването на находището ще започне през 2024 г. Изданието припомня, че проучването на района е започнало през 2014 г.

За зимния сезон 2022-2023 г. в морската зона северозападно от остров Корфу се предвиждат сеизмични проучвания, а сондажите там са определени за 2024 г.

За други две зони в Йонийско море вече има изготвени сеизмични проучвания. Там за следващата година се планират по-обширни сеизмични проучвания, а през 2024 г. ще бъде направен сондаж.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: